Kun markkinatalous muuttuu riistokapitalismiksi

Nyt on Suomessa nostettu tikun nokkaan lääketeollisuus ja kansalaisten ylilääkitseminen. Terveydenhoitomenot ovat kasvaneet viime vuosina sitä tahtia, että näin ei voi jatkua.

Lähtökohtana tälle tarkastelulle on se, että lääketehtaat ovat yleensä pörssiyhtiöitä, joiden päätarkoitus on tuottaa voittoa osakkaiden sijoittamille pääomille. Vasta toisella sijalla on lääketehtailla tuottaa tehokkaita lääkkeitä sairauksien hoitoon.

Suomessa lääkitään paljon asiantuntijoiden mukaan sellaisia ihmisiä, jotka eivät välttämättä tarvitsisi lainkaan lääkehoitoa ainoastaan elämäntavan muutoksia. Toisaalta todella sairaat jäävät monasti liian vähälle lääkitykselle. Lääketehtaat ohjailevat kansan lääkitystä ensinnäkin tehokkaalla mielikuvamainonnalla ja toisaalta sillä, että lääkärit lahjotaan eri tavoin toimimaan lääketehtaitten intressien mukaisesti.

Nyt on osa lääkärikunnasta nostanut kissan pöydälle ja vaatinut asiantilaan muutosta. Lääkebisnekseen on tullut lääketehtaille ja apteekkilaitokselle riistokapitalismin piirteitä.

Yhteiskunnan täytyy ottaa suurempi vastuu kansan lääkitsemisessä. Sitä ei saa jättää vain riistokapitalistien käsiin. Meiltä loppuu ennenpitkään rahat tällä menolla. Apteekit on vapautettava vapaalle kilpailulle. Nykyinen systeemi pitää hinnat korkeina ja apteekkarien rahakukkarot pulleina. Lääkeiden tutkimus -ja kehittämistoimintaa on lisättävä yliopistoissamme, että emme olisi niin riippuvaisia yksityisistä pörssiyhtiöistä. Uusien lääkkeiden käyttöönotto on annettava todellisten ammattilaisten muodostamalle kolleegiolle ei ministeriön virkamiehille.

Ja lopuksi, lääketehtaitten mielikuvamainonta kiellettävä ja sallitava vain ns. informatiivinen mainonta.

4 vastausta artikkeliin “Kun markkinatalous muuttuu riistokapitalismiksi”

  1. bisnes on lääke teollisuudessa suurin riistäjä ollut jo pitkään eikä taida loppua edes näkyä terv tepivaari

  2. Ylilääkitään rikkaita, alilääkitään köyhiä. Koita siinä sitten.

    P.S. Terveisiä röntgenistä. Oma naputtelutahtini on vähän hitaampaa koska juuri nyt vain yksi kappale käsiä toimii ehjästi.

    Mutta kerron tästä pienen tarinan.
    – Odotusaika lääkärille pääsyyn: 30 min
    – Odotusaika lääkäriltä röntgeniin: 5 min
    – Odotusaika vakuutusyhtiölle selvittämään asia tapaturmavakuutukseen jotta saan mennä lääkärille: 4 tuntia, jonka jälkeen totesivat että maksa omasta pussistasi ja he hyvittävät perästä jos hyvittävät.

  3. Markkinatalous itsessään ei aiheuta köyhyyttä. Ihmiset äänestävät kaikenlaisien etuuksien puolesta ja sen mukana tulee byrokratiaa ja veroja ja välistäottajia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *