30.4 – Vappuaatto

 

 

Mitä kerrottavaa Vapun aatosta olisi? Oikeastaan päivä oli samanlainen kuin jo vuosikymmenet on ollut. Iän myötä juhliminen Vapun aattona on jäänyt tyystin pois. Edes korona virus ei aiheuttanut muutoksia. No, voidaanko laittaa Vapun odotuksen piikkiin, että soittelin muutamille tovereille. Kävimme poliittista tilannetta läpi kokonaisuutena sekä vasemmistolaisesta näkökulmasta.

 

Edellisenä päivänä sain puhelun ystävältäni, toveri Taavi Lintuselta. Monet lukijani saattavat hänet tuntea. Onhan hän laajaa arvostusta tamperelaisten keskuudessa nauttinut, entinen kunnallispoliitikko. Häntä olen kuunnellut herkällä korvalla, häneltä valtavasti oppinut.

 

Taavilla on samanlainen huumorintaju kuin itselläni. Niinpä kysyessäni koronasta sain Taavimaisen vastauksen: Olen pitänyt itseäni sosiaalisena ihmisenä. Nyt hänelle oli paljastunut kuinka veemäinen hän onkin. Hän kun on alkanut riitelemään itsensä kanssa. Mitä muuta voin kuin nauraa, niin hyvää itseironiaa.

 

Kuinka monesti olen päiväkirjassani puhunut ystävien merkityksestä? Ei voi sanoin kuvata kuinka iloiseksi tulin Taavin puhelusta. Soitelkaa ja puhelkaa hyvät ihmiset ystävienne, tuttujenne, naapurien kanssa. Pienillä asioilla voi olla mittaamattoman isot merkitykset.

 

Illan suussa saunoimme. Saunan jälkeen simaa ja söimme Mirjamin tekemiä ihanan suussa sulavia munkkeja. Ja taas vyötärön seutu sen kuin pullistuu. Pullistukoon, jos kerran on kova hinku pullistua, en piittaa. Paitsi huomenna kun käyn puntarissa ja kiroilen olematonta kurinalaisuuttani. Miksi taas sorruin, oi miksi?

 

Illalla kuuntelin työväenlauluja. Virittäydyin huomiseen tunnelmaan. On perin outoa viettää Vappua ilman työväestön vappumarssia. Virtuaalisesti juhlia kyllä järjestetään, mutta ei taida olla minun juttu. Punaisten haudalla käymme, laskemme kukat ja vietämme hiljaisen hetken.

 

Illan tummuessa, kirjoitan päiväkirjaani. Väkisin ajatukset karkaavat vuosikymmenien saatoissa vietettyihin Vappuihin:

 

olla työläinen

kuulua toisiin

samanlaisiin

työläisiin

tuntea yhteenkuuluvuutta

marsseilla monilla

kulkea kulkueissa

kaduilla, kujilla

toreilla

Vappuna

työläisten juhlana

olen etuoikeutettu

olen työläinen

joukossa muiden

samanlaisten

työläisten

 

 

Nyt taisi mennä ns. ihon alle, joten kevennetään loppuun:

Tiedättehän steppaamisen? Se kuulemma keksittiin Laihialla. Perheessä oli 12 lasta ja vai yksi potta.

 

Minkälaiset ovat Vappuhousut? Simat edessä ja rusinat takana.

 

Oikein hyvää ja riemukasta Vappua koronan keskellä.

2 vastausta artikkeliin “30.4 – Vappuaatto”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *