Ylipäällikön käsky 10.12.1939 14. Armeijalle

Kun Venäjän sotatoimet Suomea vastaan Talvisodassa eivät sujuneet suunnitellusti, niin Venäjän puolustusministeri otti Ylipäällikkönä sotatoimet johtoonsa. Pääsotaneuvoston jäsen Stalin kuului Vorošilovin esikuntaan poliittisena jäsenenä.

Käskyn teksti

Venäläinen arkistodokumentti

”14. armeijan komentajalle, Pohjoisen laivaston komentajalle

Kopio: 9. armeijan komentajalle, 7. armeijan komentajalle, 8. armeijan komentajalle, Laivastoasiain kansankomissaarille.

Kartta – 1:420 000 ja 1:1000 000

1. Vastustaja toimii 14. armeijan kaistalla pieninä osastoina ja pyrkii puolustautumaan Petsamon tunturissa suojaten Petsamosta Kemiin johtavaa tietä.

2. 14. armeijan joukot ovat ottaneet haltuunsa Petsamon ja Luostarin sekä jatkavat 52. tarkka-ampujadivisioonan keskittämistä.

3. Vasemmalla 9. armeija on edennyt Kuolajärven – Suomussalmen rintamalle seuraavina tehtävinään Oulun ja Kajaanin kaupunkien miehitys. Sen 122. divisioona hyökkää Kemijärven asemaa kohti.

4. Käsken:
a) Petsamon ja Luostarin alue on miehitettävä vahvasti, mereltä ei saa päästää ketään nousemaan maihin Murmanskin alueelle eikä Norjan alueelta sallita aseistuksen tai elävän voiman tuontia;
b) Kaikkien 52. divisioonan joukkojen keskittymistä Petsamon alueelle on joudutettava;
c) Sotatoimen tärkein päämäärä on vallata Rovaniemi ja Kemi sekä katkaista suomalaisten yhteys Ruotsiin.

52. divisioonan on toimittava yhteistyössä 9. armeijan 122. divisioonan joukkojen kanssa. Vahvistetun 52. divisioonan on ensi vaiheessa edettävä Nautsin ja Nollimin [ensimmäinen kirjain epäselvä] alueelle.

Hyökkäystä on jatkettava korkeintaan pataljoonan vahvuiset liikkuvat osastot edellä, ja niillä on ehdottomasti oltava mukaan 45- ja 75-millistä rykmentintykistöä, panssarivaunuja sekä pioneerijoukkoja esteiden raivaukseen ja teiden pikaiseen kunnostamiseen. Divisioonan päävoimien on edettävä kärkijoukon takana divisioonan tykistö mukanaan.

Joukkojen liikehtiessä eteenpäin Norjan rajan suuntaan Petsamosta Nautsiin on jätettävä sivustavarmistuksia, ja sivustojen varmistamiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Nikkelikaivosten miehityksen yhteydessä niiden vuokraajia ei saa loukata, ja heidän kanssaan on pidettävä mahdollisuuksien mukaan ystävälliset välit.

d) Saapuvasta suomalaisesta erityisrykmentistä on jätettävä yksi pataljoona Petsamon alueelle, ja sitä on käytettävä Norjan-rajan vartiointiin. Muut kaksi pataljoonaa on lähetettävä Kemin valtauksen jälkeen Tornion seudulle Ruotsin rajan vartiointiin.

Suomalaisen erityisrykmentin kolme pataljoonaa on lähiaikoina laajennettava kolmeksi suomalaiseksi rykmentiksi eli divisioonaksi.

5. 14. armeijan ilmavoimien on:
a) toimittava tiiviissä yhteistyössä armeijan jalkaväen kanssa avustaen joukkojen etenemistä tuhoamalla vastustajan elävää voimaan;
b) estettävä vastustajan huolto ja vahvistusten siirtely Kemin-Petsamon tietä;
c) pommitettava Rovaniemeä ja Kemiä sekä vastustajan laivaston ilmestyessä Barentsinmerelle tuettava Pohjoista laivastoa sen tuhoamisessa;
d) suojattava Murmanskin ja Petsamon alueita sekä armeijan joukkoja.

6. On otettava huomioon, että operaation kuluessa 52. tarkka-ampujadivisioonan on kohdattava 122. tarkka-ampujadivisioonan joukot Rovaniemellä, jonka jälkeen viimeksi mainittu siirtyy 14. armeijan komentajan käyttöön.

7. Pohjoinen laivasto ei saa sallia maihinnousua Muurmannin rannikolle tai ulkomaalaisten laivojen lähestymistä Murmanskin ja Petsamon alueelle.

8. Toiminta-alueen raja 14. armeijalle on Apatitystä Pelkosenniemelle, kumpikin paikka 14. armeijan alueella.

9. Armeijan esikunnan operatiivinen ryhmä on Petsamossa.

10. Yleisohjeiden vastaanotosta ja jaetuista käskyistä on raportoitava tänne.

 

Ylipäällikkö – Vorošilov, Pääsotaneuvoston jäsen – J. Stalin, Yleisesikunnan päällikkö – B. Šapošnikov

No. 0364
10. joulukuuta 1939 19.10
Delo 578, sivut 129-131.”[i]

——

Suluissa on kyseisen osion kirjoittaja.

[i] Timo Vihavainen, et al (Ohto Manninen) – Varjo Suomen yllä; 2017; sivut 183-184

15 vastausta artikkeliin “Ylipäällikön käsky 10.12.1939 14. Armeijalle”

  1. Tämä Pirkan blogien editori vittuilee minulle.

    Kun kopioin Wordista kyseisen tekstin, niin käskyn kohta 4 menee vielä oikein, mutta kun tulee a) niin editori itse lisää sen a)n eteen 5, jne.

    En saa sitä viitosta millään konstilla pois.

    Oikean näköisenä se dokumentti löytyy kotisivultani:
    http://jput.fi/Ylipaallikon_kasky_101239_14A.htm

    Poista muotoilukaan ei toiminut.

    1. Esimerkiksi Venäjällä toiminut Suomen Kommunistinen Puolue antoi Stalinille väärää tietoa Suomesta. Työläiset muka nousisivat kapinaan auttamaan puna-armeijaa Suomen valloittamisessa. Ja paskat.

      Piti olla helppoa marssia Helsinkiin voitonparaatiin. Orkesteritkin oli mukana.

      1. Epäilemättä kommunisteissa oli runsaan puoleisesti sotasyyllisiä ja maanpettureita.

        Kansallisvaltiovihamielisyys oli kommunisteilla vieläkin laajempaa. Patriotismia pidettiin kapitalistien keksintönä, vaikka kansallisvaltio suo parhaat olosuhteet demokratialle, koska se mahdollistaa kansalaisten keskinäisen solidaarisuuden, tällöin ollaan myös lojaalimpia yhteisesti luoduille laeille.

        Monikulttuurisista yhteisöistä tulee helpommin eriarvoisia ja useampikastisia. Suomessa ruotsinationalistit sovelsivat kahden kastin politiikkaa rotuoppeineen.

        Neuvostoliitto jyräsi kansallisvaltioita siellä sun täällä. Suomalaisenkin kansallisvaltion olisi käynyt köpelösti kommunistiemme taktiikalla.

        1. Venäjän valta vuodesta 1809 alkaen pelasti suomalaiset ruotsalaiselta imperialismilta, kunnes Venäjä 1800 -luvun lopussa muodostui uhkaksi suomalaisuudelle sortokausineen. Ruotsi oli kerennyt sortamaan suomalaisuutta satoja vuosia. Sorrosta toipuminenkin kesti aikansa.

          https://perustelehti.fi/vasemmiston-ja-nationalismin-suhteen-ongelmia/

          ”Suomalaisen nationalismin kehitys

          Napoleonin sotien myötä nykyinen Suomen alue siirtyi Venäjän valtaan. Autonomian alkuajat Venäjä tuki suomalaisen identiteetin kehitystä Ruotsin vaikutusta vastaan. Älymystön maailmankuvassa kansoilla oli oma paikkansa ja kulttuurinsa. Kansallismieliset fennomaanit katsoivat suomalaisten muodostavan oman, muiden kanssa tasavertaisen kansakunnan. He näkivät tärkeäksi ylläpitää hyviä suhteita keisariin turvatakseen kansakunnan kehityksen. (Harle & Moisio 2000, 76–77.)”

          ——————————–

          Kommunistien valta olisi ollut suomalaisuudelle varsin turmiollinen. He olisivat rahdanneet täältä parhaan väestöaineksen Siperiaan.

              1. Oli hiuskarvan päässä, että se suomettuminen olisi johtanut Suomen tuhoon. Onneksi neukkula kemahti viime hetkellä – kiitos Reaganin ja esimerkiksi virolaisten, jotka eivät koskaan lopullisesti alistuneet.

            1. Nimenomaan Kekkonen suometti suomalaiset – Suomen historia on valehdeltu suomalaisille ihan perusteellisesti:
              – Vuonna 1918 ei muka ollut Vapaussotaa Suomen ja Venäjän välillä, vaan vain sisällissota tai kansalaissota.
              – Vuonna 1939 Venäjä kyllä hyökkäsi Suomen kimppuun, mutta se oli muka suomalaisten oma syy.
              – Vuonna 1941 Suomi muka lähti hyökkäyssotaan Venäjää vastaan Natsi-Saksan liittolaisena – todellisuudessa molemmat väitteet ovat valhetta. Venäjä hyökkäsi Suomen kimppuun alkaen 22.6.1941 kello 6.05, aloittaen Suomen ja Venäjän välillä käydyn Jatkosodan. Suomi ja Saksa EIVÄT liittoutuneet keskenään.

              http://jput.fi/erillissota.htm

          1. ”Kommunistien valta olisi ollut suomalaisuudelle varsin turmiollinen. He olisivat rahdanneet täältä parhaan väestöaineksen Siperiaan.”

            Väärin.

            Paras aines olisi joukkomurhattu.

            Toiseksi paras olisi joutunut Stalinin sanojen mukaan kävelemään Siperiaan.

            Roskasakki, eli kommunistit, olisi saanut ehkä jäädä Suomeen.

  2. Ehkä SKP ei aatellut että monia kommunisteja Suomessa saattoi harmittaa se, että Venäjä liittoutui natsien kanssa talvisodan aikaan.

    1. En osaa sanoa.

      Venäjän ohjeet mm. ranskalaisille kommunisteille oli, että Saksaa pitää auttaa sodassa Ranskaa vastaan.

      Saksa puolestaan auttoi Venäjää Talvisodassa Suomea vastaan.

      Saattoi siinä sotkussa mennä ajatukset solmuun.

  3. Muuten, siinä samassa kirjassa Varjo Suomen yllä, on myös ”ziljoona” Venäjän arkistodokumenttia Kekkosen vehkeilystä kommunistien ja Venäjän hyväksi – ja Suomea vastaan. Toki Kekkonen on tehnyt jotakin hyvääkin, ei kukaan voi olla tekemättä mitään hyvää.

    Jopa Stalinkin on tehnyt hyvää – on tapattanut tukuttain suomalaisia kommunisteja ja vieläkin enemmän ryssiä.

  4. En voinut mitenkään jättää artikkeliani Pirkan Blogien editorin sotkemaan muotoon, vaan poistin lopulta käsin Tekstimoodissa kaikki muotoilut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *