Terveellisestä syömisestä

Myllymatin alustus asiantuntijoista ja vastauskommenttini siihen innoittivat minut tähän avaukseen.

Sen jälkeen mietin mitä minä oikeastaan olen tänään syönyt:

1. Aamupalaksi puolukkapuuroa täysmaidon kera;

2. Välipalaksi lämmin voileipä (ruisleipää, voita, raakaa sipulia, meetvurstia, kermajuustoa;

3. Lounaaksi Meksikonpataa runsaalla jauhelihalla, voilla, jne.

4. Välipalaksi meetvursti, kermajuusto voileipä;

5. Päivälliseksi lihaliemessä keitettyjä makaroneja ja 250g purkki naudanlihasäilykettä;

6. Iltapalaksi ruisleipää, jolla sianlihasäilykettä.

Niin, asiantuntijoiden mielestä syön erittäin epäterveellisesti – mutta kuinka ollakaan olen täysin terve – ei minkäänlaisia sairauksia.

19 vastausta artikkeliin “Terveellisestä syömisestä”

  1. Entäpä juomat?

    Ensin heti herättyä lasillinen vettä. Aamutoimien jälkeen samalla kun laitoin puuron lämpenemään pari lonksua appelsiinimehua. Hyvissä ajoin ennen lounasta lonksu täysmaitoa. Lounaalla ei juotavaa, mutta päivätorkkujen jälkeen lasillinen vettä. Sitten ennen välipalaa mukillinen minttuteetä oman puutarhan mintuista. Päivällisellä ei juotavaa, mutta myöhemmin lasi vettä.

    Tätä kirjoittaessa paljon iltapalan jälkeen omaa kotiviiniä oman puutarhan marjoista.

  2. Et Juhani retostelisi syömisilläsi vai onko kyseessä protesti huuhaa dieettejä kohtaan.
    No aikanaan minäkin kammosin näitä Kolmosen ja Vanamon ehdottomuuksia ruoka ohjelmissa
    Parempi on kun syö vaan niin paljon ettei liiaksi lihoa ja jos meleistään kumminkin syö niin ei stressaannu, tee turhia ongelmia itselleen.

    1. Tarkoitukseni ei ollut retostella, vaan kertoa ihan tosiasiana syömisestäni, joka on täysin vastoin Pekka Puskan ja THLn opetuksia – ja olen ihan terve.

      Toki ruokavalioon kuuluu mm. lenkkimakkaraa. Eilen tein päivälliseksi lenkkimakkaran puolikkaan (200 g) valkosipulin ja kermajuuston kera mikroaaltouunissa. Sen kaveriksi suuri mikroaaltouuniperuna voitäytteellä maustekurkkusiivujen kera – aivan herkullista ja minun mielestäni terveellistäkin – vaikka Puska kiroisi sen alimpaan helvettiin.

  3. Oletkos,Putkinen, ihan ite arvioinu terveytes tilan. Kannattas noinkin vanhan miehen tuolla ruokavaliolla käydä tarkistuttamassa kolesteri..ym arvot. Ettei vaan tule yhtäkkisiä yllätyksiä terveyden suhteen.

    1. Putkisesta en tiedä, mutta minulla ilman lääkityksiä kolesteroli hilkun päälle 5, Hdl ja Ldl suositelluissa arvoissa, verenpaine tyypillisesti 125/75 ja kaikki muutkin mukaanlukien maksa-arvot aivan terveelliset.

      1. Minulla ei ole aavistustakaan kolesteroleista tai muista sellaisista arvoista – en käy missään tutkimuksissa – mutta olen kyllä luovuttanut verta tähän mennessä noin 142 kertaa.

        Edes hammaslääkärissä en ole käynyt noin neljännesvuosisataan (en muista milloin viimeksi, eikä silloinkaan ollut hampaissa mitään vikaa) – ei ole ollut tarvetta.

  4. Luotan Arvo Ylppöön: Kaikkea kohtuullisesti.
    Nämä Puskat ja muut ideologiasaarnaajat saavat vapaasti kiristellä hampaitaan.
    Ruuanlaitossa voita – ei koskaan margariinia.
    Vettä tai punaista maitoa juomaksi ja kermaa kahviin, jos on saatavilla.
    Riistalihasta pihviä tai paistia, palapaistia tai lihakastiketta tai käristystä ja joskus toki possua sikajauhelihana, kylkisiivuna tai pekonina ja toki grillikylkenä ja kinkkuna.
    Toki joskus myös broileria grillattuna ihan maun takia.
    Kaikenlaisia juustoja mielen mukaan.
    Olutta ja viiniä, kun mieli tekee jne.

    1. Joo, minäkin käytän toki muitakin juustoja kuin vain 31% rasvaa sisältävää kermajuustoa, vaikka se kuuluu jokapäiväiseen ruokavalioon. Myös Sinihomejuustoa, virolaisia savustettuja juustoja, emmentalia, jne. kuluu. Virolainen E-Piim Special on aivan herkullinen juusto.

      Oikeastaan pitäisi joskus ostaa kokonainen grillattu broileri – en ole syönyt sellaista ”miesmuistiin”. Tuli ihan vesi kielelle. Itse en viitsi grillata.

  5. Iso asia on se, että syötkö elääksesi vai elätkö syödäksesi, ikävä kyllä jälkimmäinen on yhä tavallisempaa.

    Sillä mitä syöt kerran kuukaudessa tai viikossa ei ole mitään väliä, vaan sillä mitä syöt kaikkina muina päivinä.

    Kampanjoidaan puolikiloa kasviksia / hedelmiä päivässä ja jotkut sitä kauhistelevat, mutta todellisuudessa se ei todellakaan ole paljon.

    Pikimminkin on niin, että kasvikset / juurekset ohessa saavat sen pihvinkin maistumaan paremmalta ja omena/appelsiini/marjat/porkkana välipaloina ovat samaan aikaan ihan älyttömän hyviä ja terveellisiä, näin puolikiloa tulee täyteen ihan kuin vahingossa.

    Ja kuten jo sanoin korvapuusti kahvin kera, hiillostettu makkara oluen yhteydessä, kipollinen perunalastuja, pussi salmiakkia silloin tällöin ei tapa vaan saa mielen hyväksi.

    Kuolemaa ei koskaan kannata pelätä niin paljon, ettei uskalla elää.

    1. Mika, en yritä käännyttää ketään kasvissyöjäksi vaikka olen itse lihansyöjä. Minua vaan ärsyttää nämä itsevarmat ”pekka puskat”. Luulevat olevansa asiantuntijoita, mutta heidän ohjeensa eivät suinkaan takaa että eläisi terveenä.

      Esimerkiksi tomaatteja minä syön silloin kun on paras kotimaisten tomaattien kausi – tomaattitulva hyviä halvalla. Syksyllä kun on tuoretta hyvää kotimaista porkkanaa, niin sitäkin tulee vähän jyrsittyä. Omenaa syön lähinnä omasta puutarhasta.

  6. Kaikki on suhteellista etenkin syömisen suhteen.

    1. inehmot ovat erilaisia
    2. inehmon rasitustaso vaihtelee
    3. inehmon läskevyys vaihtelee
    4. terveydentila vaihtelee
    5. vuorokauden ajat vaihtelevat
    6. eri aineksien saanti päivittäin vaihtelee
    7. vuodenajat vaihtelevat
    8. ruokatuotteen valmistajat vaihtelevat
    9. ruokatuotteen koostumus vaihtelee
    10. ruokatuotteen laatu vaihtelee
    11. kokit vaihtuvat
    12. kypsentämisen laatutaso vaihtelee
    13. mättämisen määrä vaihtelee

  7. Tasan verran olen ruokailua parantanut viime vuosina että nyt melkein joka toinen päivä sentäs syön lounasta ja toimistolla on aina pähkinöitä välipalaksi. Vettä kyllä saa tarpeeksi mutta ei tuommoinen tarkka ruokailurytmi oikein mitenkään tahdo onnistua.

    1. Minulla on yleensä tällainen tarkka rytmi. Reissussa se ei tietenkään onnistu. Sotaharjoituksissa ei tahdo jäädä edes aikaa syödä – ei ainakaan kunnolla. Siellä on hyvä olla taskussa pussi pähkinöitä tai pähkinöiden ja kuivattujen hedelmien sekoitusta. Sitä voi napostella samalla kun rämpii metsässä paikasta a paikkaan b.

    1. Niin varmaankin on, mutta ovatko jonkun suomalaisen geenit suunnilleen suden geenit ja toisen suomalaisen geenit suunnilleen jäniksen geenit?

  8. Niinpä – Isäni söi yksipuolisesti sianläskiä ja perunoita oli 83 kuollessan tukokseen ja lähes saappaat jalassa.
    Sanoi viimeisillä hetkillään että kyllä hän on nähnyt riittävästi tätä maailmaa pula-ajasta-huutolaisuudesta-sodasta ja rauhasta omavaraisuuteen.

    1. 83 vuotta on jo ihmiselle ihan hyvä ikä. Vaikka yläpää toimisikin hyvin, niin kroppa tahtoo rapistua ja toimintakyky heiketä. Tulee kaikenlaisia vaivoja ja rajoitteita.

      Minä kaadun mieluummin saappaat jalassa kuin makaan vuosia toisten hoivattavana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *