Ansaitseeko Junnila luottamuksen?

Muiden medioiden lomassa Yle kertoo, että ministeri Vilhelm Junnilalle(PS) vaaditaan epäluottamusta johtuen tämän kytköksistä äärioikeistolaisiin liikkeisiin. Somekansa tuomitsee Junnilan täysin tai pitää operaatiota ajojahtina. Mielestäni aiheesta löytyy harmaan sävyjä.

Termeissä sen salaisuus

Perusongelma opposition epäluottamuslauseessa on sen tulkinnanvaraisuus. Kolme sanaa: kytkökset äärioikeistolaisiin liikkeisiin. Mikä on kytkös? Miten määritetään mikä on relevantin tasoinen kytkös tällaiseen toimijaan? Mikä on äärioikeistolainen? On päättäjiä joiden mielestä äärioikeistolaiseksi lasketaan eduskunnan ulkopuoliset ryhmät ja esim. kielletty PVL. On päättäjiä joiden mielestä äärioikeistolaiseksi lasketaan kaikki demareista oikealle. Mikä on liike? Missä kohtaa ryhmä ihmisiä muuttuu organisaatioksi. En kysy tätä vattuillakseni, vaan osoittaakseni haastavuuden.

Opposition edustajan mukaan ministeri Junnilan yhteydenpito äärioikeistolaisten liikkeiden kanssa vaikuttaa jatkuvalta ja läheiseltä. Tulkinnanvaraa lisää: yhteydenpito, jatkuva, läheinen. Lisäksi moititaan Junnilan huumorintajua. Mielestäni natseista voi ja pitää tehdä vitsejä, koska huumori on älyn korkeimpia muotoja ja paras tapa sisäistää hirveä osa historiaamme. Opposition edustajan mukaan kyse ei ole huumorista vaan metodisesta kansallissosialismin promotoinnista. Emme tiedä totuutta, ja jälleen kompastumme tulkinnanvaraisuuksiin. Mielestäni opposition edustaja tanssii moisilla väitteillä tarpeettoman lähellä kunnianloukkauksen rajaa. Henkilön väittäminen kansanmurhan tukijaksi on äärimmäisen loukkaavaa.

Huoli ei ole mitätön

Seuraavan kirjoitan kiveen: jos voidaan osoittaa Junnilalla olevan toistuvia yhteyksiä järjestöihin tai yhteisöihin, jotka ajavat väkivaltaisia, demokratian vastaisia toimia, silloin luottamusta ei ole ja hänen tulisi erota välittömästi. Tästä ei ole kahta sanaa. Ministeri ei voi samaan aikaan ylläpitää demokratiaa ja oikeusvaltiota sekä vastustaa sitä.

Spekuloin: jos moisia todisteita olisi, joka ikinen maamme media esittelisi näitä etusivun juttuna. On tietenkin mahdollista, että moisia todisteita vielä tulee. Toisaalta Junnilaa on syväluodattu mediassa jo kaksi viikkoa päivittäin. On todennäköistä, että jos savuava ase olisi, se olisi löytynyt. Henkilön savustaminen pois tehtävästään ilman todisteita on yksiselitteisesti oikeusvaltioperiaatteen vastaista. Toistaiseksi näitä todisteita ei ole ja ilman niitä en näe kestävää perustetta epäluottamukselle. Asiaa auttaa edelleen se, että Junnila on tehnyt tiliä historiansa kanssa sekä ottanut voimakkaasti kantaa oikeusvaltion puolesta. Oikeuskanslerin lausunto on myös tukena.

Jos kuitenkin todisteita Junnilaa vastaan ilmenee, tilanne muuttuu hetkessä.

Opponointi on opposition työ

Opposition tehtävä on kiusata hallitusta ja koittaa etsiä heikkoja kohtia mihin hyökätä. Opposition tehtävä on promotoida omaa aatemaailmaansa vastineena hallituksen aatemaailmalle. Mielestäni keinot ovat aika rumia, mutta yhtä rumia ne olivat viime hallituskaudella, jolloin Marin ei voinut edes sanoa kissa ilman että oppositio näki siinä jotain karmivaa. Se oli ala-arvoista silloin, tämä on ala-arvoista nyt. Tästä ei voi syyttää mitään yhtä puoluetta.

Jos lähihistoriaa katson, mieleeni lähimmäs tulee silloisen ulkoministeri Soinin osallistuminen naisten demokraattisia oikeuksia vastustavaan toimintaan työmatkallaan. Mielestäni siitä olisi pitänyt antaa potkut mitä pikimmiten. Siinä oli kyse demokratian vastustamisesta ja väkivallan hyväksymisestä. Siinä on mittava ero siihen, mitä nyt on tuotu esille.

50 vastausta artikkeliin “Ansaitseeko Junnila luottamuksen?”

 1. Ansaitseeko stand-up koomikko luottamusta. Moni muu moisella sanomisilla olisi oikeuden edessä, mutta koska on rantaruotsalainen, veikkaan ettei tule mitään. Jos olisi vaikka PS jäsen olisi ”roviot pystyssä”…🤔

  https://www.seiska.fi/kotimaa/andre-wickstromilta-jarkyttava-ulostulo-olen-valmis-ampumaan-sut-heti/1069708

  ”André oli aiemmin julkaissut oudon kirjoituksen Twitterissä, jossa hän avautui ”Suomen natseista”.

  – Eikö niin että Suomen natsit vittuun. Eikä silleen että ne saa pesää vaan että pois täältä. Niinku suksikaa vittuun. Bunnila on natsi Balla-aho on entinen natsi ja melkein kaikki Bersut ovat batseja. (Algoritmit), mies kirjotti.

  Eräs Andrén someseuraaja päätti kommentoida twiittiä seuraavasti:

  – Joo, tonni natsikultaa ja linna itävallasta. Lähden. Ps. yksityis ss-armeija suomen-ruotsalaisten piikkiin, onko ok? Seuraaja kyseli.

  Andrén reaktio somekäyttäjän vastaukseen oli mauton.

  – Mä olen valmis ampumaan sut heti. Nice.”

  Pistin tämän tekstin osin tuolta myös tähän ettei moisen roskalehden linkkiä tarvitse avata.

  Mutta kuvitelkaa tuohon kontekstiin vaikka Halla-Aho tai joku muu PS jäsen …

  Nyt tästä puhuu vain roskalehti koska rantaruotsalainen joka uhkaa tappamisella…🤔

  Semmottii….

 2. Eli kokoomus tekee yhteistyötä natsiyhteyksitään todistetusti tunnetun ministerin kanssa. Miten poliittinen järjestelmä on näin heikko, että päästää tällaisen ministeriksi. Supo on varmasti varoittanut tästä.

  1. Eli punademu katsoo oikeudekseen olla syyttäjä, tuomari ja mestaaja.
   Ei yllätä hk:n mulkkuilu.
   Voisit harkita muuttaa johonkin punafasistidiktatuuriin.

  2. Tässä alla linkissä Petteri Orpolle vakava viesti:

   Minä olen todennut Junnilasta sen, mitä julkisuudessa hänen toimistaan on uutisoitu todistetusti sympatioistaan äärijärjestöön.
   … ja tässä luottmusäänestyksessä puhutaan Junnilasta ministerinä, ei muista.
   Älkää sekoittako pakkaan muita.

   Tässä Orpolle:

   https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/olli-pekkasalminen/case-vilhelm-junnila-petteri-orpolla-on-hallituksen-johtajuuden-ja-kokoomuksen-uskottavuuden-osalta-nayton-paikka/

 3. Wickströmin tapaus kieltämättä osui samaan – mielestäni surkea huumorikin pitää sallia.

  Heikkiä sen sijaan muistuttaisin, että käytät yllä sanavalikoimaa joka voi pahimmillaan johtaa juridisiin seurauksiin. Esität, vailla todisteita, että ministeri on kimpassa kansanmurhan kannattajien kanssa. Se on aika tymäkkää tekstiä. Puolestani saat niin väittää.

  Mutta itse en tuomitsisi Wickströmiä enkä Junnilaa. He eivät ole vahingoittaneet toista ihmistä.

 4. Tuli katsottua telkusta ”Hyviä ja huonoja uutisia”. Niistä A.W. osoittautui säännöllisesti suomalaisimmaksi arvoltaan.

  Syytä huoleen, vai ei? Kas siinä pulma.

 5. Mahtuuko oikeistoon äärioikeisto?
  Jos ja kun hallituksella on enemmistö sinne mahtuu joten epäluottamus on voimaton?
  RKP lienee ainoa joka saa kirppuja?

  1. Niilo;

   Väärästöön kuuluvat ainakin kommunistit ja tekopyhä RKP vapaamuurareineen (salaseura) on niillä rajoilla.

 6. On tämä Wikström ”tempaissut” aikaisemminkin.
  ”Ruotsinsuomalainen stand up koomikko Andre Wickström tviittasi maaliskuussa 2019. ”Maksua vastaan voit rukoilla Timo Soinin kanssa. Rukoilen että Jesus ilmestyy paikalle ja tappaa kaikki.”
  Muistaakseni yksikään valtakunnansyyttäjä ei korvaansa lotkauttanut.” – Lasse Kallon kommentti 22.11.2019 Albanus, Pirkan blogit 22.11.2019 ”

 7. Niin, Junnila. josta minulla ei ole mitään käsitystä, ansaitsi luottamuksen ja paljasti samalla sen että RKP:n rantaruottalaiset on hallituksessa ”puukottaen selkään” , se ei yllätä että niin punainen RKP on nykyään…🤔

  Suora lähetys: Ministeri Junnila sai edus­kunnan luottamuksen https://www.is.fi/politiikka/art-2000009681278.html

 8. Kuten tavallista, hyvin asiallinen blogi Kuyyltä. Ja kuten Kuyy, myöskään itse en ole ainakaan vielä nähnyt mitään ”savuavaa asetta” Junnilan tapauksessa.

  Yksittäinen puhe Turun uhrien muistotilausudessa ei ainakaan minun silmissäni vielä tee kenestäkään natsia tai sellaisten symppaajaa, koska mielestäni uhrien muistoa voidaan kunnioittaa myös ilman natsisidoksia. Myöskään huono humori, esittipä se sitten kansanedustaja tai stand up – koomikko, ei sinällään ole rikollista tai tuomittavaa. Huumorin kieltäminen taas on tyypillisesti diktatuurien ja autoritääristen hallintojen hommaa, koska niissä pelätään hallinnon arvostelua huumorin kautta.

  Junnilalle epäluottamuslauseen esittänyt kansanedustaja Hanna Holopainen on perustellut epäluottamuslausetta paitsi äärioikeisto viha-aatteella myös suoralla uhalla demokratiaa vastaan. Junnilalla on kuitenkin demokraattisissa vaaleissa kansalta saatu mandaatti, jota Holopainen on itse kyseenalaistamassa hyvin tulkinnan varaisten tulkintojen perusteella. Myös tällainen toiminta olisi mahdollista nähdä vähintään jonkinasteisena uhana demokratialle.

  Ja kyllä, ennenkuin kukaan alkaa muistuttamaan minua historiasta, joka sattui olemaan yksi lempiaineistani koulussa, kansallissosialistit nousivat valtaan OSIN demokraattisten vaalien avittamina. Diktatuuria ja totaalista valtaansa natsit eivät kuitenkaan saaneet demokraattisten vaalien kautta, vaan siihen he tarvitsivat valtiopäivien myöntämää poikkeuslakia. Äärioikeisto ei myöskään ole demokratian ainoa uhka, vaan myös politiikan vasemmalta laidalta voidaan demokraattisten vaalien kautta nousta diktatuurimaiseen asemaan, kuten vaikkapa Venezuelan esimerkki osoittaa.

  1. Holopainen ajaa tietyn ideologian mukaista diktatuuria, kuten muutenkin osa punavirheistä.
   Siinä diktatuurissa on oikeus olla vain samaa mieltä ideologian ajajien kanssa.

 9. Sen siitä saa, kun menee persujen kanssa marjaan. Tämä oli vasta alkusoittoa.
  Tämä hallitus ei saa Suomessa muuta aikaan kuin ongelmia.
  RKP kokonaisuudessaan oli oppositon mukana. Ja näytelmä jatkuu.

  1. HK:

   Et pysynyt kärryillä. Tämähän oli opposition luoma ongelma.

 10. On huumoria ja huumoria. Hitleristä voidaan veistää vitsejä mutta tietynlainen huumori menee ennemmin flirttailun puolelle. Se on huumoria, jossa heitellään omia mielipiteitä ikään kuin huumorilla jotta niistä ei joutuisi vastuuseen, mutta on selvää, mihin tai keneen huumori kohdistuu. Otetaan esimerkki toisesta laidastAa: Fatim Diarra kirjoitti, miten maaseudulla asumiseen ”ei ole muuta syytä kuin insesti” jne. Vaikka asia on selvästi huumoria, se on myös selvä osoitus Diarran asenteista. Tai kun Pirkka-Pekka pilkkasi romaneita ja saamelaisia niin ei se mitään ”rasismin pilkkaa” ollut vaan selvää rasismia.

  Nyt tämä Junnila on mm. käyttänyt vaalimainonnassaan ilmaisuja ”Kaasua” ja ”kaasutus.net”, lähettänyt kuvan lumiukosta jonka pää muistuttaa Ku-klux-klanin hiippaa ja jonka kädessä on hirttosilmukka tervehtien ”Valkoista joulua Perttelistä” ja osallistunut äärioikeistolaiseen toimintaan. Voihan noita nyt selitellä ja pyydellä anteeksi, mutta kyllä ne kertovat henkilön aatemaailmasta. Orpolle tämä ”arvopohja” ei näköjään nyt enää ole ongelma.

  Huono huumori ja jopa äärioikeistolaisuus ovat tietenkin sallittuja. Mutta ministeriin kohdistuvat yleensö suuremmat vaatimukset kuin tavallisiin kansalaisiin tai edes tavallisiin kansanedustajiin. Muistamme kyllä paljon ministerien eroja eikä niissä ole aina ollut kysymys suoranaisesta lain rikkomisesta. Kysymys on myös Suomen kansainvälisestä maineesta. Jos Junnila menee Suomen ulkopuolelle niin media todennäköisesti esittelee hänen aiemmat edesottamuksensa.

  Mitä tulee Kyuun alussa mainitsemaan Soiniin ja naisten demokraattisiin oikeuksiin, niin kyllä demokraattisten oikeuksien vastustaminen on sallittua. Siksihän ne juuri ovat demokraattisia oikeuksia että ne on demokraattisesti päätetty. Moraalikysymyksissä voidaan hyviä perusteluita löytää usein molempiin suuntiin ja silloin enemmistön kanta voittaa. Se ei tarkoita, etteikö vastakkaista kantaa saisi enää tuoda esille tai vaatia vastakkaista päätöstä. Esimerkiksi kuolemantuomio, abortti ja eutanasia ovat sellaisia kysymyksiä joissa näklkulmia voidaan yhteiseen moraaliseen pohjaan vedoten perustella kumpaankin suuntaan. Ja sitten äänestetään, kumpi voittaa. Toinen osapuoli saa tyytyä siihen mutta saa silti jatkaa oman asiansa puolustamista.
  Toinen kysymys on tietenkin tässäkin se, mikä on ministerille sopivaa, eli Soinin tapauksessa se ajateltiinko Soinin edustavan mielenilmauksessa Suomen virallista kantaa. Millaista mainetta Suomi ehkä saa?

  1. Komppaan Norppaa tässä. Lisäksi kun avaaja esitti ettei näyttöä olisi Junnilan hyväksynnästä väkivallalle — niin tämä toki herättää kyssärin: eikö vaikkapa henkinen väkivaltakaan sitten edusta väkivaltaa, vaikka tämä juuri tutkitusti voi rikkoa väkivallan kohteita jättäen paljon syvemmät jäljet kuin itse fyysinen pahoinpitely vaikkapa?

   1. Eikai politiikassa vallitse mikään eri todellisuus mitä muualla maailmassa, jossa henkinen väkivalta on tuhoava realiteetti? Eihän se, jos väkivallan perpetruaattori ei tajua tekojaan mitätöi tekojen vaikutuksia ulkoiseen todellisuuteen.

 11. On merkittävä ero siinä, että….
  1. Junnila on valinnut kaverinsa huonosti, puhunut ala-arvoisia ja tilannetaju pettänyt.
  2. Junnila kannattaa demokratian tuhoamista väkivalloin.

  Henkilökohtaisella tasolla, silmistä silmiin katsoen, minulle ei olisi luottamusta Junnilaan. Sen verran ikävää toiminta on ollut. Sen verran heikosti hän reagoi. Hän olisi voinut tehdä paljon de-eskalaatiota varten.

  Ministeri ei kuitenkaan palvele opposition aatetta, vaan koko maata. Silloin on käytettävä neutraalimpia mittareita.

 12. Ohut luottamus – olis reilua jättää paikkansa. Iso BZ oli mamis vaikka historia koskee häntäkin?

  1. Eipähän haavistokaan mihinkään lähtenyt eivätkä muutkaan punaviheriminsterit munauksista huolimatta.

 13. Ensimmäisenä tulee mieleen, että Purran on ollut ”pakko” valita Junnilan kaltainen hassutteluhahmo ministerisaudiin syystä että kainalontuulettelija-osasto on persuissa sen verran vahva, että jo kertaalleen nähty puolueen hajoaminen on todellinen uhka jos tuota fraktiota käytetään vain äänten keräämiseen, ilman että saavat mitään.

 14. Marin ja Skinnari + muutama muu jäivät säälistä pois äänestyksestä, ettei Orpo munaa täysin itseään.
  Demarijohto pelasti maan hallituksen toistaiseksi ja sillä lienee syynsä.
  Jos olisivat olleet paikalla äänestämässä vastaan Junnila ja hallitus olisi kaatunut. Junnila ei ole hallituksen kaatamisen arvoinen, siihen löytyy parempiakin syitä.

 15. Olen ylpeä puheenjohtajastamme Riikka Purrasta, joka seisoi ministerinsä tukena hallituksen kaatumisuhasta huolimatta, eikä suostunut Ruotsalaisen kommunistipuolueen ( RKP ) vaatimuksiin vaihtaa Junnila toiseen.
  Tämä näytelmä ei kyllä sulkaa tuonut vasemmiston ja kepu idioottien hattuun, päin vastoin, sillä johan näihin persujen ajojahteihin on vittuunuttu kansalaisten suunnalta, kun keinot ja konstit loppuvat politiikan asiakysymyksissä, niin natsit, fasistit ja rasistit kaivetaan esiin suurempaa tuskaa lievittämään.

  1. Tämä äärinatio..oikeistohallitus kaatuu mahdottomuuteensa. Odotetaan vaan, kuka tai mikä sen kaataa.
   Jo nyt on nähty, ettei Orposta ole pääministeriksi ja johtajaksi. Hän kuuluu sarjaan takarivin taavit. Lepsuja omiaan kyllä, mutta näitä mäyriä, vesirottia ja tunkion kunkkuja ei.

 16. Kun yksi hallituspuolue äänestää hallitusta vastaan, on se kieltämättä aika varma merkki siitä että hallitus ei synttäreitä pääse viettämään.

  On näyttämättä, että Junnila millään muotoa edustaisi väkivallan hyväksymistä tai demokratian vastaisia toimia, mutta sen sijaan mediassa olevat puheenvuorot alkavat jo syöksymään kohti tähtiä.

  Toisaalta, aikanaan Kanerva joutui eroamaan tähän verrattuna paljon mitättömämmästä imagohaitasta ja imagohaitta on jo nyt suuri. Onko se suuri Junnilan tekojen johdosta vai keinotekoisen paisottelun johdosta, tästä saa olla monta mieltä. Mutta ongelma silti suuri.

  1. Ongelmana on nykyinen käytäntö, jonka mukaan jokainen hallitukseen osallistuva puolue määrää itse ministerinsä – periaatteessa pääministerillä ei ole sanan sijaa omiin ministereihinsä, ei heidän osaamiseensa, jne.

   Ehkä pitäisi päästä käytäntöön, että hallituspuolueiden puheenjohtajat yhdessä valitsevat ministerit ja pääministerillä sekä presidentillä olisi ”veto-oikeus”.

  2. Kaneva joutui, vaan punaviherministerit eivät- ihan jostain oudosta syystä….

 17. Arvelisin Junnilan ansaitsevan luottamuksen kunnes toisin todistetaan. Ymmärrän kyllä herkkänahkaisuutta natsismia kohtaan onhan se kauhea oppi, yhtä kauhea kuin kommunismi. Johtotähtinä näissä Hitler ja Stalin.
  Ikävä että Purra syystä tai toisesta on hänet ministeriksi joutunut ottamaan varmaan itse arvannut että pahaa porua tulee siitä tulee.

   1. Ja rasistista varmaan voi kommentoida myös oman henkilökohtaisen iljetyksen liittyen aikuisen miehen koko habitukseen, joka tiivistyy möhömahan alle ristittyihin pikkuvauvan pullukkakäsiin, jollaiset ovat kaikista vastenmielisintä mitä aikuiselle miehelle kuvitella voi.

    1. Mielestäni ihmisen vauva on yksi karmeimmista hahmoista mitä kuvitella voi — ja ihmisvauvan kädet aikuisella mies-ministerillä ovat karmeuden karmeutta itselleni.

     Puhumattakaan siitä mitä velloo hänen sisällä. 🤕

     1. Tarkoitan että sen lisäksi, että pää on täynnä sontaa, kädet kertovat, ettei niilläkään ole tehty mitään, mikä on karsea yhdistelmä mutta kuvaa hahmoa varmaan hyvin. Hänestä voisi piirtää muotokuvan, jossa olisi pelkkä vatsa.

 18. Että Suomen loistava poliittinen maine? Vihreän siirtymän hölmölä ja EU:n mallioppilas, joihin asioihin uuden hallituksen myötä tulee tervehenkisiä, raikkaita tuulia (toivottavasti).
  Konservatiivinen korjausliike on Suomessa(kin) viimein totta ja yhä kaueammas karkaavat orwellilaisen dystopian mustat pilvet, Luojan kiitos!👍👍

  1. Punikkihallituksen jäljiltä Suomi on velkaantunut silmittömästi ja velkaantuu edelleen; lääkärille jonot ovat niin pitkiä julkisella sektorilla, että sairaudet pahenevat oleellisesti jonotusaikana – tai avun tarvitsija kuolee jonossa; ”hyvinvointialueet” tulevat hirvittävän kalliiksi, eivätkä ratkaise ongelmia. Työvoimapula on valtava ja samaan aikaan terveitä työttömiä vätystelee liian korkeilla tukiaisilla.

   Porvarihallitus sai sellaisen perinnön punikkihallitukselta, että siinä on Gordionin solmun aukaisemista ihan perusteellisesti.

   1. Gordionin solmunpa hyvinkin Petterin sananselittäjät hänen sielunsa silmien eteen maalailevat. Maalailevat niin tiukkaan solmituksi että Petteri saa tästä mielestään pätevät perustelut olla yrittämättäkään auki näpräämistä säie säikeeltä. Ei, hän saa tästä hyvän syyn yrittää avata tuo mahdoton sykkyrä Aleksanterin keinolla kirjoittamaansa halki, poikki ja pinoon hallitusohjelmaa käyttäen valitsemiensa kumppanien avulla.

 19. Aivan lähihistoriassakin on ministerien luottamuksesta äänestetty, Rinne, Haavisto, Soini, Paatero, Hautala jne.jne.mutta aina on ollut kyse siitä, että ministeri on mokannut ministerinä ollessaan, mikä Junnilan moka on?

  Vihervasemmiston silmitön ihmisviha poksahtelee esiin kuten ennenkin.

  1. Ei tuolla HK-punaisella ole mitään asiaa .
   Se vain linkittää joka asiassa kaikenlaisten helppoheikkien räksytystä, kun itse piti hysteeristä metakkaa muiden linkeistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *