Ohjaako toimintaamme laki vai sen henki.

Suomi ottaa vastaan ja antaa tarvittavan hoidon ja huoman Ukrainalaisille sotaa pakeneville ihmisille, jotka ovat lähes yksinomaan naisia ja lapsia, kun miehet ovat puolustamassa maataan hyökkääjää vastaan.

Tämä on moraalisesti oikein, että autetaan.

Lukaisin tuossa lehdestä, että Suomesta on lähtenyt miehiä taistelemaan Ukrainan puolesta Venäjää vastaan ja tämäkin on moraaliselta katsannoltaan varmasti oikein, mutta……..

Koska ovat menneet sinne omasta eikä valtion toimesta, niin kyselisin nyt vain sitä, että jos siellä haavoittuvat ja saavat ehkä vaikean vamman, joka johtaa invaliiditeettiin tai on muuten pitkien hoitojaksojen ja lääkärin ja lääkinnän varassa, niin onko Suomen valtio velvollinen heidät hoitamaan ja olemaan korvausvelvollinen ?

Jos on niin………

Suhtaudutaanko sitten sellaisiin taistelijoihin samojen normistojen mukaan myös silloin, jos ovat taistelleet vastapuolen riveissä, siis Venäjän puolella.

Moraalin perään en nyt kysele, siitä ei ole kahta puhetta, mutta pyhittääkö tässä tarkoitus keinot.

12 vastausta artikkeliin “Ohjaako toimintaamme laki vai sen henki.”

 1. Eikös ne sosiaaliset toimenpiteet kuulu Ukrainan hoidella. Käytäntö ja sääli tietysti tekee ihan toisin, Venäjä ei niitä ainakaan hoida.

 2. Kukin nuolkoon omat haavansa ”seikkailustaan”, vaikka kuinka moraalisoikeudellinen omatunto muuta ”visertääkin” näissä tapauksessa.

 3. Minä en tarkoittanut suomalaisia, enkä muunmaalaisia seikkailijoita, joita ei varmaan Ukraina ole pyytänyt riveihinsä.

 4. ”Kukin nuolkoon omat haavansa ”seikkailustaan”, vaikka kuinka moraalisoikeudellinen omatunto muuta ”visertääkin” näissä tapauksessa.”

  Tarkoitatko tuolla myös niitä ulkomaalaisia, jotka osallistuivat talvisotaan vapaaehtoisina ryssää vastaan?

  1. Etsikää nyt oikein neulaa henäsuovasta, saattaa se sieltä se Putinistikin luurata.

 5. Mikäs kysymys tämä nyt muka on? Suomessa on kaikille kansalaisille ilmainen terveydenhuolto. Vaikka olisit tehnyt terrori-iskun ja loukkaantunut niin sinut hoidetaan jos olet Suomessa. Mutta jos et pääse Suomeen niin ei valtio sinua hae. Sitä varten ovat matkavakuutukset mutta niitä ei varmaan sotaan lähtijälle anneta.

 6. Etkö halua blogisi aiheen mukaista keskustelua? Siis yleisellä tasolla eikä pelkästään siten, että puhutaan vain suomalaisista vapaaehtoisista, jotka ovat menneet ukrainalaisten avuksi heidän taistelussaan imperialistista roistovaltiota vastaan.

  Ehkä sitten ymmärsin blogisi otsikon väärin.

  1. Jos olisin halunnut ottaa mukaan muidenkin maiden toimintatavat kyseisessä asiassa, niin toki olisin sen maininnut, mutta jätin sen pois, koska minulla ei ole kompetenssiä ja ei ole Suomenkaan oslta, siksi sitä kyselin.
   Taidan olla kirjoituksissani epäselvä, koska lähes aina ne aiheuutta parranpärinää muissa.
   Joten, mikä minä olen siihen vastaamaan, koska luvut jäi kesken aikanaan, anna minulle armahduksesi……..

 7. Kukin saakoon suhtautua kuten haluaa.

  Omasta puolestani en soisi hyysättävän pienen naapurimaan kimppuun hyökänneen Venäjän puolesta taistelemaan lähteneitä.
  ( jos nyt kuitenkin säälistä .. )

  *
  arvi: ”Suhtaudutaanko sitten sellaisiin taistelijoihin samojen normistojen mukaan myös silloin, jos ovat taistelleet vastapuolen riveissä, siis Venäjän puolella.”

  [ arvi tarkoittanee – taisteluun ukrainalaisia vastaa – ei minkään puolesta.. Venäjällä on kyllä riittävästi maa-aluetta]

 8. Suomessa hoidetaan ja kuntoutetaan kyselemättä mistä vammat ovat tulleet. Työkyvyttömyyseläkkeellekin voi päästä. Mitään veteraani-statusta ei tietenkään ole luvassa taisteli sitten Venäjän tai Ukrainan puolesta. Ja jos julkinen palvelu ei riitä ja eläke on pieni niin siihen ei taida auttaa kuin yksityinen puoli jos on onnistunut itsensä vakuuttamaan. Nihkeästi kyllä myöntävät ainakin työkyvyttömyyttä, onhan urheilusta tunnettua että vakuutuslääkäri edes tutkimatta jo ”tietää” ettei henkilö ole työkyvytön koska se maksaisi vakuutusyhtiölle niin paljon.

  Eli kuvitellaan, että henkilö vammautuu Ukrainan sodassa ja menettää vaikka jalkansa. Kyllähän nuorelle ihmiselle yritetään löytää jotain ja se on varmaan itsestäkin kiinni. Mutta jos ei onnistu hankkimaan sopivaa työtä niin eläke ei liene kovin suuri. Rullatuolin kai saa valtiolta mutta autot yms. varmaan täytyy hankkia itse, ehkä niihinkin on jotain avustusta?

 9. Täällä syntyneitä kansalaisiaan maa ei voi valita, ainoastaan kaiken muun.

  Tämä avaa toki pitkän keskustelun maahanmuuttopolitiikasta yleensä mutta eiköhän se selvä ole että Suomi huolehtii omistaan, piste.

  Ja sen verran tuttua se ryssän touhu on että jos nyt ukrainalaiset siviilit apuamme jonkin aikaa tarvitsevat, se heille suotakoon, etenkin kun eivät sitä vastikkeetta pyydä.

Kommentoi