Kannattaisiko heittäytyä veronmaksu totaalikieltäytyjäksi?

Vapauttava tuomio hovissa? – tuskinpa.

Oma lukunsa on Jehovan todistajien erivapaus, jota voidaan kutsua ’positiiviseksi syrjinnäksi’ .  ( Termiä on käytetty mediassa ainakin maahanmuuttoon liittyen.)

*

Ote:

”Käräjäoikeudelle antamassaan vastauksessa mies vetosi sodanvastaiseen vakaumukseensa. Hän kertoi pitävänsä syrjintänä sitä, että mahdollisuus vapautua palveluksesta kokonaan on sallittu pelkästään Jehovan todistajille.

Esitys Jehovan todistajien erivapauden kumoamisesta eduskunnassa”
***

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005897681.html

13.11.2018

Totaalikieltäytyjää ei saanut tuomita vankeuteen – korkein oikeus ei ota tapausta käsittelyyn

Hovioikeus päätti aiemmin, että totaalikieltäytyjän tuomitseminen oli syrjivää kohtelua, ja kumosi vankeustuomion. Päätös jää voimaan, koska korkein oikeus ei ota asiaa käsiteltäväkseen.

Korkein oikeus (KKO) ei myönnä valituslupaa paljon puhuttaneesta siviilipalvelusjutussa, joten Helsingin hovioikeuden vapauttava tuomio jää voimaan.

Hovioikeus hylkäsi helmikuussa syytteen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä ja katsoi, että tuomitseminen on syrjivää kohtelua. Kyse oli miehestä, joka kertoi pitävänsä syrjintänä, että vain Jehovan todistajilla on mahdollisuus vapautua kokonaan palveluksesta. Valituslupaa korkeimpaan oikeuteen haki syyttäjä.

Laki Jehovan todistajien vapauttamisesta ase- ja siviilipalveluksesta on ollut voimassa vuodesta 1987 asti. Hovioikeus totesi, että lain säätämisen jälkeen Suomi on muun muassa liittynyt Euroopan ihmisoikeussopimukseen. Hovioikeuden ratkaisun mukaan yhdenvertaisuus myös velvoittaa vakaumusten yhdenvertaiseen kohteluun.

Rangaistuksesta vapautettu mies ilmoitti elokuussa 2015 kieltäytyvänsä siviilipalveluksesta. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi hänet 173 päivän vankeuteen helmikuussa 2016.

Käräjäoikeudelle antamassaan vastauksessa mies vetosi sodanvastaiseen vakaumukseensa. Hän kertoi pitävänsä syrjintänä sitä, että mahdollisuus vapautua palveluksesta kokonaan on sallittu pelkästään Jehovan todistajille.

Esitys Jehovan todistajien erivapauden kumoamisesta eduskunnassa

Hallitus antoi syyskuussa esityksen, jotta Jehovan todistajien vapauttaminen asepalveluksesta kumottaisiin. Muutos toisi kaikki uskonnot ja vakaumukset samalle viivalle asevelvollisuutta koskevassa lainsäädännössä.

– Vapautuslaki asettaa yhden uskonnollisen vakaumuksen parempaan asemaan muihin vakaumuksiin nähden, ja lain onkin useassa yhteydessä todettu olevan ristiriidassa perustuslaissa turvatun ihmisten yhdenvertaisuuden ja siihen liittyvän syrjintäkiellon kanssa, valtioneuvoston tiedotteessa sanottiin.

Vapautuksen kumoavien lakien ehdotettiin tulevan voimaan mahdollisimman pian.

STT

5 vastausta artikkeliin “Kannattaisiko heittäytyä veronmaksu totaalikieltäytyjäksi?”

  1. Tässähän käy muutenkin lopulta niin että näitä vapaamatkustajia tulee olemaan lisää joiden ei tarvitse armeijaa käydä. Kyllä näille valtion muut palvelut kylläkin käy.

    Pitäisi olla joku systeemi missä esim armeijan käyneet reserviläiset saa mm verohuojennuksia jne.

  2. Asekieltäytyjiltä ja sivareilta pitää verottaa vähintään vuoden tulot vastineeksi sille, että asepalveluksen kävijät ne teoriassa menettävät.
    Toisaalta olen edelleen sitä mieltä, että kaikille pitää olla minimissään 6 kk yhteiskuntapalvelus erilaisissa suojelus-, pelastus-, sosiaalityö-, vanhustenhoito- tai muissa vastaavissa tehtävissä ja sen voi korvata asepalveluksella.

  3. ”Käräjäoikeudelle antamassaan vastauksessa mies vetosi sodanvastaiseen vakaumukseensa. Hän kertoi pitävänsä syrjintänä sitä, että mahdollisuus vapautua palveluksesta kokonaan on sallittu pelkästään Jehovan todistajille.”

    Perustuslain kuudes pykälä kieltää kieltää syrjinnän uskonnon ja etnisyyden perusteella, ellei ole erityistä syytä syrjimiseen.

    Perustuslain taitavat tulkitsijat (perustuslakivaliokunta) näyttää tulleen tulokseen , että vauraammat finländare-janssonit saavat syrjiä köyhempiä finne-virtasia, ettei janssoneille tulisi paha mieli.

    Tuohon menettelyyn verraten on jehovantodistajien erityiskohtelu mahdollista, jos asiasta on tehty laki.

    1. Jehonatodistajien kannattaa perustaa Jehovantodistajien Kansankäräjät ja anoa pulen miljoonan euron valtion tuki. Noilla eväillä todistajat voivat laatia lakiehdotuksia eduskunnalle muiden uskontoryhmien syrjimiseksi vaikka tahdilla lakiehdotus / päivä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *