Kannatan väestönvaihdosteoriaa, kannata sinäkin!

Minä haluan puhua ja kirjoittaa väestönvaihdoksesta. En salaliittoteoriasta nimeltä väestönvaihdos, en persujen laitasiiven huuruisista visioista, vaan väestönvaihdoksesta. Aiheesta, joka on yhtä vanha kuin yhteiskunnat ja joka on täysin luonnollinen osa yhteiskuntien kehitystä, koska aika menee eteen- eikä taaksepäin.

Pelko sataa toheloiden laariin

Tässä on havaintoni ongelmasta: kyvyttömyytemme puhua – edelleen, täysin luonnollisesta – väestön vaihtumisesta ja muuttumisesta antaa yhdelle äärilaidalle monopolin keskusteluun. Miksi tämä huolettaa? On sangen todennäköistä, että persut siivoavat itsensä tästä keskustelusta pihalle ja aihe siirtyy sinimustien kaltaisille toimijoille. Euroopassa se on jo nähty: persuista reippaasti autoritäärisempään suuntaan olevat puolueet ovat nousseet. Puhumme puolueista joita ei epäillä kytköksistä äärijärjestöihin, vaan puolueihin jotka ovat suoraan äärijärjestöjen osia. Tämä on riski jonka emme saa antaa toteutua. Emme saa antaa ääriryhmille monopolia termiin, joka on suunnilleen yhtä vaarallinen kuin puun kasvaminen metsässä.

Väestö siis muuttuu ja vaihtuu. Edelliset polvet siirtyvät ajasta iäisyyteen, uusia tulee tilalle. Suomen rajojen yli on muutettu niin kauan kun on ollut asioita kuten a)Suomi b)rajat. Noin viisi tuhatta vuotta sitten muutettiin minoalaisten rajojen yli. Joskus rajat ovat olleet tiukempia, joskus avoimempia. Niin kauan kun on rajoja ollut missään poliittisessa mielessä, on aina ollut joitain ehtoja jotka helpottavat, vaikeuttavat tai jopa estävät sen ylitystä. Yhtä kauan rajoituksia on myös kierretty.

Lähtökohtia

Pidetään lähtökohtana sitä, että on tasavalta nimeltä Suomi, jolla on selvästi määritellyt rajat ja perustuslaki. Perustuslaista nostan kaksi avainkulmaa, toisen luvun yhdeksännestä pykälästä.

 • Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan[…]
 • Ulkomaalaisen oikeudesta tulla Suomeen ja oleskella maassa säädetään lailla.

Tietenkin aiheeseen vaikuttaa myös moni muu asia. Perustuslakikin tarkentaa ym. kohtia. EU:sta tulee omat kulmansa, kuten myös YK:sta ja monista muista järjestöistä. Ajan säästämiseksi tiivistin kuitenkin oleellisen.

Toisin sanoen, on olemassa Suomi ja on olemassa eduskunnan enemmistöllä säädettävissä oleva laki, mitä tulee ulkomaalaisten oikeuteen tulla Suomeen. Asia on siis politiikkaa. Päätöksenteko on demokraattista. Toimiva demokratia on avointa ja keskustelevaa. Toisin sanoen, kaikkea muuta kuin Vanhasen ”avoimista asioista ei keskustella” -linjaa.

Johtopäätöksiä ja esimerkkejä

Ehdotan siis, että jokainen demokratian hippunen vaatii meitä puhumaan väestönvaihdoksesta. Väestö tulee vaihtumaan ja moneen osaan siitä, kuten ajan kulkuun, emme voi (vielä?) vaikuttaa. Voimme kuitenkin vaikuttaa esimerkiksi maahanmuuttolainsäädäntöön tietyissä puitteissa. On esimerkiksi esitetty ja perusteltu, että työperäistä maahanmuuttoa pitäisi lisätä. Se johtaisi väestönvaihdoksessa tiettyihin tilastollisiin muutoksiin. On myös esitetty vastakkaista mielipidettä, joka johtaisi toisenlaisiin muutoksiin. Laskenta on haastavaa, jossa pitää pohtia tulijoiden ikää, kulttuuria, koulutusta, työmarkkinatilannetta, integraatiopalveluita, asuntotilannetta ja vaikka mitä. Tämän pohjalta saadaan numeroita auttamaan päätöksenteossa.

Työperäinen maahanmuutto on yksi osa väestönvaihdoskeskustelua. Jokainen muu maahanmuuton tyyppi vaatii oman keskustelunsa, jossa on pelissä eri faktorit. Asiaan vaikuttaa myös yhteiskunnan sisäinen kehitys. Onko Suomi sellainen maa, jossa suomalaiset taustastaan riippumatta haluavat olla, elää, asua, opiskella, tehdä työtä ja hankkia perheitä. On koulutuspolitiikka, lapsipolitiikka, työllisyyspolitiikka ja moni muu. Kaikki asioita, jotka vaikuttavat väestönvaihdokseen.

Lähihistoriastamme löytyy monensuuntaisia esimerkkejä. Suomalaisia muutti aikanaan Ruotsiin töihin, koska Suomessa ei työtilanne houkutellut. Viron saatua takaisin itsenäisyytensä muutti sieltä paljon ihmisiä töihin Suomeen. Pienemmässä mittakaavassa tapahtuu koko ajan, esimerkiksi suomalaisen hoitohenkilökunnan muutto Norjaan paremman palkan ja parempien työolojen perässä. Väestönvaihdosta tämäkin.

Toive

Haluan mitä iloisimmin mielin haastaa etenkin median ja opposition keskustelemaan täysin avoimesti ja ennakkoluulottomasti väestönvaihdoksesta. Hallitusta ei rohkene pyytää, heillä kun tuntuu menevän kaikki aika ja energia äyskäröintiin. Lakatkaa pelkäämästä termiä. Riisukaa sen väärinkäyttäjät aseista. Tehkää salaliitoista naurunalaisia ja palauttakaa tämä täysin luonnollinen asia arkiseksi yhteiskuntakeskustelun osaksi.

Väestö vaihtuu. Sitä ei pidä pelätä. Siihen kuitenkin kannattaa varautua, sillä varautuminen on viisautta. Juuri se on työtä, jolla vältämme polarisaatiota ja väestöryhmien vastakkainasettelua. Se on myös työtä, jolla viemme voimaa oikean reunan ääriryhmiltä. Se on työtä, jossa me kaikki voitamme. Kyllä, myös perussuomalaiset, joskin ensimmäinen palanen voi olla aika karvas nielaistava. Kukapa hallitusvastuuta helpoksi väittikään?

53 vastausta artikkeliin “Kannatan väestönvaihdosteoriaa, kannata sinäkin!”

 1. Pimeäksi menee, en edes viitsi lukea blogia tällaisen otsikon alla.

  1. Kun korvien väli o pmeä, ei asiallista asiaa kykene ymmärtämään.
   Blogissa on asiaa ja kannatan sitä täysin.

 2. Se on liisa niin, että, jos tänne kommentoit, siihen voi vapaasti kommentoida ilman lupaasi.

  1. Silloin saa olla umpirasisti, ja vielä fantastisempi juttu, jos rasisti pukeutuu maastotakkiin!!! Kyllä herra komentaja, ah, kyllä!

  1. Kenelle tämä vittuilu oli tänään osoitettu? Tähän kellonaikaan ei raaski vielä avata viinipulloa asiaan syventyäkseen.

   1. Tällä hetkellä minulla on koko autotallillinen ilmaista keräilyviiniä käytettävissäni niin runsaasti kuin minua itseäni huvittaa.

 3. Tässä on tarpeellista siivota keskustelusta ne kohdat, jossa mennään henkilökohtaisuuksiin.

  Asioita saa haukkua. Ihmisiä ei.

 4. Minä olin kirjoittamassa juuri, että ei kannattaisi noin kovasti halveksia moderaattoreita. Ehdit siivoamaan ensin.

  1. Joo, eiköhän tässä olisi parasta että keskustelu liittyisi jossain määrin itse blogaukseen.

   Mutta selvästikin sama temppu toimii kuin Iltalehdellä: räväkkä otsikko räjäyttää pankin, leipätekstillä ei niin väliäkään.

   Ja tietenkin räväkälle otsikolle saa suuttua.

   1. Nyt taisi jo holahtaa sananvapaus pesuveden mukana. Se siitä 😄💁🏼‍♀️

    1. Taisi ennemminkin mennä yhden henkilön jatkuva mulkkuilu moderaattoreista sinne.

 5. Sananvapaus ei tarkoita, etteikö yhteisö, palvelu tai henkilö voisi rajoittaa omassa kontekstissaan keskustelua perustein – kuten esimerkiksi asiassa pysyminen.

  Jos keskustelussa poistettaisiin kuitenkin viestejä syrjivin perustein, se olisi kiellettyä, jos syynä olisi esimerkiksi henkilön etnisyys, sukupuoli tai sen tyyppiset asiat.

  Sananvapaus antaa myös oikeuden haukkua kyseisiä moderointipäätöksiä idioottimaisiksi sekä sananvapautta loukkaaviksi.

 6. Koska aihe riemastutti niin suuresti, tein siitä myös videon! Kaikki äkkiä väestönvaihdosteorian kelkkaan!

  On epäilemättä puhdasta sattumaa että julkaisen videon väestönvaihdosteoriasta vain muutama tunti sen jälkeen kun Yle Tampereen uutiset haastattelee minua ikävien ihmisten päästämisestä yleisötapahtumiin…

 7. Avaus on täyttä asiaa. Maahanmuutosta pitää pystyä keskustelemaan monitahoisesti, ilman että leimakirveet heiluvat.

  Ja todellakin, väestö vaihtuu.

  Nyt käytävä keskustelu on liian kaksinapaista. Ollaan joko puolesta tai vastaan, välimuotoja ei haluta nähdä.

  Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan, mutta ei ehdolla millä hyvänsä. Ei saa olla niin, että tänne voi tuoda ihmisiä hyväksikäytön kohteiksi tarjottavan työpaikan varjolla.

  Ei voi olla myöskään niin, että kategorisesti vastustetaan, koska maahanmuutto.

  Myös humanitaarisesta maahanmuutosta on myös voitava keskustella kriittisesti. Itse en kannata täysin avoimien ovien politiikkaa asian suhteen. On myös voitava tehokkaammin puuttua ilman oleskelulupaa maassa olevien tilanteeseen. Ei liene tarkoitus, että luvan myöntämiskriteereitä kierretään tehtailemalla uusintahakemuksia yksi toisensa perään.

 8. Kyllä se väestö vaihtuu ja sitä auttaa jopa hallituksemme:
  Pientuloiset pannaan ahtaalle etteivät pystyisi lisääntymään ja sitten tuotetaan ulkomailta uutta väestöä antaen heille tuen lisääntymistä varten?

 9. Mitä samanlaisempi kulttuuri ja koulutus tulijoilla on, sitä suurempi määrä voi tulla ilman suurempia ongelmia jos vaan vastaanottaja huolehtii oman osansa. Kuvitellaan, että Suomeen muuttaisi vaikka miljoona norjalaista. En usko, että tulisi suurempia ongelmia kunhan vain kaikille olisi asunnot ja mahdollisuus työntekoon.
  Mutta kuvitellaan, että tulisi vaikka miljoona pakistanilaista. Syntyisi helposti kahtiajako valtaväestö vs. pakistanilaiset, eikä siitä voitaisi syyttää pelkästään kantaväestöä. Suuressa joukossa voidaan olla oman porukan kesken.
  Pieni joukko pakistanilaisia taas joutuisi sopeutumaan.
  Tätä tosiasiaa ei mielestäni haluta myöntää vaan helposti syytetään rasismista.
  Kutenkin asia on ihan sama toisinkin päin. Jos miljoona suomalaista muuttaisi Pakistaniin niin voitaisiin vaan saunoa ja puhua suomea, pakistanilaisia pidettäisiin vähän outoina tyyppeinä.

  1. ”Mitä samanlaisempi kulttuuri ja koulutus tulijoilla on, sitä suurempi määrä voi tulla ilman suurempia ongelmia jos vaan vastaanottaja huolehtii oman osansa.”

   — Taaskaan ei sanaakaan kasvatuksen tai asenteiden vaikutuksista: kuin suomalaisia ei voisi kasvattaa hieman avoimempiin arvoihin. Ja ihan kuin kahtiajakautuneet suomalaiset eivät itse tappelisi keskenään paljon laajamittaisemmin kuin mitä suomalaiset ja ulkomaalaistaustaiset.

   Minun on rehellisesti sanottava, että pidän hevonpaskana tällaista väestönvaihdos-puhetta, kun oman elämäni kokemukset helposti kiusattavana sekä silmiinpistävästi erilaisena ovat 100% sellaisia, että minuun huonoa ja ei-toivottavaa käytöstä ovat kohdistaneet Suomessa vain ja ainoastaan suomalaiset. Erityisen karseaa porukkaa ovat kapakoissa notkuvat pultsarit sekä alkoholisoitunut vanhempi moniongelmaväestö perheväkivaltoineen.

  2. Itse olen nuorena seurustellut muslimimiehen kanssa, joka noudatti ruokavaliota myöden oman kulttuurinsa normeja — ja hän oli paljon lähempänä arvojani tai normaalia valtaväestöä kuin vaikkapa jotkut maalaiset tai lähiöpultsarit/ narkomaanit.

  3. Tuttavapiirissäni on suomalaisten keskuudessa äärimmäisen pidetty / ihailtu englantilainen, joka ei itse koe suomalaisten arvomaailmaa eikä suhtautumista omakseen ja jatkuvasti kaipailee kotimaahansa. Hän ei ole opetellut edes kieltä, vaikka hänen omat lapset ovat täällä syntyneet ja hän itse työskennellyt koko aikuisikänsä Suomessa.

  4. Sitten tiedän perheitä, jotka muuttavat jatkuvasti maasta toiseen, ja joiden omista lapsista jokainen on syntynyt eri maassa ja puhuu useita eri kieliä toisin kuin englannilla sekä omalla kielellään operoivat vanhempansa. Nämä asuvat vaikkapa vajaat 10 vuotta yhdessä maassa ja muuttavat sitten työn perässä seuraavaan ja seuraavaan.

   1. Siis akateemista osaaja-matskua, jotka voivat muuttaa minne heitä huvittaa koska työtä löytävät aina.

    1. Eräs perusti täällä Suomessa spin-off firman, jonka osakkuutensa sitten möi Suomesta poistuessaan, eikä kuulemma kaipaa entisiä kollegoita täällä.

     1. Suomalaisten kollegoiden ammatillisen kunnianhimon puute oli yrityksensä osakkuuden myyneelle ongelma ja aiheutti jatkuvaa kitkaa, kun hän itse on melko lahjakas ja intohimoinen työtään kohtaan.

  5. Täällä Suomessa suomalaiseen kädenlämpöiseen ja puolinopeudella yliopistossa sekä työpaikallaan sipsutteluun ja himmailuun tottunut ei ehkä ymmärrä sellaista toisenlaiseen työnteon kulttuuriin tottuneen sekä oman alansa edistämisestä tunnustusta ja palkintoja saaneen intohimoa, joka valvottaa arkiviikot aamukahteen asti oman työn parissa, jonka jälkeen vedetään muutama hetki unta ja kuudelta ylös lapsia tarhaan viemään sekä töihin, lounaalla rakastajan kanssa ja iltapäivällä urheilua sekä retkeilyä omien lasten kanssa, jonka jälkeen töitä kotona loppuilta aamuyöhön, ilolla ja uupumatta vuodesta toiseen!

 10. Täällähän se mentaliteetti on se, että ”duuni on kaikille paskaa, joten olkoon kaikkien elämä ankeaa paskan nielentää, sillä sitä suomalaisen aikuisuus ilmeisesti on/ pitää olla, jotta on riittävän immenvaaralainen.
  Ei poskisuudelmia. Ei tunteita. Ei iloa, vaan harmautta, katkeruutta sekä toisten kiusaamista ja ankeuttamista siitä, ettei heillä mene yhtä näivettyneesti mitä itsellä.

  🥳

  1. Suomalaisen ihmisen pitää hyväksyä se, että hänen elämänsä on ankeaa paskaa.

   1. Jos sinun elämäsi on ankeaa paskaa, se ei tarkoita, että kaikilla muillakin olisi.
    Älä rinnasta muita itseesi.

    1. Voin minäkin käskyttää Juhak:ta: pese kätesi vastaisuudessa Doven palasaippualla, joka tuoksuu paremmalta kuin omasi. Käytä ainoastaan vihreitä sukkia lopunelämääsi! Tämä on käsky! Mars!!!!

 11. Yksittäistapaukset eivät muuta kokonaiskuvaa. Ruotsi on siitä esimerkki. Liikaa on liikaa, vaikka mitä tekisit syntyy rinnakkaisyhteiskuntia. Se on eri asia kuin yksittäisten suomalaisten keskinäiset riidat.
  Samaa kieltä puhuvat ja samaan kulttuuriin kuuluvat hakeutuvat luonnollisesti yhteen. Jos heitä on paljon, he voivat olla keskenään tarvitsematta alkaa sopeutua siihen maahan jonne he ovat saapuneet. Mitä erilaisempia kulttuurit ovat, sitä suurempi on muuri niiden välissä.

  1. Eipä tämäkään kyllä yleistyksenä pidä paikkaansa, olen lapsuuteni käynyt kansainvälisiä kouluja sekä Suomi-koulua ulkomailla, jossa en lainkaan viihtynyt enkä omalla luokallani olevien suomalaisten kanssa hakeutunut mihinkään kuppikuntiin, vaan niiden lasten joista pidin, ihan kansalaisuuteen katsomatta. Samoin Suomessa asuvat kaikki tuntemani ulkomaalaistaustaiset eivät ole hakeutuneet omankielisten joukkoon, vaan asioivat sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa resonoi ja on vaikkapa yhteiset harrastukset.

   Tietysti aina on huonosti sopeutuvia, kuten Suomessa ihan paljon omaa syrjäytynyttä kantaväestöä kannabis-harrastuksineen sun muine päihdekulttuureineen, jotka yhdistävät: hakeudutaan sellaiseen joukkoon, jossa itse ei tunne olevansa luuseri/ tyhmä, eli mutavelliin, jossa oma tilanne yleensä heikkenee entisestään.

   Sama ilmiö mielenterveysongelmaisilla, että hakeutuvat nettikeskusteluihin ja vuorovaikutukseen ongelmaisten kanssa, jossa keskustelut pyörivät pelkistä ongelmista puhumisessa.

   Saksassa on paljon turkkilaista porukkaa, joilla on omat shisha-baarinsa sekä puotinsa ja putiikkinsa, jotka subkulttuurit eivät muita häiritse.

    1. Kuinka sairaalloisen negatiivinen tulkinta, joka ei todellakaan kerro minusta, vaan herran ihan omasta sielun maisemasta sekä miten kokee erilaisuuden.

     Sairasta.

    2. Millainen likainen äijä on niin kateellinen jollekin lapsen kokemukselle maahanmuuttoon liittyen, että tulee piereskelemään sen päälle??

  2. Yleisesti kokemukseni on se, että mitä monikulttuurisempi paikka ja mitä suurempi kaupunki, sitä miellyttävämpää siellä on vähemmistö-ihmisenä elää, kun saa kulkea rauhassa ilman häirintää ja töllötystä, kun ihmiset ovat tottuneet erilaisuuteen ja erilaisuus on normi, jolloin ilmapiiri vapaampi ja avoimempaa ja mukavampaa sosialisoida.

  3. Kansainvälisessä koulussa, jossa kaikki tulevat eri paikoista ja ovat tottuneet muuttamaan ja sopeutumaan jatkuvasti uuteen porukkaan sekä etsimään uudet kaverit, ei ollut rasismista eikä jengiytymisen ongelmista tietoakaan, päin vastoin vähän naureskeltiinkin joillekin ranskalaisille pojille jotka hakeutuivat keskenään hölisemään omaa kieltä. Opettajatkin naureskelivat että jokos Ranskantunti loppuu jotta voidaan jatkaa oikeaa opetusta.

  4. Muutaman sanan joskus vaihdoin koulun käytävällä luokkani suomalaisten kanssa, jos en ollut ymmärtänyt jotakin ja varmistin läksyihin tai muuhun liittyvän jonkun käytännön asian, ja välillä oli hauska moikata suomeksi. Mutta kyllä ihmiset halusivat ihan itse olla muiden kuin omanmaalaisten kavereita.

  5. Se olisi ollut vähän outoakin ja melko noloa hengata ihmisten kanssa, joiden kanssa ei olisi ollut muuta yhteistä kuin kansallisuus.

   Eivät lapset tahdo erottautua vapaaehtoisesti kovin helposti massasta, jos heillä vaan on mahdollisuudet olla normaalisti muiden kanssa.

  6. Oma bestikseni oli yhdessä paikassa Sao Paulosta Brasiliasta lähtöisin oleva jalkapallolla koulun poikia paremmin kikkaileva tyttö, jonka kanssa minulla ei ollut juuri mitään yhteistä, päin vastoin hän oli vastakohtani, mutta pidimme toistemme persoonista ja hän sitten tuli kuvataidetunneille kanssani, kun oli pakko valita joku taideaine koulussa musiikin, kuvataiteen tai teatteritouhuilun välillä, joista mikään ei kiinnostanut jalkapalloilevaa ystävätärtäni 🙂

   Hän oli letkeä, aina iloinen ekstrovertti, jonka kotona oli rento tunnelma, hänen vanhemmat tanssi ja eli kovin värikkään äänekkäästi ja iloisesti minutkin mukaan perheensä erikoisuuksiin ottaen 🙂
   Heidän villakoirien nimet olivat Zulu ja Nego ja minun lempinimi ”busseta braca” ja ystävättäreni lempinimi ”busseta negrita” mitkä kikatuttivat esiteinien elämässä koulussakin toisiamme näillä nimillä kutsuen.

 12. Nyt kylläkin otat taas omat kokemuksesi todisteeksi ja se on juuri yksittäistapaus.
  Kansainväliseen kouluun tulevat oppilaat ovat pääosin hyvin koulutettujen vanhempien perheistä. Tavalliset maahanmuuttajat eivät sellaiseen usein mene jo siksikin että siellä pitää pystyä seuraamaan opetusta englanniksi mikä testataan jo pääsykokeissa. Ja kun tulijat ovat niin eri kulttuureista niin ei pääse syntymään jengejä.
  Jos tulee paljon väkeä jostain niin on ratkaisevaa millaisesta maasta tulijat ovat senkin takia että koulutustaso joko auttaa tai estää kotoutumista. Kuten sanottua, Ruotsissahan asia on jo testattu, samaa virhettä ei ole pakko toistaa.

  1. Ei pidä paikkaansa, mutta minä en halua tätä ala-arvoista keskustelua jatkaa. Minulle riittää tämä rasismi. Häpeällistähän tämä on.

 13. Ehdotan väestönvaihdoksi persujen jäsenkirjan omistavien ilmaista kyydittämistä Venäjälle, Venezuelaan, Kuubaan ja loput valintansa mukaan Malmön lähiöön.
  Suomeen takaisin yrittäessä tarvitsevat erikoisviisumin migrin vahvistamana.
  Mutta kielteinen päätös tulee varmaan kaikilta mailta vastaanottaa kansallisen turvallisuuden vaarantavia mesimäyriä vieraslajina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *