Koko Tampere ei vihaa natseja!

Jopa tällainen somesta eristäytynyt tollo on altistunut sen verran näkemyksille viime lauantain uusnatsien säälittävästä ilmauksesta, että pistää väkisinkin ajattelemaan enemmän. Vastamielenosoituksen nimi oli ”koko Tampere vihaa natseja”. En pienin varauksinkaan kritisoi vastamielenosoituksen olemassaoloa, mutta ehdotan että sen sanoma on turhan pieni osa totuudesta.

He vihaavat natseja

On hyvin perusteltua vihata SVL:n tai esim. Odinin soturien kaltaisia järjestöjä, eli siis lyhyesti natseja. Miksipä sitä ei vihaisi järjestöä joka muuttaa avoimen torialueen väkivallan pesäksi? Miksi ei vihaisi järjestöä, joka yhdistää rotuopin avoimeen väkivallan käyttöön? Heidän vaaransa ihmisille on osoitettu toistuvasti ja kun tällainen vaara vaikuttaa vapaasti turuilla ja toreilla, viha on ymmärettävää.

En kuulu tähän ryhmään, sillä en usko tulen kaatamiseen tulella. Mielestäni viha ei ole ratkaisu parempaan huomiseen. Viha synnyttää lisää vihaa ja kuten huomasimme, lauantaina osa vihaajista osoitti vihaavansa myös esimerkiksi virkavaltaa. Olen saanut monesta lähteestä ymmärtää, että tämä ryhmä oli joukossa hyvin pieni vähemmistö, mutta kuitenkin muistutus siitä mihin vihassa eläminen voi viedä. Olen nähnyt liian paljon esimerkkejä siitä, miten sinänsä erinomaisen hyvää aatetta ajava ryhmä pystyy hyvin ikäviin toimiin istumalla porisevan vihapadan äärellä tarpeeksi kauan. Ymmärrän vihan syyt, mutta toivon parempaa.

He pelkäävät natseja

Ounastelen, että merkittävä osa asiaa aktiivisesti seuraavista kansalaisista kuuluu pelkääjien ryhmään. Perusteet tulivat jo edellä, eli pelko on hyvin perusteltua. En osta trendikästä ”älä anna pelolle valtaa” mainoslausetta juurikaan, vaan uskon psykologiseen pelkojen esiintuomiseen ja käsittelyyn. Tampereen käräjäoikeudella on tämän pelon käsittelyyn keinot olemassa. Medialla on myös mahdollisuus asian käsittelyyn hieman lööppihysteriaa paremmin. Ennen kaikkea voimme auttaa toinen toisiamme eli siis olla ystävänä, tukena.

He ovat suruissaan natseista

Itse lasken kuuluvani ryhmään, joka on hyvin surullinen kun yhteiskunnastamme nousee tällaisia voimia. Se on mielestäni osoitus siitä, että yhteiskunnassa on jokin epäonnistunut. En usko olevani yksin, vaan uskon monen muunkin katsovan surullisesti miten avoin kaupunkikeskustamme muuttuu äärimmäisen vihan keskipisteeksi. Osana tätä surua ymmärrän myös, että ongelma ei poistu nopeasti tai voimakeinoilla. Natsiryhmiä syntyy kun niillä on tilaa kasvaa. Jos sen tilan täyttää jollain paremmalla, on pahalla vähemmän polttoainetta. Kyllä, edellinen on ideologista höttöä, mutta hyvää sellaista.

Bonustehtävä: he vihasivat sotaa

Haluaisin loppuun jakaa hyvän muiston. Ennen Irakin sodan alkua osoitettiin Suomessa ja myös Tampereella laajalti mieltä sotaa vastaan. Osallistuin itsekin mielenilmauksiin innolla. Meteliä oli paljon, ulosanti sisälsi voimasanoja, mutta sanoma oli selvä. Me vastustimme sotaa sekä George Bush tyhmempää, mielipuolista sotaloordia. Emme vastustaneet poliisia, emme USA:n kansalaisia, vaan poliittista päättäjää ja poliittista päätöstä. Oli ääntä, oli toivoa, oli tahtoa paremmasta. Taustalla oli pitkälti samoja poliittisia värejä ja järjestöjä mitä viime lauantainakin. Väitän, että aate oli aivan yhtä vahva, terävä ja kunnioitettava silloinkin. Jostain syystä vain metodit ovat koventuneet. Modernimpi vertaus olisi, että haluaisin kyllä marssia Israelin laittomia siirtokuntia vastaan, mutta en halua samalla julistaa Hamasia rauhanjärjestöksi ja Israelin kansaa murhaajiksi. Toivottavasti joku ymmärtää mitä ajan takaa.

Tampere ja Suomi ovat parempia paikkoja ilman natseja, tästä tuntuvat olevan samaa mieltä kaikki ihmisryhmät, kaikki ikäluokat, kaikki puolueet – jopa persut kirjoittivat SVL:stä suorat sanat. Haluaisin, että tämä mielessä juhlistaisimme parempaa Tamperetta. Mitä jos mentäisiinkin keskustorille laulamaan? Mitäpä jos käveltäisiin koko kylä Pyynikin ympäri? Mitäpä jos rakentaisimme sen paremman, natsittoman paikan mitä haluamme? Mitäpä, jos pystyisimme siihen ilman vihaa?

28 vastausta artikkeliin “Koko Tampere ei vihaa natseja!”

 1. Lahdessa oli aikoinaan AGV (arjalais-germaaninen veljeskunta) , mutta sen taru ei ollut kovinkaan pitkä.

 2. Kuinka perillä tamperelaiset tai ketkään muutkaan ovat siitä millä perusteilla ihmisiä tässä ajassa natseiksi leimataan ?

 3. Ehdottaisin että ei haukku haavaa tee. Eihän se ihan noin ole, mutta on jokaisesta meistä kiinni miten me termistöä käytämme.

  Olen kuullut älykkäiden persujen toteavan että pitäisi ottaa takaisin sana kansallismielisyys ja tehdä siitä taas positiivinen, ei kiihkomielinen sana.

  Olen kuullut älykkäiden vihreiden toteavan että pitäisi ottaa takaisin sana antifasismi tarkoittamaan fasismin vastustamista eikä omaisuuden summittaista tuhoamista.

  Jokainen meistä voi päättää ovatko natsi-termin alaisia uusnatsit vaiko kaikki joilla on väärät vaatteet tai aatteet päällä.

 4. Fasismi on reaktio sekasortoisiin oloihin eli kaaokseen. Jotta fasimismille ei tulisi sosiaalista tilausta, pitäisi välttää aatteita, jotka lisäävät kaaoksen todennäköisyyttä. Monikultturismi -oppi on tyhmien järjestämä sosiaalinen tilaus fasismille.

 5. Muuta maaseudulle, täällä on vähemmän ääriajattelua, Tai ainakin puristellaan nyrkkejä taskussa..

  1. Kyllä sitä maaseudullakin aika paljon ääriajattelua on jos katsotaan miten Kokoomusnuorten sinänsä provosoimaan avaukseen vastattiin. Siinähän landet halusivat lynkata neidin kun kritisoi maataloustukia. Se oli vihaa, typeryyttä.

 6. Natsit olivat Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen jäseniä ja kantoivat punalippuja – yhden sortin sosialisteja.

  Fasistit puolestaan olivat toisen sortin sosialisteja Italiassa.

  Niitä nimityksiä käytetään aivan liian huolimattomasti – leimakirveenä.

  1. Esimerkiksi Venäjän brutaalin puoli vuosisataa kestäneen Viron miehityksen aikana venäläisillä oli tapana haukkua yleisesti virolaisia fasisteiksi.

 7. Alakynteen joutuminen saa aikaan vihaa ja viha yhdistää joukkovoimaan ja sitten ollaankin jo äärirajoilla.
  Helpointa on tuomita alakynteen joutuvien pyrkimykset joskin ne ovat kyseenalaisia.

 8. Äärijärjerstöt ovat haitallisia ja monesti myös vaarallisia. Pidän sekä äärivasemmistoa että äärioikeistoa, sikäli kuin sillä tarkoitetaan uusnatseja, yhtä vaarallisina. Äärivasemmisto on siinä mielessä vielä vaarallisempi, että sitä ymmärretään (lainausmerkkkien kanssa tai ilman) median että poliittisten päättäjien taholta Mistä tämä ”ymmärrys” johtuu? Jos sen voi puristaa pähkinänkuoreen, luulisin että se johtuu seuraavista syistä: Natsi-Saksa hävisi sodan. Marxismi ja kulttuurimarxismi on luikerrellut syvälle länsimaiden rakenteisiin. Eliitti pelkää kansallismielisyyttä, koska yhtenäistynyt kansa on eliitin pahin vihollinen. Eliitti ei pelkää kommunismia, koska totalitaristinen kommunismi on erittäin epätodennäköistä.
  ————————————
  Yle Wathin mukaan (”Las Vegas59 – Charlottesville 1.”) Las Vegasin massamurhaaja Stephen Paddock oli vasemmistoliberaali Trumpin vihaaja, jonka motiivi oli valtamedian mukaan ”sekoaminen”. Seuraavassa suora lainaus ko. kirjoituksesta:
  ”Kansalaisvaikuttaja Mika Virtanen tiivistää sosiaalisen median keskustelussa sen mitä Yle Watch on tässä kirjoituksessa jo kertonut.
  Las Vegasin massamurhaaja Stephen Paddockista on kuvia osallistumassa anti-Trump mielenosoitukseen. Hän oli demokraattien kannattaja. Hänellä oli filippiiniläinen vaimo, joka on voinut käännyttää hänet Islamiin. ISIS sanoo tiedotteessaan Paddockin olleen muslimi, jolla oli islamilainen nimi, ja joka teki terrori-iskun ISISin nimeen.
  Iskun kohteena oli coyntry- musiikki konsertti, jonka kuuntelijat ovat yleensä republikaaneja. Todennäköisesti liberaalin median jatkuva kiihottaminen republikaaneja ja Trumpia vastaan on tuottanut tuloksia jälleen kerran, joka on ehkä yhdistynyt islamilaisiin motiiveihin. median vaikeneminen Paddokckin taustoista voimistaa näitä epäilyjä.”

 9. ”Fasismi on reaktio sekasortoisiin oloihin eli kaaokseen. Jotta fasimismille ei tulisi sosiaalista tilausta, pitäisi välttää aatteita, jotka lisäävät kaaoksen todennäköisyyttä.”

  Sama koskee täysin kommunismia ja vasuriliikettä.

 10. Mielenosoituksen järjestäjien pitäisi jollakin tavalla panna vastuuseen siitä, keitä siinä porukassa on. Jos on massamielenosoituksia, sinne pesiytyy aina joku joukkio, joka toimiin itse ”teemaa vastaan” tarkoituksella saada se kielteiseen valoon- jopa tukemaan vastapuolta.

  Tampereen Vappuina vuosikymmeniä sitten täällä oli valtavat kommarien ja demarien kulkueet lippuineen. Sitä tultiin katsomaan kaikista puolueista riippumatta maakunnista asti. Ne olivat rauhallisia. Kaikki tiesivät mitä ”mielenosoittajat” edustivat.

 11. Nykyvasureille/vihervasureille ei demokratia liian hitaana ja tehottomana riitä, vaan ideologiaa pitää ajaa vaikka väkivalloin.
  Tosin syynä lienee sekin, ettei kansan enemmistö ei näytä edelleenkään olevan halukas vasuridiktatuuriin.

 12. Islamia palvovat vasemmistolaiset syövyttävät ranskalaisen sivistyksen.

  ”Ranskaa pidettiin aiemmin sivistyksen jalokivenä, mutta nyt sitä on kohdannut islamistien vakavat haasteet. Yhtäaikaa islamin vaikutusvaltaa lisätään auliisti ja julkisesti, kun ”kätyreinä” toimivart islamia palvovat vasemmistolaiset intellektuellit, toimittajat ja poliitikot.
  Näin kirjoittaa Giulio Meotti Gatestone-instituutin ”Ranskan uudet kätyrit – kuinka suojella Ranskaa, Eurooppaa ja Länttä”-artikkelissaan.
  Ranskan presidentti Emmanuel Macron yrittää hallita kauhistuttavaa tilannetta: noin 350 jihadistia on tällä hetkellä vankiloissa, 5 800 poliisin valvonnassa; lisäksi 17 000 on luokiteltu ”mahdolliseksi uhkaksi”, kun taas vuodesta 2015 yli 240 ihmishenkeä on menetetty terroristeille.
  Meotti kuvailee radikaalin islamin hyökkäyksien olevan ranskalaisen sivistyksen syövyttämistä sisäpuolelta.
  ”Ja nyt laajoissa osissa ranskalaista kulttuuria avoimesti lisätään vettä islamin myllyyn”, hän lisää.
  Nämä ovat juuri ne Le Figaro-lehden kutsumat ”Islamin vaikutusvallan agentit”. Intelluektit, toimittajat, poliitikot. Nuo, jotka pitävät muslimeja ”uusina sorrettuina”, Meotti muistuttaa. – -”
  Lainaus lähteestä Oikea Media 23.10.2017. Artikkelin otsikko sama kuin tässä, artikkelin kirjoittaja Tytti Salenius.
  ———————————–
  Takavuosina kreikkalaiset kantoivat mielenosoituksessa Angela Merkelin kuvaa, jossa Merkelille oli piirretty Hitlerin viikset. Pidin silloin sitä vitsinä, en pidä enää.

 13. Ruotsi: Raiskatkaa väärää mieltä olevien lapset!
  ”Lauantaina 28.12. Ruotsin äärivasemmisto järjesti Kalmarissa mielenosoituksen. Mielenosoitusta oli mainostettu äärivasemmistolaisella verkkosivulla, jolla osallistujiksi oli ilmoittautunut 400 ihmistä.
  ”Puukota natsia ja raiskaa heidän lapsensa” on Ruotsin äärivasemmiston viesti. – – Vuoden aikana vasemmiston terrori on kohdistunut naisten, vanhusten ja maahanmuuttajien lisäksi myös pikkulapsiin.”
  Lainaus lähteestä Murha. Info 30.12.2013, otsikko sama kuin tässä.
  ———————————-
  Liiallinen natsittelu ja yhtäläisyysmerkkien veteleminen natsien ja holtittomaan maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvien välille, plus median ja päättäjien liiallinen äärivasemmiston ymmärtäminen (lainausmerkkien kanssa tai ilman ) on erittäin huono tie. Varmaan nämä ovat asioita, joita toisille ei tarvitse selittää, toisille ei kannata, mutta yrittänyttähän ei laiteta.

 14. Tuo on, Lasse, sitä ”suvaitsevaisuutta”, minkä nimissä vasemmiston väkivalta Euroopassa leviää vaarallisesti.
  Kuten Suomen nykyvasurit saavat uhota väkivaltaa ilman, että siihen puututaan, tapahtuu sama myös muissa ns. demokraattisissa maissa samalla, kun taas minimaalisen äärioikeiston toimintaa paisutellaan ja kauhistellaan.

 15. Kun luin kaikki kommentit, huomaan että on teorioita ja heittoja. Ruotsissa sitä, Saksassa tuota, persujen uutisissa niitä. Paljon varmasti faktaa, paljon näkökulmia, mutta eläkäämme Suomessa. Suomessa ns. äärivasemmisto tuhoaa omaisuutta, mutta ei tapa ihmisiä.

  Äärivasemmisto on uhannut tappaa minut useaan kertaan, he ovat aiheuttaneet paljon mielipahaa, vahinkoa ja monenlaisia ikävyyksiä joita en aio listata yksityiskohtaisesti. He ovat äärimmäisen pahoja ihmisiä, jotka tekevät äärimmäisen paljon pahaa joutumatta koskaan vastuuseen. He käyttävät pahantekoon julkisia rahoja ja toimivat usein äärimmäisen rasistisesti, pahemmin kun yksikään janitskinin kannattaja.

  Mutta tästäkin huolimatta, he eivät tapa ihmisiä siinä missä natsit. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että natsit ovat isompi ongelma. Oikea asenne virkavallalta olisi mielestäni selkeästi kieltää SVL:n toiminta ja ottaa hyvin jäykkä asenne heidänkaltaista toimintaa vastaan yleisesti. Samalla heidän pitäisi korostaa, että nyt rauhoitetaan peli. Erimielisyys vasemmiston kanssa ei ole natsismia. Raja on silläkin.

  Tuo ei voi toimia, mikäli puoluejohtajat eivät puhalla yhteen hiileen. En tiedä pystyvätkö he siihen, mutta aina voi toivoa.

  1. Se äärivasemmisto mellakoi ja rikkoo vierasta omaisuutta tahallaan – ja yleensä rankaisematta. Sekin porukka tarvitsee rangaistukset teoistaan.

   Minun mielestäni ei pitäisi yleistää että suomalainen äärioikeisto (muutama kahjo) olisi tappajia. Epäilen suuresti heidän natsiuttaan. Tuskin edes tietävät mitään Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen ideologiasta.

   Sen vastustajia että Suomeen päästetään vapaasti laumoittain terroristeja – porukkaa joiden taustoista ei ole hajuakaan – on varmaankin melkoisesti, mutta ei se tarkoita että he kaikki olisivat natseja. Siellä voi olla vaikka ihan puoluepolitiikasta kiinnostumattomia, jotka ovat huolissaan Suomen typerästä mamuilusta.

   1. Tottakai rikoksista vastuuseen pitää joutua ja poliisihan tutkii tätä puolta. Luottakaamme oikeusvaltioon. Olisi toki myös aiheellista että tapahtumaa järjestämässä olleet poliittiset tahot (mm. vasemmisto ja vihreät) pohtisivat tapoja varmistaa, ettei miekkareissa olisi enää mukana väkivaltaan taipuvia ihmisiä.

    Minä olen valmis yleistämään että SVL ja Odinit ovat henkilöiden terveydelle äärimmäisen vaarallisia järjestöjä. Ei ainoastaan siksi että niiden avainhenkilöt ovat moninkertaisesti tuomittuja väkivaltarikollisia, vaan siksi että heidän ryhmänsä ovat useasti olleet mukana väkivallanteoissa yhdessä, eivätkä järjestöt ole nähneet tässä ongelmaa. SVL:n väkivaltahistoria on pitkä.

    En tietenkään laske ”natseiksi” jokaista maahanmuuttokriitikkoa tai edes jokaista rasistista idioottia. Räävittömästä kielenkäytöstä on matkaa väkivaltaan.

    1. Tampereella taisi olla maahanmuuttoa vastustavassa mielenosoituksessa suuruusluokkaa 100 ihmistä – pitäisikö heidät kaikki sulkea piikkilanka-aitojen taakse? Minun tietääkseni sen mielenosoituksen yhteydessä ne ”natseiksi” nimittämäsi eivät tehneet minkäänlaista rikosta, mutta ”vastamielenosoittajat” tekivät. En tosin ole tarkemmin tutustunut asiaan, mutta sellainen mielikuva minulla on uutisoinnista.

     Suomessa on vapaus perustaa kaikenlaisia yhdistyksiä ja puolueita, toivottavasti se vapaus säilyy jatkossakin – olkootpa perustajat sitten minkä ”värisiä” hyvänsä. Se on oikean demokraattisen valtion tunnus. Esimerkiksi Venäjällä ei saa perustaa puolueita eikä järjestöjä vapaasti ja niitä lakkautetaan mielivaltaisesti. Haluatko tosiaan Suomestakin sellaisen diktatuurin?

     Minun mielestäni ne, jotka rikkovat lakia (vaikka pahoinpitelemällä sivullisia) pitää ottaa kiinni, asettaa syytteeseen ja tuomita rikoksistaan – ihan siitä riippumatta ovatko kenties oikeistolaisia, vasemmistolaisia, keskustalaisia, vaiko jotakin muuta.

    2. Minä taas tässäkin Kyuu luottaisin oikeusvaltioon.
     Tuosta järjestöjen tekemästä tuomitsemisesta vedän yhtäläisyysmerkin äärivasureihin, jotka kehuvat kritiikittä väkivaltaan syyllistyneitä jäseniään ja edustajiaan ja yllyttävät väkivaltaan vähintään yhtä ahkerasti ja voimakkaasti kuin tuo vaivainen oikeistosakki.
     Tietääkseni myös äärivasureita on tuomittu väkivallasta ja muissa maissa suunnitelluista murhista, mikä on taas aivan eri asia kuin kuolematuottamus ilman suunnitelmaa.

 16. ”Mutta tästäkin huolimatta he eivät tapa ihmisiä siinä missä natsit. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että natsit ovat isompi ongelma.”
  Itse pysyn aikaisemmassa kannassani. Äärivasemmisto ja uusnatsit ovat yhtä vaaralllisia. Näistä kahdesta äärivasemmisto on vaarallisempi siinä mielessä, että sitä Ymmäretään turhan paljon.
  Nämä järjestöt tarvitsevat toisiaan ja niiden välinen kahinointi ei lopu koskaan, vaan päinvvastoin laajenee, jos jompaa kumpaa ”ymmärretään” ja jos jompi kumpi luokitellaan pahemmaksi ja vaarallisemmaksi.
  Pitää tuomita molemmat tai ei kumpaakaan. Muuten saamme jatkossakin kauhistella ja siunailla tätä menoa ja toivoa, ettei satu omalle kohdalle. – Jos ihminen kuolee tämän kaltaisen toiminnan seurauksena, hän on yhtä kuollut olkoon tappajana natsi tai äärivasemmistolainen. Tarvitseeko kumpaakaan rohkaista?

  1. Äärivasemmisto ja äärioikeisto nähdään usein suorana viivana joiden päissä nämä sijaitsevat kaukana toisistaan.

   Oikeampi on ajatella ympyrää jossa ne ovat alhaalla vierekkäin.

   Kommunismi, natsismi ja fasismi ovat sosialismin eri ”lahkoja”. Hyvin lähellä toisiaan, joten nämä ”sisarusten” väliset riidat ovat kaikkein katkerimpia. Kommunistit esimerkiksi ovat usein nähneet demarit (ovat myös sosialisteja) pahimpina vihollisinaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *