Pitäisiköhän erota yrittäjäjärjestöstä

Toimin useammassa pienessä firmassa, kaikki alle kymmenen henkeä ja erinäisten paineiden myötä kaikki Yrittäjien jäseniä. Viimeaikaiset poliittiset tempaukset ovat kuitenkin saaneet toisiin aatoksiin. Jos maksan Yrittäjien jäsenmaksun, maksanko sillä lähinnä Sipilän vaalikampanjaa tai maata repivän työriidan taisteluja? Pahimmillaan jäsenmaksullani vuodatetaan verta.

Huoli oikea, metodi väärä

En missään nimessä suvaitse AY:n uhkauksia käydä väkivaltaisesti käsiksi lakkorikkureihin. En hyväksy väkivaltaa, piste. En myöskään pidä millään muotoa järkevänä toteuttaa poliittista lakkoa tavalla, joka ei osu Sipilään lainkaan mutta tekee mittavaa vahinkoa kaikkein heikoimmille ja pienituloisimmille yhteiskunnassa. AY-liikkeen toiminta on sadistista, sairasta.

Sen sijaan ymmärrän erinomaisesti AY-liikkeen kritiikin aiheen. Sipilä on meidän mikroyrittäjien nimissä lanseeraamassa lakialoitetta jonka vaikutuksia ei ole oikeastaan yksikään puolueeton toimija voinut vahvistaa. Se ei ole lähelläkään niitä muutoksia mitä kankeat työmarkkinamme tarvitsevat. AY-liike on myös täysin oikeassa muistuttaessaan että se eriarvoistaa työntekijöitä. Se ei ole oikein. Heillä on vahvasti perusteltu syy kritiikille.

Yrittäjäjärjestö on juhlinut Sipilää messiaana joka pelastaa heidät pahasta. Samalla itse kentällä olevat yrittäjät ovat joutuneet herjausten kohteeksi teoista, joita he eivät halua, eivätkä monet edes hyväksy. En pyytänyt tätä. En kannattanut tätä. Minulta ei kysytty tästä. En taatusti hyväksynyt että minun nimissäni nyrkit kaivetaan esille, maan talous tuhotaan työtaisteluissa ja keskusteluilmapiiri muistuttaa enemmän kuin hitusen reilu sadan vuoden takaista tunnelmaa.

En liene yksin

Yle on uutisoinut useista muistakin yrittäjistä jotka eivät hyväksy nykymenoa. Radiossa heitä on kuultu useampiakin. Tässä taistelussa on vain häviäjiä. Lienee siis minunkin aika esittää parissa hallituksessa eroa järjestöstä joka sabotoi niin minua, yrityksilleni niin tärkeitä työntekijöitä kuin yhteiskuntarauhaakin.

AY-liikkeen vaihtoehto on Loimaan kassa, jos ei halua sotkea mukaan politiikkaa. Nyt tarvittaisiin myös yrittäjäjärjestölle kepusta vapaa vaihtoehto.

15 vastausta artikkeliin “Pitäisiköhän erota yrittäjäjärjestöstä”

  1. Päinvastoin, hallitus on oikeassa. Mikrotason yrityksissä pätevät aivan eri säännöt kuin suuriin yrityksiin valtansa sementoinut ay-liike esittää.

    Ay-liike on hermostunut ja pelokas, muissa maissa tuntematon ”yleissitovuus” tulee häviämään ja sopiminen paikallistasolla kasvaa vahvasti. Tämä romuttaa ay-eliitin edut ja asettaa koko toiminnan perustan kyseenalaiseksi, siksi he ovat nyt liikkeellä.
    Ay-liike ei ole aiemmin ollut juurikaan kiinnostunut mikrotason yritysten työntekijöistä, eikä varsinkaan matalapalkkaisista naisaloista.

    Jäsenkato on kasvava, yhä useampi hoitaa työttömyysturvansa vaihtoehtoisten kassojen kautta.

    Työllisyyttä voidaan lisätä helpottamalla työntekijän palkkaamista mikroyrityksissä, siitä tässä on kyse. Ei mikroyrittäjä työllistä, jos on vähääkään epäilyä ettei työntekijä tule hankkimaan edes omaa palkkaansa.

    1. Sun näkökulmasta voi ehkä olla ei toisen osapuolen mielestä ei ja se josta riidellään onkin vain peite sipilän tempuille joita hän väsää taustalla .

      Kaikilla on vapaa ehtoista olla liitossaan ei sitä kellekkään pakoteta en tosin pidä järki pohjasena niihin kuulumattomus .

      Oikesti niissä on yleensä liittoon kuulumattomia työntekijöitä jotenka ei niiden etujen ajo kuulu liitoille .

      Silloin ne on saajina sellasessa jonne ei itseltä ole centin centtiä pistetty rahaa elikkä kulkevat vapaalipuilla .

      Ja yllä kuuden kk määrä aikana saa kuvan millanen se uusi työntekijä on .

      jonka jälkeen voi olla ettei tee jatkosopimusta sellasen kanssa joka ei vastaa itse sanomaansa .
      Mitään työllisyyttä tuo laki ei tuo päin vastoin näihin mikro yrityksiin ei kukaan halua mennä .
      koska irti voidaan sanoa olipa syy mikä hyvänsä niin se vaan on oikeassa elämässä terv tepivaari

      1. Onko se sitten työlistämistä kun irtisanotaan kaksi ja tilalle otetaan kaksi sitten se työllistää jos niitä otetaan kolme . terv tepivaari

    2. Ay-liikkeestä on minulle ollut hyötyä yrittäjänä. Työsopimukset olen aina esittänyt alan asiantuntijalle. 3-kanta; työntekijä, yrittäjä (minä) ja ay-järjestö. Aina on toiminut.

  2. Tapio, toteat viisaasti kun sanot ”Työllisyyttä voidaan lisätä helpottamalla työntekijän palkkaamista mikroyrityksissä”. Miksi siis Sipilän hallitus on tehnyt työllistämisestä vaikeampaa kuin yksikään hallitus aiemmin? Miksi papereita tarvitaan nykyään moninkertaisesti? Miksi TE-palveluita ajetaan alas? Miksi aiemmin tietotekniikalla hoidetut asiat on vaihdettu papereihin? Miksi yrityksen pitää nykyään siirtää tietoa kahden valtion viraston välillä automatiikan sijaan? Miksi ylimääräisiä sivukuluja on lisätty?

    Yleissitovuus on nykymuodossaan kieltämättä varsin epäreilu, koska se saattaa työntekijät eriarvoiseen neuvotteluasemaan firman koosta riippuen. Sitä ei ole kuitenkaan kukaan paitsi Sampo Terho ehdottanut purettavaksi ja ounastelen sen olevan lähinnä epätoivoinen yritys saada sinisille näkyvyyttä.

  3. Kyllä nykyhallitus on vaan lujittanut uskoa ammattiyhdistysliikkeen tarpeellisuuteen. Sen tuhosta puhuminen on pelkkää toiveajattelua. Vaikka ei kaikesta aina olisikaan sen kanssa samaa mieltä, niin eipä työntekijällä ole muutakaan turvaa jos joutuu kaltoin kohdelluksi. Harva työntekijä esimerkiksi lähtisi omilla rahoillaan oikeuteen haastamaan työnantajaa laittomasta irtisanomisesta.

    Mitä tulee nyt esillä olevaan lakiesitykseen, niin uskon, että yrittäjä palkkaa työntekijän jos sellaisen tarvitsee ja siihen on varaa. Jos ei ole varaa niin ei ketään palkata siksi että on helppo irtisanoa.

    Ihmettelen kyllä Lindströmin touhuja, entinen demari ja ay-aktiivi. Nyt pelkkää työntekijöiden ja työttömien kyykytystä.

    1. En ole koskaan kuulunut yrittäjäjärjestöihin, enkä ole koskaan palkannut työntekijää ilman selkeitä kannattavuuslaskelmia. Koskaan en ole työntekijääni joutunut irtisanomaan.

  4. Onko yleissitovuus todellakin sellainen uhka yritysten menestymiselle kuin annetaan ymmärtää? Paikallista/yrityskohtaista sopimista tapahtuu jo tänäkin päivänä, ei sitä yleissitovuus estä. Paitsi siinä tapauksessa, että halutaan polkea työehdot erittäin alas.

    Miksi hallitus kokee ongelmaksi työntekijöistä eroon pääsemisen, jos pienyrittäjät itse eivät koe?

    Blogin avaaja myöntää, että ay-liikkeen kritiikille on aihetta, mutta ei hyväksy ay-liikkeen keinoja. Mitä ovat sallitut ay-liikkeen mahdollisuudet vaikuttaa? Äänestys neljän vuoden välein? Ei kai sentään. Silloin juna on mennyt jo.

  5. Kyllä yleisitovuus on toisenkinlainen jos jotkut saa maksaa mitä itse haluaa niistä tulee pian ei haluttuja työnantajia .
    Ja siinä on kohta etteivät saa ketään riveihinsä koska se musta kello kuuluu paljon pitemmälle kunse hyvä kello terv tepivaari

  6. Juu asiasta tuli heti puolesta ja vastaan. En ymmärrä omansa jättäneitä sinisiä jotka istuvat itse hillotolpalla saarnaten jättämiään omiansa vastaan – en ymmärrä Sipilää joka pettää lupauksensa jonka teki kikyn läpiviemiseksi – en ymmärrä oikeiston ahneutta enkä heikompien sortamista.
    Omassa lähipiirissä seuraan kolmea yksinyrittäjää jotka ovat yrittäneet pitää yhtä työntekijää eikä heidän asemansa korjaannu millään irtisanomisen helpottamisella.
    Sipilä on isojen asialla ja antaa heille etuisuudet joita pieni ei saa ja antaa isojen syödä pienien yrittäjien elinmahdollisuuden.

  7. Juha, kysyt mitkä ovat hyväksyttäviä keinoja.

    Esimerkiksi protestointi hallitusta vastaan. Mielenosoitukset. Erinäiset muut kansalaistottelemattomuuden tempaukset jotka osoitetaan hallitusta tai Sipilää vastaan. Kunnolla masinoidut viestintäkampanjat jäsenistön voimin.

    Mutta sivullisten, heikompien kiusaaminen, väkivallalla uhkailu… ei sillä pääse pitkälle.

  8. Olen samaa mieltä siitä, että sivullisille lakoista ja työnseisauksista aiheutuva haitta ei ole hyvä asia. Myöskään minkäänlaista väkivallalla uhkailua en hyväksy.

    Sipilä on kuitenkin osoittautunut niin jääräpäiseksi ihmiseksi, että on vaikea kuvitella, että mielenosoitukset tai vastaavat toimet mitään muuttaisi. Onhan se tämän hallituskauden aikana nähty jo useampaan kertaan.

    Vielä kun huomioidaan se, että pääministeri ei seiso sanojensa ja lupaustensa takana, niin yhtälö on kyllä aika mahdoton.

  9. Yrittäjäjärjestö lähetti kesällä mainoksen, johon tartuin heti!
    Olen ollut po. järjestön jäsenenä yli 20v.
    Nyt luvattiin, että voin säästää yli vuoden jäsenmaksut yhdellä puhelinsoitolla.
    Tarkoittivat keskustelua lakimiehen kanssa.
    Minulla ei ollut mitään asiaa lakimiehelle, mutta soitin asiakaspalveluun ja irtisanoin jäsenyyteni.
    Säästin heti vuoden ja varmaan monen muunkin vuoden jäsenmaksut!
    Koskaan en heidän palvelujaan käyttänyt. En osallistunut edes heidän mainostamiinsa gaaloihinkaan, joiden osallistumislippuja kaupattiin ahkerasti. Mahtoikohan heillä muuta toimintaa ollutkaan?
    Vuoden yrittäjäksikään minua ei valittu! Johtuikohan juuri osallistumattomuudestani?

  10. Sipilä voisi reagoida jos AY-liike tekisi ihmismuurin hänen virka-asuntonsa ympärille eikä päästäisi häntä lähtemään. Tai joku muu vastaava tempaus häntä vastaan, ei muita.

    Itseä ehkä toisena Yrittäjissä häiritsee se, että lähes kaikki heidän bisneskumppaninsa ovat ulkomaisia jättiyrityksiä. He markkinoivat isolla volyymillä monia ulkomaisten firmojen palveluita, mutta kotimaisten pienten firmojen ei ole mitään mahdollisuutta tarjota alennuksia jäsenille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *