Nykyinen terveydenhoito Suomessa mainettaan parempi

 

Arvostettu Lancet-lehti: Suomen terveydenhoito on viidenneksi laadukkainta

Paljon parjattu ja nyt varsinkin hallitus parjaa sitä tarkoituksella saadakseen muutoksen hyväksyttyä.

Monisairaana olen viimeisen viiden vuoden aikana joutunut turvautumaan julkiseen terveydenhuoltoon ja erikoisairaanhoitoon. Olen ollut tyytyväinen saamaani hoitoon ja kohteluun. Oltuani viime vuosina sairaalassa kymmenkunta kertaa voin sanoa, että myös sairaalahoitoon olen ollut tyytyväinen.

Kun kotikaupunkini sairaala keksi noin vuosi sitten panna pystyyn päiväpoliklinikan, jossa esim. syöpäpotilaat voivat käydä saamassa hoitoa ja sen jälkeen takaisin kotiin. Näin säästyy kustannuksia sairaalalta ja potilaalta.

Varmasti on nykyisessä julkisessa terveydenhuollossa myös parannettavaa. Mutta itse rakenne ja perusta on hyvä. Lisää vaan lääkäreitä terveyskeskuksiin jonojen lyhentämiseksi siellä missä niitä on.

Suuri ja arvaamaton uudistus on  monella tavalla eikä vähiten kustannusten osalta tarpeeton ja uhkarohkea. Se on kuin hyppy tuntemattomaan ja voi tulla hyvin kalliiksi suomalaisille.

Valinnanvapaus säilyy nykysysteemillä. Niillä joilla on rahaa menköön yksityisille, mutta meille tavalisille tallaajille tämä julkinen puoli on ihan hyvä, kuten kansainvälinen tutkimus osoittaa.

6 vastausta artikkeliin “Nykyinen terveydenhoito Suomessa mainettaan parempi”

  1. Nyt tapetaan toimiva systeemi. Tämän jälkeen eräät puolueet ja niiden henkilöt kerää voitot.

  2. Nykyisessä terveydenhuollossa on paljon hyvää, se on aivan fakta, mutta samaan aikaan siinä on ongelmansa, joka myöskin on fakta.
    Toisaalta koko sote-keskustelussa ollaan keskitytty ainoastaan terveydenhuoltoon, kun tosiasisassa vakavimpien ongelmien osalta se edustaa ainoastaan sitä toista puolta, kun toisella puolella on aivan järkyttävät ongelmat vanhustenhoidossa ja lastensuojelussa, jotka molemmat ovat 95%:sesti sosiaalipuolta.

    Tämä hallituspuolueiden helvetillinen kiire, asiantuntijoiden ylenkatsominen ovat oireita siitä, että taustalla on enemmänkin poliittinen peli kuin aito tahto parantaa tahi edes turvata palvelut.

    Alkuperäisen hallitusohjelman tavoitteet ja siinä sovitut aikeet olivat oikeansuuntaisia, mutta sitten iski se ikävä demokratia ja ”jees-miehet” joutivat syrjään, jonka seurauksena nykyistä sotejärjettömyyttä on takaamassa ministereitä ja kansanedustajia, joilla ei ole minkään näköistä todellista mandaattia sen takaamiseen.

  3. Hyvää luettavaa oli tämä artikkeli.

    Mutta ei nykysysteemissä kaikki ole hyvin. Lääkäriaikaa voi joutua odottamaan 3-4 kuukautta, osa ei saa koskaan. Jos tarvisi tutkimuksia, jatkohoidosta puhumattakaan, se vasta hätä onkin. Röntgeniin voi joutua odottamaan yli 5 vuotta. En keksi mielikuvituksesta vaan aivan lähipiiristä.

    En sano että soteuudistus tätä korjaisi, sanon vaan että päin helvettiä on erinäiset asiat nytkin.

  4. Kyuu, olet aivan oikeassa, mutta ikävä kyllä uudistusesitys ei todellisuudessa takaa mainitsemiisi ongelmiin ratkaisua.

  5. Kyyuun esittämät pitkät odotusajat ovat ääritapauksia. Terveyskeksuksiin pääsee yleensä akuuttiajoilla nopeastikin, jos on kiireellinen tapaus.
    Pisin röntgen aika, jonka olen joutunut odottamaan on ollut 3 päivää ja olen käynyt röntgeneissä varmaankin parikymmentä kertaa viime vuosina.
    Mutta kuten blogissani sanoin, nykysysteemi vaatii korjauksia juuri lääkärien määrän lisäämisellä terveyskeksuksiin ja ehkä jotain muutakin viilausta. Itse systeemi toimii hyvin ja sitä kehitetään jatkuvasti esim. perustamalla päiväpoliklinikoita, joissa voi käydä hoitoa saamassa, että ei tarvitse maata sairaalassa. Myös kotona voi sairastaa, kun esim. täällä Turussa on toimiva kotisairaanhoitojärjestelmä.
    Mikan esille ottama vanhusten huolto on luku sinänsä ja kaipaa myös oman keskustelunsa. Siinä on paljon puutteita ja ryöstörahastusta.

  6. Arvelisin nykyjärjestelmän isoimmaksi ongelmaksi tietojärjestelmät. Niistä on niin usein kirjoitettu että lääkärin ajasta puolet menee koneiden kanssa, tai että iso osa peruutuksista johtuu siitä että systeemi ei toimi.

    Systeemi kuntoon niin on rutkasti enemmän aikaa hoidoille.

    Esittämäni esimerkit eivät ole ääritapauksia vaan melko arkisia, kovin monelta lähipiiristä vastaavia. Itse en ole joutunut kokeilemaan arvauskeskusta pariin vuoteen mutta silloin odotin noin puoli vuotta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *