Kauhu nousee jo Peräpohjolassakin…

Meinaan, kun uusi tuleva tutkimus valottaa koht´puoleen, mitä suomalaiset vähiten toivovat tapahtuvan omassa taloudessaan ja politiikassa:

”Luottamuksellinen ennakkotieto”:

 1. Eivät halua mitään kurjistuksia tai leikkauksia jo huonontuneista tuloistaan, joilla maksetaan asumismenot,  kun jo asuntokin on arvoton.
 2. Eivät halua hintojen nousua yhteiskunnallisiin palveluihin eikä niiden leikkauksia.
 3. Eivät halua, että elintarvikkeiden ja sähkön hinta nousee ja käteen jäävät tulot jotkut leikkauskiihkoilijat vievät omiin taskuihinsa.
 4. Eivät usko että Suomen velkataso on niin huono kuin poliitikot äänenkannattajamediat jauhavat, vaan sillä on ylläpidetty kasalaisten uskoa tulevaistuuteen,  joka nyt on usvassa.
 5. Eivät halua luovuttaa valtaa  millekään hallitukselle ja pääministerille, joka vain puhuu, eikä ole takeita kyvyistä päättää ja johtaa Suomea valtiomiesmäisesti.
 6. Pelkäävät kuollakseen  vain oikeistolaista itselleen kahmivaa ahnetta hallitusta ja, että eripuraa lietsova rasistipuolue saisi saisi enemmän ääniä kuin kokoomus tai demarit.
 7. Eivät ymmärrä sitä, että nykyhallitus on auttanut kaikkia selviämään kriiseistä tähän saakka ilman, että valtionvelka heitä olisi kaatanut ja joku haluaa jakaa vain kurjuutta. Mitä pahaa me olemme tehneet ?

31 vastausta artikkeliin “Kauhu nousee jo Peräpohjolassakin…”

 1. Älä unta nää.
  Pelkäävät jo holtitonta velkaantumista jatkavaa punaviherhallitusta, mikä on aiheuttanut sen, että jatkossa on pakko leikata.

  1. Miksi pitää ja on pakko leikata, perustele faktoin !
   Toimintoja pitää järkeistää ja byrokratiaa karsia sekä panna pääomatuloilla kiertävät tuloverotuksen piiriin. Aikajänne 2 tulevaa hallitusta, joissa ei ole yhtään persua.

   1. Järjettömästi paisunut julkinen hallinto mukan lukien kunnat, joilta sotekin poistui on ensimmäinen leikattava.
    Kun tässä takavuosina esim. yksi lasku kiersi 9 virkahenkilön kautta ennenkuin viimeinen sen voi hyväksyä, on sinä todella perattavaa.
    Suomen julkisen puolen henkilöstömäärä verrattuna muihin maihin on todella järjetön.

    1. Persujen leikkauslistalla ei saada aikaan tarvittavia säästöjä, eikä niitä voida toteuttaa lainsäädännön ja kansainvälisen oikeuden perusteella kuten kehitysapu. Se on puhdasta populismia.
     Byrokratian karsimisella ei synny säästöjä, vaan se kasvattaa muita momentteja esim. tietotekniikan hallitsemisongelmia. Avustajien määrä peanuts.
     Juustohöylä on helpoin ja epäoikeudenmukaisin pölhöpopulisimin muoto.
     Sen sijaan leikataan persujen äänet ja puoluetuki voidaan poistaa.
     Kaikki muutkin puolueet haluavat turvava opetuksen, kasvatuksen, poliisin ja terveydenhoidon.

     Koko lista on puuta heinää ja puree lukutaidottomiin !

     1. Heikki on vaikea ottaa vakavasti muutakaan viestimääsi nyt luettuani suhtautumisestasi byrokratian autuaaksi tekevään vaikutukseen.

      1. Sen byrokratian vaikutukset on jo tutkittu ja se talodellinen vaikutus on pieni. Mutta sen purkua kannattavat kaikki
       Se on vaan niin helppo nakki mainita.

       1. Vaikeata on sokealle uskolle mitään tehdä.
        Byrokratia maksaa suorina menoina oman osansa.
        Byrokratian epäsuoria kustannuksia ja haittoja ei ole edes yritetty arvioida, mutta se aiheuttaa yhteiskunnalle massiiviset kustannukset asioiden hoitamattomuuten, viiveiden ja välillä suorastaan esteinä järkevälle taloudelliselle toiminnalle.

       2. Niin maksaa, mutta mikä on se säästöohjelma, joka tuo säästöjä muu kuin joutavat puheet ? Perustele.
        Se ei ole kuitenkaan yhteiskunnan juoppo tai syöpä.

       3. Ihan todellisuudesda leikkauslistat on pakko tehdä tosiasioiden pohjalta.
        Se tarkoittaa, että ensin on päätettävä, mitkä asiat todellisuudessa valtion, sotesotkun ja kuntien on pakko hoitaa.
        Sen jälkeen katsotaan, paljonko ne vaativat rahaa – toimintaa tehostettuna.
        Tämän jälkeen nähdään, onko rahaa menojen jälkeen vielä jäljellä käytettäväksi johonkin ”nice to have”-puuhasteluun ja päätetään, mit sellaista kustannetaan.
        Loput nykyisistä rahan viejistä jäävät ilman ja sillä siisti.
        Rahan haaskaaminen kaikenlaiseen ideologiseen puuhasteluun pitää loppua samoin kuin koululaitoksen jatkuva piinaaminen kaikenlaisilla hienoilla projekteilla, mitkä lähinnä häiritsevät opetusta.

     2. Kehitysapu pitää antaa kortonkeina. Jos ei tilanne sillä parane, niin toivo on menetetty.

      Pelastautukoon ken voi.

  2. Suomelle suurin uhka ei ole Venäjä eikä pandemiat, suomelle suurimman uhan muodostaa vihersosialistinen maailmankatsomus ja idiotismi utopioineen, jota nyt on tämä Täystuhohallitus harjoittanut neljä vuotta.

    1. Vihreistön politiikalla tuhotaan maan talous.

     Lähes kaikki menee päin persettä, koska vihreät puolueista vähiten painottavat taloudellisia asioita.

     Rasistiset ilmiötkin ovat täällä vihreitten ansiosta moninkertaistuneet.

     Mitä monikulttuurisempi maa, sitä vähemmän keskinäistä solidaarisuutta ja yhteisymmärrystä ja sitä enemmän turvattomuutta ja rikollisuutta.

     Nyt pöljät vihreät lisäävät poliiseja, koska ovat varoituksista huolimatta lisänneet poliisitarvetta.

     Ihan kahelia seurakuntaa ovat vihreät.

     Kansallisvaltiot ovat onnellisuustilastojen kärjessä. Ehkä juuri siksi vihreistö haluaa tuhota kansallisvaltiot Tellukselta.

     ——

     Maahanmuuttajat pitäisi testata ja karsia tulijoista sellaiset, joiden sopeutumismahdollisuudet vaikuttavat heikoilta suomalaiseen ympäristöön. Rasismiin eli toiseusvihaan taipuvaisia ei missään tapauksessa pitäisi päästää rajan yli (tähän suuntaan).
     Sisäministeri taitaa olla umpiunessa tai sitten älyssä on vajavuuksua.

 2. Ne jotka haluavat leikata kertokoon mitä itseltä voi leikata. Kokoomuslaiset voisivat aloittaa…

 3. Kuka nyt sitä kovin todesta ottaisi jos minä moitin byrokratian kustannuksia ja taviksen sekä yritysmaailman toimintaa vaikeuttaa.
  Niin usein kun ulkomaalaisetkin asioihin perehtyneet laitokset puhuvat Suomen plussista ja miinuksista niin aina yhtenä suurena ongelmana maallemme pitävät vahvaa byrokratiaa.

  Mutta turhahan tästä on vääntää, vasemmiston valta ja intressit edellyttävät mahdollisimman kattavaa holhoamista, muut antaisivat enemmän mahdollisuutta sujuvimpiin käytäntöihin ja vapaampiin valintoihin, eikä tilanne tästä vänkäämällä mihinkään muutu.

  1. Minä en usko, että kukaan haluaa, vasemmisto ainakaan holhota ketään. Holhousta ja byrokratiaa haluavat vanhoillinen oikeistojäärien joukko. Minusta yhteiskunnan uudistamista kautta aikojen ovat etunenässä vaatineet vasemmiston aktiivit. Niin nytkin.
   Sitä ei kukaan kiistä, että laki on jo niin monimutkainen, että että se vaatii helvetinmoisen määrä portaita oikeusjärjestelmissä saada asioita laillisesti lävitse.

 4. Kyllähän moni varmasti toivoo ettei mistään tarvi tinkiä, mitään tarvi tehdä, että tiede on väärässä puhuessaan ikävistä asioista ja että rahaa tulee.

  Ei siis siinä, ihan hauska utopialista tuo on Juhanilta. Hyvinkin jotain mitä vasemmistopuolueen jossain nurkassa visioidaan.

  Ja kaikin mokomin, kyllä jokaisella puolueella ja aatteella on oikeus unelmointiin. On sitten kansalaisten tehtävä päättää kuulostaako se utopialta vai dystopialta.

  1. He, jotka etupäässä eivät halua tinkiä mistään, eduista, rahasta, oikeuksistaan ovat he, joilla sitä ja niitä on eli varakkaat.
   Ja he juuri haluavat leikata niiltä, joilla ei leikattavaa ole.
   Tämä on poliitinen totuus ja tavoite, jota tuetaan mantralla, että sakset ovat paras työkalu, ei rakennuslauta, naulat ja vasara.

 5. Varakkaiden veromenot ovat kasvaneet merkittävästi viime vuosina, paljon vähävaraisia enemmän. Jätetään toki pois EK:n kaverit jotka eivät ikinä maksa mitään veroja, mutta he ovat onneksi pieni osa varakkaista.

  Ja olen sen usein sanonut, kyllä minun puolesta voi korottaa myös minuun osuvia hintoja, kunhan tiedän että rahaa käytetään tarpeeseen. Sokerivero, kelpaa. Alkoholiveron nosto, kelpaa. Lihan tukiaisten poistaminen, kelpaa.

  Varakkaat pitävät tätä maata kasassa. Se, että he vaativat vastuullista rahankäyttöä osoittaa vain että he haluavat maan pysyvän kasassa vastakin.

  Jokainen hallitus on törsännyt rahaa vastuuttomasti aivan helvetisti – tämän voi lukea jo VTV:n raporteista. Jokaista hallitusta pitää siitä kritisoida.

 6. Karsittavaa on kunhan ei minulta.
  Kuinka saataisiin varakkaat pitämään varansa Suomen oman hyvinvoinnin ja työllisyyden ylläpitämisessä.? Sillä liian monet ovat maailman turuilta palanneet tyhjätaskuina.

 7. Byrokratia on kyllä hyvä leikkauskohde mutta että ei menisi ihan populismiksi niin joku voisi kertoa mitä noin konkreettisesti pitäisi leikata ja paljonko siitä suunnilleen saataisiin säästöjä.
  Talous varmaan kaipaa tasapainottamista mutta ei sitä voida hoitaa samalla tavalla kuin perheen budjettia. Jos perheellä ei rahat riitä niin pienennetään vaan menoja. Kansantaloudessa menojen pienentäminen leikkaa kysyntää ja kysynnän leikkaaminen jarruttaa taloutta, tuloksena voikin olla taantuma ja työttömyyttä. Ei se ole niin yksinkertaista kuin moni näyttää ajattelevan.

  1. Tähän on kuultu vain vastauksia: pakko leikata, leikkauslista, juustohöylä, byrokratia, liikaa velkaa, hallitus holtiton, verot alas, suuri osa haluaa leikata ( mikä suurun osa ?) jne……
   Tosiasiassa holtiton oli Kataisen hallitus ”hyvään aikaan” vrt. tämä korona-sota-energiakriisiajan hallitus.

 8. Kokoomuksen äänenkannattaja AL pääkirjoitus tänään alkaa jo vesittämään leikkauspuheita.?

  1. Koko vaaliteema halutaan kääntää pois muusta kuin siitä, mikä todella tärkeä, joka on työn junailu kaikille hiukankin työhön kelvollisille palkkoineen. Maksajat yhteisvastuullisesti kaikki työnantajat, työllistämismaksu kuten YLE-vero kaikille palkan – ja riittävä eläkkeen saalille ja valtio.
   Tämä leikkaa jo sairauskuluja ja tervehdyttää ihmisiä.

   Lainsäädännön yksinkertaistamistyö käyntiin estämään turhaa byrokratiaa, viranomaisten päätösportaikkoa lyhennetään useita askeleita.
   Valtion palveluorganisaatioon porrastettu työaika klo 07- 19.00 myös la-su.
   Puoluetuki ./.. 30 %. Valtionavustukset tarvepohjaisiksi ja ./.. 20 %.

   Veronkierto pääomaveron kautta lopetetaan. Jos on tarve korotetaan esim. progressioveroasteikkoa yläpäästä ja alennetaan alapäästä.

   Katsotaan sitten tarvitaanko varsinaisia saneerauksia muualla.

   1. Suomen progressio on jo nyt jyrkin, mutta punakateudella se saadaan vielä jyrkemmäksi.
    Eläkeäisille lienee tiedossa uusi punavero, koska heiltä voidaan ottaa…

    1. Ruotsissahan demut aikanaan pääsivät 102% tuloveroon, mutta, kun verotetut häipyivät maasta tuloineen, tajusivat, ettei lypsävää lehmää kannata tappaa.
     Suomessa tätä eivät demut ja vasurit ole vielä oppineet.

 9. Ehkä vielä syytä mainita että leipätekstin väitetty tutkimustieto on väärin.

  Tässä se oikea versio, josta esim:
  Kun otos oli Kantar TNS Agrilla teetetyssä mielipidetiedustelussa 1 069 vastaajaa, koko joukosta kaksi kolmesta eli 64 prosenttia suositteli valtion menojen leikkaamista.

Kommentoi