Suomalaiset luulevat että maanpuolustus on hyvällä tolalla

MTSn tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat tyytyväisiä siihen miten Suomen maanpuolustus on hoidettu.

Hyvin tärkeää olisi että puolustuspolitiikka olisi aikuisten oikeasti hyvin hoidettu. Todellisuus on nimittäin valitettavasti että:
Suomen puolustusmäärärahat ovat olleet ja ovat rikollisen alhaisella tasolla, joten maanpuolustus on rempallaan ylistävistä puheista huolimatta.
Maavoimien sodanajan vahvuus on laskettu kestämättömän alhaiselle tasolle. Halosen presidenttikausina hävitettiin valtavia määriä käyttökelpoista puolustusmateriaalia. Uusilla pataljoonan taisteluosastoilla ei ole omaa orgaanista ilmatorjuntaa – puhumattakaan paikallisjoukkojen ilmatorjuntakyvystä. Ilmatorjunnalta puuttuu kokonaan korkeatorjuntakyky ja ballististen ohjusten torjuntakyky.
Puuttuu Suojeluskunnat,  joten maavoimien puolustuskyky yllätyshyökkäyksiä vastaan on olematon varsinkin viikonloppuisin, juhlapyhinä ja ikäluokan vaihtuessa.
Kenttätykistöä, joka kykenisi vaihtamaan nopeasti tuliasemaa tulenavauksen jälkeen on olemattoman vähän senkin jälkeen kun K9 Thunderit viimein saadaan operatiiviseen käyttöön – ja niiltä puuttuu latausvaunut K10.
Puutteista voisin kirjoittaa vaikka kirjan, ja poliitikot vaan myhäilevät kuinka hyvällä tolalla Suomen maanpuolustus on. Grrr…

19 vastausta artikkeliin “Suomalaiset luulevat että maanpuolustus on hyvällä tolalla”

 1. Tänään oli iltalehdessä juttu venäläisdokumentista, jossa väitettiin että suomalaisista valtaosa halusi Suomen kuuluvan osaksi Venäjää.

 2. Kun Venäjä miehitti Suomen 1809 hujakoilla, niin aluksi Venäjä taktisesti toimi omasta puolestaan oikein ”vieroittaakseen” suomalaiset Ruotsista. Se aika oli suomalaisten kannalta kohtalaisen hyvää, jos verrataan vaikkapa Isoonvihaan tai Pikkuvihaan. Silloin moni suomalainen saattoikin olla tyytyväinen.

  Sittemmin Venäjä aloitti tavanmukaisen pakkovenäläistämisen, joka tunnetaan sortokautena. Olen ihan varma siitä ettei silloin enää suomalaisten enemmistö halunnut Suomen kuuluvan Venäjän vallan alle – puhumattakaan sitten Vapaussodan ajasta tai sen jälkeisestä ajasta. Toki ryssän /Ceen nuolijoita Suomesta on aina löytynyt ja löytyy edelleen.

 3. Kumma juttu, kun tuota ei löydy netistä. Paperilehdessä lööppi oli etusivulla.

 4. Ei ole apu kaukana kun Natokomentaja sanoo, että ”järjestöllä on moraalinen velvollisuus auttaa Suomea”. Mitä se sitten ikinä tarkoittaakin ja pitääkö pahan paikan tullessa paikkansa.

  1. Kun Suomi ei ole NATOn jäsenmaa niin NATOlla ei ole minkäänlaista velvoitetta auttaa Suomea – eikä tule ainakaan minkäänlaista aseapua, kun Venäjä taas hyökkää Suomen kimppuun yrittäen jälleen valloittaa koko Suomen.

   Pullovettä ja huopia saattaa kyllä tulla. Hyvässä lykyssä myös ruokaöljyä ja makaroneja.

 5. Halosen kaudella puolustuksen rapauttamista.
  Maa- ja ilmatorjunta avainasemassa sekä suojeluskunnat koko maan kattaviksi ykkösasia. Puolustuskoulutus kaikille ja harjoitukset niiden ylläpitämiseksi.

  1. Niin, vain maavoimilla voidaan ottaa haltuun alueita ja pitää alueita hallussa. Suojeluskunnat taas antavat tarvittavaa koulutusta ja parantavat oleellisesti puolustusvalmiutta.

   Maavoimat ilman kunnollista ilmatorjuntaa kärsivät kohtuuttomia tappioita sodassa.

 6. Minun mielestä pitäisi kerätä rahaa puolustusvoimille samanlailla, kuin veteraaneille kerätään. Jos tuotolla saisi esim parempia varusteita(maihareita yms.) varusmiehille ja -naisille.

  1. On se surkuhupaisaa kun valtiovalta ei hankkinut varustusta Suomen Armeijalle ennen Talvisotaa ja mm. lotat keräsivät rahaa, jotta saatiin esimerkiksi suojeluskuntakivääreihin kunnon piiput.

   Nyt ollaan samassa tilanteessa. Valtiovalta ei hanki aseita ja varusteita, vaan pitäisi järjestää kansalaiskeräyksiä tilanteen korjaamiseksi.

 7. Jatkuvasti kuitenkin uutisoidaan milloin minkäkin kaluston hankinnasta. Se on sitten eri asia, ehtivätkö ne korvaamaan vanhentuvan kaluston. Nyt sitten hankitaan yhteen sopivat asut kaikkien pohjoismaiden kanssa, miksi.

  Johan meillä kerätään maksut, veroina. Niiden kohdentaminen vaan on tehtävä oikein. Sitä asiaa yrittää hoitaa puolustusministeri parhaansa mukaan, tehtävä vaan on vaikea.

  1. Pentti: ”Jatkuvasti kuitenkin uutisoidaan milloin minkäkin kaluston hankinnasta.”

   Kun on laiminlyöty puolustus vuosikymmeniä, niin ei juuri lämmitä tieto että harkitaan uusia asehankintoja. Ne joita nyt tilataan tai harkitaan tilattavaksi ovat operatiivisessa käytössä karkeasti 10 vuoden kuluttua.

 8. Juhani
  Sano nyt vielä, mitä se uutinen tarkoitti ja miksi. Sanottiin, että kaikilla pohjoismailla on tulevaisuudessa samanlaiset asut. Ei hyvä, jos näin on, että siis ruotsalaisillakin.

  1. Itse ymmärsin niin, että kyse on yhteishankinnasta, mutta pukujen kuosit ovat maakohtaisia.

 9. Varusmiesten lomat ainakin ovat hyvällä tolalla, kun olen seurannut miten kummipoika ja yhden kaverin poika suorittavat varusmiespalvelustaan.

 10. Itselläni meni alokasaikana ensimmäiset kaksi viikkoa, ennenkuin päästettiin käymään edes sotilaskotiin, saatikka sitten lomille.

 11. Mika
  Varmaan olet oikeassa, minä kuulin sen uutisen ihan ohimennen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *