Korrekti maailma on pieni

Länsimaat ovat heränneet viime vuosina vahvaan itsesensuuriin ja -ruoskintaan. Kaikki paha pitää poistaa maailmasta, eikä mikään hinta ole liian kova. Ja se hinta ei ole enempää tai vähempää kuin sivistyksen täydellinen tuho. Tällä kertaa referenssiä pariin suuntaan Amerikan mantereelle.

Oikeisto tai vasemmisto, sama tulos

Olemme Suomessakin kuulleet uutisia Floridasta, jossa väkevän äärikonservatiivinen hallinto on käynyt kirjojenkin kimppuun. Sanovat, että tämä on hyvä juttu ns. woke-ilmiötä vastaan, että nyt poistetaan lapsilta haitallinen altistus väärennetylle historialle, sukupuolivähemmistöjen asioille, ym. Lopputulos kuitenkin on, että kouluissa ja kirjastoissa on vaihdettu hyllyissä kirjat hämähäkinseitteihin.

Kanadassa puolestaan puhaltavat vasemmistolaiset tuulet. Jos kirja haluaa olla esillä, on ensin varmistuttava että se ei käytä negatiivisia stereotypioita vähemmistöistä, siinä on eri etnisyydet tasa-arvoisesti edustettuna ja muutoinkin aatemaailma modernin puhtoinen. Lopputulos? Tyhjiä kirjahyllyjä, kuinkas muutenkaan.

Kirjasta – ja siten tieteestä, historiasta ja oppimisesta – on tullut molempien ääripäiden yhteinen vihollinen. Pitäisikö sentäs kehua heitä fiksuiksi? Ymmärtävät, että kirjoissa on voimaa ja niiden lukeminen voi tehdä ihmisestä fiksun ja ajattelevan. Sellaiset historian hienot nimet kuten Mao, Pol Pot ja Hitler, ymmärsivät rajattomassa viisaudessaan käydä kirjan ja varmuuden vuoksi myös lukijan kimppuun. Heidän ylvääseen joukkoon astuvat nyt nimet kuten Ron DeSantis ja Justin Trudeau.

Paha teko, mutta vain pahiksille

Osaamme toki tuomita täällä henkilöt aatteemme mukaan. Oikeistoliberaali jyrähtää Trudeaulle, kun taas vasemmalla päin DeSantis on tulilinjalla. Molemmat toki kritiikkinsä ansaitsevat, mutta tässä menee vanha sanonta toisinpäin: kun toiselle pyllistää, toiselle kumartaa. Pöyristymme kun ”ne” tuhoavat kirjoja, mutta ymmärrämme kernaasti kun ”me” teemme sitä.

Näin ollen sivistyksen tuhoaminen jatkuu hurraahuutojen saattelemana. Kukaan ei välitä sodasta kirjoja vastaan, kunhan vain oikeat henkilöt ovat sotaa käymässä. Vuosisatoja sitten, Euroopan käydessä vastaavaa sotaa sivistystä vastaan, pelastui iso osa klassisesta kirjallisuudesta Lähi-Idän maihin. Arabimaiden sivistyksen aika oli lyhyt, mutta se riitti turvasatamaksi, josta kadonneeksi luultu tieto pelastettiin myöhemmin takaisin. Kun olemme nyt toistamassa historiamme pahimpia virheitä, kysymys kuuluu: missä on sivistyksemme turvasatama tällä kertaa?

33 vastausta artikkeliin “Korrekti maailma on pieni”

 1. Surullista, mutta aiheesta on Kyuu huolestunut. Matkaa taaksepäin kohti kivikautta kiihdyttää myös se että ihmiset eivät lue edes niitä hienoja kirjoja joita vielä ainakin Suomessa on yllin kyllin tarjolla. Jos luetaan niin luetaan joutavanpäiväistä viihdettä tai dekkareita ym kaupallisia kirjoja joissa väkivalta on syötti ja fokuksessa.
  Pahin lukemisen tappaja ja syy yleissivistyksen laskuun ovat älypuhelimet.

  1. ”Pahin lukemisen tappaja ja syy yleissivistyksen laskuun ovat älypuhelimet.”

   — Olen eri mieltä; monet sivistyneiden perheiden nuoret ovat löytäneet somesta ja älyluureiltaan kirjayhteisöjä, älyllistä stimulaatiota oppia kieliä lukemalla vieraskielisiä nuortenkirjoja jne.

   Ongelman muodostaa ennemmin wanhoihin ajatusmalleihin ja käsityksiin tarrautuminen, joita kun kylvää jälkipolvilleen, suhtautuvat hekin älylaitteisiinsa entistä idioottimaisemmin, käyttäen teknologiaa oman seksuaalisuuden, viettien sekä narsistisen itsepönkityksen välineinä sen sijaan, että näkisivät teknologian kapeat mutta hyvätkin mahdollisuudet sekä oppisivat terveen itsekritiikin suhteessa omaan toimintaansa (äärikonservatiivisuuden uhrit eli juntit & persut).

   1. Ehkä siinä maailmassa joka on lähelläni ei ole näitä sivistyneitä perheitä. Toivottavasti niitä kuitenkin riittää että enemmänkin olisi väärässä kuin oikeassa lukemiseen innoituksen suhteen älypuhelimien avulla.

   2. Liisan kaltaiset jäkättäjät käyttävät älylaitteitaan paskan jauhamiseen.

 2. ”Kun olemme nyt toistamassa historiamme pahimpia virheitä, kysymys kuuluu: missä on sivistyksemme turvasatama tällä kertaa?”

  — Kuten olen aiemminkin ajatuksiani tähän samaan asiaan liittyen täällä blogeillakin ilmaissut, aprikoin omasta kokemuksestani jatkaen, että koen Kiinan ja itään päin katseen suuntaamisen yleisemmin itselleni kiinnostavampana ja mielekkäämpänä kuin läntisten yhteisöjen ylistykset.

  Olkoonkin, että Kiinassa on omat vakavat ongelmansa, pidän kulttuuria erittäin kiinnostavana ja omalla tavallaan hienostuneena siinä, miten he osaavat arvostaa historiaa sekä perinteitä, mutta kuitenkin ovat ottaneet käyttöön reformeja sekä järjestelmiä, jotka samanaikaisesti haastavat länsimaiset järjestelmät että ovat kilpailukykyisiä järjestelmiemme kanssa.
  Kiina on onnistunut selvitymään talouskriiseistäänkin sekä suuristakin haasteistaan aina omalla tyylillään — ja suhtaudun suurella mielenkiinnolla siihen, miten heidän järjestelmässään kapitalismista ja kulutushysteriasta motivoitumattomat nuoret tulevat kehittämään yhteiskuntaa sellaiseksi, joka kenties on kestävämpi, uudenlaista, miellyttävämpää ja herkempää ihmiskäsitystä palvelevampi sekä tulevaisuuden ihmiskunnan arvoja palveleva.

   1. Saanko Juhak huomauttaa-muistuttaa, ettei sinulla ole minkäänlaista mahdollisuuttakaan muuttaa mielipidettäni hyökkäilemällä kommenttieni kimppuun, unohtaen tyystin antaa oma itsenäinen panoksesi itse blogin aiheeseen. Jonka sijaan haastat riitaa, koska riitely on ilmeisesti ainoa mikä kiinnostaa ja mihin on vajottu kuin sementoituneeseen mutaliejuun kiinni.

    Mutta mitä enemmän riitaa haastatte, sitä syvemmin ja vahvemmin olen juuri sitä mieltä, mitä itse olen. 🙂

    1. En vähimmässäkäään määrin kuvittele voivani muuttaa sinun ajatusmaailmaasi, mikä sekavuudessaan on luku sinänsä.
     Kuitenkin minulla on täysi oikeus kommentoida sepustuksiasi piittaamatta tippaakaan siitä, mitä mieltä sinä siitä olet.

     1. Taitaa olla aika samantekevää mitä kirjoitan, kun keskustelun taso on sitä luokkaa, ettei rakentavan kritiikin käsitettä edes tunneta saati kyetä erottamaan mikä ero on sillä kun itse kommentoin olevani eri mieltä erimielisyyteni perustellen vs. sivistymättömällä moukkatasolla tapahtuva hyökkäävä tylytys ja demuttelu, jolla ei ole fiksun argumentoinnin eikä rakentavan kritiikin kuten ei mielekkään keskustelunkaan kanssa niin mitään tekemistä.

      Kun käsitykset siitä, mitä keskustelu ylipäätään on, eroavat niin radikaalisti, on se sivistyneemmälle/ hienotunteisemmalle henkilölle kuin pään hakkaamista betonivalliin, kun kommentoi Pirkan blogeilla.
      Minulla on erinomaisen hyvät kommunikointitaidot sekä itseilmaisu, joten syyllistämiseni iän, sukupuolen sekä erimielisyyteni vuoksi on teidän oma häpeänne, kuten taipumuksenne vainota jne. Ei minun häpeäni.

      1. Näytät pitävän ”hyvänä kommunkointitaitona” toisten mollaamista, aiheeseen liittymätöntä massiivista sepustelua ja itsesi kehumista.
       Siinäpä sitten jatkat…

       1. Kyllä aikuisten miesten ja mielenterveysongelmaisten pitäisi sietää keskustelussa esitettyä kritiikkiä ilman, että heihin kohdistuva kritiikki johtaa rikolliseen vainoamiseen sekä teknologian väärinkäyttöön kostoksi siitä, että heitä kohdellaan kuten muitakin ihmisiä.

       2. Siinä ei ole itsekehua, vaan se on kuiva fakta, että minulla sattuu olemaan hyvä ilmaisukyky niin kirjallisesti kuin kuvataiteellisestikin ja piirrän fotorealistisesti, mitä ei kenenkään tarvitse nähdä uhkana omalle itselleen.

        Se on sama kuin vaatisi naiselta rintojen pois leikkaamista, kun itsellä ei ole vastaavia. Siinä ei ole mitään mieltä.

       3. On sairasta vihata ja kadehtia toista joidenkin toisen vahvuuksien takia, jonka vuoksi ryhtyy kostamaan ja vainoamaan, jotta itsellä olisi voimaantuneempi olo. Elämäni ei ole sen mielenkiintoisempaa tai tylsempää kuin kenenkään muun, vaikka olenkin lahjakas jossakin.

       4. Se ei ole minun ongelmani eikä siitä tarvitse tehdä minun ongelmaani, ettette te aikuiset ihmiset kykene ilmaisemaan itseänne tai tunnette katkeruutta siitä, jos joku taiteellisesti lahjakas ottaa taiteensa avulla kantaa yhteiskunnallisiin asioihin.

        Se ei oikeuta ketään ryhtymään salaa/ laittomasti netissä vainoamalla todistelemaan itselleen ja toisilleen, että ”mekin ollaan hyviä ja kyllä mekin osataan jotain”.

        Suomen laki on yhteinen kaikille ja koskee kaikkia.

       5. Luulisi, että kritiikin puolesta puhuka tulkitsee asian niin, että vain ”aikuisten miesten ja mielenterveysongelmaisten pitäisi sietää keskustelussa esitettyä kritiikkiä ilman, että heihin kohdistuva kritiikki johtaa rikolliseen vainoamiseen sekä teknologian väärinkäyttöön kostoksi siitä, että heitä kohdellaan kuten muitakin ihmisiä.”
        Jostain oudosta, mutta kirkkaasti näkyvästä ilmiöstä vaikuttaa siltä, että et liisa kestä itse asiallistakaan kritiikiä, vaan siirryt välittömästi mollaamiseen kykenemättä tai edes haluamatta sitä kritiikkiä asiallisesti käsittelemään.

       6. Itse asiassa kykenen ottamaan aika erinomaisenkin hyvin kaikenlaista rakentavaa kritiikkiä, mutta myös paskaa naamalleni; se on itse asiassa suuri ongelmani, liiallinen ymmärrys jopa kaikenlaisia hörhöjä ja sekopäitä kohtaan. Yritän oppia siitä irti ja kehittyä paremmaksi.

   2. Kiinalaisessa kulttuurissa kuten japanilaisessakin rakastan sitä, miten kanssaihmiset ovat herkkiä ja hienotunteisia toisiaan kohtaan. Heiltä suomalaisilla ja länsimaisilla navetoiden kasvateilla sekä banaalin alatyyliseen keskinkertaisuuteen taantuneilla kaupunkilaisilla olisi valtavasti opittavaa.
    Kun länsimaisen demokratian sananvapaus kaiken läpinäkyväksi ja loputtomaksi tiedollistamissilpuksi tekemisen pakkomielteineen tuottaa kulttuurin, missä kukaan ei viihdy ilman terapiaa ja lääkitystä tai erakoitumatta mökille vainoamaan ventovieraita kanssaihmisiä tai omia naapureita, olisi aika vakavasti katsoa peiliin ja miettiä miltä oma lanta ja mielisairaudet toisista tuntuvat.

 3. Taisit olla juuri MTV:n haastattelussa, mielenkiintoista meininkiä, respect.
  Siinä jokainen voi osallistua muutakin kuin istuen tietokoneella tai älypuhelimella.
  Aikoinaan sarjakuvia tuli tehtyä ja mm Rumbassa niitä möin pitkin Suomea, jokainen on lahjakas jossakin ja tuo tapahtuma jossa erilaiset ihmiset voi olla niitä hahmoja kuin haluaa on hienoa. Tästä voisit tehdä jonkinlaisen blogin?

  1. Koneella istumiseen sekä teknolgiaharrastuksiinne liittyen mietin, mikä mahtaa olla sellaisen aikuisen miehen henkinen ikä, joka saa mielihyvää siitä, että voi käyttää teknistä osaamistaan laittomiin toisten ihmisten liittymillä tapahtuvan viestinnän sekä ventovieraiden yksityisviestien seurailuun?

   Ymmärrän, että jollekin päiväkodin ja ala-asteen pikkupojille, joiden etuotsslohko ei ole vielä kehittynyt/ kypsynyt, tuottaa se mielihyvää sekä iloa voida salaa tehdä asioita joiden tietää olevan kiellettyjä/ väärin.
   Mutta tämä sama ilmiö aikuisten yli nelikymppisten miesten kohdalla taitaa kertoa jostakin muusta.

   On kurjaa ajatella, että omia puutteita tai komplekseja kompensoidaan sortumalla laittomuuksiin. Ettei kyetä itse pysäyttämään itseä siihen kohtaan, missä laillisen netinkäytön ja laittoman teknologian väärinkäytön raja menee.
   Se on ikävää ja valitettavaa.

 4. Jaa, nekö saivat sen pihalle, kauhiaa.

  Mutta sen sanon että lukeminen on arvokasta. Kirjasta, kännykästä, e-kirjasta, ihan sama. Lukeminen on arvo.

  Korostan tätä asennetta siksi, että käsivammani vuoksi minun on kivuliasta lukea kirjoja. E-lukijan avulla voin lukea kirjoja ilman kipuja. Ei toki haittaa että saan siihen maksutta parilla klikkauksella aika lailla joka ikisen tekijänoikeudelta vanhentuneen kirjan, eli siis kaikki mahdolliset klassikot halki vuosisatojen. Nyt jollain on tilaisuus sanoa että taisin lukea Macchiavelliä kun olen tällainen paskiainen.

  Noh, niin luin.

  1. Hyvä oli TV lähetys, minä itse juuri toivon että enemmän porukka avautuu harrastuksistaan.

 5. Täytyy myöntää että olen arvostanut kovasti Ylen juttuja joissa on kiinnostavia ihmisiä ja kiinnostavia harrastuksia. ”Uutisarvoa” ei tällaisella ole, mutta maailmaa avartavaa arvoa sitäkin enemmän.

  Mitä paremmin ymmärrämme toisiamme ja erilaisia asioita, sitä vähemmän vihaamme.

  Siksi, kaikki pöhköt ihmiset, nostan teille hattua.

   1. Kyuulla on hyvä pointti tuossa; tai kaksi:

    1. YLEllä on monipuolisesti maailmankuvia laajentamaan auttavaa tarjontaa

    Ja

    2. minullekin tekisi hyvää keskittyä arvostamaan erilaisia asioita sekä pöhköjä ihmisiä jatkossa riittävältä etäisyydeltä, vaikkapa lukien heistä juttuja ilman ajatustakaan siitä, että tutustuisin saati sotkeentuisin itse heihin — näin erilaisuus ja sekopäisyyskin pysyisivät sopivan kevyellä ja etäisellä tasolla itselleni siten, että niistä voisi enemmän iloita vaan.

    Myös ASMR videoiden katselu, jossa joku hyvännäköinen mies roolikeikkii jotakin maajussia tai velhoa voisi toimia riittävänä annoksena, josta jäisi käteen lähinnä myönteiset asiat.

    1. Miksei persu- ASMR:ääkin, vaikka viisi minuuttia kerran vuodessa kun joku partajaakko rapisevassa vaatteessa lukisi jotakin sotaromaania kuiskien kirjanlehtiä käännellessään: ”feminatsi, punademu, kommunisti, putin-trolli, kana-aivo, vajakki, femakko, femakko, femakko…” jne.

 6. Höpöttäjä-Liisa ei ymmärrä olla huomaavainen itämaiseen tapaan.

  ”Kiinalaisessa kulttuurissa kuten japanilaisessakin rakastan sitä, miten kanssaihmiset ovat herkkiä ja hienotunteisia toisiaan kohtaan. Heiltä suomalaisilla ja länsimaisilla navetoiden kasvateilla sekä banaalin alatyyliseen keskinkertaisuuteen taantuneilla kaupunkilaisilla olisi valtavasti opittavaa.”

  1. Pakkomielteinen läheisriippuvuus toisen nimimerkkiin voi kertoa omaa tarinaansa henkilön varhaislapsuudesta.

   Se, että esitän asioihin liittyviä erimielisyyksiä huomauttaen vaikkapa ihmisen itsensä korostamaan liberalismiin liittyvästä ei rinnastu Savikiven jatkuviin minuun ja nimimerkkiini henkilökohtaiseksi lässähtävään epätoivoon.

  2. Taitaa olla liikaa vaadittu sen ymmärtäminen, että se on täysin asiatasolla tapahtuvaa keskustelua viitata liberalismiin, kun toinen itse sellaiseksi profiloitunut.

   Minä sen sijaan en ole profiloitunut fasistiksi, femakoksi, vajakiksi, psykopaatiksi, kana-aivoksi, vuodattajaksi, feminatsiksi, höpöttäjäksi , kommunistiksi kuten en punademuksikaan; en edes iso-Mörkötaloksi alun perin, vaan nämä nimitykset kuvastavat miesten ja matojen, vässyköiden sekä narsistien omia päänsisäisiä maailmoita, joissa harvassa rehellisesti itse viihtyisin viittätoista minuuttia pidempään.

   1. Nämä profiloinnit ovat suoraa seurausta jatkuvasti tekemästäsi miesten mollauksesta ja nimittelemisestä – eivät mistään muusta..

    1. Ei taida kuitenkaan olla niin kuin Juhak uskottelee itselleen. Yleisellä tasolla miehistä puhuminen samaan sävyyn mitä Pirkan verkkomielisairaalan rasismissa sekä misogyniassa on naisista töötätty, ei oikeuta toistuvaa blogialustan säännöt rikkovaa henkilöön menemistä, jolle moderaattorit eivät kykene tekemään mitään.

     Vastaava idiotismi on johtanut minut etsimään uutta asuntoa fuksummalta alueelta ja toisesta kaupungista.

     1. Kuten totesin, omista kommenteistasi ne profiloinnit ovat syntyneet ja juuri vahvistit sen kirkkaasti.

      1. Se, että vaikkapa Norppa-nimimerkkiä käyttävä on nopeasti poistanut blogistaan äärimmäisen syrjiviä sekä naisvihamielisiä kommentteja, ei tarkoita etteikö sellaisiakin olisi täällä ollut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *