Uudenvuoden ilotulitukset ja ilmastonmuutos

 

 

Taas on se aika käsillä kun maailman kaupungit kilvoittelevat siitä kenellä on mahtavimmat ilotulitukset. Juuri ne samat tahot kilvoittelevat, jotka ilmastonmuutoksen taakan sysäävät meidän tavallisten ihmisten syyksi.

 

Markkinavoimat mainostavat ja myyvät rakettejaan ja ilotulitteita, jotta miljardit ihmiset ympäri maailmaa ampuisivat niitä taivaan täydeltä. Mutta mitä sitten, eihän niistä leviä pienhiukkasia ja muita saasteita, eihän??

 

On niin hyväksyttävää vuoden vaihtumisia juhlia ampumalla rahaa taivaan tuuliin miljoonien edestä, eihän silloin pidä pilata ilon juhlaa, pohtimalla ilmastolle ja koko luomakunnalle aiheutuvia haittoja! Juhlitaan kun on juhlan aika ja kaadetaan taas arkena ilmastontuhoaminen maaseudulla vanhoilla autoilla autoilevien köyhien kontolle.

 

Kyllä köyhillä on aikaa potea huonoa omaatuntoa luonnon puolesta, jotain tekemistä heillekin täytyy keksiä. Kerran eivät mene töihin ja hanki saasteettomia autoja, niin syystäkin saavat kantaa taakkaa luonnon pilaamisesta.

 

Lehmän maitoa kyllä litkitään päivittäin litra tolkulla, eikä ajatella siirtyä kauramaitoon. Joo ja kyllä sitten haukutaan meitä jotka muutamia kertoja vuodessa ammuskellaan ihmisten iloksi raketteja.

 

Ja siitäkin tehdään numero jos nyt lennetään toiselle puolen maapalloa ihailemaan suurkaupungin mahtavaa vuodenvaihtumisjuhlaa, kun itse lämmitetään kuitenkin uudenvuoden aattona ilmastoa pilaavaa saunaa. Eikö niitä yhtään hävetä?

 

Eivätkö nämä ajattelemattomat saunojat välitä yhtään lapsiensa tulevaisuudesta, maapallon pelastamisesta, kehtaavatkin mokomat arvostella meitä jotka sentään olemme sisäistäneet ilmastonmuutoksen huolen?

 

Miten ihanaa onkaan ottaa vastaan uusi vuosi, maha täynnä nyhtökauraa, höystettynä kauramaidolla, katsella upeaa ilotulituksen räiskettä ja olla kiitollinen kuinka syömällä on voinut estää mannerjäätikön sulamisen.

 

Ja turha on viisastella rakettien vaarallisuudesta. Lapset saivat kalliit silmä – ja hengityssuojaimet, että turha tulla mussuttamaan, ettemme ajattele omia ja maailman lapsia.

 

Ps. Vielä kun saisi joka kaupunkiin hävittäjäkoneiden ylilennon juhlistamaan uutta vuotta ja jääkarhujen pelastamista, niin se se olisi jotain – kyllä ilmaston suojelemista kannattaa juhlia.

 

 

 

8 vastausta artikkeliin “Uudenvuoden ilotulitukset ja ilmastonmuutos”

  1. Kyllä aikonaan mailla asuessa suvaitsi, kun siellä täällä nousi raketti ilmaan. Mutta rajansa kaikella. Saatan kirjoitta nimeni adressiin tulitteiden myyntiä ja käyttöä vastaan.

  2. Vihreät Suomessa ovat kyllä pitäneet meteliä ilotulitteiden ongelmista – etenkin jos seurataan ketjua alkupäähän, jossa lapsityövoimalla hengenvaarallisissa oloissa näitä tehdään.

    Minulla olisi huomattavasti vähemmän näitä vastaan jos ihmiset noudattaisivat ohjeita.

  3. Jos lähdetään perusteena, että muutaman ihmisen ohjeiden noudattamatta jättäminen on peruste asian kieltämiselle, olisi aivan kärkipään linjassa tietotekniikka…
    Sama koskisi fillarointia, kävelemistä, autoilemista ja tosiasiassa kaikkea muutakin.
    Ei sokea holhoaminen mitään ratkaise.

    1. Jos syttyisi sota Suomen ja Venäjän välille. Olisi rajalla Suomesta vihreät mittailemassa pienhiukkasia ja hiilipäästö arvoja, kaikenlaista aloitetta olisi näillä eduskunnassa siitä mitä saa ampua ja miten paljon, puhumattakaan maisema-arvoista..

  4. Milliasethan päästöt mahtoi Putinin raketista lähteä, se kun kuulemma lentää yli 24000 km tunnissa! Mahtaa siinä kerosiini palaa,. varmaan täytyy ilmatankata välillä ennen kuin pääsee perille posauttamaan koko Ranskan taivaan tuuliin.

    Mitä ilotulitteisiin tulee, niin se nyt ona vähän niin ja näin. Turhaa periaatteessa ja haitallista, mutta mikä mahtaa olla sen vaikutus kokonaisuuteen? Onko se samaa luokkaa kuin ostamani muovikassin, jonka laitan roskapussiksi ja menee Tarastenjärvelle, merkitys maailman merien muoviroskalle? Toisaalta, mitä menettäisimme jos ilotulituksia ei olisi?

  5. Ilotulituksen nimi tulisi vaihtaa paremmin sitä tapahtumaa kuvaavaksi.
    Nimi pitäisi olla SAASTETULITUS.

    Melu on saastetta ja ne raskasmetallit kuten lyijy, elohopea ja kadmium
    joita käytetään räjähteissä.
    Räjähdysaineet sisältävät typenoksideja, jotka kaikki ei välttämättä hajoa
    typeksi ja hapeksi. Tämä voi aistia saastetulituspaikalla.

  6. Juha, olet tietenkin oikeassa että sääntöjä nyt rikotaan joka asiassa.

    Ilotulitteissa vaan sääntöjen noudattamatta jättäminen on äärimmäisen vakavaa, koska se johtaa ulkopuolisten vakaviin vammautumisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *