Herätys! Nukketalkoot!

Maailman huolten kärkeen ei tunnu mahtuvan venäjän hyökkäys, ei energiapula, inflaatio tai ilmastonmuutos. Viime aikojen huoli numero yksi on ruotsalaisten käsityötaito. Ongelma ei tällä kertaa ole tomte-nukke, vaan hieman toisenlainen, niin ikään roikotettava koriste.

Farssi vailla vertaa

Erdoganin pelleily Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten käsittelyssä oli jo alusta pitäen tiedetty melkoiseksi temppuiluksi, mutta siitä on kasvanut farssi vailla vertaa. Pitkälti touhu on kuin kiusaajan kanssa. Ensin esitetään yksi vaatimus, sitten vastaamme siihen, sitten todetaan että tarvitaan vieläkin lisää, vastaamme, ja jälleen vaatimukset kasvavat. Tosiasia on, että vaikka tekisimme mitä, hän vaatisi aina lisää. Tämä on asia, joka pitäisi vähitellen myöntää jo julkisesti.

Suomi on nöyristellyt minkä ehtii, jääden toiseksi vain Ruotsille. Tekoa pidetään karmivana terrorina, vaikka se ei ollut rikos. Erdogan lähti polkemaan jalkaa ja vetämään hatusta koston numeroita sekä julistamaan ettei halua leikkiä enää poikien kanssa.

Olihan tuo nukketempaus melkoinen provokaatio ja tietenkin sen motiivi oli sabotoida Nato-prosessia, tätä ei tekijäkään kiistä. Tekijän motiiveja ja taustoja voi pitää vähintään kyseenalaisina. Demokratian kulmakivi on kuitenkin oikeus ilmaista ikäviä mielipiteitä ja järjestää mielenilmauksia myös huonolla maulla. Se, mitä Erdogan väittää valheellisesti hirmuteoksi, on tosiasiassa meille arkea, josta selviydymme itse asiassa täysin erinomaisesti. Demokratian näkökulmasta yhtään mitään ei tapahtunut. Tämän pitäisi olla näkökulma #1, myös ja erityisesti ministereille jotka ovat vannoneet demokratian pelisääntöjä noudattavan.

Pelin nimi vaihtuu

Olemme antaneet Erdoganille jo liikaa. Olemme antaneet hänen sotkeutua demokratioihimme, sisäisiin asioihimme ja oikeusjärjestelmäämme. Lupauduimme hammasta purren hyvin ikäviin asioihin koska halusimme osoittaa tukea ja ymmärrystä. Teimme valinnan: kokeillaan pelata kiltisti ja reilusti. Valinta oli virheellinen. Verenhimoisen diktaattorin kanssa ei pelata kiltisti. Ainoa, tasan ja vain ainoa tapa pärjätä tässä pelissä on pelata samaa peliä molemmin puolin pöytää.

Nyt tarvitaan jostain Suomen ja Ruotsin versiot Bob Menendezistä. Tarvitaan joku, joka kertoo mitä on pöydällä, mitä voimme tehdä ja mitä emme. Suomi ei ole akuutissa hädässä. Puolustuksemme pitää ja liittolaisia piisaa. Tietenkin olisi hyvä olla Natossa hetimiten, mutta hinta pitää ymmärtää. Emme voi ostaa vapauden tunnetta luopumalla vapauden arvoista. Nato-jäsenyys joka ostetaan ihmisuhreilla on arvoton ja häpeällinen niin meille kuin koko liittoumallekin.

Kohde tarkasti mielessä

Vain yhden asian osalta meidän on syytä olla erityisen diplomaattisia. Kritiikkimme ei kohdistu Türkiyen kansaa kohtaan. Kritiikkimme kohdistuu yhtä diktaattoria kohtaan. Maan kansa on siellä aivan yhtä lailla mielipuolisen diktaattorin uhrina. Heitä pitää ymmärtää, ei halveksia.

Sitä odotellessa ehdotan ja suositan tukeutumista mitä pehmeimpiin ja kunniallisiin arvoihin, eli siis käsityöhön. Lienee parasta pistää pystyyn sellaiset nukketalkoot ettei ole ennen nähty. Jos Erdogan luulee että hänestä tehtiin pilaa aiemmin, odottakoon vaan. Pienellä askartelulla saamme hänestä maailman naurunalaisimman paskiaisen. Ja se, hyvät ihmiset, on tilanteeseen sopivaa diplomatiaa.

5 vastausta artikkeliin “Herätys! Nukketalkoot!”

 1. Niin paljonko haluamme antaa apua Turkille jos joskus olemme Natossa?
  https://www.aamulehti.fi/ulkomaat/art-2000009342082.html
  Lisää vettä myllyyn Ruotsin taholta.
  Ei mennä Natoon ei pitkään aikaan jos Ruotsin kanssa yhdessä.
  – Onko demogratiaa jos Turkki vaatii esim Ruotsia säätämään lakeja oman mielensä mukaan ja vaatimaan henkilöitä …?

 2. Meidän tulee antaa Turkille artikla 5:n mukaiset turvatakuut. Turkin tulee antaa meille artikla 5:n mukaiset turvatakuut. Lisäksi on hyvä tehdä yhteistyötä sotilaallisen teknologian kehityksessä ja kaupassa.

  Meidän tule säätää lakeja heidän vaateista sen paremmin kuin heidänkään tule säätää lakeja meidän vaateista.

  Jos Erdogan olisi lukutaitoinen, hän tietäisi tuon.

 3. Koraanin poltto oli sitten liikaa tietäen tietyn ryhmän fanaattisuuden.
  Uhittelu puolin ja toisin ei johda mihinkään hyvään.
  Saksan Ramsteinin kokous oli saksalaisten syöttö venäjän lapaan.
  Myös Ruotsin mielenosoittaja ääliöt syöttelee venäjän lapaan.
  – Demokratia häviää diktatuurille ellei demokratiaa osata hallita sillä ääriainekset pilaavat.

 4. ”Elävät seksinuket ja muut yli-ihmiset – kehonmuokkaus on yksilön sankarillinen voitto luonnosta – –

  Heitä yhdistävät voimakas meikki, valtavat huulet, massiiviset silikonirinnat ja raateluvälineiltä näyttävät rakennekynnet – –

  Kehonmuokkaajat haluavat olla sarjakuvahahmoja. Tämä on tahattoman osuvaa, kun miettii kyseisen taiteenlajin historiaa. Sarjakuvia on paheksuttu kevytmielisenä ja pinnallisena epäkulttuurina, siinä missä barokkitaidetta ja fantasiaakin.
  Samalla tavalla bimbo on yleisen käsityksen mukaan kevytmielinen ja pinnallinen nainen, jota ei voi ottaa vakavasti. Tyhmän blondin ohella tyhmä kehonrakentaja on päätynyt populaarikulttuuriseksi stereotyypiksi.”

  (https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/04/19/elavat-seksinuket-ja-muut-yli-ihmiset-kehonmuokkaus-on-yksilon-sankarillinen)

  Brittiläinen tietokirjailija, shakkimestari ja liikemies David Levy uskoo, että 30 vuodessa roboteista on tullut hyväksyttyjä ihmisten kumppanuuden ja halun kohteita

  Robottien kehitys on ollut viime aikoina huimaa. Seksirobottien keho on lämmin ja ne voivat käydä keskusteluja. Totta kai ne ovat myös seksuaalisesti kyvykkäitä.

  Levy uskoo robottien ja ihmisten välisten avioliittojen olevan jokapäiväisiä vuonna 2050. Tätä hän perustelee sillä, että käsityksemme avioliittoja kohtaan ovat muuttuneet radikaalisti viime vuosikymmeninä. Avioliitoista samaa sukupuolta olevien välillä on tulossa arkea eri puolilla maapalloa. Levy uskoo, että vähitellen myös ajatus ihmisten ja robottien välisistä avioliitoista hyväksytään.

  / https://yle.fi/a/3-10062850

 5. Turkissa poltetaan Ruotsin lippuja, niin se kierre jatkuu.
  Unkarissa Natomyönteisiä upseereja irtisanotaan?

Kommentoi