Maahanmuutto: sano se kolmessa minuutissa

Männä viikon vähemmän onnistuneesta valtuutettu Vallinin puheista juteltiin täälläkin. Itseäni jäi ihmetyttämään se, että puhe vaikutti oikeasti etukäteen kirjoitetulta, ainakin paperien perusteella, mutta sen vaikutelma oli kuin puoliunessa improvisoitua sekoilua. Siitä se ajatus sitten lähti…

Puheella on väliä

Olen aikanaan kirjoitellut enemmänkin puheita sekä myös lehtijuttuja. Olen huomannut, että aina välillä kaipaa sitä. Vaan eipä ole puheen kirjoittajille töitä tässä maailman ajassa, joten parempi pysyä leipätyössäni. Onneksi asiaa voi harrastaa. Siten päätinkin, että otan tuon Vallinin aiheen ja kirjoitan siitä terävän puheen, jonka saa sanottua kolmeen minuuttiin. Terävä, jämpti kritiikki maahanmuuton ongelmista, jossa ei leimata kansanryhmiä tai isketä vyön alle.

Vaan sen kun tein, totesin että miksi jättää tähän. Vallinin puheen vastareaktiot olivat surkeita nekin, hirveää vuodatusta, draamaa, voivottelua ja hyvesignalointia. Kaipa se on niin että tasottomaan pelleilyyn voi vastata vain tasottomalla pelleilyllä. Joten kirjoitin toisen puheen, kolme minuuttia tiukkaa puolustuspuhetta maahanmuuton puolesta.

Ja ihan varmuuden vuoksi kirjoitin sitten vielä kolmannen puheen, jossa maahanmuuttoon ei suhtauduta lähtökohtaisesti hurjana voittona tai häviönä.

Sitten nostin kameran jalustalle, mikrofonin kameran päälle ja painoin nauhoitusnappia. Mainittakoon että kaikki kolme puhetta on eroteltu videolla alaotsakkein, jos vain joku kiinnostaa.

Noh…

…miten meni?

…olisko kellään tarvetta puheen kirjoittajalle?

…ostatko vokaalin?

28 vastausta artikkeliin “Maahanmuutto: sano se kolmessa minuutissa”

 1. Katsoin videolta tuon Tampereen kokouksen. En jaksanut katsoa ihan loppuun asti. Melko junnaavaa se oli puolin ja toisin.

  Olen oppinut arvostamaan poliitikkoja, varsinkin kuntapoliitikkoja, ne kun eivät saa varsinaista palkkaa yhteisten asioiden hoitamisesta. Haukkuja senkin edestä.
  Joidenkin pitää kuitenkin hallintoasiatkin hoitaa. Ei minusta olisi. Olen sellaiseen liian mukavuudenhaluinen, tai sitten jotain mutta.

  Tietenkin hyvä ulostuotto on vaikuttajaihmiselle suuri plussa. Ihmiset ovat kuitenkin erilaisia. Kaikki eivät ole aabrahamlincolneja eikä winstonchurhillejä. Presidentti Lincolnin kuuluisin puhe oli Gettysburgin puhe. Se kesti vain muutaman minuutin. Presidentin esiintymistä ei pidetty kovinkaan onnistuneena. Lehdet kirjoittivat tapahtumasta tyyliin ”presidenttikin piti puheen”. Vasta jälkeenpäin kyseinen puhe nousi arvoonsa. Lincoln sanoi kolmessa minuutissa sen, johon harjaantunutkin puheenpitäjä olisi tarvinnut vähintään puoli tuntia.
  No, Lincoln oli kuuluisa siitä, että hän osasi (ja viitsi) hioa puheensa huolella.
  Kerrotaan, että kun eräs jenkkivaikuttaja tapasi Lincolnin sisällissodan loppupuolella, hän sanoi: ”Herra presidentti, te olette vuodessa vanhentunut kymmenen vuotta!”

  Jos maamme vaikuttajista pitäisi äkkipäätä sanoa joku, jolla on sana hallussa, sanoisin Ben Syskowicz.

 2. Katsoin kolme kolmeminuuttista mutten Vallin kolmea tuntia.
  – Olisin yhdistänyt ne kaikki puoleentoista minuuttiin:
  Pohtisin miten kotoutetaan maahanmuuttaja joka ei luovu omista perinteistään
  ja miten voidaan estää konfliktit jos tulija ei luovu omista aatteistaan?
  – Oma kysymys esityksen päätteeksi: Kauanko maahanmuuttaja suostuu tekemään sitä alipalkattua työtä jota itse emme halua tehdä?

 3. Kyllähän tuota saa tiivistettyä vieläkin, otin sen kolme minuuttia koska se on valtuustopuheen mitta.

  Niilon kysymys on sama jota olen itsekin kysynyt. Persut sanovat että niin kauan kunnes saa pysyvän oleskeluluvan. En tiedä onko asiaa tutkittu kunnolla.

 4. Kolmen minuutin jaksotus toi kivaa jännitettä kokoukseen.
  Ehkä kuulijoiden alitajunta aikaa myöten johtaa heidät totuuden jäljille itse asiassa.

 5. Totuuksia vaan on yhtä monta kuin puhujaakin.

  Jos haluaa saada ihmisen muuttamaan omaa totuuttaan, hänelle pitää ojentaa käsi. Tällä hetkellä strategia on heittää ihmisiä kivellä ja toivoa että sen jälkeen he rupeavat ilolla seuraamaan kiven heittäjää.

  Onnistumisen todennäköisyys on ns. pieni.

 6. Kohta Vallinin puheen jälkeen

  Haluavatko Tampereen valtuuston SDP:n naiset (m.m Dündar-Järvinen, Loukaskorpi Johanna] , että Suomessa ei pidä tehdä sellaisia päätöksiä, ettei kävisi kuten Ruotsissa on käynyt?

  **********************************************************
  .
  https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008365010.html
  .
  Ruotsi on Euroopan vaarallisin maa, julisti Euroopan suurin media – Nyt Ruotsissa puhutaan maakuvan vaurioitumisesta

  Euroopan suurin lehti, saksalainen Bild julkaisi Ruotsin jengirikollisuudesta artikkelin, joka herätti keskustelun Ruotsin maakuvasta.

  1. Näitä ”muita parempia” ihmisiä loukkaa syvästi se, etteivät jotkut ymmärrä heidän paremmuuttaan ja ylemmyyttään muiden suhteen.

 7. Uskoisin, että parhaimman kuvan Vallinin puheesta saa, kun sen kuuntele itse.

  **********************************************************************

  Koko kokoushan löytyy Youtubesta ja itse puheenvuorot alkavat n. 3h 31:30 min kohdalta.
  .
  25.10.2021 Tampereen kaupunginvaltuuston kokous
  .
  https://www.youtube.com/watch?v=QJElxkveZ4c
  .
  Vallinin puhe
  .
  *
  Kuuntelin juuri ensimmäisen Vallinin 3 min jakson [ alku 3:31:30 ] – eipä ihmeempää
  *
  Kuuntelin juuri toisen Vallinin 3 min jakson [ alku 3:38:40 ] – ei mitään minkä voisin suoralta kädeltä kumota

  *
  Kuuntelin juuri kolmannen Vallinin 3 min jakson [ alku 3:44:10 ] – ei mitään minkä voisin suoralta kädeltä kumota
  *

  Kuuntelin juuri neljännen Vallinin 3 min jakson [ alku 3:50:30 ] – Pääosin Örebron eläkkeelle siirtyvän rikostutkijan poliisin julkaisemaa tietoa, josta ilmenee, että pääosan raiskauksista ovat tehneet miehet, joiden nimet antavat viitteen, (siis viitteen) että tekijä on muslimitaustainen. Etunimien luettelo oli liikaa joillekin valtuutetuille.

  *
  [Kommenttini:
  Maahan muuton osa-alueesta, joka perustuu pääosin sosiaalisin perusteisiin, pitää voida puhua oikeilla sanoilla, vaikka se satuttaisi jotakuta. Jos ongelmia on (ja onhan niitä), niistä on voitava puhua peittelemättömästi.]

  *
  Kuuntelin juuri viidennen Vallinin 3 min jakson [ alku 4:03:20 ]
  Muuttuuko mikään pakolaisten lähtömaissa, jos kasvatamme vuosittaista pakolaiskiintiötä tuhannella?

  *
  *
  *
  Valtuutetun Vigelius Joakim (PS) puheenvuoro [ alku 4:06:40] – kannattaa kuunnella

 8. ”Näköjään valtuustopuheeni herätti mediat. Hyvä! Näin se muutos alkaa. Nyt
  @Yleisradio
  voisi antaa minulle tasapuolisuuden nimissä ruutuaikaa, jotta pääsen kertomaan näkemykseni koko kansalle. Yksipuolinen poliittisten vastustajien nostaminen esiin tässä asiassa ei ole reilua.” – Twitter, Veikko Vallin 29.10.2021.

 9. Vallin sai kieltämättä itsestään tehtyä idiootin kansallisessa mediassa, saavutus kai sekin. Kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta? Ehkä näin. Kannattajia ja hurraajiakin löytyi.

  Vaan paransiko tuo puhe, tai sen puheen vastustaminen, yhden ainoaa ongelmaa yhteiskunnasta?

 10. Mielestäni Vallinista loi idiootin kuvan media, lähinnä Aamulehti.

  Mitäpä jos litteroitaisiin Vallinin 3 minuutin puheet ( 5 kpl ?) Tampereen kaupunginvaltuustossa 25.10.2021, niin montako virheellistä väittämää löytyisi?

 11. Niinpä, niin .. tosiasian tunnustaminen on niin vaikeaa. Asioiden peittely on helpompaa.

  ***********************************************************************
  .
  https://yle.fi/uutiset/3-10264273
  .
  20.6.2018
  .
  Runsaassa kolmessa vuodessa Suomessa on myönnetty turvapaikka yli 14 000 henkilölle. Missä he ovat nyt?
  *

  Turvapaikan saaneet hukattiin tilastoissa
  [ No niinpä tietenkin ]

  Turvapaikan saaneita ei TE-toimistoissa tilastoida erikseen muista kotoutujista. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi heidän työllistymisestään ei saada erillistä tietoa.
  .
  TE-toimistojen asiantuntijat myöntävät itsekin, että kotouttamisen piirissä olevista asiakkaista on hyvin niukasti tilastoseurantaa.
  .
  .
  Työllistymisen tiellä monta sudenkuoppaa
  .
  Pakolaiset työllistyvät sekä kantaväestöä että muita maahanmuuttajaryhmiä huonommin, selviää Tilastokeskuksen vuonna 2014 julkaistusta selvityksestä.
  .
  Tuoreempaa tietoa turvapaikan saaneiden työllistymisestä ei ole.
  .
  Työllisyystilanne kuitenkin paranee, kun henkilö asuu Suomessa useita vuosia.

  ****

  Toistaiseksi vuonna 2015 ja sen jälkeen tulleista turvapaikan saaneista on työllistynyt hyvin harva.
  .
  TE-toimistosta riippuen arviot työllistyneiden määristä vaihtelevat vain muutamista yksilöistä noin kymmeneen prosenttiin alueen kotoutumisasiakkaista.

  ****
  Suomen kielen kurssien jälkeen kielitaito ei yleensä ole sillä tasolla, että työllistyminen vielä onnistuisi, pohtii Jenni Lemercier, Espoon maahanmuuttajapalveluiden johtava sosiaalityöntekijä.
  .
  Valtaosa pakolaisista tarvitsee kieliopintojen lisäksi ammatillista ja valmentavaa koulutusta. Myös aikaisempaa osaamista joutuu todistelemaan, sillä kotimaastaan paenneilla henkilöillä harvoin on mukanaan tutkinto- ja työtodistuksia.

 12. Tuhansien kilometrien päässä olevien ihmisten, ’hyväminä’ – tunnettansa lisätäkseen, auttamista ajavat valtuutetut ( ja yllensä ihmiset) voisivat havaita, että on niitä autettavia lähempänäkin.

  **********************************************************************

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d5e7369e-c6ae-4a92-8c48-46ecabdf2761
  .
  31.10.2021
  .
  Raportti paljasti karut olot köyhissä lapsiperheissä – nyt he kertovat, mitä arki on joka päivä
  .
  Ei varaa harrastuksiin, ruokaan tai uusiin kenkiin kun vanhat menivät rikki.
  .
  Pelastakaa lapset ry kertoi tuoreessa raportissaan, että lapsuudenkodin tiukka taloudellinen tilanne voi vaikuttaa lapsiin.

 13. Kun IS:n jutusta jättää pois mielipidemuokkauksen ja valtuutettujen (lähinnä sdp:n) protestit, niin mitä jää jäljelle?

  ****************************************************************
  https://www.is.fi/tampereen-seutu/art-2000008359206.html
  .
  KYSEINEN kokenut örebrolainen tutkinnanjohtaja julkaisi sosiaalisessa mediassa tekstin, jossa hän kertoi maahanmuuton vaikutuksista työhönsä. Yhden viikon aikana poliisi oli tutkinut liudan vakavia rikoksia ja julkaisi tekstissään myös luettelon rikoksista epäiltyjen henkilöiden etunimistä.
  ,
  Vallin katsoi voivansa käydä läpi etunimet, koska niiden perusteella henkilöt eivät ole tunnistettavissa.
  .
  –Ali Mohamed, Mahmoud, Mohamed, Mohamed, Ali taas ja taas, Vallin aloitti.
  .
  SALISSA SYNTYI kohinaa. Valtuuston puheenjohtaja Ilmari Nurminen (sd) kopautti nuijalla pöytää ja aikoi sanoa jotakin, mutta rivijäsen Gustafsson tarttui tilanteeseen tomerammin.
  .
  – Tää on aivan julkista tietoa internetissä, vastasi Vallin.
  .
  – Sitä löytyy joka lähtöön, Gustafsson huusi takaisin.

  .
  Sdp:n Pekka Salmi pohti jopa, pitäisikö Vallinin puheet antaa poliisin tarkastettavaksi mahdollisen rikoksen vuoksi.
  ,
  Vetoomuksesta huolimatta Vallin jatkoi maahanmuuton käsittelyä voimakkain sanankääntein myös myöhemmissä puheenvuoroissaan.
  .
  Vallin nimesi ”takapajuisiksi” ongelmamaiksi suoraan muun muassa Afganistanin, Somalian ja Irakin. Vallin nimitti maahanmuuttajia myös elintasopakolaisiksi.
  [ ”Afganistanin, Somalian ja Irakin” – Voiko joku vakavissaan kiistää?]
  .
  [ Keskustelun aihe oli kiintiöpakolaiset ei maahan muuttajat yleensä – Vallin siis tarkoitti sosiaalisin perusteon maahan otettuja pakolaisia]
  .
  Vallin korosti näistä maista saapuvien heikkoa kotoutumista ja työllistymistä, minkä vuoksi heidän maahanmuuttonsa tulee Suomelle ja Tampereelle kalliiksi. Kulttuurinen etäisyys kantasuomalaisten ja muslimien välillä on Vallinin mukaan aivan liian suuri.
  [ Valitettavasti pakolaiset eivät tule maista, joiden ihmiset olivat helpommin integroitavissa Suomeen – niitäkin olisi tarjolla]
  .
  – Mitään sulautumista ei tapahdu koskaan. Jos jokin sulaa, on se vastaanottavan maan oma kulttuuri.

  VALLININ MUKAAN oman maan kulttuuria on suojeltava eikä ”alistaa joulujuhlia ja lasten lautapelejä kaiken maailman monikulttuurisuuden oikuille”.
  .
  Vallin sanoi puheidensa perustuvan tutkittuun tietoon.
  .
  – Todellisuus ei anna tukea sinisilmäiselle politiikalle, Vallin jyrähti.

 14. Maahanmuutto on vääjäämätön totuus, vaikka persut kuinka panevat telkiä oviinsa.
  Maahanmuutto on välttämätöntä, koska suomalaiset ovat munattomia ja hedelmättömiä.
  Maahamuuttoa pitää valvoa koko EU:n tasolla yhteisin voimin, että se pysyisi hallittuna.
  Kansojen ryntäystä ei kukaan pysty estämään elinkelvottomista maista paitsi Pohjois-Korean tavoin.

  1. Maahanmuuttomon vääjäämätön, mutta vain työperäinen.
   Elintasoturietien tulo voidaan estää, jos lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia noudatetaan.
   Turvapaikkaan kelvottomien palautus väittömästi ja käytännössä hakemusten vaatiminen vain ennen maahan tuloa riittäisi sen estämään.
   Yksikään maa ei kestä ””humanitääristen” tulijoiden eli elintasoturistien massiivista elättämistä eikä myöskään ole siihen velvollinen.

  2. ”Maahanmuutto on vääjäämätön totuus”

   Jos puhutaan haittamaahanmuutosta, niin puolaisilla , unkarilaisilla ja tanskalaisilla on toisenlainen näkökanta.

 15. Vallin halusi siis Tampereen kokouksen puheillaan huomiota asialleen – eliitin suunnittelema väestönvaihto länsimaissa – ja sai sitä.
  Fiksu mies.

   1. Jaa, että munasi – no vaikka niin.

    Munaathan sinäkin itseäsi päivittäin – haittaako mitään?

 16. Mistä kokoomuksen rasisminvastaisessa sananvapauden rajoittamisess on kyse ?
  Historian dosentti Arto Luukkanen vastaa tähän kysymykseen osuvasti Oikean Median artikkelissaan ”Kokoomus on kommunismia? 16.8.2018.

  ”- – Tärkein muutos näyttää olevan se, että maahan aiotaan pakkoasuttaa ensimäisessä vaiheessa 100 000 pakolaista ja sen jälkeen aina sopivassa määrin miljoonaan tulijaan saakka. Niiden majoitus tapahtuisi yksityiskodeissa vihreiden kannustamana. Tosin miljoona olisi vasta alkua sillä entinen pääministeri Jyrki Katainen totesi vielä pari vuotta sitten, että me tarvitsemme 1,8 miljoonaa tulijaa. Se ei onnistu ilman diktatuuria ja sananvapauden suitsimista. Kysymys on yksinkertaisesti siitä, että nykyinen kokoomus aikoo nyt kajota sananvapauden kovaan ytimeen.” – Juha Ahvion kirja ”Sananvapaus uhattuna Suomessa (2018). sivut 114-115.

  Jk. Vaikka eo. käsitellään Kokoomus-puoluetta, se tarkoittaa tietenkin myös Keskustaa, SDP:tä, Vihreitä ja Vasemmistoliittoa.

 17. Vallin saattoi puhua oikeasta asiasta, mutta tavalla joka heikentää asian korjaamista. Tätä minä koitin – näemmä helvetin huonolla menestyksellä – selittää. Että vaikka miten maahanmuutossa on ongelmia, jos ne haluaa korjata niin se ei tapahdu jaarittelemalla tuntitolkulla sitaatteja valeuutissivustoilta.

  Ja mielestäni, jos persut haluaisivat korjata maahanmuuton ongelmia, he panostaisivat viestinnän laatuun.

 18. Heikki Karjalainen 1.11.2021 06:53 : ”Maahanmuutto on vääjäämätön totuus, vaikka persut kuinka panevat telkiä oviinsa.”

  Tuo on taas asian tyhmää yksinkertaistamista.
  .
  Maahanmuutto parhaimmillaan on sitä, että tulija elättää itsensä. Ikävintä suomalisten kannalta ovat maahan muuttajat, jotka elävät yhteiskunnan tuen turvin vuosikymmeniä. Tätä voidaan kutsua nimellä ’haittamaahanmuutto’.
  .
  YLE : ” Toistaiseksi vuonna 2015 ja sen jälkeen tulleista turvapaikan saaneista on työllistynyt hyvin harva.

  TE-toimistosta riippuen arviot työllistyneiden määristä vaihtelevat vain muutamista yksilöistä noin kymmeneen prosenttiin alueen kotoutumisasiakkaista.

  *

  Heikki Karjalainen 1.11.2021 06:53 : ”Maahanmuutto on välttämätöntä, koska xxxxxx ovat munattomia ja hedelmättömiä.”
  .
  Jos tuon tyyppisen lauseen esittäisi muualta tulleista Tampereen kaupunginvaltuustossa, niin sdp:n ryhmässä alkaisi melkoinen rähinä.

  .
  Ei suomalaisten kohtuullinen lisääntymistahti johdu hedelmättömyydestä kuten Heikki Karjalainen, tapansa mukaisesti, pilkallisesti esittää. Suomalilaa on, useimmiten , halu kantaa vastuuta tekemisistään.
  .
  Toista maata ovat viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana olleet afgaanin, jotka tänä aikana tuplasivat väkilukunsa, 20 miljoonasta 40 miljoonaan.
  *

  Lapsiperheitä tuetaan erilailla eri maissa. Esimerkiksi Saksassa perhe, jossa on kaksi lasta, maksaa veroa alle kymmenen prosenttia ( perheen kokonaistulot luokkaa kymmenen tuhatta euroa) – siinä kelpaa lapsia tehdä.

  1. Kuten lienet huomannut Albanus, Karjalainen on suomalaisten vihaaja ja multikultuurin suuri ihailija.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *