25.2.1918 – 100 vuotta sitten

Jääkärien Pääjoukko saapui Vaasan Vaskiluodon satamaan 25.2.1918 iltapäivällä. Ahtojäissä eteneminen oli hidasta. Härnosandin edustalta Vaasaan kului 33 tuntia. Jäänmurtaja Sampo raivasi Arcturukselle tietä. Vastaanottajia oli jäällä runsain mitoin.

Oli kulunut päivälleen, lähes tunnilleenkin kolme vuotta siitä hetkestä, jolloin ensimmäiset pfadfinderit marssivat sisään Lockstedtin leirin portista.

Tähän pääjoukkoon kuului 950 Jääkäripataljoona 27:n jääkäriä.

”Vastaanotto ylitti ymmärrettävästi vielä senkin, joka oli viikkoa aikaisemmin tullut Öhquistin komennuskunnan osaksi. Ensimmäiset vastaantulijat oli kohdattu jo ulkosaaristossa. Seuraavina tunteina Sampo oli saanut raivata tietä ei vaan jääkenttien, vaan myös kilometri kilometriltä laajenevien ja taajenevien, hurraata huutavien väkijoukkojen halki. »Kaupunkiin oli kautta maakunnan saapunut vastaanottajia, jääkärien äitejä ja sisaria, ehkäpä joku morsiankin. Isät ja veljet olivat rintamalla tai muissa sotatoimissa.» Jääkärien marssiessa satamasta majoituspaikkoihin kadunvieret olivat täynnään ja saatiin kuulla »paljon hurraamista». Illalla olivat kaikki ovet jääkäreille avoinna ja tarjoilu – niin virallisesti järjestetty kuin vanhojen ja joka taholta ilmaantuvien uusien ystävien tyrkyttämä – sellaista, että jääkäri sen perusteella helposti erehtyi pitämään Suomea ylenpalttisen hyvinvoipana maana.

Asiaan kuuluva paraati oli lykättävä seuraavaan päivään, jotta jääkärit ehtisivät siistiytyä, saada Saksasta tuodut uudet asepukunsa ja kiinnittää niihin uudet arvomerkkinsä.”[i]

”Jääkärien ryhdikkäät rivit Vaasassa pidetyssä katselmuksessa olivat uljas näky. Sellaista joukkoa ei enää nähnyt maailmansodan näyttämöillä: nuoria, sodan karkaisemia, jänteviä miehiä, joiden silmistä loisti iloinen päättäväisyys ja tietoisuus heidän tulevasta osuudestaan Suomen vapaussodassa. Tervehdyssanoissa, jotka lausuin kotiin palaaville sotureille, muistutin mieliin, kuinka he aikana, jolloin isänmaan kohtalo näytti kaikkein synkimmältä, olivat uskoneet sen tulevaisuuteen, ja mainitsin, että Suomen tuleva armeija heissä näki kouluttajansa ja johtajansa. Heitä odotti suuri ja kunniakas tehtävä.”[ii]

—–

[i] Matti Lauerma – Jääkäripataljoona 27; 1966; sivut 829-830

[ii] G. Mannerheim – Muistelmat Ensimmäinen osa; 1951; sivu 288

20 vastausta artikkeliin “25.2.1918 – 100 vuotta sitten”

  1. Juhani ne ei edes tienneet mikä Suomessa tilanne silloin oli ja tulivat kyllä ajaan Venäläisiä pois eikä suinkaan sisällisotaan .
    Se oli valtaosin yllätys noille jääkäreille . terv tepivaari

  2. Jääkärit tiesivät oikein hyvin, että Suomessa oli punakapina ja että eteläisin osa Suomesta oli kapinallisten hallussa.

    Jääkärit tiesivät tasan tarkkaan, että ryssien karkottamisen (Vapaussota) lisäksi on kukistettava punakapina. Kyllä silloin tieto kulki ja juuri siksi jääkärit erittäin malttamattomina vaativat nopeaa kotiuttamista.

  3. Juhani tuo oli sitten valetta kokonaan, eivät tienneet sisällisodasta mitään . terv tepivaari

    1. Ota se Lauerman kirja käteen ja lue uudelleen. Sieltä löytyy esimerkiksi Saksassa olon aikaisia päiväkirjamerkintöjä jossa punikit kirottiin alimpaan helvettiin ja jopa kirjoitettiin, että punikkien rikokset pitää kostaa.

      Punikkeja sanottiin jopa ryssiksi, kun taistelivat ryssien puolella Suomea vastaan.

      1. Joo olen tainnut lukea sen useampaan kertaan ja kun tuo pääjoukko tuli
        Se salattiin pääjoukolta määrätyistä syistä .
        Tuosta etujoukosta n 100 miestä niistä en tiedä tiesivätkö .

        Mulle on aivan sama miksi sanoivat vaikka keltuaisiksi nimittely ei silti kuulu minun tapoihini nytkään
        Itse olen Jääkäri HÄMJP 4 nuot lokstetin jääkärit eivät muuten käyttäytyneet nimitellyjä kenestäkään .
        Ei ole kaikkia poikia jääkäriks luotu se vaan on tosiasiaa . terv tepivaari

  4. Venäläisten pois ajamisen tiesivät ja se oli selviö heille kaikille .

    Sisällisota heiltä salattiin loppuun asti, se selvisi heille vasta Vaasassa . terv tepivaari

    1. Lauerma: ”Jo Libauhun kantautuneilla todellisuuspohjaisilla, matkalla todennäköisesti vielä paisuneilla tiedoilla, jotka kertoivat punaisten suorittamista hirmutöistä, oli oma verta kuohuttava tehonsa.

      Punaisten raskain synti oli kuitenkin jääkärin silmissä heidän ilmeinen yhteistoimintansa venäläisten kanssa, josta oli marraskuusta lähtien kantautunut huhuja Libauhun. Se antoi ensimmäisen iskun jääkärien sosiaalidemokraatteja kohtaan tuntemalle sympatialle. Myöhemmin saadut tiedot vahvistivat näkemyksen, että punaiset toimivat venäläisten esikuvien mukaan. Heihin oli »idästä tarttunut ruttotauti».” (sivut 850-851)

  5. Joo tuo oli tiedossa että Suomessa oli kahinoita mutta ei sisällisodasta joka oli silloin täydessä vauhdissa .
    Ja tuo Suomalaisten Venäläisten kanssa yhteistoiminta oli asia joka varmaan oli juuri noin kuten kerrot .
    Eikä siitä pidetty oikeasti yhtään mutta minkäs sille silloin voitiin Libaussa .
    Ja paluumatka olikin täynnä mutkia . terv tepivaari

  6. Lauerma: ”Jääkäripataljoona 27:n radioasema otti 30.1. vastaan everstiluutnantti Thesleffin Berliinistä lähettämän viestin, jonka sisältö oli jääkäreille perin vaikeasti tajuttava:

    »Svinhufvudin hallitus on päässyt pakoon Helsingistä jatkaen toimintaansa toisessa, vielä tuntemattomassa paikassa. – – – Punaiset ja venäläiset pitävät hallussaan Helsinkiä, Turkua ja osia Etelä-Suomen rautateistä. Viipurin taistelut jatkuvat. – – – Hallituksen joukot ovat vallassa Pohjanmaalla. – – – 5000 venäläistä riisuttu aseista. – – – Ylipäällikkönä kenraali Mannerheim.»_” (sivut 802-803)

    Siten on ihan puppua väittää etteivät jääkärit olisi tienneet punikkien kapinasta ja yhteistoiminnasta ryssien kanssa.

  7. Eivät tienneet muusta kun suomessa on ollut kahinoita ympäri maan eikä ole puppua sanaakaan .
    Ja voit olla mitä mieltä vaan että tiesivät sisällisodasta eivät tienneet muusta kun kahinoista Suomessa
    Mulla on tuo tieto kahden lokstetin jääkärin kertomana, ja se pitää varmaan paikkansa .
    Tänään on virallinen jääkäri päivä jota kunnioitan . terv tepivaari

    1. Teuvo vaan jatkaa paskan jauhamista, vaikka esitän selviä faktoja suorin lainauksin ja tarkoin lähdeviittein. Lopeta jankutus, tai poistan viestisi.

      Vielä yksi fakta. Aseiden ja jääkärien purkaussatamaksi oli aiemmin suunniteltu Mäntyluotoa (ei olisi jääesteitä), mutta kun sen tiedettiin olevan punaisten (kapinallisten) hallussa, niin purkaussatamaksi muutettiin Vaasa, vaikka sinne piti mennä ahtojääkenttien lävitse.

      1. Ei Teuvo jauha paskaa sen tekee kyllä joku muu en nyt sano kuka terv tepivaari

      2. Tuo Vaasa on faktaa ja syyt juuri noin kuten kerroit Poriin ei voinut edes ajatella menoa keskelle kapinaa olis sekin ollut järjen riemu voitto . terv tepivaari

  8. Juhanin avaukset ja kommentit ovat niin ääriasenteita täynnä, että tekee vain itselleen suuren vahingon koko sisällisota- aiheen käsittelyssä.

    1. En minä mitään ”sisällissotaa” käsittele. Kerron tosiasioita Suomen Vapaussodasta Venäjää vastaan ja siinä ohessa hieman myös punakapinasta Suomen vapailla vaaleilla valittua eduskuntaa ja laillista hallitusta vastaan. Kapinalliset ja ryssät vetivät yhtä köyttä Suomea ja demokratiaa vastaan.

  9. Historioitsija Matti Lackman Hesarissa =”Saksan-jääkäreistä on paljon kirjoitettu ihannoiden ja löyhin perustein, ilman laajoja arkistotietoja, jotka minulla taas olivat vankat”, Lackman toteaa. ”Koskaan en väitä tai tulkitse mitään, mitä en voisi rakentaa kunnon lähdepohjalle.”

    Uusien lähdelöytöjensä vuoksi Lackman aikoo myös päivittää jääkärikirjan – kunhan löytää ­aikaa kirjoittamiseen.

    ”Jääkäreistä on nyt satavuotismuiston yhteydessäkin esitetty, etteivät he tienneet joutuvansa Suomessa omia kansalaisia vastaan. Höpö höpö. Jääkärijoukon johdolla oli radioasemat Libaussa, jonne he saivat täältä reaaliaikaista tietoa”, hän huomauttaa.

  10. Jääkäriliike oli Suomen miesylioppilaiden piireissä vuoden 1914 loppupuolella käynnistynyt ja Jääkäripataljoona 27:n muodostumiseen johtanut aktivistien aloite sotilaskoulutuksen hankkimiseksi Suomen Venäjästä irrottautumista varten.
    Että näin. Jääkärit koulutettiin juuri sitä varten että Suomi irrottautuu venäläisistä ja jääkäreiden tehtävä oli kouluttaa Suomeen armeija suomalaisista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *