Ahneilla on paskainen loppu

Olen kirjoittanut ja puhunut ja esittänyt aina Sirpa Pietikäisen ajoista ympäristöministerinä ”naturasta” ideoitani, jossa Suomen päälle pantaisiin kuin katiskaverkko eri paksuisin langoin ja silmäkoin. Se kuvaisi luonnon käytäviä, jotka ovat toisiinsa yhteydessä.

Samoin olen julkisesti esittänyt ja liputtanut metsien jatkuvan kasvun periaatetta jo Eljas Pohtilan avo-kyntö-tehokasvatuksen sijasta.

Nyt tulee lasku, kun luontoihmisten, oikeiden vihreiden, näkemyksiä ei ole otettu vakavasti.

https://yle.fi/a/74-20009763?utm_source=social-media-share&utm_medium=social&utm_campaign=ylefiapp

67 vastausta artikkeliin “Ahneilla on paskainen loppu”

 1. Että Suomen metsien hiilinielun romahtaminen! Kuka tähän hiilineutraalihuijaukseen oikeasti enää uskoo? Ammattivalehtelija (siis kyseessä ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos, heh-heh) Markku Ollikainen, jos hänkään.

 2. Kuinkas se nyt sillai hiilinielu katoaa, kun laitoin pien peltotilkunkin kasvamaan koivua. Jos vanhaa puustoa ei uusita siitä se hiilinielu hiipuu.

 3. Vanha Cree-intiaanin ennustus:
  Sitten kun viimeinen eläin on tapettu
  Viimeinen puu on kaadettu
  Sitten vasta valkoinen mies huomaa että rahaa ei voi syödä.

  1. Intiaanien perusperiaste oli, minkä otat pois istuta uusi samaa heimoa tilalle.

   Tuossa ajatuksessa on kaksi viusautta, toinen tuli jo. Toinen on, että kasviheimo on valinnut itse itselleen luontaisesti sopivimman kasvualustan.

 4. HS: ”Mänty kasvaa nopeiten 21–40-vuotiaana. 41–60-vuotiaana sen kasvu on jo hidastunut, ja 61–80-vuotiaana se kasvaa vielä tätäkin hitaammin.”

  HS: ”Eniten on hitaammin kasvanaa 61-80 vuotiasta metsää.”

  Eli jutun perusteella hiilensidontaa saataisin lisättyä nopeuttamalla ainakin mäntymetsien uudistamista, käytännössä siis vanhenevan männikön hakkuita, jotta suurempi osa metsästä olisi nopeamman kasvun iässä ja sitoisi siten enemmän hiiltä.

  1. Jep.
   Tosiasiassa tuon jutunkin mukaan Suomen metsät kasvavat enemmän kuin niitä hakataan joten metsät sitovat edelleen hiiltä enemmän kuin poistuu.
   Tämän jutun potaska perustuu siihen, että syyllistetään yhtä joukkoa siksi, että koko hiilinieluideologia haisee.

 5. Jatkuva kasvatus toimii ainakin mäntymetsistä huonosti. Mänty tarvitsee menestyäkseen paljon valoa ja tämän vuoksi männikön avohakkuu on monesti paikallaan.

  En ole ihastunut suuriin auvakoihin, mutta esim. kaistalehakkuista mänty näkyy tykkäävän.

 6. https://www.metsalehti.fi/artikkelit/avohakkuu-ei-havita-hiilivarastoa/#9fccee97

  Huonoja uutisia metsänhakkuiden vastustajille: hiilikortti ei toimi perusteena vaatimuksille avohakkuista luopumiselle.

  Metsäntutkimuslaitoksen 1980-luvulla käynnistämä laaja tutkimus osoittaa, että metsämaan hiilivarasto säilyy vakaana metsien käsittelystä riippumatta. Hanke nimettiin Biosoil-tutkimukseksi, kun maanäytteitä kerättiin toistamiseen 2000-luvulla.

 7. Yhteenvetoa:
  1.
  ”ON yhteenvedon aika. Metsien hiilinielun ovat romauttaneet yhdessä voimakkaat hakkuut sekä hiipunut kasvu, johon puolestaan syypäitä ovat kuivat kesät, hyvät käpyvuodet ja liian voimakkaat harvennukset sekä metsien siirtyminen verkkaisemman kasvun ikäluokkiin.”
  2.
  Männyn kasvun tyrehtyminen on pääsyy, kuusi kasvaa edelleen voimakkaasti.
  3.
  Oma arvioni edellisten lisäksi on se, että metsän ravinteet ovat tyrehtyneet korjattaessa oksat, kannot ym. pois ja poltettaviksi lämmöntuotannossa.
  Metsäpalot ovat hyvin kontrolloituja.
  Eli metsällä on ”nälkä”.

  1. Asiaa helpottaisi se, että alettaisiin kaataa noita lahoavia ”ikimetsiä”…

   1. Kirves on metsän paras suojelija siinä annetaan uudelle puustolle tilaa nousta olemaan ns hiilinielu terv tepivaari

 8. Ennemmin uskon suomalaisia metsäasiantuntijoita kuin Hesarin propagandamaisterin ”ilmastotoimittaja” Piia Elosen punavihervärillä kyllästettyjä artikkeleita.

  1. Niin, oikeamedia ja mv ovat niitä sinun medioitasi.
   Todista luotettavat, parhaiden asiantuntijoiden mittaukset, tilastot ja muut asiaan liittyvät vääriksi.

 9. Tee mäntymetsään aukkoja, niin männikkö kasvaa että kohisee ja sitoo hiiltä niin että tohisee. Niin simppeliä se on!

 10. Onkos tämä se sama hiilinieluromahdus joka juontaa juurensa laskentatavan muutokseen?

   1. Asiassa on yksi tosiasia, mikä ei muutu, vaikka kuinka vouhkattaisiin.
    Metsien kasvu ei voi ikuisesti jatkua eikä niiden hiilensitomiskyky voi ikuisesti kasvaa.
    Metsiä ei voida kasvattaa lisää jatkuvasti eivätkä metsät ole ikuisia hiilinieluja.
    On aivan sama, mitä viherpaskassa jauhetaan, mutta tuo ei muutu.
    Myös on tosiasia, ettei metsien hakkuita voida lopettaa, koska milläs sitten tämän viherpaskan jauhajat elätetään?
    Suomesta ei todellakaan voida tehdä muun Euroopan reservaattia.
    Olen todella utelias näkemään, miten keski- ja etelä-Euroopan maat nuo suojelunsa ja ”ennallistamisensa” tekevät.
    Ne tuskin kasvattavat metsiään ja suojelevat niiden rippeitä samalla tavalla äärimmäisesti kaiken kieltämällä kuin Suomen virheet haluavat tehdä Suomessa.

    1. Mistä olettama, että ”virheet” olisivat yhteiskunnan elättejä?
     Minun kaikki tuntemani vegaanit ”viher-uskovaiset” ovat työssäkäyviä ihmisiä ja usein korkeasti koulutettuja, ml. yksi akateemisesti tuplakouluttautunut lekurina työtä tekevä kaveri, joka oli alle 30-vuotiaana hankkiutunut ns. ”omavaraiseksi” osin hyvinkin saidan ja fiksusti rakennetun systeeminsä ansiosta.

     1. En oleta, että kaikki, mutta aika moni.
      Tavalisella työtä tekevällä ei nimittäin ole esimerkiksi aikaa eikä mahdollisuutta istuskella kaduilla liikenteen tukkeena taimkahliutua metsäkoneisiin mielenosoitukseksi.

 11. Vois tuosta metsä asiasta kysyä mikä onkaan nyt Suomen rooli kun monet maat ovat hakanneet omat metsänsä lähes kokonaan pois

  Ja mikä heillä on ollut syynä noin tehdessään ja laitetaankos nuot vastuuseen asiasta

  Noin kymmenen kahden kymmenen hehtaarin metsikkö on pelkkä puseikko

  Nythän Suomelta vaaditaan melkoisia asioita mutta onko se kokonaan Suomen asia

  Ei mielestäni ole terv tepivaari

 12. On aivan perusteltua kysyä miten suomalaiset poliitikot ovat puolustaneet Suomen etuja EU-pöydissä, koska siitähän tässä viime kädessä on kyse, EU:ssa tehdyistä sopimuksista.

  Ai niin, Suomi on kerännyt ”poliittista pääomaa” myöntymällä itselleen vahingollisiin sopimuksiin mukisematta, mutta milloinka tulee se päivä jolloin tuo kertynyt ”pääoma” lunastetaan?

  Onko Suomen luonto sitten ihan oikeasti ”romahduksen” partaalla, no ei ole vaikka jotkin fanaatikot sellaista väittävät ja isossa kuvassa Suomi on kärpäsen paskaa jonkin verran merkityksettömämpi vaikuttaja ilmastonmuutoksessa.

  1. Se on todella romahtamisen partaalla lajien hävitessä, luonnon yksipuolistumassa, vesien saastuessa jne.. Parempi edes Suomessa tehdä vielä, mitä voimne ihan omaksi hyödyksemme tehdä ihan täällä Suomessa.

   1. Pitkälti näin itsekin asiaa katson: eikä sillä ole minun maailmankuvassani mitään tekemistä koko planeetan pelastamisen tai ilmasto-ahdistuksen kanssa, vaan asiassa kovin outoa itselleni on se asennoituminen, että koska muut maapallon asukit pilaavat omat ympäristönsä, niin meidänkään ei tarvitse omastamme niin välittää. Koska naapuri paskoo, roskaa, kaataa paistinrasvansa paperinkeräys-molokkiin tai ölisee rappukäytävässä, niin minunkinko pitää myös twerkata ja ajaa itseni johonkin yleisesti hyväksyttyyn vauvakuumeeseen sekä käyttää päiväni miettien pelkäänkö synnyttämistä vielä toisen ja kolmannenkin jälkikasvun kohdalla. Ei.

    Olen viettänyt ison osan lapsuudestani Keski-Euroopassa, jossa kun kiipesimme kaupungin laidalla olevien viiniviljelysten koristamille kukkuloille leijaa lennättämään, oli joinakin päivinä silmin nähtävissä raskas saastekasauma, joka roikkui kaupungin yllä. Ja siitäkin huolimatta, että Suomen vaikutus muuhun planeettaan olisi kuin hyttysen tuhnu, niin en silti toivoisi meidän ajautuvan hiljalleen samaan tilanteeseen missä hyvin monet muut maat ovat luontonsa ja ilmanlaatunsa ym. kanssa. Kenties nämä EU:n epäreiluilta tuntuvat säädökset jopa pelastavat meidät itse itseltämme, ainakin asiaa näin myönteisesti voi katsoa vaihteen vuoksi? 🙂

   2. Itse tykkään ajatella niinkin, että ihmislajin täyttäessä maapallo itsellään sekä viedessään tätä myötä elintilan muunlajisilta, on kenties luonto/ evoluutio/ jokin tiedettä voimakkaampi realiteetti jo aiheuttanut moderneja jarruja ihmiskeskeisyydelle mm. lisääntyneen hedelmättömyyden muodossa. Ja tätäkin vastaan ihminen loputtomassa itsekeskeisyydessään sekä oikeuksiaan itkeskelleen vänkää vastaan valjastaen tieteen oman lisääntymisensä apuvälineeksi. Aivan käsittämättömän vahvassa tuntuu olevan meihin muka-älykkäisiin olentoihin sisään koodattu biologinen pakkomielle monistaa ja monistaa itseämme ja täyttää koko pallo ihmisillä, kun olemme saaneet kaikki muut uhkatekijät raivattua tämän tieltä niin, ettei mikään meitä jarruta, paitsi me itse. Se on aika mieletön tilanne 🙁

    1. Isossa kuvassa on kysymys juuri tästä perimmäisenä asiasta, ihmisen öykkäirimäisestä toiminnasta alistaa kaikki omaksi taloudelliseksi hyödykseen. Mutta tuhoaa oman elinymäpäristönsä kelvottomaksi, jota ylläpidetään tekopyhällä tekniikalla.
     Täytyy muistaa, että yksi mehiläinen voi tappaa miljoonia ihmisiä kuollessaan myrkkyihin ja sukupuuttoon.

    2. Niin Liisa, kaikki sivilisaatiot tuhoutuvat kun kasvavat liian suureksi ja uskon että lopulta on myös ihmiskunnan vuoro. Ei ehkä vielä, mutta tulevaisuudessa 🙁

 13. Kun operoidaan riittävän suurilla asioilla kuten ilmastonmuutos ja luontokato, voidaan lähes mikä tahansa vääntää lähes miksi tahansa.
  EU-eliitti vääntää, että Suomea pitää rangaista liian hyvästä metsien hoidosta ja että Suomen pitää vähentää metsiensä hyödyntämistä, jotta korvikeneuvostoliitto (EU-liittovaltio) olisi lähitulevassa totta.🤔

 14. Heikki Karjalainen: ”Niin, oikeamedia ja mv ovat niitä sinun medioitasi.
  Todista luotettavat, parhaiden asiantuntijoiden mittaukset, tilastot ja muut asiaan liittyvät vääriksi.”

  Mv-eet vain itsellesi! Todista sinä että Karjalainen on totta.😀

 15. Nopein asia puuttua tähän hiilinieluproblematiikkaan ei ole nopea metsien kasvu tai istutus, vaan vähentää hiiltä tuottavia saasteita.
  Samalla tehdään suunnitelmä metsien uusiin käsittelytapoihin.

 16. Tuulivoimalat merkittävin syy hyönteiskatoon?

  ”Jos oletetaan, että yksi hyönteinen painaa milligramman, se tarkoittaisi, että Saksan tuulivoimalat tappaisivat vuodessa 1,2 biljoonaa hyönteistä. Biljoonassa on 12 nollaa.”- Jan Kaaro, HS.

  1. Tai entäpä oliivien keruu, joka ilmeisesti tappaa oheistuotteena melkoisesti hyönteisiä? Kaikki ihmisen vaikutusta.

  2. ”Hundreds of thousands of legally-protected birds are killed in southern Europe every year after being sucked out of trees and into machines which are harvesting olives.
   During the winter months from October to January, millions of birds from northern Europe, including the UK, flock to Mediterranean countries to escape the cold weather.

   It is thought around 96,000 birds die every year in Portugal alone as a result of harvesting for olive oil production during the night-time.
   France and Italy also carry out the practice, but specific numbers are not known.”

   Suomeksi:

   Etelä-Euroopassa kuolee vuosittain satoja tuhansia laillisesti suojeltuja lintuja, jotka on imetty puista oliiveja kerääviin koneisiin.

   Talvikuukausina lokakuusta tammikuuhun miljoonat linnut Pohjois-Euroopasta, mukaan lukien Iso-Britannia, parveilevat Välimeren maihin pakenemaan kylmää säätä.

   Pelkästään Portugalissa arvellaan kuolevan noin 96 000 lintua joka vuosi, koska oliiviöljyn tuotantoa varten kerätään yöaikaan.

   Myös Ranska ja Italia harjoittavat käytäntöä, mutta tarkkoja lukuja ei tiedetä.

   (https://news.sky.com/story/olive-production-leads-to-bird-killings-on-catastrophic-scale-11722395)

 17. Se on selvä, että pohjoisten muuttolintuja on kuollut iät ja ajat Euroopassa useasta syystä: luonnollinen jaksaminen, hyönteisten ja muun ruoan puute, muuton säätilat, petolinnut, verkkopyydystämien ihmisten herkuiksi, myrkyt, tuulimyllyjen lavat.

 18. Näkökulmien ulkopuolelle jää usein metsien ym. kaupunkialueiden luontokato.
  Esimerkkinä mahdollinen valtava uusi tielinjaus luonnonmetsien lävitse Lempäälän- Puskiaisista Pirkkalaan ja sen aiheuttama liikenteen kasvu.
  Eikä ole ainoa. Hämeenkyrön- Kyröskosken ohitie. Ym..
  Kaupungit hävittävät puistojaan betonilaatikoiden alle.
  Eli ei yksin teollisuus, vaan kaikki Suomen kaupungit ja taajamat.

 19. ”Tuulivoimala voi toimia jättimäisenä kärpäslätkänä – Tutkijat arvioivat, että turbiinit tappavat valtavasti hyönteisiä.

  Tutkijat laskivat mallinnuksessaan, että Saksan tuulivoimalat tappaisivat vuodessa 1,2 biljoonaa hyönteistä. Asiasta tarvitaan lisää tutkimusta.” – Otsikko ja ingressi Helsingin Sanomat 18.10.2022, artikkelin toimittaja Jani Kaarto.

 20. Kärpäset, hyönteiset ja muut lentiäiset ovat osa luonnon biodiversiteettiä. Lepakot pyydystävät hyönteisiä, petolinnut pyydystävät lepakoita jne.

   1. ”Suojelemalla” vanhat metsät säilytämme sen huonoiten hiiltä sitovan osan, mikä ajanoloon muuttuu päästölähteeksi..
    Tosin sillä ei ole mitään väliä, koska jostain luonnon ominaisuudesta johtuen metsien kyky sitoa hiiltä ei ole ikuista eikä metsiä voida kasvattaa koko ajan enempää.
    Jos lakkaisimme hakkaamasta metsää, sen kyky sitoa hiiltä kasvaisi aikansa ja sen jälkeen päädyttäisiin tilanteeseen, missä lahoamisen ja sitomisen määrät ovat samat eli kyky sitoa hiiltä on kokonaisuutena nolla.
    Olisi mielenkiintoista, miten nuo etelän vetelät sen hommansa hoitavat.
    Todennäköisesti jollain kikka-kuutosella eli silmänkääntötempulla.

     1. Me huolehdimme omastamme, mutta se ei tarkoita, että meidän pitäisi tehdä muidenkin puolesta

    1. Kaikkea, kaikialla ei tehdä yht’aikaa. Eikä metsien tehtävä ole olla vain hiilinielu. Erilaisilla metsillä ja luonnolla on muitakin hommia kuin sitoa vain hiiltä.
     … jos vaikka ihmisillä olisi paljon mukavia metsiä ja luontoa kulkea, harrastaa, sienestää, metsästää, jäisi saasteen ja CO2 tuotanto pienemäksi lähimetsineen.

   2. Hyönteisiin liittyen:

    Ehon mushi-erami (Hyönteiskirja) on ukiyo-e-maalari Kitagawa Utamaron (noin 1753-1806) tekemä. Hän loi sen ennen kuin hän tuotti bijin-gan (kauniiden naisten kuvia), josta hän on kuuluisa. Jokaisella kirjan kaksoissivulla on maalattu kuva kasvista ja kahdesta hyönteislajista sekä kaksi kyōkaa (runotyyli, joka on peräisin wakasta, kirjaimellisesti japanilaisista runoista). Kyōkat ovat näennäisesti hyönteisaiheisia rakkausrunoja. Mukana on kaikkiaan 15 värillistä puupalikkaprinttiä.
    (https://www.loc.gov/resource/gdcwdl.wdl_11832/?sp=7)

  1. Hantula on varsin oikeassa eivåätkä virheiden ideologiaan erustuvat utopiat todellakaan korjaa tilannetta.
   Nyt pitää maankäytössä keskittyä muuhun kuin metsiin, alkaa hakata yli-ikäisiä metsiä ja lopettaan peltojen raivaus kokonaan.
   myös kaupunkien ja kaupnkirakentamisen päästöihin pitää puuttua.
   Edelleen koko hiilinielupelleily pitäisi kumota, mutta erityisesti vaatia niitä maita, mitkä ovat jo metsänsä hakanneet, vaatia istuttamaan niitä uudellelen.

 21. Tuossa Karjalaisen linkkaamassa vasemmistoliiton Martti Haverisen blogissa on neljä kommenttia, kaksi bogaajan kommenttia ja Heikki Karjalaisen peesauskomentti. Hm.

 22. Tuo Luken Jarkko Hantula näyttäisi olevan vihersosialismin hössääjiä, idealisti kunnon rousseualaiseen tyyliin (jalo villi ja paluu luontoon, you know).

  1. Kallo ei osaa laskea edes kiintokuutiota, pino- tai heittokuutiota. Hän osaa laskea vain, montako vasemmistolaista tai viheritä on, jotka osaavat laskea. Asiallahan ei muuten ole mitään väliä.

 23. On hyvä vähän päästää höyryjä ennen laskettua aikaa — ja hyvä myöskin muistaa, että runoilijatkin olivat synnytyslääkäreitä.
  Yhdessä me tämän juhlan kätilöimme; kaikki uuden äärellä.

  https://youtu.be/LPYxvgwT-Uk
  (O Holy Night – Katie melua yhdessä Gori naistenkuoron kanssa)

 24. ”Kallo ei osaa laskea edes kiintokuutiota, pino- tai heittokuutiota. Hän osaa laskea vain, montako vasemmistolaista tai viheritä on, jotka osaavat laskea. Asiallahan ei muuten ole mitään väliä.”

  Heko-heko. Metsurin töissä joutui 1970-luvulla laskemaan itse montako kiintokuutiota oli päivässä tehnyt. Tämä tapahtui kertoimien avulla. Jos erehtyi vikasuuntaan, kärsijä oli oma lompakko, jos erehtyi toiseen vikasuuntaansuuntaan, kontrollimitta piti huolen siitä että työt saattoivat loppua nopeasti.
  Tämä oli sitä aikaa, jolloin päivisin panin puuta nurin Metsähallituksen leivissä, iltaisin luin Pentti Linkolaa. Luin ja nyökyttelin. Lakkasin nyökyttelemässä, kun tajusin että äijä on täysin tosissaan ihmisvihansa kanssa.

  ”Hölmö ei parane yliopistossa. Siellä hänestä tulee vain oppinut hölmö, joka on sata kertaa entistä vaarallisempi.” – Thomas Buckle.

 25. ”Vain itseoppinut on oikea oppinut. Muut ovat opetettuja.” – Erno Paasilinna.

 26. Aikoinaan kun tilasin polttopuita torppaani niin sanoin myyjälle että tilaisin kiinteän motin koivuklapeja. Mies vastasi että kiinteää mottia ei voi tuoda sillä joutuisin liimaamaan klapit toisiinsa, mutta pinomotin voin sinulle toimittaa.

 27. Meillä toimii lämmitys puulla, sähkö on varalämmityksenä. Muutama vuosi sitten ostin talven polttopuut Metsähallitukselta. Puut olivat harsomaisissa säkeissä (harsomaisuus puun kuivattamisen vuoksi). Yhdessä säkissä oli 1,5 heittokuutiota, kertoimen mukaan heppä pinokuutio. Ajoin puut kotiin henkilöauton peräkärryllä. Minulla oli peräkärryssä tarkka mitta. Kun Vilkko kysyi tuleeko säkistä se 0,9 pinokuutiota, vastasin että tulee, ei ainakaan jää alle.

 28. ”No, totta kai osaat laskea, mutta miksi sekoitat asiaan jotain poliittista jargonia kirjoittajajista, joilla ei ole mitään poliittista agendaa.”

  Olisit sanonut aikaisemmin, että sinun blogissasi pitää olla samaa mieltä kanssasi😉.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *