Sähköä tuodaan noin 4000MW teholla

On pikkuisen pakkasta ja arkipäivä. Sähköä tuodaan Suomeen nettona noin 4000 MW teholla. Kello 7.55 bongasin lukeman 4164 MW.

Sähkön tuonti tarkoittaa samalla rahan vientiä ulkomaille. Kun Sähkön tukkuhinta on noin 60 euroa per megawattitunti, niin siinä setelipakat lentelevät väärään suuntaan.

Voisipa Suomi viedä sähköä sen sijaan, että tuo – vaan ei voi. Grrr…

14 vastausta artikkeliin “Sähköä tuodaan noin 4000MW teholla”

  1. Sanotaan, että ”Aapeli” pudotti sähkön hintaa merkittävästi. Silloin tuulimyllyt pyörivät täydellä teholla, eikö sillä ollut mitään merkitystä tuontiin. Oliko se pelkkää kotimaisen kulutuksen hinnoittelua.

    1. Pentti, Suomen sähkömarkkinat ovat kiinteästi sidotut Pohjoismaiden sähkömarkkinoihin. Sähköllä on koko ajan markkinahinta – sähköä ostetaan ja myydään reaaliajassa.

      Suomen tuulivoimaloista on haittaa Suomelle. Kun sähköä ei kuluteta runsaasti, niin tuulivoimalat nostavat keinotekoisesti sähkön hintaa. Silloin kun kulutus on huipussaan, niin todellisuudessa tuulivoimaloista ei silloin ole iloa – eivät tuota sähköä mainita saakka. Tuulivoimaloiden takia on ajettu alas voimalaitoksia, jotka muuten olisivat voineet tuottaa sähköä kulutushuippujen aikana.

      Kun on myrsky, niin tuulivoimalat pistetään seisomaan, etteivät menisi rikki.

    1. Siitä näkyy sattumavoiman haitallinen vaikutus. Hinta heiluu hirveästi. Jonkun yksittäisen tunnin hinta voi mennä jopa negatiiviseksi kun kukaan ei halua ostaa sillä hetkellä sähköä.

    1. Absoluuttiarvo ei välttämättä ole reaaliajassa paikkansa pitävä, mutta suuruusluokat ovat oletettavasti oikein. Se on todellakin surullista.

    1. Niin on Niilo!

      Sähkö on nykyään välttämättömyyshyödyke – kuten hengitysilma.

      Se ei saisi olla tuonnin varassa.

      On todella harmillista ja vahingollista, ettei OL3 ydinvoimala ole vieläkään tuotantokäytössä. Sinänsä sekin on vain 1600 MW ja tuonti 4000 MW. Pitäisi olla sekä OL3, että OL4 tuotantokäytössä, vaan eivät ole.

      1. Kepulit aikanaan estivät uuden ydinvoimalaluvan ilmeisesti risupakettiensa takia.

        1. Niin, Teollisuuden voima sai luvat sekä OL3 että OL4 reaktoreille. Ne oli tarkoitus rakentaa peräjälkeen. Kun ranskalaiset ryssivät OL3 toimituksen, eli se viivästyi huomattavasti, niin Teollisuuden voima ei uskaltanut käynnistää OL4 rakentamista annetussa aikaikkunassa. Lupa vanheni kun rakentamista ei aloitettu, eikä hallitus pidentänyt aloitusaikaa.

          En ole varma siitä miksi näin meni, mutta voi hyvinkin olla että kepulit halusivat myydä puuta biovoimalaitoksiin – siis käytännössä puuhaketta polttaviin melkoisen saastuttaviin laitoksiin.

  2. Olkiluoto 3 : Teho 1600 MW , vuosituotanto 14 TWh

    Vastaava vuosituotantoon tuulivoimalla: Kolmen megawatin tuulivoimaloita tarvittaisiin noin 1800.

    *
    ”On pikkuisen pakkasta ja arkipäivä. Sähköä tuodaan Suomeen nettona noin 4000 MW teholla. Kello 7.55 bongasin lukeman 4164 MW.”

    https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/kulutus-ja-tuotanto/tuulivoiman-tuotanto/
    27.12.2018 06.00 … 28.12.2018 06.00 keskimäärin alle 200 MW

    *
    Kolme Olkiluoto 3 tehoista voimalaa: Teho 4800 MW , vuosituotanto 42 TWh
    Vastaava vuosituotantoon tuulivoimalla: Kolmen megawatin tuulivoimaloita tarvittaisiin noin 5400.
    *
    Suomen metsämaa-ala on noin 250 000 km² . Viidestätuhannesta neljästäsadasta tuulivoimalasta riittäisi kaksi tuulivoimalaa jokaiseen kymmenen kerta kymmenen kilometri metsäpalstaan. Tuskin tällainen visio toteutuu – metsätalouttakin Suomessa pitäisi harjoittaa.

    1. Vuosituotanto ei juuri kiinnosta. Sähköä tarvitaan myös silloin kun ei tuule.

      Ydinvoimala tuottaa sähköä täydellä nimellistehollaan erittäin korkealla toimitusvarmuudella juuri silloin kun Suomessa kulutetaan sähköä eniten. Kovilla talvipakkasilla. Juuri silloin tuulivoimalat eivät yleensä tuota sähköä ainakaan mainita saakka.

      http://jput.fi/Verovaroin_tuetaan_tuulivoimahui.htm

  3. Pörssihinta on 69,55 €/MWh eikä ole vielä koko maassa kunnolla pakkasta.

    Kulutus on 13617 MW. Kunhan tulee ne oikeat pakkaset, niin kulutus nousee, mutta mistä saadaan sähköä. Vesivarastoissa ei ole hurraamista ja jos Venäjä ei myy, niin tulee olemaan ”hauskaa”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *