Valtapeli lehmänkauppoineen sokaissut Kepun ja Kokoomuksen

Valtapeli ja lehmänkaupat eivät ole mikään uusi ilmiö suomalaisessa politiikan teossa. Jo 1970-luvulla pelattiin ajoittain kovaakin valtapeliä punamulta halitusten aikana. Tuolloinhan Kokoomus oli pitkällä korpivaelluksessa oppositiossa, kun Neuvostoliitto ei luottanut Kokoomukseen. Silloin Kekkonen piti huolen, että Kokoomus ei kelvannut mihinkän hallitukseen.

Se oli Demarien ja Maalaisliiton aikaa hallita maata. Se oli punamultahallitusten aikaa.

Silloin rakennettiin Suomeen sosiaalisia turvaverkkoja Demareiden toimesta ja Maalaisliitto/Kepu sai palkkioksi aina vaan suurempia tukiaisia maataloudelle. Se oli aikaa, jolloin Suomen maatalous lepäsi vielä paljolti pienten ja keskisuurten perheviljemien varassa. Maalaisliitto/Kepu oli asiallisesti tuolloin maanviljelijöiden etujärjestö, joka osasi lypsää hallituskumppaniltaan viimeisenkin pisaran maatalouden tukiaisiin.

Silloin syntyivät sellaiset termit politiikkaan, kuin lehmänkaupat ja iltalypsyt, joissa Kepu oli taitava.

Nyt sitä samaa taktiikkaa noudattaen käydään edelleen valtapeliä, joka on leimallista sotessa ja maakuntaudistuksessa. Kun sote uhkasi jämähtää paikoilleen ja pääministeri uhkasi hajoittaa hallituksen tuli avuksi lehmänkaupat. Kaupat tehtiin siten, että Kepu saa maakuntauudistuksen ja Kokoomus saa valinnanvapauden soteen. Se oli valtapeliä parhaimmillaan. Kansalaisten sosiaali -ja terveydenhoito poljettiin valtapelin alle.

Siitä alkoi vimattulla kiirellä soten valmistelu, johon tuli mukaan yksityisten lääkärifirmojen lobbariarmeija. Loppu onkin historiaa, joka tunnetaan. Kaikki näytti valmiilta, mutta vielä oli käytävä kysymässä noin niin kuin muodon vuoksi, mitä sanoo perustuslaki.

Ja perustuslaki sanoi, että ei käy. Suurelta osin on koko sote pantava uuteen valmisteluun. Kokoomus on jo hävinnyt yhden taistelun valtapelissä. Pakkoyhtiöittäminen, joka oli Kokoomuksen vaatimus yksityisten lääkärifirmojen vaatimuksesta on perustuslain vastainen ja sitä ei voi siis toteuttaa.

Jos näitä häviöitä tulee lisää, niin Kokoomus vaatii myös maakuntauudistukseen muutoksia. Sitä on se valtapeli.

Nyt jäädään odottamaan hallituksen korjattua esitystä sotelaeiksi edelyttäen, että Sipilän hallitus istuu vielä syksyllä. Hallitus nimittäin horjuu pahoin myös siksi, että se on nyt loikkareiden varassa. Loikkarit voivat nimittäin loikata takaisin sinne mistä loikkasivat Sipilän syliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *