Lukasenka vallassa jopa tiukasti

Lukasenka on yhä enemmän itsellisen valtionpäämiehen asemesta vain kuuliainen Putinin etäispääte. Lukasenka pysyy vallassa niin kauan kuin Putinkin s.o. Putin ei voi oman valtansa säilyttääkseen sallia Lukasenkan sortuvan. Jotta päästäisiin käsiksi Lukasenkaan on Putinin kaaduttava .

Mutta Putinin horjuttaminen ei ole ollenkaan helppoa. Hän on vallassa koska Venäjän kansa pohjimmiltaan haluaa niin. Itse asiassa vallassa ei ole hänen henkilönsä vaan se mielikuva mitä tämä edustaa kansalle. Bysanttilainen jumalakeisari. Ehdoton ja kyseenalaistamaton kaiken yläpuolella oleva auktoriteetti. Bysantin perinne ja vasta toissijaisesti pan-slaavilaisuus pitää Putinin ja Lukasenkan vallassa samoin kuin piti tsaarien yksinvallankin.

”Itä on itä ja länsi on länsi, eivätkä ne kaksi koskaan kohtaa” (Rudyard Kipling). Toteamusta voidaan soveltaa Intian ja lännen ja muslimimaailman ja lännen ohella myös antiikin ajan Rooman valtakunnan kahtiajakautumisen synnyttämän Idän ja Lännen erilleen kehittymiseen. Venäjä on Idän Bysantin luomus. Venäläisten nykyisessäkin vaistonvaraisessa itseymmärryksessä Venäjä on Kolmas Rooma, jolle Bysantin valtikka siirtyi sen turkkilaisvaltauksen jälkeen.

Putinin ja hänen jaloissaan pyörivän Lukasenkan kaatuminen olisi lyhyellä tähtäimellä edistystä, vaikka bysanttilaisuus ei siitä oleellisesti järkkyisi. Syntyisi ainakin mahdollisuuksia uuteen ja Venäjä, joka Putinin hallinnossa vielä elää asenteissaan maailmanpoliittisesti jo mennyttä kylmän sodan aikaista suuruutensa illuusiota kahtiajakautuneen maailman toisena napana, saisi mahdollisuuden päivittyä nykyaikaan.

Putin ja Lukasenka kaatuvat kun tapahtuu sama mikä useinkin tapahtui Bysantin kukistaneessa Ottomaanivaltakunnassa. Janitsaarit saivat tarpeekseen, turhautuivat, kaatoivat patansa ja kukistivat sulttaanin.

 

5 vastausta artikkeliin “Lukasenka vallassa jopa tiukasti”

  1. Putinille on oikeaa kannatusta kansan parissa – Lukasenkalle ei juurikaan.

    Mutta Putinillekin Lukasenkan pitäminen vallassa maksaa ulkopoliittisia pisteitä tärkeältä liittolaiselta, eli ei se kaupanpäällinen ole.

    Eiköhän tässä jumissa olla vielä parikin hetkeä.

  2. Voi olla, että Lukasenko ja Putin pohtivat sellaista mahdollisuutta, että Valko-Venäjästä tulisi Venäjän osavaltio. Tästä ei kansan mielipidettä kysyttäisi eli Lukasenko toimisi samoin kuin Suomen sekopäiset, utooppiset liittovaltiofanaatikot.

  3. Eemeli, jonkin verran tehdään gallupeja siellä ihan oikeitakin ja kyllä moni asiantuntijakin toteaa että Putinilla on ihan aitoa kannatusta kyllä. Hän on siitä harvinainen diktaattori että voisi pitää asemansa jopa rehellisillä vaaleilla.

    Lukasenka tai Erdogan esimerkiksi eivät siinä onnistuisi.

  4. Putinillahan on valtaa vaikuttaa jopa Venäjän perustuslakiin ja sitä kautta seuraavaan presidentin vaaliin. Ei ole oikein uskottavaa, että lähtisi järjestelemään Lukasenkan tulevaisuutta. Siellä on kansa ottanut vallan käsiinsä ja on vain ajan kysymys, kun presidentti syrjäytetään vallastansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *