Viha on valtavirtaa, juhlikaamme!

Tuore Alma-tutkimus (myös Usarissa) kertoo että ilmapiiri ahdistaa, mutta hieman vähemmän tänä vuonna. Selitykseksi tarjotaan vihasivusto MV-lehden ajamista ahtaalle. On tietenkin ilahduttavaa nähdä ilmapiirin paranemista, mutta realisti sisälläni arvelee meidän lähinnä turtuneen jatkuvalle vihalle. Se ei ole juhlan aihe.

Emme odota muuta

Osuvasti uutinen lasten somekiusaamisesta osui samalle päivälle tutkimuksen kanssa. Somekiusaaminen on lähtökohta ja oletus, jokapäiväistä ja groteskilla tapaa ”normaalia”. Voi oikeastaan olettaa että mitä tahansa teet, saat siitä lokaa niskaasi. Se ei ole yllätys, se on oletus. Jaksoin todella ihmetellä miten Touko Aalto sai lokaa niskaansa biletettyään prideissä. Olisin tosi huolissani jos vihreiden pj ei bilettäisi prideissä enkä jaksa uskoa että tuo tapahtuma yllätti ketään. Silti asiaan piti reagoida sillä nykypäivän normilla, eli vihalla.

Katsokaa näitäkin blogeja. Onko yhtään blogausta josta joku ei pahoittaisi mieltään? Olemme mielestäni [puolueellisuusvaroitus] olleet keskivertonettiä siivompia, mutta yhtä kaikki pikkuasiat ärsyttävät. Aniharvoin on murinassa kyse mistään todellisesta ongelmasta. Otamme asiat myös niin hemmetin henkilökohtaisesti ja spekuloimme tangentin suuntaan. ”Taas ne vihreät”, ”taas ne persut”, ”taas se hallitus” – kuulostaako tutulta? Harvoin itse asiassa puolue nimeltä Vihreät tai Perussuomalaiset jotain tekee, tai hallitus lausuu, useammin se on joku sopivan läheltä näitä tahoja jolloin oletamme sen heti suureksi salaliitoksi joka tuhoaa kaiken meille tärkeän. Ja kun uhka on suuri, niin on reaktiokin – sitä itseään lentää enemmän kuin navetassa.

No hyvä on, pohditaan hetki positiivisia. On yksiselitteisen hyvä asia että MV-lehden johto saatiin oikeuden eteen. Epäilemättä se antaa hieman toivoa kun yksi sontakasoista on pihalta poissa. Se paitsi muistuttaa että edesvastuuseen voi joutua, mutta myös antaa kuvan siitä että siivousta tehdään. On kuitenkin varottava liiallista optimismia tai oletusta siitä että kaikki paha oli yhden miehen varassa. Vihasivustoja on useita lisää ja aivan kotimaistakin valehtelua, panettelua ja väkivaltaan kiihotusta löytää aivan liian helposti. Monien tällaisten palveluiden kehittämiseen ja vihan maksimointiin on käytetty huomattavasti aikaa ja vaivaa. Oi ja voi jos se aika olisikin käytetty rakentavammin.

Toivo ei ole menetetty

Vaikka miten olemmekin jo niin kyllästetty vihalla ettemme enää näe sitä poikkeavana, ei toivo ole menetetty. Todennäköisesti paras apu voisi olla pieni poliittisen ilmapiirin tervehdys sekä puolueissa että mediassa. Sen sijaan että näemme äärioikeistolaista, äärivasemmistolaista, anarkistista tai vaikka islamistista vihaa, meidän pitäisi ymmärttä että ne kaikki johtavat samaan pahaan. Tällä hetkellä aatteen laatu määrää reaktion tyypin. En epäile etteikö poliisi tutkisi jokaista viharikosta asiallisesti, mutta tietynlainen ilmapiiri herkentää ilmoitusherkkyyttä tiettyjen tahojen tekosista ja samalla nostaa kynnystä toisista. Turhan monen näkee purnaavan tuskissaan uhkailujen edessä, kun kokee ettei hänellä ole oikeutta mennä niistä poliisille. Se on huono tie.

Alman tutkimus oli sangen tarpeellinen ja valaiseva monelta kantilta. Prosenttimuutoksista huolimatta ilmapiiri koetaan hyvin ahdistavaksi, joten haaste on selvin luvuin esitetty. Toivotan Alman medioille onnea haasteeseen vastaamisessa. Ehkäpä tästä saisi johonkin sunnuntailiitteeseen vaikkapa koosteen puolesta tusinasta täysin erilaisesta nettivihan ilmentymästä?

17 vastausta artikkeliin “Viha on valtavirtaa, juhlikaamme!”

  1. Venäjä, siis valtio, maksaa viulut monesta vihaa kylvävästä tahosta. Venäjän valtiolliset tahot keksivät tahallaan erittäin negatiivisia valeuutisia esimerkiksi Suomesta. Sitten tietyt tahot, mm. Pietarin trollitehdas, levittävät anonyymiä sontaa Venäjän ”vihollisista” kuten Suomesta. Toisaalta samat tahot valehtelevat Venäjän hyväksi.

    Kyseessä on Informaatiosota mm. Suomea vastaan. Eripuran kylväminen heikentää Suomea. Ryssät muistavat mainiosti miten kovasti yksimielinen Suomi pisti Venäjälle kampoihin Talvisodassa:
    http://jput.fi/Talvisota.htm

  2. Kyllä minä niin mieleni pahoitin kuten Litja filmissä.
    Viha kasvaa kun tuloerot kasvavat.
    Jos tämä yhteiskunta pyrkisi tasapuoliseen kaikkien hyvinvointiin, niin vihakin laantuisi.
    Sipilän hallitus suosii eriarvoisuuden kasvua teoillaan esim kiky.

    1. Siis tasatulo kaikille koulutuksesta, kokemuksesta, ammatista ja ammattitaidosta riippumatta tai mieluummin huonompi palkka koulutuksen ja ammattitaidon lisääntyerssä ja viha katoaa……………..
      Tämäntyylistähän kommunistit ovat kokeilleet kehnoin tuloksin.

    2. Tutkimusten mukaan tuloerot eivät yleensä Suomessa kasva. Progressiivinen verotus leikkaa tehokkaasti käteen jääviä tuloja. Rikkaat ovat Suomessa marginaalinen poikkeus. Vaikka niiltä vähäisiltä rikkailta otettaisiin kaikki pois ja jaettaisiin ”köyhille”, niin nämä eivät saisi merkittävää summaa.

    3. Ei ole ihan helppoa löytää tasapainoa.
      Viha ja kateus kasvavat kun tuloerot kasvavat.
      Ylen paljo tasapuolisuuteen pyrky tappaa yrittämisen halun.

  3. Venäjä epäilemättä rahoittaa omaa informaatiosodankäyntiään – mutta he myös käyttävät aika paljon hyödyllisiä idiootteja. Venäjän ei monessakaan kohtaa tarvitse tehdä paljoa.

    1. Kyuu, olet oikeassa – niitä Leninin mainitsemia hyödyllisiä idiootteja, jotka toimivat Venäjän hyväksi, on ihan tarpeeksi ilman palkkaakin.

  4. Ennen vihasin venäläisiä, mutta nykyään EU, globalistit ja liberaalit on saanut minut aika russofiiliksi.

    1. EU ei yritä valloittaa Suomea ja orjuuttaa suomalaisia orjikseen. Venäjä on yrittänyt, yrittää ja tulee jatkossakin yrittämään.

      Korkein päätösvalta Suomessa on meidän äänestäjien vapailla vaaleilla valitsemalla Eduskunnalla. Jos Eduskunta ei tee mieleisiämme päätöksiä, niin me suomalaiset äänestäjät olemme siihen syyllisiä.

  5. Veroale tulossa kyllä se hyödyttää eniten hyvätuloisia ja tuloerot kasvavat.
    Ei pienituloinen juurikaan hyödy veroalesta jos se tehdää prosenttialena – saattaa siinä joku vihastua?

  6. Mie valitan television huumoriohjelmista. Pelkkää naamanvääntelyä ja ihmisten irvimistä. Huumorin pitäisi saada ihmisen hyvälle tuulelle, mutta minut se saa ainoastaan ärtymään.
    Valitan myös muusta TV:n tarjonnasta. Uusintoja uusintojen päälle ja punavihreiden toimittajien masinoimaa kulttuurimarxilaista propagandaa.
    Joko ihmiskunnan kehitys ja sivistys on saavuttanut lakipisteensä ja on alkanut taantuminen, tai sitten idiootit ovat vallanneet television. Yksi esimerkki on se, että ohjelma kuin ohjelma pilataan musiikilla – luonto-ohejlmia myöten. Musiikilla yritetään varmaan peittää se, että työ on huonosti tehty. Muuhun johtopäätökseen ei voi tulla.
    Tästä(kin) olen pahoittanut mieleni.

  7. Sitten itse aiheesta poiketen. Jos Kyuu Eturautti sattuu olemaan kuulolla, kysyisin yhtä asiaa liittyen Pirkan blogeihin (toki voi vastata muutkin).
    Kiireiden ja varmaan etupäässä laiskuuden vuoksi, en ole perehtynyt miten tänne foorumille voi tehdä avauksen. Jokin aika sitten tein ensimmäisen avaukseni ja näytti siltä, että se lähti liikenteeseen. Sitä ei kuitenkaan ole vielä näkynyt. Pitääkö sen käydä läpi moderaattorin katselun vai miten tämä homma toimii? Nimimerkki Vastauksesta/vastauksista kiittäen.

    1. Lasse, kyllä sinulla tunnus näkyisi olevan ja sillä on kirjoitusoikeudet. Käytännössä näin.

      1. Etusivulta jommastakummasta valikosta Kirjaudu sisään
      2. Kirjaudu joko salasanalla tai sometunnuksella
      3. Sitten ylävalikosta kohtaa jossa on plus-merkki ja teksti ”Uusi” – tai jos avataa alasvetovalikon niin Uusi > Artikkeli.

      Jos on ongelmia, palaa asiaan.

  8. Ja mitä tulee EU:hun, niin… se kyllä vie aika lailla toivon todella monelta ja rahat useammalta. Ymmärrän miksi EU saa ihmiset masentumaan ja monen toivomaan ”helppoja ratkaisuja”. EU ei todellakaan ole lähtenyt käskemään ketään tappamaan siinä missä tietyt tahot, mutta EU ei ole paljon tikkua ristiin pannut helpottaakseen ihmisten ongelmia. Sääli.

  9. Sitten itse avaukseen liittyen.
    Ihminen on tunneolento enemmä kuin hoksiikaan ja nykyisenä someaikana vihaa on todellakin paljon liikkeellä. – Kaikki tarttuu, niin vihanpito kuin leppoisuuskin. Koska me kaikki olemme (valaistuneet pois lukien) keskentekoisia, kielteisyys tarttuu paljon helpommin kuin myönteisyys. Tämä johtuu mielen koodiavaimesta.
    Asian selventämiseksi on pakko mennä psykologian puolelle. Ihminen on onnellisimmillaan yhdeksänvuotiaana. Siinä iässä hän on riittävän skarppi ymmärtämään asioita ja on mieleltään kuin vastasyntynyt pilvi pilvet kesäisellä taivaalla, kuten Ernest. Dimnet runoilee teoksessaan ”Ajattelemisen taito”.
    Kymmenen ikävuoden vaiheilla tapahtuu muutos, lapset alkavat tetoisesti jäjitellä vanhempia ihmisiä. Muutos tapahtuu meille kaikille ja se tapahtuu muutamassa kuukaudessa tai jopa muutamassa viikossa. Kukaan ei voi siltä välttyä, koska se on ihmisen mieleen ympätty ns. koodiavain.

    Kun nuori ihminen pääsee koulusta noin kahteenkymmeneen ikävuoteen mennessä, hän on oppinut historiaa, matemattiikkaa, vieraita kieliä ja vaikka mitä hienoja aiheita ja on täynnä uskoa valoisaan tukevaisuuteen – ja ajattelee ympäristönsä ajatuksia, omaperäisyys on menetetty. Vain nerot, ja heistäkin vain osa, ja lapsenmieliset säästyvät tältä prosessilta.
    Tästä ja täten kehittyy melko nopeassa tahdissa ihmisen ego, jota itse kutsun kokemusminäksi tai autopilotiksi – tärkein minä jää taustalle. Kirjailija Dostojevski oli näistä asioista perillä paljon ennen SIgmund Freudia, ja veikkaanpa että Dostojevski tunsi ihmisen alitajuisen puolen paljon paremmin kuin Freud. Minusta Freud, vaikka eittämättä oli nero, oli kaiken kaikkiaan ateistinen pässinpää verrattuna Dostojevskiin ja työtoveriinsa sveitsiläiseen C.G.Jungiin. Kuten tiedetään Jung ja Freud olivat työtovereita ja tulivat hyvin toimiin, kunnes – Jung sai tarpeekseen Freudin teorioista, joissa seksuaalisuutta pukkasi joka puun takaa. Jung kysyi:”Miksi et voi myöntää, että seksualisuuden(kin) pinnan alla on henkinen taso, josta kaikki kumpuaa?” Freud vastasi että sittenhän häneltä menisi maine. Miehet riitaantuntuivat ja Jung lähti ovet paukkuen.

    Niin, aihe vaatisi pitemmän kirjoituksen, mutta koska kyseessä on nopeatempoinen somekeskustelu, tyydyn sanomaan, että on sääli että synnymme vapaina ja kuolemmne kopioina. Sanon kuitenkin sen verran, että meidän olisi hyvä päivittää mielen kovalevy säännöllisin väliajoin. Aivan kuten tietokoneen kovalevylle kertyy viruksia ja haittaohjelmia, sama tapahtuu myös ihmisen mielelle. Tämän kuin muistaisin myös itse; ihmisen kokemusminä, autopilotti,millä nimellä vain, kun on niin helvetin voimakas.

  10. Kyuu Eturautti, yritin tehdä avauksen ohjeittesi mukaan,mutta en vieläkään saanut sitä framille. Kysymys: kun kirjoitan tekstin, mitä namikkaa minun pitää painaa? Viimeksi painoin namikkaa, jossa luki ”Pirkan blogit”.
    Jk. Tietokoneeni on uusi pöytätietokone.

    1. Lasse, ensin nappulaa Uusi, sitten Artikkeli, sen jälkeen pääsee antamaan artikkelille otsikon – toki pitää jaksaa odottaa joku viive ennenkuin se onnistuu.

      Sitten kirjoittaa artikkelin tekstin.

      Seuraavaksi olisi hyvä antaa avainsanoja.

      Sitten oikealla on sininen nappula, jossa lukee valkoisella Julkaise. Paina sitä nappia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *