22.3.1918 – 100 vuotta sitten Vapaussota

Wilkmanin hyökkäys Kangasala-Luopioisten linjalle, Vääksyn taistelu.

”Saamansa tehtävän mukaisesti ja päivän kuluessa suoritettujen liikkeiden perusteella päätti eversti Wilkman 21 p:n illalla hyökätä seuraavana aamuna Vääksyn kannaksella olevaa vihollisasemaa vastaan ja valloittaa Kangasalan ja sen monilukuiset tienristeykset.

Ollen epätietoisena Tervaniemellä vallitsevasta tilanteesta – siellä käydyn taistelun odottamattoman onnekkaasta päätöksestä tuli tiedotus vasta yöllä – voi ryhmän päällikkö tämäniltaisessa taistelukäskyssään kuitenkin ainoastaan lyhyesti selostaa asemaa ja aikeitaan sekä määrätä lähtöajat ja käskyjen toimittamisen. Joukkojen tuli olla marssivalmiit majoituspaikoillaan klo 9 ap. ja käskynsaajien saapua esikuntamajaan Pispalaan klo 8 ap.

Kun aamulla sitten kokoonnuttiin esikuntaan vastaanottamaan toimintakäskyt, oli jo ennätetty saada täysi varmuus Ahrenbergin osaston asemasta. Koska Ahrenberg oli Tervaniemen taistelusta tiedottaessaan maininnut vihollisen perääntyneen Sahalahdelle, oli välttämätöntä, että Vääksyyn hyökättäessä pidettiin tätäkin suuntaa silmällä. Otettaessa huomioon Vääksyn puolustusaseman luonnollinen vahvuus ei voitu olettaakaan, että sen läpi päästäisiin murtautumaan pelkällä rintamahyökkäyksellä. kaartoliikettä tuli sen vuoksi yrittää. Vihollisen edullinen tykistöasema Kangasalan Kirkolla, josta voitiin ampua miltei suoraa sivustatulta, pakotti samanaikaisesti valmistelemaan hyökkäystä huolellisella tykistötulella, ennenkuin jalkaväki pantiin ryntäämään. Näihin näkökantoihin pohjautui siis alkavan päivän taistelukäsky, joka annettiin Pispalassa kohta klo 8 ap. jälkeen. Se kuului seuraavasti:

Minun komentooni kuuluvat joukot etenevät tänään valtaamaan Kangasalan kirkon-Vääksyn-Leipin välisen maaston.

  1. Seinäjoen pataljoona ja 2. patteri pysyvät majuri Aminoffin johdolla nykyisissä asemissaan tunnustellen edelleen vihollisen vahvuutta ja sen konekiväärien asemapaikkoja, joista heti selon saatua on tiedotettava haupitsidivisionalle [Wegeliuksen patteri].
  2. Haupitsidivisiona käy heti asemaan vaimentaakseen tulellaan Kangasalan kirkon seudulle sijoitetun vihollistykistön sekä pakottaakseen Vihtiälässä olevan jalkaväen peräytymään.
  3. Wingen pataljoona ryhmitetään salaa maantien eteläpuolelle Suomatkan kohdalle.
  4. Wilkmanin pataljoona ynnä yksi joukkue ratsuväkeä etenevät klo 10 ap. Vahterpään-Kerppolan kautta sekä jäiden yli 3 km Heponiemen eteläpuolella olevaan tienhaaraan, tiedustellen seutua Heponiemen, Pälkäneen ja Kuhmalahden suuntaan sekä ollen valmiit etenemään Roineen poikki Tiihalaan.
  5. Vaasan pataljoona ynnä yksi joukkue ratsuväkeä etenevät klo 10 ap. Pispalan-Tohkalan linjalta Sahalahden kautta Pakkalan tienhaaraan ratsumestari von Bornstedtin antamien lähempien määräysten mukaisesti.
  6. Eskadroonan loppuosa tiedustelee alkaen klo 10 ap. Mutikosta lähtien Kangasalan kirkon pohjoispuolella olevaa maastoa sekä ylläpitää yhteyttä eversti Wetzerin läntisen kolonnan kanssa.
  7. Sairaat ja haavoittuneet lähetetään Orivedelle, missä sijaitsee sairasjuna tai muunlainen etappisairaala.
  8. Minä oleskelen alkaen klo 10 ap. Suomatkan kohdalla olevalla maantiellä.

Wilkman, osaston päällikkö.

Grafström.

 

– – [jätin välistä kappaleen pois – jpu]

Taistelu tuli siten saamaan täysin normaalin ja suunnitelman mukaisen kulun. Ensin kehittäytyi Aminoffin johtama vanha etujoukko ketjuun ja karkoitti lyhyen taistelun jälkeen vihollisen heikot vartio-osastot Vihtiälästä ja Vääksystä. Sen jälkeen kävi Palmen patteri tuliasemaan Vihtiälän talon pohjoispuolelle ja aloitti ampumisen puolustajan jalkaväkeä vastaan, samalla kuin Seinäjoen pataljoona ryhmitettiin hyökkäämään saman talon koillissivulla olevaan metsänreunaan. Samaan aikaan oli Hamiltonin ankarasti ponnistellen onnistunut saada puolet haupitsipatteria asemaan Suomatkan seudulle. Kapteeni Nordenfeltin johtaman tarmokkaan tiedustelun avulla – hän nelisti Vesijärven jäitten yli suoraan Kangasalan kirkonkylään – päästiin piankin selville kirkolle sijoitetun vihollistykistön asemasta, ja haupitsit voivat sitten kohta ruveta purkamaan tehokasta tulta pakottaakseen vihollisen tulikidat vaikenemaan. Kun tämä ensimmäinen tehtävä oli parituntisen taistelun jälkeen saatu ratkaistuksi – punainen patteri taukosi ampumasta ja vetäytyi taaksepäin – suunnattiin myöskin haupitsien tuli kannasta puolustavaa jalkaväkeä kohti. Samassa yhteydessä komennettiin myös Wingen pataljoona etenemään, ja sen ryhmityttyä Vihtiälän talon molemmille puolille pantiin jalkaväki hyökkäämään. Tykistön pitäessä vastustajaa aloillaan pääsivät ampumaketjut etenemään komeasti niinkuin harjoituskentällä vaihtelevin rynnäkkösyöksyin. Niiden kintereillä seurasi tiukasti Palmen patteri, joka siirtyi tykki tykiltä asemasta toiseen. Pianpa olivat molemmat pataljoonat päässeet purolle saakka. Punaiset eivät silloin jääneet enää odottelemaan rynnäkköä, vaan suoriutuivat kiireen vilkkaa pakoon osittain kirkonkylään, osittain Jokioisten kautta suoraan etelään. Kerroksittain järjestettyihin vihollisen puolustusasemiin jäi jäljelle kasoittain kaatuneita. Winge oli tuottanut rekensä rintamalle – hänen pataljoonallaan oli näitä ajoneuvoja edelleenkin puolta miehistöä varten – ja antoi karauttaa täyttä nelistä harjua pitkin kirkonkylään toivoen siellä tavoittavansa pakenijat, mutta turhaan. Kylä oli tyhjillään ja ainoa saalis oli kenttäkeittiö ja siinä poriseva hernerokka. Klo puoli 4 ip. oli Kangasalan kirkonkylä sitten kokonaisuudessaan Wilkmanin ryhmän hallussa, joka oli hyökkäyksessä kärsinyt vain aivan lievää mieshukkaa.

Molemmat erikseen lähetetyt pataljoonat eivät yhdyttäneet vihollisia missään. Punaisia joukkoja oli aamulla ollut Sahalahdella, mutta ne olivat lähteneet pakosalle Vaasan pataljoonan lähestyessä. Klo 1 ip. saapuivat vaasalaiset Pekkalaan, lepäilivät siellä klo puoli 4 ip. ja jatkoivat sitten matkaa Monikkalan tienoille, minne myöhään illalla yövyttiin. Ratsumestari Wilkmanin pataljoona kerkisi Heponiemeen klo puoli 2 ip. ja rupesi sieltä käsin tunnustelemaan seutua Pälkäneelle ja Tiihalaan päin. On mahdollista, että tämän pataljoonan eteneminen punaisten oikeaa siipeä vastaan joudutti näitä päästämään Vääksyn aseman käsistään. Varsinaiseen taisteluun ei pataljoona joutunut ottamaan osaa, ja se majoitettiin yöksi Heponiemeen.

Muut osat Wilkmanin ryhmästä leiriytyivät taistelun jälkeen Vääksyn kannaksen-Kangasalan kirkonkylän-Liuksialan-Joutsiniemen väliselle alueelle; Wingen pataljoona työnnettiin Ohtolaan saakka toimittamaan etuvartiopalvelusta Lempäälän suuntaan.

Luopioinen miehitetään.

Ahrenbergin osasto jatkoi tänä päivänä etenemistään ja pääsi iltapäivällä Luopioisiin kohtaamatta matkalla ollenkaan vihollisia. Paikkakuntalaisten kertoman mukaan olivat punaiset jo edellisenä yönä päätäpahkaisessa paossa hajonneet pitkin teitä ja tiukanneet itselleen vereksiä hevosia päästäkseen livistämään vieläkin joutuisammin. Luopioisten halki he olivat laskettaneet kertaakaan pysähtymättä. Kalmin osaston taholla ei ollut tapahtunut mainittavia. Osaston selkäpuolella siirrettiin päivän kuluessa Längelmäeltä Linsénin reservipataljoona ja luutnantti Bromanin komppaniat, edellinen Pohjaan, jälkimmäinen Orivedelle. Nämä joukot olivat kapteeni Ingelbergin toimesta saaneet edellisinä päivinä tarvitsemansa kuormaston, ja muussakin suhteessa oli niiden taisteluarvoa lisätty harjoituksilla, uudestijärjestelyillä ja varusteiden parannuksilla.”[i]

——

[i] Kai Donner, et al – Suomen Vapaussota V; 1925; sivut 293-298

12 vastausta artikkeliin “22.3.1918 – 100 vuotta sitten Vapaussota”

  1. Oikeaa sotahistoriaa, kuka teki, mitä teki, milloin teki, miten teki. Tällaista materiaalia voisi jopa käyttää Maanpuolustuskorkeakoulun taktiikan opetuksessa.

    1. Tätä lähdettä parempaa lähdettä Vapaussodan taisteluista tuskin on olemassa. Mikä se voisi olla?

      Tämän vuonna 1925 ilmestyneen kirjan ehdoton hyvä puoli on, että sen tietoihin ei ole vaikuttanut pitkä ja syvä suomettumisen kausi. On käytetty komentajien antamia kirjallisia käskyjä, joukoilta esikuntiin lähetettyjä raportteja, jne. alkuperäisaineistoa, sekä sotaan osallistuneiden komentajien haastatteluja.

    1. ”Valkoisten edetessä kohti Tamperetta joutui Kuhmalahti taistelutantereeksi. Kuhmalahti oli melkein heti sodan alusta alkaen punaisten vallassa. Kaikkiaan Kuhmalahdelle kokoontui sodan aikana hyökkäystä valmistelemaan noin tuhannen miehen punakaartilaisarmeija. Tällaisen joukon ruokkiminen oli ongelmallista, minkä vuoksi myös ryöstöjä sattui. Pahimpana riesana näyttävät olleen ulkopaikkakuntalaiset, joilla ei vieraalla paikkakunnalla ollut mitään syytä häveliäisyyteen. Aluksi taisteltiin Vehkajärvellä useampaan otteeseen ja lopulta taistelut levisivät koko kunnan alueelle. Valkoisten hyökätessä useammalta suunnalta seurauksena oli pakokauhu punaisten joukoissa. Valkoiset saivat Kuhmalahden valtaansa 21.3.1918. Sotaan osallistuttiin Kuhmalahdella huomattavalla joukolla. Tätä kuvanne se, että punaisten joukoissa toimi aktiivisesti noin 170 kuhmalahtelaista ja valkoisella puolella noin 30, eli kaikkiaan noin 9% kunnan väkiluvusta.

      Sodan jälkeen tärkeää roolia kunnassa, erityisesti yhdistyselämässä, urheilun saralla ja huvitoiminnassa näytteli suojeluskunta. Sodassa kärsimistään suurista tappioista huolimatta työväenliikkeen toiminta jatkui aktiivisena myös sodan jälkeen. Sen sijaan muiden yhdistysten toiminta oli pysähdyksissä 1920-luvun puoleenväliin, jolloin tapahtui uusi herääminen. Vanhojen yhdistysten toimintaa käynnistettiin uudelleen ja uusia, etenkin pienviljelijäyhdistyksiä perustettiin.”

  2. Kiitos mielenkiintoisesta artikkelista. Pari kysymystä.
    ”Punaisia joukkoja oli aamulla ollut Sahalahdella, mutta ne olivat lähteneet pakosalle Vaasan pataljoonan lähestyessä. Klo 1 ip. saapuivat vaasalaiset Pekkalaan, lepäilivät siellä klo puoli 4 ip. ja jatkoivat sitten matkaa Monikkalan tienoille, minne myöhään illalla yövyttiin.”
    Pekkala tarkoittaa varmaankin Pakkalaa?
    Monikkala on kait talo Pohjalahdessa?
    Olen itse tekemässä juhannukseksi kirjaa ja näyttelyä Sahalahti sisällissodasta asekätkentään. https://www.facebook.com/groups/381367278948338/?pnref=story

    1. Terve Kari!

      Olet oikeassa, alkuperäistekstissä lukee: Pakkalaan. Minun virheeni, pahoittelen.

      Sahalahti on Kangasalaa Kirkkojärven pohjoispuolella.

      Monikkala on noin 7 km Pakkalasta länsi-lounaaseen.

  3. Nyt ei ole Juhanista jäänyt tänne muuta, kuin ”raamit”. Juhani kirjoitteli monesta muusta asiasta ihan hyvin ja mielenkiintoiseti, kuin pelkästään sodasta.
    Toivottavasti ei kadonnut täysin, vaan jatkaa edelleenkin valituilla aiheilla.

    1. Se ”raamit” on joku blogialustan tekninen ongelma.

      Sain kirjoitettua ja lähetettyä kommentin, mutta saadakseni kuvani mukaan piti kirjautua ulos, kirjautua sisään ja käydä ulkona Pirkan Blogeista. Sitten kuva tuli takaisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *