Rutger Bregman toi vuosisadan ykkösviestin

Ilmastonmuutos, maahanmuutto vai valeuutiset? Ei, näiden ongelmien yläpuolellakin on lopulta raha, niin surullista kuin se onkin. Mitään edellisistä ongelmista et hallitse ellei siihen ole varaa, eikä verovarojen riittävyys haittaa myöskään koulutuksen tai sote-palveluiden toteutusta. Siten olenkin valmis nostamaan kaikkein isoimman hattuni historioitsija Rutger Bregmanille.

Verot, verot ja vielä kerran verot

Bregmanin ulostulo (The Guardian, Uusi Suomi) oli napakymppi varallisuuden keskittymisen ydinongelmaan: rikkaat eivät maksa veroja. Rikastuminen ei ole missään määrin huono asia, varallisuuserotkin ovat tiettyyn pykälään asti hyvä asia, mutta vastuun välttely on järkyttävä ongelma. Globaalisti menetämme varovaisimpienkin arvioiden mukaan satoja miljardeja vuosittain.

Globalisaatio on aikaansaanut hirveän oravanpyörän. Valtiot eivät uskalla verottaa rikkaita liikaa, koska he pelkäävät rikkaiden pakenevan maasta. Siten ne vähentävät rikkaiden verotusta ja veronkierron valvontaa ennestään tämän pelon myötä. Muut valtiot reagoivat tähän ja löyhentävät säännöstöä entisestään ja länsimaistakin löytyy jo aimo pino maita joissa rikkaimpien ei käytännössä tarvitse maksaa mitään veroja. Joissain maissa rikkaudesta jopa palkitaan ja miljardituloja tekevä saattaa saada valtiolta rahaa hurjat määrät lähinnä kiitoksena siitä että hän on olemassa. Se on sairasta, eikä mitään muuta.

”Verot, verot, verot – kaikki muu on hevonpaskaa”, totesi historiotsija Bregman. Vasta-argumentit muistuttivat rikkaiden luovan työpaikkoja, mutta tuo argumentti ei syvällisessä tarkastelussa pidä vettä lainkaan. Itse asiassa rikkaiden firmoissa poljetaan useammin työehtoja, maksetaan liian matalaa palkkaa ja laiminlyödään työntekijöitä. Maailman rikkain mies on Jeff Bezos, joka käsittelee työntekijöitään täysin sadistisesti, rekrytoi heitä rasistisin kriteerein ja tuhoaa ympäristöä uskomattomalla tahdilla. Onko tuollainen työnantaja se millä maailma parannetaan? Nyt siteeraan vuorostani itseäni: ei helvetissä! Silti Suomen valtiokin rahoittaa hänen hirmutekojaan suurilla summilla. Monen väkivaltaisen huumeparoninkin toiminta on moraalisempaa.

Selvä ongelma, mahdoton ratkaisu

Ongelma on mielestäni täysin selvä. Ei rikkaille tarvita sadan prosentin verotusta, mutta jos edes jonkinlainen. Ratkaisu sen sijaan on vaikeampi. Niin kauan kun mikään valtio tarjoaa pakoreitin veroilta pois, tämä ei voi toimia. Jos verotusta vaativat valtiot taas rupeavat kovin vahvasti tätä ajamaan, voivat muut haastaa nämä esimerkiksi maailman kauppajärjestö WTO:ssa. Jos EU ei edes rajojensa sisällä ole kyennyt ongelmaan puuttumaan lainkaan, miten se voisi toimia Atlantin yli? Minulla ei totta puhuen ole mitään realistista ehdotusta miten tämä asia pitäisi toteuttaa, vaikka tottavie se pitäisi.

Heitän siis kaksi villi teoriaa pöydälle. Ensinnäkin, jos jokin upporikas miljardööri päättäisi että tilanne on väärin ja lähtisi muuttamaan asiaa ns. sisältäpäin, se voisi kääntää venettä. Toinen optio on, että kansalaiset ympäri maailman lähtevät vaatimaan tätä niin lujaa, että sen paremmin päättäjät kuin jättifirmoja omistavat miljardööritkään eivät voi enää kritiikkiä hiljentää. Kumpikin optio on kaukaa haettu, mutta juuri nyt en parempaakaan keksi. Ainakin asia pääsi vihdoin otsikoihin, kai sekin on jo jotain.

Jaa käyttäen:


6 Replies to “Rutger Bregman toi vuosisadan ykkösviestin”

 1. Ei kukaan voi rikastua ellei riistä toista kanssaihmistä.
  Nyt ollaan riistämässä eläkeläisiä
  ja tavoite on päästä riistämään sairaitakin.
  Ilmastopuheilla halutaan nostaa tasaveroja
  joita sitten päättäjät pääsisivät jakamaan suurille firmoille
  joissa itse ovat osakkaina.
  Maahanmuutto on bisnes monille yrittäjille
  alkaen salakuljettajista joita ei laiteta kuriin.
  Maahanmuuttajien ansiosta voidaan myös työelämässä polkea palkkoja.
  Maahanmuuttajia voidaan sijoittaa tyhjiin kiinteistöihin
  ja se on kiinteistöjen omistajille bisnes.
  Veroja ei voida korottaa paitsi tasaveroja
  koska se koskee vähiten rikkaita.
  Saatamme ajautua kaaokseen ja sekin hyödyttää tiettyjä piirejä.
  Lentoveroa ei voida korottaa koska se koskisi vain varakkaampaa väkeä.
  Vuonna 1918 taisivat polttaa Laukon kartanon ja muuta sen sellaista.
  Maailmanlaajuinen vapaa riistokapitalistinen meno
  on vaikea pysäyttää yhdestä maasta käsin.
  Juuri nyt taitaa pari haaskaa olla Venesuelan kimpussa
  se on öljy asukkaista viis.

 2. Rikkaus synnyttää paskiaisia ja veronkiertäjiä. Maailma on nyt siinä asennossa, että rikkaat määräävät kaapin paikan. Sitä he (rikkaat) kutsuvat ”uudeksi maailmanjärjestykseksi”. Samalla köyhät köyhtyvät ja alistuvat kaikkeen saadakseen elää vailla ihmisoikeuksia ja vailla mielipiteen ilmaisua. Kaikki on vaiennettu vihapuheen alttarilla.

 3. Normaaleissa tallaajissa on kusipäitä tyyppejä ihan tarpeeksi. Avarakatseinen ihminen on mieleltään rikas, siinä missä rikas tai köyhä sulkeutunut ja ennakkoluuloinen on köyhä ”sisältä”.

Kommentoi