Siskonmakkarakeitto.

Sitä tuli tänään syötyä. Resepti, siis se perusperiaate, Kodin keittokirjasta v 1957. Kuitenkin vahvasti modattuna. Vaimoni ostaa nuo siskonmakkarat tuolta naapurista, puristaa kuorista makkaramassan semmoisiksi palleroiksi ja ruskistaa valkosipulissa ja sipulissa. Sitten keittelee melkein ohjeen mukaan, lisäten valkosipulia, tilliä, piparjuurta…yms, kaikkea en tiedä.

Keittoon lisätään ”Saaraa”, vaimoni kehittelemää sinappia ja sitten ripaus hunajaa. Hyvää siitä tulee, minä vaan aina sitä ”saaraa” vielä lisäilen.

Keittoruuat näin ”talvisin”, jos tietenkin muulloinkin, ovat hyvää ja maittavaa ruokaa.

17 vastausta artikkeliin “Siskonmakkarakeitto.”

  1. Kalle

    Minulla on toinen konsti:

    Peruskeittoainekset kaikkine juureksineen valkosipuleineen, liemikuutioineen jne. lähes valmiiksi kattilassa. Kun keitto on lähes valmista, otan siskonmakkarat jääkaapista. Leikkaan muutaman irti toisistaan ja puristan kuoresta pienin palasin keittoon. Se onkin taitolaji, ettei hukkaan mene pisaraakaan. Siskonmakkarat kypsyvät valmiissa kuumassa keitossa noin 10 minuutissa. Siinä reseptini. Se on tosi herkullinen keitto.

    Koskaan en ole palleroita puristanut paistinpannulle jne… Täytynee kokeilla.

  2. No, Heikki, tämä siskonmakkarakeitto on pyhitetty ainoastaan vaimolleni; hän kun sen osaa.
    Varmaan näitä valistusmetodeja löytyy kymmenittäin mutta minä vain keskityn nauttimaan.

  3. Niin katos Timo, voi olla siskonmakkarakeitto ja myöskin ”siskonmakkarakeitto”.
    Siskonmakkara kun ainakin tuolla naapurissa on raakamakkara ja se sitten kypsennetään kuten halutaan.
    Olen käyttänyt siskonmakkaraa myöskin bratwurstin tapaisesti, siis lampaan suoleen tehtyä ja hyvää on aina tullut; minun mielestäni.

  4. Kyllä tuota siskonmakkara keittoa tulee tehtyä ensin keitänkin nuot muut tykötarpeet lähes valmiiksi .
    ja sitten puristelen suoraan keiton sekaan nuot siskonmakkarat palleroiksi joiksi ne muodostuu keitossa .
    Sitten vaan odotan n kymmenisen minuuttia ja lusikka heiluun kohti ääntä . terv tepivaari

  5. Tekotapoja tuohon on monia eikä se keitosta tee yhtään huonompa lopputulokset ovat herkullista keittoa kuitenkin terv tepivaari

  6. Herrat täällä keittelevät tai ainakin maistelevat ja kehuvat mainiota keittoa.
    Teen kuten moni muukin kolumnisti, paljon juureksia ja makkara palleroina, paitsi että olen lisännyt liemeen lihalientä, tekee mausta entistäkin pyöreämmän.

    Anoppini teki siskonmakkaroista kastiketta; vehnäjauhot voissa suurustettuina (vaaleahkoksi), kypsytteli siskonmakkarapallerot ja sipulin pannulla, yhdisti aineosat ja antoi kastikkeen maustua kuplittamalla sitä kymmenisen minuuttia liedellä.
    Ai että oli hyvää, ei tule minun keittämänäni samanmakuista, mutta niinhän sen kuuluukin olla.
    Mainioita herkutteluhetkiä kaikille .

    1. Siskonmakkara kannattaa valita mieltymyksensä mukaisesti; karkea jako, raakamakkarat ja einesmakkarat. Einesmakkarat muuten voivat olla valmistetut jopa muovikuoreen; ei kelpaa minulle.
      Valitsen aina raakamakkaran ja sekin tuolta naapurin tuotteistosta. Raakamakkarasta tulee mielestäni kaikkein maukkain, näin olen antanut itseni ymmärtää.
      Näitä lihaliemikuutioita ja esim kasvisliemikuutioita en käytä. Mielenkiintoinen mauste syntyy siitäkin kun makkaran on ruskistanut ja sipulit kuullotettu; kaadan hieman tummaa, vahvaa olutta paistoksen päälle ja kun pannu ”puhdistuu”, kaadan ne keittoon kypsien juuresten päälle. Vaimolla taas on eri metodi mutta molemmilla on hyvää tullut.

      1. Jatkan vielä noista lihaliemikuutioista; en ole koskaan ihastunut aromivahvenne-/natriumglutamaattiyhdistelmistä ja kun se lihaliemi ei liene lihasta peräisin vaan ruskea väri tulee karamelisoidusta sokerista ja suolaahan niissä riittää. Jokainen kuitenkin mielestäni toimii siten kuin hyvää tulee.
        Käytän kuivattua lipstikkaa lihaliemikuutioiden asemasta.

  7. Seija Anita kyllä mullakin lihaliemi kuuluu asiaan pidin sitä vaan aivan selviönä siksi en maininnut asiasta terv tepivaari

  8. Juu Kalle, en yhtään epäile että osaat tehdä hyvää.
    Minulla vain jäi peruskouluajoista siskonmakkarakeitosta huono muisto. Makkaranpalaset olivat sitkeitä ja huononmakuisia.

  9. Minä en sitten yritä edes väittää osaavani, syödä kylläkin ja hyvää yleensä on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *