Itsemääräämisoikeus ja perusoikeus omasta terveydestä päättämiseen – onko se vain hoitajilla, mutta hoidettavilla ei?

https://www.is.fi/politiikka/art-2000008379419.html

”Koronapassin tai rokotteiden vaatiminen terveydenhuollon ammattilaisilta on poliittinen ja lainsäädännöllinen kiistakapula, johon yritetään hakea ratkaisua sosiaali- ja terveysministeriössä.”

”– Tämä ei ole lainsäädännöllisesti mitenkään helppoa, koska silloin me puututaan mahdollisesti yksilön itsemääräämisoikeuteen ja perusoikeuteen omasta terveydestä päättämiseen, Varhila perusteli.”

Kenellä on mikäkin oikeus?

Hoitajilla siis on oikeus omasta terveydestään päättämiseen hoidettavien terveydestä ja suojaamisesta piittaamatta.

Käsittääkseni hoidettava voi yhtä lailla oman terveytensä suojelemisen perusteella vaatia, että häntä ei hoida rokottamaton henkilö.

2 vastausta artikkeliin “Itsemääräämisoikeus ja perusoikeus omasta terveydestä päättämiseen – onko se vain hoitajilla, mutta hoidettavilla ei?”

  1. Ymmärrän ja arvostan kyllä juridista haastetta tässä. Lainvalvojan olisi pitänyt tehdä tuo pykälä fiksusti niin, että hoitajilta ym. tietyissä edellytyksissä pitää vaatia rokotteita jotka esim. vuosittain vahvistetaan tietyn viranomaisen toimesta. Ei tarvitsisi lakiin kirjoittaa joka rokotteen nimeä.

  2. Nykyisin ihmisillä pitää olla oikeuksia myös loukata muiden oikeuksia. Siten ajatellaan saatavan mahdollisimman suuri vapaus. Pölhöt eivät tajua että vapaus on tässä suhteessa nollasumma peli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *