Tukalaa 25.6

 

 

Sain aamusta repäistyä itseni irti ja lähdin kirkolle. Haudalla käynnin jälkeen soitin tutulle korjaamolle, kun tuulettajan remmi on vinkunut jo jonkin aikaa. Heti sain mennä, remmi tuli vaihdettua ja vähän aikaa poikien kanssa juteltua.

 

Kaupasta hain mustaa makkaraa vähän suolen mutkaan. Pihassa on armoton kuumuus, auringossa lähes 50 astetta. Silti menin ulos ja täytin kaivolta vettä kantamalla saavin ja ämpäreitä. Hiki lensi kuin pienellä porsaalla (vaikka en kyllä koskaan ole nähnyt pienen porsaan hikoilua).

 

Tänään piti olla Kaukajärvellä palaverissa, mutta katsottiin parhaaksi luistaa siitä reissusta. Ystäväni Markku soitti ja kertoi palaverin tärkeimmät annit. Aina on pikkuisen huono omatunto kun jää jostain pois, mutta on vaan tehtävä se joskus, kerta kaikkiaan voimat eivät joka paikkaan riitä.

 

Uinti ja katiska reissu tehty. Pari mukavaa haukea ja Vilmalle särki. Jännä tämä pitkä pouta jakso lämpimine säineen, tuntuu kuin kesä olisi kohta ohi, mutta vastahan oikeastaan se alkaa kun ensiviikolla siirrytään heinäkuuhun.

 

Koronaseuranta:

  • päivitetään nyt tätäkin osiota. Katselin korona karttaa ja kyllä Ruotsin tilanne näyttää lohduttomalta.
  • Kerrotaan myös Euroopassa olevan uusia tartuntoja ja Yhdysvalloissa. Olisivat suomalaiset nyt järkeviä pysyisivät kotimaassa. Ei kyllä tuliaisina tarvitsisi yhtään uutta korona tartuntaa.
  • vaikeaa on noudattaa suosituksia. Helle ajoi kuulemma britit rannoille ja ruuhkat olivat valtaisat. Myös Liverpool voitti jalkapallomestaruuden pitkän tauon jälkeen. Juhlinta oli sen mukaista. Lähteekö uusi korona aalto näistä massatapahtumista?

 

Meillä veljeksillä ajatukset menevät välillä sekaisin. Oltiin järvellä ja velipoika ihmetteli mihin kummaan hän hukkasi puhelimensa. Minä siihen, että soitan siihen kun päästään kotiin, niin kuulet mistä ääni tulee. Velipoika siihen, hyvä, soitan sitten kun olen kotona, että voit soittaa, niin tosiaan kuulen äänestä mihin se on joutunut. Menikö se ihan noin, on lukijan itse se pääteltävä.

 

Vitsi:

Eskimo jäätelö nousi yllättäen otsikoihin. Siitä tulikin mieleeni tämä: Mitä ihmissyöjä tilaa ravintolassa, jos hän haluaa syödä mahan täyteen? Ensin hän tilaa tarjoilijan, sitten litran kokista, hampurilaisen, merimiespihvin, ranskalaiset ja jälkiruuaksi eskimon.

 

 

 

 

 

9 vastausta artikkeliin “Tukalaa 25.6”

  1. Lämmintähän se on. En muikkuverkkoja uskaltanut enää laittaa, niin lämmintä vesi on. Kaikuluotain näytti 30cm pinnan alla +21,5. Harppauskerros (muikkujen aamuinen uintisyvyys), näytti olleen jo puolentoista metrin syvyydessä, kaikukuvan mukaan. Lämmintä on vesi, tosin ei vielä ennätyslämmintä; 90-luvulla oli parikin vielä lämpimämpää kesää ja muistaakseni 2000-luvulla yksi. Ei vielä siis mitään vesien lämpöennätyksiä ihan rikota; saas nähdä.
    Nuo pintalämpötilat jos nousevat tuonne +25 asteeseen, se tietää kuolemaa lohikalojen poikasille, ne kun eivät kestä sellaisia lämpötiloja.
    Noita vesien lämpötiloja kun seurailen mm ympäristö.fi sivuilta (kalastajalle tärkeätä tietoa).
    Mirri se sitten sai muikkuja rouskutella ja kanatkin, lienevät olleet tyytyväisiä tarjoiluihin.
    Siilien kokoontumisajot sen kun jatkuvat; illalla pikkusiilejäkin kuvissa.

  2. Pitihän nuo pintavesien lämpötilat oikein tarkistaa; minulla kun on sääriedot (kalastajalle oleelliset), yli 30 vuoden ajalta merkittynä; käytän sellaista Ajaston A-4 kokoista ns päivämuistiota, siellä sitä löytyy jos minkälaista tietoa.
    Totta oli mitä muistelin, 90-luvulla oli vuodenaika (alkukesä) huomioiden, parikin lämpimämpää ja 2000-liuvulla yksi. Pintaveden lämpötilat ylsivät kaikissa kolmessa yli +23 astetta; olivat huononpuoleisia kalakesiä, sitä vastoin rapusaalis oli melkoisen hyvä.
    Laskin, noita Ajaston ”allakoita” oli kaikkiaan 37. Siis melkoinen ”dokumenttiaineisto”.

  3. Kyllä Nerkoon ja Aurejärven vedet ovat todella lämpimiä. Enää ei edes kunnolla vilvoita vaikka kuinka kauan lilluisi järvessä. Mielenkiintoisia tietoja vesien lämmöistä ja kalojen pärjäämisestä. Hauet ovat ainakin vielä matalikoilla.

  4. Ne, nuo lohikalan poikaset tarvitsevat runsaasti happirikasta vettä ja vielä mielellään viileätä. Helteellä ja pintaveden lämmetessä happipitoisuus heikkenee ja jos vesi on vielä, vaikkakin kirkasta mutta humuspitoista, se lämpiää vielä helpommin kuin ihan oikeat kirkkaat latvavedet. Asun täällä Kokemäenjoen ylimmillä latvoilla (kuten Sinäkin kotiseudullasi) ja täällä on runsaasti lähdepohjaisia vesiä, siis viileitä. Taimenta, siikaa, purotaimenta ja puronieriää (vieraslaji), näissä vesissä on runsaasti.
    Hauki, ahven ja kuha sitä vastoin hyötyvät lämpimistä vesistä. Samoin lähes kaikki särkikalat.

  5. Meillä nuo sisälämpötilat ovat ihme kyllä pysyneet ihan siedettävällä tasolla. Viilentämään en ole ilmalämpöpumppua vielä kytkenyt, se kun on sellainen ”sähkösyöppö”.

    1. Tutkimusten mukaan ilmalämpöpumpun käyttö viilennykseen kesällä lisää vuoden sähkönkulutusta alle 10%, joten kyllä sen voi mukavuudesta maksaa.

  6. Voisihan tuon maksaakkin mutta kun tämmöinen vanha lautarakenteinen purueristysseinillä oleva talo ei koskaan muodostu kovinkaan paljon lämmönvaraajaksi, toisin kuin elementtirakenteiset kerros- ja rivitalot.
    Ei edes tänäänkään tarvitse kytkeä viilennystä vaikka ulkomittari näyttää +38,2.
    Meillä kun on painovoimainen tulisijoihin perustuva ilmanvaihto, siis ei mitään koneellista pl ilmalämpöpumppu.

    v

  7. Katselin muuten noita Markon valokuvia ”mökkivesistään”, näköjään aika humuspitoisia, eivät ainakaan mitään latvavesiä. Noin ruskeissa vesissä pintaveden lämpötila saattaa nousta korkeaksikin kuitenkaan puolentoista metrin syvyydessä, tuskin.
    Tammelassa muuten vedet aivan samaa luokkaa kuin Varkauden seudullakin. Pl meidän lähdepitoiset oikeat latvavedet, ne ovat jopa juomakelpoisiksi todettujakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *