Maksa

Viimeisten verikokeiden perusteella maksa-arvoistani näkyi rankka juominen. Näin sanoi minulle sairaanhoitaja. No, ei siinä auttanut hälle ruveta valehtelemaan, kun on olut minulle maistunut, vaikken juurikaan vahvempiin koske. Pitäis varmaan himmata, mutta kun tämä olut on vaan niin pirun hyvää.

 

T L

17 vastausta artikkeliin “Maksa”

 1. Itse olen aika ajoin harrastanut 3-6 kuukauden täydellisiä alkoholilakkoja. Niillä saa aika hyvin kropan siistityksi.

  Etsipä jostain kaupasta, esim. Punnitse ja Säästä, semmoinen puteli kun ”rochester ginger”. Näyttää värilliseltä viinalta, mutta maistuu vielä tuplat vahvemmalta, ei tippaakaan alkoholia. Se on hyvä korvikejuoma. Köhittää perkeleesti, katuu juomista taatusti, mutta silti se shottilasi vaan täyttyy uusiksi.

 2. Kyuu . Mä yritän aina olutiltojen jälkeen juoda niin runsaasti vettä, että kusi kirkastuu.

 3. Jostain syystä minulla eivät nuo maksa-arvot näytä nousevan oluen juomisesta huolimatta.
  Pitäisi vissiin lisätä niin kauan, kunnes alkavat nousta, niin tietää sitten rajansa…

 4. Kannattaisi pitää siitä maksasta huolta, se kun on yksi niistä vaikeammin hoidettavista, jos sattuu iskemään vaikka syöpä. Parikin lähituttua menehtynyt siihen. Itse en ole vuosikausiin juonut enää edes saunaolutta, enkä muuta väkevämpää.
  Hyvin tulee toimeen ilmankin.

  1. Minä käytän säännöllisesti olutta ja viiniä yli suositusrajojen. Kerran vuodessa saatan tulla jopa hönöön. Yleensä silloin, kun olen pitänyt puhdistustauon kuukauden-3 kk.
   Maksa-arvot palautuvat nopeasti normitasolle, jos vielä liikut päivittän.

 5. Vanha sanonta kuuluu, että parempi snadit tuimit kuin studit laimit.

  Voisi myös hieman soveltaa sanontaa; parempi kerta rytinä kuin ainainen natina. Eli ottaa harvemmin vaikka sitten vähän lipsahtaisikin reilumpi kerta-annos ja pitää sitten hieman taukoa. Päivittäinen tissuttelu lienee maksalle ja muullekin elimistölle hankalin rasti.

  1. Enpä tiedä, kyse on kai alkoholin kokonaismäärästä.
   Kyllä kunnon viikonloppukännäilystä jää aikamoinen kuormitus päälle. Parasta lienee muutaman kuukauden pituinen tauko?

 6. JuhaU
  Tuo rankka känni on pahinta itselleen kuin myös kanssaeläjilleen. Parempi on vaikka tissutella. Vanha kansa otti iltaisi kunnon hömpyt konjakkia- auttoi, että sydän pysyi rinnassa kohdallaan.

 7. Kun puhutaan maksa-arvoista niin kumpaako tarkoitetaan GT vaiko ALAT arvoa?

  GT- arvo on se parempi kertomaan maksan tilasta.

  Kyllä JuhaU on aivan oikeassa sen suhteen, että kartakänni, vaikka kovakin on parempi kuin päivittäinen tissuttelu.

  Mainitsemani GT-arvo ei harvoin otetusta kännistä edes heilahda, mutta pitkään jatkuvasta tissuttelusta kyllä.

 8. Maksasta kertoo toki myös AFOS ja CDT, mutta ALAT ja GT liene yleisimmin tutkitut.

 9. Maksan Alat ja GT. Kun sitten katsotaan kolestroliarvoja, tissuttelu(olut) parantaa ”huonoa” kolestroliarvoa hyväksi. Lääkäri katsoo yleensä maksa-arvoja ja kolestrolia yhdessä, jollion hän huomaa puhuuko potilas potaskaa juomisestaan.

 10. Aika monta mutkaa lääkäri oikaisee jos perustaa päätöksen potilaan totuuden puhumisesta juomisen suhteen suoraan maksa- ja kolestroliarvojen korrelaatioon.

 11. Heikki, ikävä kyllä lääketiede ei ole aivan niin yksioikoista ja maksa-arvoihin sekä kolestrooliin vaikuttaa myös monet muut tekijät kuin alkoholi, joten niiden perusteella ei kyllä lääkäri nyt aivan yksioikoisesti tiedä puhuuko potilas juomisestaan totta vai ei.

  Esimerkkinä vaikkapa aineenvaihduntasairaudet, jotka vaikutavat molempiin ja maksa-arvoista erityisesti ALAT-arvoon, joka on ns. rasva-arvo.

 12. Oleellista on, että lääkäri perusasoista tietää ns. potilaansa historiaa, sairauksia ja lääkkeiden käyttöä. Ei siis tarvitse olla mikään nobel-lääkäri, että pystyy perusarvoista katsomaan missä mennään.

Kommentoi