Uskonto voi opettaa kunniaväkivaltaa

Luin Ylen koskettavan tarinan nk. kunniaväkivallasta. Se on vain yksi kertomus asialle jota tapahtuu täälläkin yhä enemmän. On hyvä nostaa ongelma esille jotta ymmärrämme sen, mutta ongelman kriittistä tarkastelua ei voi tehdä laput silmillä. Jos emme ole valmiita myöntämään uskonnon osuutta ongelmaan, emme voi koskaan toimia tehokkaasti ongelmaa vastaan.

”Perheen uskonnossa naista ei lähtökohtaisesti alisteta”

Väliotsikon mukainen lausahdus oli tässäkin Ylen jutussa. Vastaava heitto on lähes jokaisessa jutussa jossa vähemmistöuskonnon sisällä on kärsitty. Islam, lestadiolaisuus, juutalaisuus, Koivuniemen kultti, mikä vaan – uskonto todetaan välittömästi viattomaksi ja keskitytään pahoihin ihmisiin. Tietenkin pahoinpitelijä on aina syyllinen eikä uskonto ole oikeudessa puolustus. Vaan mikä tekee pahoja ihmisiä, mikä tekee pahoinpitelijöitä? Mikä saa ihmisen vahingoittamaan läheistään? Syitä on varmasti useita, mutta väitän että uskonto on yksi merkittävimmistä.

Kuten olen monta kertaa todennut, uskonto on ihmisen luoma laitos joten se on tasan niin hyvä tai paha kuin ihmiset sen hallintoportaissa. Uskonto voi antaa voimaa mutta myös ottaa sitä. Uskonto saattaa antaa pahoinpitelijälle mukavan tuen väkivallalleen. Tässä kohtaa uskonto saattaa voimaannuttaa syyllistä uhrin sijaan. Uskonnolla todellakin on käsi piparipurkissa olkapäätä myöten. Se ei ole viaton. Aivan kuten uskonnoista voidaan löytää syyt sielunrauhaan, niin voidaan myös johtaa täysin suora syy-yhteys huomattavaan määrään lähisuhde- ja muutakin väkivaltaa.

Minua ei kiinnosta tipan vertaa montako kertaa uskonnollinen johtaja x tai uskonnollinen kirja y puhuu rauhan puolesta, jos tosiasia on että uskonnolliseen laitokseen kävelee sisään rauhallinen ihminen ja sieltä kävelee ulos omaa lastaan pahoinpitelevä väkivaltarikollinen. Ja näin käy. Ja näin pitää sanoa. Uskonnolla on osuus monessa hyvässä, mutta myös liian monessa pahassa. Uskonto ei ansaitse suojelua sen paremmin päättäjiltä kuin medialtakaan. Uskonto on vain organisaatio, ihmisen rakentama korttitalo. Kaikkea uskonnon tekemää pitää voida kritisoida täysin vapaasti ja rajatta – mutta toki mieluiten perustellusti, rakentavasti ja viattomien ihmisten kunniaa loukkaamatta. Papit ja imaamit ovat laitostensa toimitusjohtajia ja jos he kouluttavat ihmisistä pahoja, näiden ihmisten pahuudesta pitää voida puhua yhtä suoraan kuin alaisiaan kiusaavasta pomostakin.

On epäkorrektia suvaita väkivaltaa

Sanovat että on korrektia ja kohteliasta suojella uskontoja. Minä väitän että on epäkorrektia ja suvaitsematonta suojella pahaa tekevää organisaatiota. Toki tämän voi tehdä asiallisesti. Ei jokainen uskonnon jäsen ole paskiainen eikä heitä saa herjata. Jos yritys sikailee, katsomme yrityksen johtoon. Jos uskonto sikailee, katsokaamme sen johtoon, sen sanomiin, sen toimintoihin, konsulttikielellä prosesseihin. Jos uskonnon oppikirjaan on kirjoitettu että ihmisen sukupuoli määrittää hänen siviilioikeudet, sen kirjan saa haukkua maan rakoon sillä kirjalla ei ole kunniaa jota loukata.

Lopulta kysymys on sangen yksinkertainen, eli kumpi uskonnonvapaus on tärkeämpi: ihmisen oikeus valita uskontonsa tai olla ilman, vaiko uskonnon oikeus valita ne lait joita se haluaa noudattaa. Ihmisellä on kunnia, uskonto on kunniaton. Vain ihmisen teot voivat määrittää uskonnon arvon – eivät puheet, eivät kirjat, eivät imagokampanjat.

20 vastausta artikkeliin “Uskonto voi opettaa kunniaväkivaltaa”

 1. Asiaa.
  Juttelen ajoin erään raamattu-uskovaisen kanssa ja hänen kantansa on pysyä raamatun sanassa josta poikkeava on väärällä asialla. Raamattu on pitänyt pintansa pari tuhatta vuotta, mutta rinnalla on koraani jota en tunne vähääkään.
  Elämää on ollut ennen raamatun kirjoituksia, joten miksi juuri raamattu olisi oikea ja ainoa totuus ja miksi raamatun sanomaa sitäkin sovelletaan?
  Niin kauan kelpaa kun ihminen on suvaitsevainen toisia ihmisiä kohtaan?

 2. Uskonto on rituaali, joita sielunvihollisen, saatanan huijaamat ihmiset harjoittavat!

  Usko Jeesukseen, Pelastajaan ja Vapahtajaan on täysin eri asia!
  Jeesus on Rakkaus ja Rakkaus ei tee kenellekään pahaa!
  Room 13:
  Sillä nämä: ”Älä tee huorin, älä tapa, älä varasta, älä himoitse”, ja mikä muu käsky tahansa, ne sisältyvät kaikki tähän sanaan: ”Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi”. Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa. Sentähden on rakkaus lain täyttämys.

  Mikäli syy uskontojen pahuuteen kiinnostaa, kannattaa ”tututustua” vapaamuurareihin ja heidän oppiinsa!
  https://www.youtube.com/watch?v=233GpecRlCA

  Vielä nämä ovat vapaasti katseltavissa, toistaiseksi! Kyllä se Lusiferi tällekin kiellon keksii!

 3. Entäpä katolilaiset?

  Eikös siellä uskonto kiellä pappia, piispaa, jne. menemästä naimisiin – ja siitä hyvästä katolilaiset papit, piispat, jne. raiskaavat tyttöjä, poikia, nunnia, jne.

  1. Muista ny kuiteski että ku valvonta puuttuu kokonaan ja pedofiili toteaa että käympä koulun ja olen kohta pappi joka touhaa lasten kanssa?? No nyt me tiedämme mitä tapahtuu kun pedofiilille annetaan täysi vapaus ilman valvontaa??

  2. Ei tarvitse mennä mihinkään edes katolisiin; tietyin osin Pohjanmaata tämä maallikkosaarnaajien mieltymys lapsiseksiin on vanhaa perua, eikä ääriuskovaisten väkivaltaisuuskaan harvinaista ole ollut.

 4. Eikös tätä Suomessakin ole jo tehty? Ja kyllä tehdään lisää.

  Tietenkään islam ei ole ainoa asia joka tätä aiheuttaa, mutta se on yksi syistä. Jokainen syy pitää tukkia, oli se syy sitten perisuomalainen typeryys tai lähi-idän aavikkosaatananpalvojan oppikirja. Kyllä, edellinen lause loukkaa erästä uskontoa. Kyllä, sen on tarkoituskin loukata uskontoa.

  Juhani on myös oikeassa, katolilaisuudella on ihan kotitarpeiksi syntiä myös, etekin eteläisemmässä Amerikassa.

 5. Tämä on julkinen salattu totuus joka hyväksytään vaikka sitä paheksutaan. Ihan oikeasti nämä ne vasta sairait on ja Suomessa.

  ”Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen piirissä on paljastunut satoja lasten seksuaalisia hyväksikäyttöjä. Liikkeen johto yritti aluksi vaieta rikokset, mutta nyttemmin tekojen uhrit ovat tulleet julkisuuteen.

  Maallikkomiesten johtama herätysliike on joutunut rippisalaisuutensa vuoksi ongelmiin. ”Jos puhut, synti tulee sinun päällesi”, kuvaa tutkija ja pappi Johannes Alaranta hyväksikäytön uhrien saamia uhkauksia.”

  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/05/25/lestadiolainen-liike-salasi-lasten-hyvaksikayton

  1. Todella hirveää touhua niiltä joiden pitäisi valvoa ettei lapset joudu kokemaan moista.
   Mutta tossakin näkyy se iso ongelma. Kun hyväksikäyttäjä on taitava niin hän on valvojan paras kaveri. Eli hän turvaa selustansa kun johtajat puolustaa käryn käydessä.
   Mun näkemys on ettei me edistetä lastensuojelua ammuskelemalla sinne tänne?? Hyvin tärkeää olisi tuomita tekijä ja hänen puolustajansa oikeudessa menettämää rikokse teko väline valtiolle.
   Eunukki ??

 6. Puskaradio sanoo että tämän Ylen tapauksen taustalla olisi hindulaisuus. Se voisi olla ihan loogista. Hindunationalismin nousu on antanut globaalisti voimaa hyvin konservatiivisille opeille jotka yhä Intiassa johtavat silmittömiin hirveyksiin lähisuhdeväkivallassa.

  Vaan eipä uskonnon nimellä ole väliä. Väliä on sillä että tehdään pahaa.

 7. Mun mielestä mikään kaveripiiri ei saa milloinkaan olla pelastussatama hyväksikäyttäjälle.
  Kirkon nurkkaan kusemisen sijasta tekijä tulee olla se kohde joka tuntee nahoissaan vastauksen.
  Jokainen puolustaja pitää tarkistaa myös miksi.

 8. Hedelmistään puu tunnetaan!

  Niin se on kaikessa, myös uskonnoissa!

  33»Jos puu on hyvä, sen hedelmäkin on hyvä, mutta jos puu on huono, sen hedelmäkin on huono. Hedelmästään puu tunnetaan.

 9. Kyllä vaan; en kuitenkaan kommentillani halunnut loukata kenenkään uskontoa/uskonnollista vakaumusta, osuipa niin kuitenkin osuvasti tähän muslimien yleiseen mollaukseen.

  1. Kuten on todettu, tataarien kanssa ei oleollut mitään ongelmia 100 vuoteen, mutta viime vuosina tulleiden muslimien kanssa melkoisesti.
   Se, että enemmistö heistä on ihan ok, on yleisesti ymmärrettyä.
   Kuitenkin joukossa on liian paljon niitä, joille suomalaiset tavat ja lait eivät kelpaa ja joiden imaamit ainakin osaksi saarnaavat naisen alisteisuudesta ja jopa naisiin kohdistetun väkivallan oikeutuksesta.
   Tämä sakki pitää ottaa kohteeksi ja asettaa palautus uhkaksi, elleivät tavat parane.

 10. Meitä on niin moneen junaan!!!!!!!

  Tota en or raamatusta löytäny! en oo kyllä etsinykkään. 😉

 11. Tekeekö siis uskonto jostakin ihmisestä pedofiilin, raiskaajan tai muuten väkivaltaisen?

  Jos uskonto opettaa, että sellainen on oikein, niin kai siiitä voi syyttää sitä uskontoa. Mutta nähdäkseni tässä ketjussa ei nyt olla kiinnostuneita uskonnon opetuksista vaan väitetään uskonnon jollakin mystisellä tavalla turmelevan ihmisiä riippumatta sen opetuksista. Sellaiselle pitäisi olla perusteluita, muutakin kuin uskonvaraisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *