Sulatusuuni ei vain toimi

Itsekin USAssa asuneena seuraan mielenkiinnolla keskustelua ja hymistelyä siitä, kuinka USA on monikulttuurisuuden esikuva. Kotoutuminen käy sujuvasti ja kaikki nauttivat kuitenkin amerikkalaisuuden hyvistä puolista, ainakin meikäläisten monikulttuuri-ihailijoiden mielestä. Tuukka Kuru valottaa aihetta kolmiosaisessa blogissaan (alla).

USA- sulatusuuni

Minnesotan osavaltion toimia somalien kotouttamisessa on ylistetty Suomen valtamediassa. Tuhansia työllistyi seudun teurastamoissa. Viime uutinen oli, että saivat potkuja suurin mitoin. Tehtaan johto kyllästyi ainaisiin rukoushetkiin työajalla. Ent tiedä miten sianlihan käsittely sujui muslimeilta.

Ikävä takaisku Minnesotassa oli, kun somalipoliisi ampui valkoisen naisen epäselvissä olosuhteissa. Linkki 

Toisin kuitenkin kävi [vuodesta 1964, jolloin USAn etelävalloissa esiintynyt segregaatio mustien ja valkoisten välillä saatiin viimein purettua].

Etelässä asuneet mustat eivät pitäneet valkoisista yhtään sen enempää, mitä valkoiset pitivät mustista. Mustat kuitenkin kannattivat keskusvallan ylläpitämiä integraatio-ohjelmia niin kauan, kun ne toivat mustalle väestönosalle selvää materiaalista hyötyä ja poliittista vaikutusvaltaa valkoisten kustannuksella. Vuoden 1954 Brown v. Board of Education-päätöksestä lähtien koulujen erottelu mustien ja valkoisten kouluihin nähtiin perustuslain vastaisena. Julkisissa kouluissa esiintynyttä rotusegregaatiota pyrittiin tietoisesti purkamaan bussituksilla, joka tarkoitti käytännössä mustien opiskelijoiden siirtämistä niihin julkisiin kouluihin, jotka olivat suurimmaksi osaksi valkoisia. Taustalla vaikutti psykologi Gordon Allportin lanseeraama ”kohtaamisteoria”, jonka mukaan rasismi ja ennakkoluulot hälvenevät, jos ihmiset joutuvat kohtaamaan eri rodun edustajia lähietäisyydeltä. Mustien kyydittäminen valkoisiin kouluihin synnytti kuitenkin melkoisesti rotujen välisiä kiistoja, minkä vuoksi valkoiset vanhemmat siirsivät lapsensa yksityisiin kouluihin, jotka perustettiin valkoisten asuinalueiden sisälle.Vuosien kuluessa mustat oppilaat olivat ottaneet haltuunsa suurimman osan kaupunkien ydinkeskustan julkisista kouluista, samalla kun valkoiset lapset siirtyivät opiskelemaan laitakaupungin yksityisiin kouluihin. Segregaatio ei kadonnut mihinkään. Koulujen välinen segregaatio väheni hieman 1980-luvulla, mutta palasi 90-luvulla samalle tasolle mitä se oli ollut 1960-luvulla. Vuonna 2012 Mississipissä valkoiset lapset käsittivät 51% kaikista osavaltion opiskelijoista, mutta lähes 90% yksityisten koulujen oppilaista. Segregaatio on nykyäänkin yleisintä niissä osavaltioissa, joiden väestöpohja on kaikista heterogeenisin.

Lähde: Sulatusuunin epävarma tulevaisuus | Kansalaisen blogit

17 vastausta artikkeliin “Sulatusuuni ei vain toimi”

 1. Harri, kyllä se jenkkilä on jonkinlainen sulatusuuni ollut, tosin poikkeuksin.

  Suomalaisista, ruotsalaisista, irlantilaisista, saksalaisista, englantilaisista, skoteista, jne. valkoisista jenkkilään muuttaneista on pääsääntöisesti tullut englantia puhuvia amerikkalaisia.

  Mustat ovatkin sitten asia ihan erikseen, vaikka poikkeuksia sääntöön on siinäkin.

  1. Juhani, osut kyllä naulan kantaan. 1800-1900 -luvuilla Euroopasta muuttaneet siirtolaiset loivat sen sulatusuunikäsitteen. (Suomenkielinen termi on huonosti käännetty; paremminkin ’sekoitusastia’).

   Kuru blogissaan toi esille asian toisen puolen. Mustat ottavat kaiken irti lainsäädännöstä, mutta haluavat luoda oman alakulttuurinsa. Se ilmenee musiikissa, pukeutumisessa, rikoksista puhumattakaan.

   Ja samaa jatkuu latinojen (meksikolaisten) kohdalla. Trump omalla kömpelöllä tavallaan sohaisi ampiaispesää.

 2. Se on mielenkiintoista että kun tehdään sosiologisia ja psykologisia kokeita, ensimmäinen taho jotka hiljennetään ovat sosiologit ja psykologit.

 3. Gustav Adolf den Storen päivää juhlivat RKP:n ruotsinationalistit eivät anna lammaslaumansa kotoutua, eikä edes kutsua itseään suomalaisiksi vaan finländareiksi.

  http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/stubb%20kieli%20segregaatio-11123

  ”Olen kyllä myös kuullut kauhutarinoita sellaisista tilanteista, joissa esimerkiksi Porvoossa koulussa lapsia ei päästetä leikkimään pihalle välitunnilla yhtä aikaa, koska tapahtuisi jonkinlaista ’kielikontaminaatiota'”, Alexander Stubb totesi.

  ”Se muistuttaa minua enemmän Yhdysvaltain segregaatiosta 1950-luvulla kuin mistään muusta”, hän sanoi.

  Monen suomenruotsalaisen mielestä samoissa tiloissa toimiminen johtaa ajan kuluessa ruotsin häviämiseen.

 4. Juu ei se kotoutuminen toimi edes vuosisatojen aikaviiveellä. Ei edes valkoisten keskuudessa kuten edellä meidän omat rantaruattalaiset ovat edelleen kotoutumatta ja ylläpidetään heidän kieltään.

 5. Olin 1980-luvun puolivälissä liikematkalla St. Louisissa (MO). Piti tietenkin käydä ihmettelemässä Eero Saarisen piirtämää jättimäistä kaarinähtävyyttä. Hämmästyksekseni se meni Mississippi-joen rantaa pitkin, kun olin kuvitellut sen ylittävän joen ikään kuin siltana East. St. Louisin puolelle. Kun mainitsin tästä isännälleni, hän katsoi minua lievästi kauhuissaan; he eivät halunneet olla missään tekemisissä joen itäpuolen kanssa syistä, jotka minulle selvisivät aika pian:
  East. St. Louisin väestöpohja ja rikostilastot.

 6. Niin Harri, rikkaille valkoisille ei riitä edes joki väliin, vaan heidän alueensa on usein erotettu muista muurilla, piikkilanka-aidalla, hälyttimillä ja aseistetuilla vartijoilla.

  Tavallisetkin valkoiset yleensä häippäsevät mustien asuinalueilta jos suinkin mahdollista.

  1. ”Niin Harri, rikkaille valkoisille ei riitä edes joki väliin, vaan heidän alueensa on usein erotettu muista muurilla, piikkilanka-aidalla, hälyttimillä ja aseistetuilla vartijoilla.”

   Tuo pitää paikkansa tietenkin ökyrikkaiden kohdalla jossain Santa Monicassa tai New Yorkin pohjoispuolella, erityisesti muurit ja vartijat. ”Normaalille” keskituloiselle valkoiselle riittää muutto esikaupunki/pienkaupunki -alueille suurkaupunkien keskustojen ulkopuolelle. Ja näin segregaatio jatkuu…

 7. Juuri, kun käsittelimme somaleja Minnesotassa, niin:

  Minnesotassa Yhdysvalloissa sijaitsevassa Dar Al-Farooqin moskeijassa tapahtui lauantaina räjähdys aamulla kello viisi paikallista aikaa. Moskeijassa oltiin juuri valmistautumassa varhaiseen aamurukoukseen, kun joku heitti itse tehdyn pommin imaamin toimiston ikkunasta sisään.

  Räjähde sytytti tulipalon ja vaurioitti rakennusta, mutta kukaan ei loukkaantunut iskussa.

  https://www.nytimes.com/2017/08/05/us/minnesota-mosque-explosion.html

 8. ”Vapaassa maassa” monikultturistit pannaan lusimaan:

  Eturautin juttu:

  http://aamulehti.flockler.com/topic/nettikampa/vankiloiden-luvattu-maa

  ”Tuore TIME-lehden kolumni ihmettelee ikäviä lukuja Yhdysvaltain vankien määrästä. Tänä päivänä USA:ssa on 760 vankia sataatuhatta kansalaista kohti. Määrä on täysin ylivertainen maailmanlistalla, jättäen taakseen niin läntiset maat, kuin myös kehitysmaat ja poliittisista vangeista kyseenalaista kuuluisuutta keräävät valtiot. Wikipedian mukaan Suomen vastaava luku on alle yksi kahdestoistaosa, tai 59 vankia sataatuhatta asukasta kohti. Pienin määrä vankeja löytyy Liechtensteinista, jossa vastaava luku on 19. ”

  Taidetta:
  https://www.youtube.com/watch?v=u0CRAavN4EI

  Ruotsissa suunniteltiin vankilapaikkojen roimaa lisäystä vuosikymmenen alussa, mutta ”poliitikot” varmaan panivat suunnitelmat jäihin. Poliiseja on kyllä onnistuttu lisäämään, vaikka enenevä osa nykyisistä poliiseista on lyömässä hanskoja tiskiin turhauttavan ja vaarallisen työnsä takia.

  1. Pelottavaa että nuokin ovat vielä netissä. Mutta joo, eihän se homma siellä toimi.

   Sääli. Se on monella tapaa upea maa, mukavia ihmisiä, hyvää ruokaa, monta positiivistakin asiaa.

 9. Kaikenlaista uunitavaa, onhan sinne hiipinyt Italian mafiakin perustaen monia eri kummikuntia. Itse alkuperäinen kummisetähän kuoli jo Italiassa, mutta ne perilliset…eikun murha vaan tilataaan, kuin kauppatavara.

 10. Olen ollut ja olen sitä mieltä että jokaisella kansalla pitää olla oikeus omaan itsenäiseen ja vapaaseen isänmaahan, jossa mikään muu kansa tai valtio ei heitä sorra.

  Etnisillä suomalaisilla Suomi, virolaisilla Viro, tshetsheeneillä Tshetshenia, kurdeilla Kurdistan, jne.

  USA on poikkeus säännöstä – se on niin rikas ja houkutteleva maa, että melkein mistä hyvänsä halutaan muuttaa jenkkilään – siis omasta itsenäisestäkin maastaan. Jos ei onnistu pääsemään laillisesti, niin sitten yritetään laittomasti.

  On valtava määrä minkä USA ottaa halukkaita vastaan joka vuosi, jopa järjestetään halukkaiden kesken arvontoja kuka päästetään unelmiensa ihmemaahan jenkkilään.

  Oletan, en tiedä, että sisään päässeistä huomattava osa haluaa integroitua (tulla amerikkalaiseksi) ja myös tulee amerikkalaiseksi. Ihan erikseen on se porukka joka ei haluakaan tulla amerikkalaisiksi – siitä porukasta jenkkilän pitäisi päästä kokonaan eroon jollakin konstilla.

  Ihan sama koskee esimerkiksi Viroa. Venäjä miehitti laittomasti Viroa brutaalisti puoli vuosisataa ja asutti sinne laittomasti miehityksen aikana satojatuhansia venäläisiä. Viron pitäisi päästä lopuistakin venäläisistä eroon.

 11. Jaa ihonvärikö ratkaisee? Kannattaisi muistaa, että mustaihoiset eivät alunperin olleet mitään maahanmuuttajia vaan pakolla tuotuja orjia. Vapautuskaan ei tuonut tasavertaista asemaa. Kuvitellaanpa, että mustaihoiset olisivat tulleet omasta halustaan siirtolaislaivoilla samoin kuin vaikka italialaiset. Miten todennäköistä olisi, että he asuisivat omilla alueillaan, usein slummeissa ja tekisivät rikoksia enemmän kuin muut?
  Eiköhän siellä USA:ssa vähän olla sössitty se kotouttaminen 😀

  1. Orjien vapauttamisesta USAssa on kulunut yli 160 vuotta. Usealla sukupolvella olisi ollut mahdollisuus integroitumiseen. Ja osa onkin, ei sen puoleen…

  2. Norpan kanssa aivan samaa mieltä.
   USA:n, osin Kanadankin mafiaperinne juurtaa Italiaan, Sisiliaan.
   USA:n kuuluisin etsivätoimisto Pinkerton (suomalaistenkin vartiointiyritysten malli Pinkertonilta, ei tosin suoraan), ensin tulivat suojelurahojen perijät; jos et maksanut, esim liikkeesi ikkunat potkittiin sisään, kun maksoit yrityksesi sai olla rauhassa. Sama malli toimii myöskin Venäjällä. Sittemmin kun Eesti itsenäistyi, siellä perustettiin ns kaitseliit-osastoja. Suojelurahojen perijöitä, siis rikollisia Suomen mittapuun mukaan.
   Myöhemmin 90-luvulla nämä ”kaitseliiiidit” jäivät venäläisen mafian käsiin. Nykyinen Kaitseliit on näistä rasitteista vapaa. Suurin venäläinen Permin mafiakin on Eestissä jo hiipunut.

Kommentoi