Haamuhoitajat vanhusten palvelutaloissa

Paljon on puhuttu ja kirjoitettu vanhustenhoidon huonosta tilasta. Mitään korjausta asiaan ei ole saatu. Yksityiset hoivayritykset, joista monet ovat pörssiyhtiöiden omistamia on perustettu tekemään voittoja sijoitetulle pääomalle. Se tarkoittaa mm. sitä, että kun ala vaatii paljon henkilökuntaa, niin kaikki tehdään yrityksissä henkilökunnan tarpeen vähentämiseks kustannusten alentamiseksi ja voittojen suurentamiseksi.

Nyt on paljastunut tapa millä hoivayritykset selviävät v iranomaisvalvonnasta hoitakamitoituksen suhteen. Hoitajia on oltava tarpeellinen määrä suhteessa asiakkasmäärän nähden. Tästä on alettu tinkimään kirjoittamalla hoitajien työvuorolistoihin tekaistuja nimiä eli haamuhoitajia. Esiin tulleiden tapausten joukossa on entisiä työntekijöitä, jopa kuollut henkilö ja tietty Jaska Jokunen, Näin selvitään pienemmällä hoitajamäärällä, joiden työtaakkaa on lisätty ja asiakkaat eli vanhukset kärsivät. Palvelu on varsinkin suurissa yksityisissä palvelutaloissa todella heikkoa ja kotipalveluhan on alle arvostelun. Vanhukset on jätetty heitteille ja viranomaisvalvonta tökkii. Valvontaa pitäisi tehostaa ja varsinkin kentällä tapahtuvaa valvontaa. Yllätystarkastukset esim. öisin voi tuottaa karmeita tosiasioita päivän valoon.

Kenen on vastuu, että vanhustenhoitoa ei saada edes tyydyttävälle tasolle Suomessa? Se on maan hallituksen vastuulla. Sipilän hallitus ja sen sosiaali -ja terveysministeri ovat laiminlyöneet erään tärkeimmistä tehtävistään, hoitaa Suomen vanhukset kunnialla hautaan.

6 vastausta artikkeliin “Haamuhoitajat vanhusten palvelutaloissa”

  1. On tapana jotta kun vanhainkoteja ja sairaalan yksiköitä jotka hoitaa vanhuksia, näitä kun tarkastetaan on silloin henkilökuntaa tarpeeksi, niin se tarkastuspäivä on aina tiedossa.

    Silloin henkilökuntaa on tarkastuksen ajan riittävästi, jopa liikaa ja kaikki menee hyvin…

    Todellisuus on vallan muuta. Mutta sitä ei tarkastajien tarvitse nähdä, eiköhän nämä itsekin tiedä mitä se oikeasti on, paperille saadaan hyvä tilasto, se riittää.

  2. Nii, totta kai se mitä muut ovat tehneet tai ollut tekemättä on jonkun syy.
    Syyllinen pitää aina muistaa mainita.
    Mutta joo. Ratkaiseeko se mitään ??
    Mun näkemys on että syyttelyn sijaan meidän tulisi esittää vaatimus hallitukselle, jos toiset ennen sua niin sinä oot se joka toimii.
    Vaatimalla me saamme tuloksen ??

  3. Olisihan se mukavaa jos ilmiö olisi uusi tai jos se koskisi ainoastaan yksityistä sektoria, mutta ikävä kyllä kumpikaan edellä mainituista täyty.

    Mistäkö tiedän, no siitä, että olen itse julkisella sektorilla jo kauan sitten täyttänyt henkilöstömitoituskaavakkeita ja mielikuvitusta oli kyllä ihan huolella mukana, mutta ohjeistuksen mukaan.

  4. Taitaa ne valvonnat olla kahvittelua.
    Veljeni on yksityisen ylläpitämässä vanhusten palvelutalossa ja saa palveluna aamulla puuron sekä lääkkeet. Ruokalähetti tuo ruuat muutamaksi päiväksi ja niitä saa sitten lämmittää mikrossa ken muistaa. On sentään yksi ohjelmallinen seurusteluiltapäivä viikossa, mutta nyt sitä ei ollut henkilökunnan puuttumisen vuoksi.
    Veljeni viettää päivät huoneessaan ei voi auttamatta mennä ulos eli päivittäistä ulkoilua ei ole.
    Tarvittais ainakin yksi haamuhoitaja lisää?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *