Ahti suo antejaan.

Minä kun olen lähes neljännesvuosisadan uittanut joka kevät jäidenlähdön jälkeen ja affenen kutuaikana katiskoitani tässä Karjalan Pyhäjärvessä, niin koskaan ei ole uinut pyydyksiini niin suuressa määrin ”raitapaitoja” kuin mitä tänäkevännä on tapahtunut.

Tulipahan siinä mieleeni, että jokos ne kalatkin kaikki pakenevat Venäjältä tänne Suomen puolelle kutemaan, tämä kun on raja järvi.

Ämpäri kaupalla sitä on tullut neljästä katiskastani ja nyt olen ollut varsin ronkeli ja laskenut pienimmät takaisin järveen kasvamaan.

Valtavat hanhiparvetkin ”vielä” ovat tästä yli lentäneet matkalla Siperiasta pohjoiseen ja tuossa lähipellolla ovat pysähtyneet vain välillä ruokailemaan.

Muutenkin kevät on ollut poikkeuksellisen kolea ja kylmä rintama on työntynyt Suomeen tuolta idän suunnalta ja kun säistä on ennusmerkkejä totuttu muovailemaan, niin liekkö Putinin kylmäävä politiikka aiheuttanut jo säähänkin hypotermian.

Helmikuussa tapahtunut hyökkäys Ukrainaan nosti ensimmäisenä pintaan epäuskon, että onko tämä nykyaikana mahdollista ja vielä lähes keskellä Eurooppaa, mutta uskottava se oli, jonka jälkeen tulikin sitten suuttumus ja viha hyökkääjää kohtaan, joka on ymmärrettävää.

 

6 vastausta artikkeliin “Ahti suo antejaan.”

 1. Arvin jutun luettuani ryhdyin taas kerran sättimään itseäni, omaa saamattomuuttani. Vuosikaudet olen verkoilla kalastanut, siikaa, ahventa ja välillä silakoita. Kesät talvet verkkoja pitänyt, itse pauloittamiani. Nuorena olin innokas pilkkimieskin.
  Mutta nyt jo jonkun vuoden on mukavuudenhalua voittanut. Onnekseni naapurissa asuu innokas kalamies, hän pitää minut kalassa. Maksan kyllä kaloista, noin puoleen hintaa hän suosiolla luopuu saaliistaan.
  Mennäviikolla ostin 4 kiloa valmiiksi fileoituja ahvenia pakkaseen, viisikymppiä maksoin mikä on reilusti alle paikallisista kaupan hinnoista.

  1. Niin Matti, kovasti on kalastajat vähentyneet näiltäkin vesiltä ja pääosin nekin jotka sitä tekevät ovat minunlaisiani ukonrähjäkkeitä.
   Saas nähdä kun kalankin hinta kohoo pilviin, niin jokohan sitten alkaa kalastus kiinnostamaan niitäkin, jotka ovat kassilohta tottuneet kauppareisuillaan kalatiskiltä hankkimaan.

 2. Laatokan rannalta tuli Karjalan evakko ja hänkin jatkoi kalastamista uusilla sijoillaan joskin se saalis jäi heikoimmaksi, mutta silti kalaa riitti vielä myyntiinkin.
  Kalaonnen jatkoa toivotan!

  1. Niilo,- meinasin jo nostaa tänä aamuna katiskani kuiville, kun alkaa kalaa olemaan pakkanen täynnä ja paskanikin on jo kuin lokilla.

 3. Noinhan tuossa käy kun kalaa tulee Tampereellakkin melkoisesti no pannaan pakkaseen maito tölkit on hyvä keksintö siihen
  Kalaa sisään ja vettä päälle sitten pakkaseen kalat jää sinne jään sisään terv tepivaari

 4. Itse olen virveli / onki / pilkki kalastaja, aktiivinen sellainen, mutta en kannata ”joukkotuhoaseita”, kuten verkot , katiskat jne…

  Hei, huumorilla mennään…

  Oletteko muutoin savustaneet särkeä?

  Ellette ole niin kokeilkaa ihmeessä, kuin myös kraavaamista.

Kommentoi