Aurinkoenergiatuki kattoi neljänneksen investoinnista

Uusimmassa Savon Voima lehdessä on artikkeli, jossa kerrotaan Kartanogolfin talousrakennuksen katolle pystytetystä aurinkovoimalasta. Sen huipputeho on kuulemma 22 kW ja investoinnin kustannus oli 25 000 euroa. Tähän saakka OK. Mutta sitten kerrottiin, että: ”Valtion myöntämä aurinkoenergiatuki kattoi summasta neljänneksen.” Siinä vaiheessa mieleen nousi rumia ajatuksia päättäjistämme.

Suomi velkaantuu parhaillaankin hirmuista vauhtia, rahaa tarvittaisiin hyödyllisiin tarkoituksiin – mutta idioottimaiset päättäjämme tukevat haitallista sattumavoimaa runsaskätisesti. Grrr…

Suomessa kulutetaan sähköä eniten kovilla talvipakkasilla – ja silloin aurinkovoimalan tuotto on nolla, joka asia myönnettiin tässäkin artikkelissa. Suomeen tarvitaan lisää ydinvoimaa, eikä suinkaan sattumavoimaa.

19 vastausta artikkeliin “Aurinkoenergiatuki kattoi neljänneksen investoinnista”

  1. Kehitys kulkee. Nythän TuuliWatti rakentaa viiden myllyn puiston Perämeren rannalle ilman yhteiskunnan tukea. Myllyt ovat yli 200 metriä korkeita ja lavat pyörivät 250 metriä korkealla. Niiden teho on tuplat entisiin verrattuna. No, se ei ole aurinkovoimala, joka sekin arvatenkin tulee kehittymään.

    1. Pentti, sekä aurinkovoima, että tuulivoima ovat Suomessa haitallista sattumavoimaa. Niitä kumpaakaan ei saisi tukea verovaroista.

      En usko, että sitä tuulhattiwattiakaan rakennetaan ilman veronmaksajan taskuilla käyntiä. Se on puhetta vaan.

  2. Suomeen pitää rakentaa sellaisia voimalaitoksia, jotka tuottavat sähköä juuri silloin kun Suomessa kulutetaan sähköä eniten. Se tarkoittaa ydinvoimaa ja vesivoimaa.

  3. Juhani
    Näin se kerrottiin Ylen uutisissa muutama viikko sitten. Minä en epäile ollenkaan, etteikö niitä tulevaisuudessa pystytä rakentamaan ilman minun rikkinäisillä taskuilla käyntiä.

    Jotain tulee maksamaan sekin, kun atomia tehdään ja tehdään eikä valmistu milloinkaan. Enkä usko edes venäläiseen voimalaan.

    1. Yleen ei ole luottamista, katsotaan miten asiassa käy. Ihan tällä viikolla valtiovalta päätti taas uusista tukiaisista tuulivoimalle. Rahaa menee hirmuisesti.

      Se OL3 valmistuu aikanaan ja tuottaa sitten sähköä noin 60 vuotta, erittäin suurella toimitusvarmuudella juuri silloin kun Suomessa kulutetaan sähköä eniten.

  4. Vesivoima on ainoa pätevä säätövoima mitä meillä on. Ydinvoimalla ei voi kattaa kaikkea koska vaihteluvat ovat liian suuria.

    Energian varastoinnista oli iso juttu tuoreessa TM:ssä. Saapi nähä…

    1. Ranskassa tuotettiin sähköstä noin 85% ydinvoimalla. Nyt lukema taitaa olla hieman pienempi, mutta haluttaessa se osuus voi olla hyvinkin suuri.

      Esimerkiksi ydinsukellusveneissä on ydinreaktorit, joiden tuottoa voidaan säätää hyvinkin nopeasti.

      Vesivoima on erinomaista säätövoimaa. Hyvää ja edullista sähkövarastoa, johon voitaisiin varastoida suuria määriä sähköä, ei ole vielä olemassa.

      1. Ranskassa on uraani kaivettu loppuun, mutta Arevalla ei ole ollut rahaa hoitaa ehtyneitä kaivoksia säälliseen kuntoon. Nyt Arevalla on joitakin valtauksia lounaisessa Lapissa.

  5. Ranskassa kulutusheilahtelut eivät ole niin suuria kuin Suomessa. On totta että ydinvoimaakin saa säätökykyisemmäksi ja tätä optiota pitäisi tutkia.

    Sähköä ei tehdä aatteella vaan järjellä. Kaveri Fingridiltä on tätä useinkin mainitsemassa miten surkeassa jamassa asioiden suunnittelu Suomessa on.

  6. Aurinkopaneelit mökillä, joka ei ole valtakunnanverkossa on ihan eri asia kuin verkkoon sähköä tuottavat aurinkovoimalat. Mökkisähkö on ihan OK.

    Veronmaksajien tuella rakennettavat aurinkovoimalat ovat ihan perseestä.

  7. wiki:

    ”Matematiikka ei tutki ympäröivää, fysikaalista todellisuutta, vaan käsitteellisiä riippuvuussuhteita. Tämän takia sitä ei yleensä lueta luonnontieteisiin, vaikka matematiikan ja matemaattisten menetelmien soveltaminen on tärkeä osa luonnontieteitä ja monet matematiikan tutkimusongelmat ovat peräisin luonnontieteistä, erityisesti fysiikasta. Esimerkiksi Isaac Newtonin kehittämä mekaniikka ja painovoimateoria vaikutti suuresti differentiaali- ja integraalilaskennan kehittymiseen.

    Matematiikalla on luonnontieteiden lisäksi paljon sovelluskohteita myös esimerkiksi tekniikan ja teknologian eri aloilla, yhteiskuntatieteissä ja taloustieteessä. Toisaalta matematiikassa tutkitaan myös puhtaasti matematiikan sisäisiä alueita, joille ei välttämättä ainakaan heti ole sovellusalueita millään muulla tieteenalalla.”

  8. No, ei se mitään. Vihreistö ei kunnioita matematiikkaa myöskään yhteiskuntatieteissä sen enempää kuin taloustieteissäkään.

    ”Matematiikalla on luonnontieteiden lisäksi paljon sovelluskohteita myös esimerkiksi tekniikan ja teknologian eri aloilla, yhteiskuntatieteissä ja taloustieteessä.”

  9. Uutisissa on todellakin kirjoiteltu paljon siitä, kuinka Tuuliwatti rakentaa pientä tuulipuistoa ilman yhteiskunnan tukia. Autuaasti jokikinen toimittaja, joka aiheesta kirjoittaa, unohtaa sen, että Tuuliwatti on muutaman viime vuoden aikana saanut yritystukia ja tuotantotukia satoja miljoonia euroja. Pelkästään yritystuet olivat vuosina 2012-2016 lähes 160 miljoonaa euroa. Toisin sanoen, kyllä se Tuuliwatti rakentaa sitä puistoa yhteiskunnan tuella, tuki vain on jo etukäteen maksettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *