Milloin Suomeen tulo on laitonta ja milloin ei ole?

Eikö Schengen-alueella pitänyt olla vapaa liikkumisoikeus?

Vapaa liikkumisoikeus oli voimassa Euroopassa ainakin vuonna 2015, jolloin kolmekymmentätuhatta paperitonta änkesi Suomeen.

*

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201808272201164294_u0.shtml

27.8.2018

Rajavartioston rikostorjuntayksikkö aloitti esitutkinnan törkeästä laittomasta maahantulon järjestämisestä

Törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä tuomitaan vähintään neljä kuukautta ja enintään kuusi vuotta vankeutta.

 

Pelkästään viime viikolla asiakirjatutkintaryhmän toimesta havaittiin seitsemän tapauksen yhteydessä yhteensä 10 väärää tai väärennettyä matkustusasiakirjaa

Rajavartioston rikostorjuntayksikkö on aloittanut esitutkinnan viime viikolla tapahtuneesta epäillystä törkeästä laittomasta maahantulon järjestämisestä.

Lisäksi rikostorjuntayksikkö on aloittanut esitutkinnan laittoman maahantulon järjestämisestä.

Rajavartiosto kertoo asiasta tiedotteessaan.

Lain mukaan henkilö syyllistyy laittomaan maahantulon järjestämiseen, mikäli henkilö yrittää tuoda Suomeen tai Suomen kautta muuhun maahan ulkomaalaisen, jolla ei ole maahantuloon vaadittavaa passia, muuta matkustusasiakirjaa, viisumia tai oleskelulupaa. Laittomaan maahantulon järjestämiseen voi syyllistyä myös, jos luovuttaa väärennetyn tai toiselle henkilölle kuuluvan passin tai muun matkustusasiakirjan käytettäväksi maahantulon yhteydessä.

Laittoman maahantulon järjestämisestä voi tuomiota sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta.

Laittoman maahantulon järjestäminen on törkeä, mikäli maahantulon järjestämisessä aiheutetaan tahallisesti tai törkeällä huolimattomuudella toiselle vaikea ruumiinvamma, vakava sairaus tai hengenvaarallinen tila tai näihin rinnastettavaa kärsimystä. Rikos on laadultaan myös törkeä, mikäli rikos on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä tuomitaan vähintään neljä kuukautta ja enintään kuusi vuotta vankeutta.

10 väärennöstä

Pelkästään viime viikolla asiakirjatutkintaryhmän toimesta havaittiin seitsemän tapauksen yhteydessä yhteensä 10 väärää tai väärennettyä matkustusasiakirjaa.Rajavartiosto kertoo muun muassa viime keskiviikkona sattuneesta tapauksesta, jossa kolmihenkinen perhe saapui maahan osittain väärillä matkustusasiakirjoilla.

Perheen isäksi esittäytynyt henkilö esitti rajatarkastuksessa Ruotsin passin ja kaksi Tanskan passia. Tarkistuksen jälkeen selvisi, että Tanskan passeilla matkustavien, passin tietojen mukaan alaikäisten henkilöiden, epäillään olevan eri henkilöt kuin passeissa. Heidän epäillään käyttäneen toisille henkilöille kuuluvia asiakirjoja.

Viime viikolla aloitettiin esitutkinta myös törkeästä väärennyksestä, valtionrajarikoksesta ja ulkomaalaisrikkomuksesta.

Viime viikolla Helsinki-Vantaan lentokentällä tavattiin 13 turvapaikanhakijaa.Käännytyksiä tehtiin 9 kappaletta ja pääsyn epäämisiä 5 kappaletta.

 

*

http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/4088798/Neljalle+tuomio+laittomasta+maahantulosta++aviomiesta+piiloteltiin+ruotsinlaivalla+autossa

17.9.2018

Neljälle tuomio laittomasta maahantulosta – aviomiestä piiloteltiin ruotsinlaivalla autossa

Neljä ihmistä on tuomittu Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa sakkoihin laittoman maahantulon järjestämisestä. Nelikko oli tuonut Suomeen miehen Tukholmasta ruotsinlaivalla autoonsa piilotettuna.

8 vastausta artikkeliin “Milloin Suomeen tulo on laitonta ja milloin ei ole?”

  1. Löysät lait, monessa muussa maassa se olisi lähtö ”leireille”…

  2. Toimiihan se vapaa liikkuminen muualla, mutta ei Suomen rajoilla. Joku vuosi sitten ajelin ympäri Eurooppaa, eikä missään edes kysytty papereita, paitsi Suomessa. Oli oikein tarkkakin syyni Suomesta lähtiessä laivalla Saksaan ja vielä tarkempi Suomeen takaisin tullessa. Oikein vielä luettiin ne paperit, ajan kanssa.

  3. Olisi tarpeen lukea niitä papereita myös ”asylum”-sanan osaavilta ja ilman niitä käännyttää takaisin siihen maahan, mistä on tullut.

    1. Niinhän sen pitäisi olla, mutta Suomi on valitettavasti liittynyt kansainväliseen pakolaissopimuksen ja noudattaa sitä pilkulleen. Eipä ole näkynyt päättäjiltämme ehdotusta, että Suomi irtautuisi sopimuksesta.

  4. https://www.kansalainen.fi/ruotsin-poliisi-aloittaa-maanantaina-rajatarkastukset/
    30.6.2018
    Ruotsin poliisi aloittaa maanantaina rajatarkastukset
    *
    https://yle.fi/uutiset/3-9881962
    13.10.2018
    Ruotsi aikoo jatkaa rajatarkastuksia Tanskan rajalla EU:n aikarajasta huolimatta
    Ruotsi hakee nyt tarkastuksia uudella perusteella. Myös Tanska, Itävalta ja Saksa ovat pyytäneet lupaa jatkaa tarkastuksiaan.

    *
    https://yle.fi/uutiset/3-9703600
    4.7.2017
    Itävalta valmis käyttämään armeijaa rajavalvonnassaan
    Itävalta aloitti rajatarkastukset Unkarin kanssa 2015 ja maa on valmistellut esterakennelmia Italian vastaiselle rajalle mukaan lukien Brennerin sola.
    *

    https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/mtv-paikan-paalla-vapaa-liikkuvuus-on-pelkka-muisto-saksan-ja-itavallan-rajalla-perusteena-korkein-mahdollinen-terroriuhka/7066484#gs.vTNNJPs
    10.09.2018

    MTV paikan päällä: Vapaa liikkuvuus on pelkkä muisto Saksan ja Itävallan rajalla – perusteena korkein mahdollinen terroriuhka

  5. Vapaa liikkuvuus Shengenalueella koskee periaatteessa Shengenmaiden kansalaisia.

    Käytännössä normaalitilanteessa kuka hyvänsä Shengenalueelle jotenkin päässyt pystyy liikkumaan melko vapaasti koko Shengenalueella. Toki pistetarkastuksia tehdään ja poliisi voi epäilyttävissä tapauksissa kysyä matkustusasiakirjaa/henkilöllisyystodistusta. Sitä ei saa kuitenkaan tehdä ulkonäön perusteella.

    Poikkeuksellisesti voidaan määräajaksi palauttaa rajatarkastukset Shengenmaiden välisille rajoille – silloinkaan kaikkia ei tarkasteta, vaan tarkastukset perustuvat riskiprofilointiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *