Hieman lisäystä Nallen purkautumiseen…

Björn Wahlroos esitti tiukkaa kritiikkiä eduskunnan valiokuntatyöhön kohteenaan erityisesti perustuslakivaliokunta (Kaleva).

Olen jo pidempään seurannut kansanedustajien omituista käytöstä noiden asiantuntijakuulemisten tiimoilta – samaisten, joista Nallekin puhuu.

Alla varsin masentavaa faktaa siitä, että ongelma ei ole pelkästään siinä, keitä kutsutaan, vaan paljon myös siinä, että kansanedustajia ei kiinnosta.

Perustuslakivaliokunnan viime viikon kokouksista:

9 vastausta artikkeliin “Hieman lisäystä Nallen purkautumiseen…”

  1. Säälittävää sakkia.
    Potkut valiokunnasta ja uudet ahkerammat tilalle.
    Mitä hyötyä on asiantuntijoista, jos pellet eivät edes vaivaudu kuuntelemaan?
    Meri ja Mäkelä olivat poissa kaikista neljästä ja Kurvinen ja Torvinen kolmesta.
    Törkeätä pellesakkia kaiken kaikkiaan.

  2. Olen näitä faktoja keräillyt jo pidempäänkin. Voin kertoa, että yllä esitetty on vielä varsin kevyttä kauraa…

  3. Tämä on vähän sellainen ongelmallinen aihe, kun ei tiedä poissaolon perusteita, mutta yleisesti ottaen on kovin vaikea ymmärtää toistuvia poissaoloja.

    Toisaalta näitä valiokuntia yms. on varsin runsaasti, joten jos samaan aikaan on osallistunut johonkin toiseen tai vaihtoehtoisesti on jokin muu ainakin näennäisesti merkityksellinen osallistuminen niin aina täytyy tehdä valintoja.

  4. Kansanedustajalla ON liikaa luettavaa ja tekemistä. Olen hyvin läheltä tutustunut siihen tietomäärään mitä kansanedustajalle tulee eteen, satoja sivuja päivässä voi tulla. Kyllä, palkka on asiallinen, mutta se ei tuo lisää tunteja päivään eikä lisää järkeä päähän.

    Kansanedustajan pitäisi osata sanoa ”ei, en ota tätä hommaa vastaan, en ehdi sitä suorittamaan”.

  5. Päällekkäisyyksiä sattuu, esteitä tulee, pakolliset menot sotkevat suunnitelmia, mutta ne eivät saa koko joukkoa kirmailemaan kuin varsa ensilaitumella. Eivät oikeat yllätykset osu aina ja ainoastaan noihin asiantuntijakuulemisten hetkiin. Syystä tai toisesta niistä on tullut hetkiä, jolloin voi surutta hoidella omia asioitaan.

  6. Asiantuntijakuulemiset näkee pöytäkirjan läsnäolo-osiosta. Alla esimerkki eräästä pöytäkirjasta (tässä tapauksessa LiV). Osoittaiset läsnäolot kertovat heti, että esityslistan kohdassa 5 oli paikalla asiantuntijoita kuultavina…

    Läsnä
    puheenjohtaja Ari Jalonen si
    varapuheenjohtaja Mirja Vehkaperä kesk (1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9) (5 osittain)
    jäsen Mikko Alatalo kesk
    jäsen Jyrki Kasvi vihr
    jäsen Jukka Kopra kok (1, 2, 3, 4) (5 osittain)
    jäsen Susanna Koski kok
    jäsen Mats Löfström r
    jäsen Eeva-Maria Maijala kesk
    jäsen Jari Myllykoski vas
    jäsen Jani Mäkelä ps (1, 2, 3, 4) (5 osittain)
    jäsen Markku Pakkanen kesk
    jäsen Jari Ronkainen ps
    jäsen Satu Taavitsainen sd
    jäsen Katja Taimela sd (5, 6, 7, 8, 9) (4 osittain)
    jäsen Ari Torniainen kesk
    jäsen Sofia Vikman kok (1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9) (5 osittain)

  7. Lisäpointtina on sitten sekin, että asiantuntijoiden kuuleminen maksaa ja aika paljon maksaakin, jos he eivät ole paikalla virkansa puolesta (esim. ministeriöiden virkamiehet).

    On jotensakin nurinkurista, että paikalle hankittu asiantuntijuus koetaan vähemmän tärkeäksi kuin muiden asioiden hoitaminen samaan aikaan.

  8. Kun seuraa tarkemmin, niin aika paljon on niitä kaikenmaailman edustuksia ja kissanristiäisiä. Se on sitten toinen asia, miten tärkeitä ne ovat. Ehkä oman vaalipiirin tulevaa kannatusta ja oman äänestäjäkunnan nuoleskelua ajatellen.

  9. Päällekkäisyyksistä vielä sen verran, että perjantaina, jolloin avauksen mukaisesti oli melkoinen trafiikki perustuslakivaliokunnassa, kellään eestaas kulkeneista ei ollut päällekkäistä valiokuntakokousta. Ainoastaan Hoskonen on varajäsenenä samaan aikaan kokoontuneessa ympäristövaliokunnassa, mutta Hoskonen ei ollut ko. kokouksessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *