Mitä tarkoittaa henkilöön meneminen

Säännöissämme lukee: …henkilöön kohdistuvaa asiatonta käytöstä tai minkäänlaista uhkailua ei suvaita. Koska asiasta on mahdollista epätietoisuutta, per taannoinen blogaus, katson tarpeelliseksi kerrata. Pohdin pari kertaa pitäisikö tätä avausta tehdä, mutta koska tähän liittyy toisesta henkilöstä esitetty virheellinen väittämä, katson tarpeelliseksi.

Ensinnäkin totean, että arvilla on toki oikeus poistaa blogistaan kaikki kommentit joista ei pidä. Tässä ei ole kyse siitä että olisi toimittu sääntöjen vastaisesti.

Mutta väite siitä, että kanssablogisti olisi käyttäytynyt sääntöjen vastaisesti on sen verran ikävä, että tätä on syytä oikoa. Henkilöön meneminen tarkoittaa sisältöä, joka käsittelee halventavasti henkilön luonnollisia ominaisuuksia, kuten vaikkapa sukupuoli, ikä, ihonväri, synnyinmaa, seksuaalinen suuntautuminen ja sitä rataa. Toisin sanoen, asioita, joihin henkilö ei voi vaikuttaa.

Sen sijaan henkilön toimien tai lausuntojen kritisointi ei ole henkilöön menevää kritiikkiä. Blogit ovat sosiaalinen alusta, suunniteltu keskusteluun. Kirjoittaja esittää väitteen, kommentoijat kannattavat, vastustavat, haastavat, jatkavat keskustelua ja niin edelleen. On toki jokaisen oma asia mitä kommentteja blogistaan haluaa poistaa, mutta lähtökohtaisesti dialogille on suotavaa tehdä tilaa. Jos tarkoitus on julistaa vailla keskustelua, siihen on paremmin soveltuvia viestintävälineitä.

Sitten tarkennus: Luin läpi kaikki em. blogauksen poistetut kommentit ja otin aiheeseen myös toisen mielipiteen varmuuden vuoksi. Yhdessä poistetuista viesteistä oli jotain mitä voi subjektiivisesti kutsua huonoksi käytökseksi, mutta ei sitä henkilöön meneväksi voi kutsua. Poistetuissa viesteissä ei, vastoin kirjoittajan väitettä, ollut henkilöön menevää sisältöä.

Ja vielä kertaus: kukaan ei ole rikkonut blogin sääntöjä. Em. väitteen esittäminen ei ole sääntöjen tai lain vastaista.

48 vastausta artikkeliin “Mitä tarkoittaa henkilöön meneminen”

 1. Tuo henkilöön menevän lausunnon raja on aika vaikea vetää oikeaan kohtaan. Kyllä minä ainakin joudun miettimään, onko jonkun lausuma oikein ”paskamainen” mielipide toisen ihmisen vaikkapa poliittisesta kannasta ja ominaisuudesta henkilöön menevä. Ei siinä siis tartuta fyysisesti kenenkään kraiveliin kiinni. Kyllä minä ainakin poistaisin, jos joku sanoisi, että jompi kumpi meistä, tai vaikkapa molemmat olisimme melkoisia paskaläjiä, eikä suustamme tulvi muuta, kuin sontaa.

 2. Minä täälläkin aina joskus, onneksi harvoin joudun miettimään onko nyt kyseessä ”henkilöön menevä” loukkaus. Onneksi erittäin harvoin ja sananvapaus on nykyään sitä mitä on. Minä saatan olla myös hiukan vanhanaikainen ja jäykkäniskainen.

 3. En ymmärrä, miksi Arvin blogista on tehty joku esimerkkitapaus, kun Arvi minun kokemuksen mukaan on niitä kirjoittajia, jotka vähiten toisia täällä nimittelee. Aika outoa. Kannattaisikohan Kyuun ehkä ensin puuttua niihin blogaajiin, jotka minuakin ovat feminatsitelleet, trollitelleet, haukkuneet vajakiksi sekä useita kertoja henkilöön mennen esittäneet arvioita, olettamuksia sekä arvostelmiaan minun terveydentilasta, parisuhteistani, perhesuhteistani jne.

  Eiköhän ne muut Arvia narsistisemmat henkilöt ja omassa ihraisessa sovinismissaan lilluvat sopisi ensin palauttaa maanpinnalle?
  Vai estääkö mahdollinen jääviys/ miesihastus moderoimasta reilusti ja tasavertaisesti?

 4. Itse pidän Arvia ilahduttavan avoimena ja reflektiivisenä kirjoittajana, jolla harvinaisen vähän taipumusta kukkoilla ja kovistella muita bloggaajia täällä.

 5. Onhan täällä myös kirjoittaja joka näkee joka puolella ”persuja” ja muita ihmeellisiä asioita, meitä on joka junaan ja osa on jäänyt jo asemalle 😅👍

  1. Poliitisen puolueen arvostelu ei ole henkilöön menoa terv tepivaari

 6. Tarttuisin vielä tähän lauseeseen:

  ” Henkilöön meneminen tarkoittaa sisältöä, joka käsittelee halventavasti henkilön luonnollisia ominaisuuksia, kuten vaikkapa sukupuoli, ikä, ihonväri, synnyinmaa, seksuaalinen suuntautuminen ja sitä rataa.”

  — Itse en pidä realistisena väitteenä sitä, että ihmisen seksuaalisuus olisi jokin pysyvä vakio, johon ei voi vaikuttaa. Ihmisen seksuaalisuushan on yksi ihmisyyden fluideimmista osa-alueista, joka muuttuu ja kehittyy läpi ihmisen eliniän, riippumatta siitä mitä näennäisiä sosiaalisia kategorioita tai leimoja sille laitamme. Jo ihan pornon määrä sekä sen tarjonnan valtava laajuus kertoo tarinaa siitä, että aivan heteroseksuaalisetkin ihmiset ovat paljon muuta kuin mitä väittävät olevansa. Yhteiskunnalliset normit ja statukset toki ovat mitä milloinkin ovat, mutta todellisuus kuitenkin lienee paljon muuta. Lisäksi ihan hyvinkin monilla asioilla, kuten lääkkeillä, yhteiskunnallisella mielipidevaikuttamisella yms. lienee vaikutusta siihen, mitä ihmiset uskovat itsestään ja omasta seksuaalisuudestaan sekä miten omaa seksuaalisuuttaan päätyvät ilmaisemaan.

  En usko hetkeäkään siihen, että ihmisen seksuaalisuus olisi jokin yksi, muuttumaton ja siististi yhteiskuntanormeihin lokeroitu pysyvä realiteetti, vaan eläimellisen primitiivinen, pohjaton suo, jossa ihminen itsekään ei tiedä mitä oikeastaan pitää sisällään, vaikka luulee itsestään milloin mitäkin.

 7. On muitakin syitä poistaa kuin henkilöön meneminen kuten kommentointi, joka vie harhateille itse blogin aiheesta.
  Arvin poistot liittyvät aatteeseen, joka on sydämen asia itselle.

 8. Minä kirjoitin tähän kommentin, tai pari kommenttia takaperin.Sitten tapahtui jotain kummallista, olin tallentamassa sitä niinkuin aina. Mutta se katosikin johonkin, tilalle tuli ruutuun lappu, jossa luki ”sinulla oli yksi vapaalippu, mutta sekin meni mönkään”. Sitten ei siis mitään, kuka tietää tästä ja kuka piruilee.

  1. Sama täällä kännykällä kirjoittaessa, Joku 5G yhteyshäiriö on ollut muutaman päivä ainakin täällä. Tuli joku tyhjä ruutu ja musta pirun kuva keskellä ja kommentti hävisi.
   Myös hetki sitten. Tämän kirjoitin kiinteällä läppäriyhteydellä.

 9. Aikoinaan joissakin perheissä lasten piti teititellä vanhempiaan kunnoittavasti ja sama koski koko kyläyhteisöä opettaja mukaan lukien. Tielä vastaantulevaa tervehdittiin kumatraen ja tytöt niiaten….

 10. Liisa, peruste siihen miksi tästä jutusta tehtiin blogaus lukee itse leipätekstissä. Siinä oli esitetty virheellinen väite, jota ei haluttu oikaista itse jutussa. Kuten todettu moneen kertaan, arvi ei ole rikkonut mitään sääntöä. Joskus on hyvä avata taustoja ihan vain siksi että on hyvä avata taustoja. On monta muuta aihetta joista varmasti myös keskustella, mutta esimerkiksi yksittäisiä moderointipäätöksiä ei avata julkisesti, ellei jokin suora osapuoli itse niitä ensin nosta esiin. Niistä ilmoitetaan asianomaiselle, mutta julkisiin häpeärangaistuksiin en rupea. Jokainen töpeksii joskus eikä niihin tarvitse jäädä murehtimaan. Kyllä minunkin viestejä moderoitiin muutama kerta Aamulehden blogeissa.

  Sen sijaan toivoisin, että kanssablogaajia ei nimiteltäisi sillä tasolla kuin edellä näkyy. Se ei ole keskustelua kehittävää.

  Muistan itse ruotsin kielen opettajan yläluokilta peruskoulusta. Itse ainehan oli ja on täysin turha, mutta opettaja oli todella tiukka, jämpti ja tämä rouva vaati perinteisen kohteliasta teitittelyä. Moni piti sitä typeränä, mutta itse pidin hurjasti tuosta luokasta ja opettajasta, ennen kaikkea siksi että hän oli reilu. Sama sääntö kaikille. Aniharva opettaja oli reilu, hän oli. Jokainen sai mahdollisuuden.

  Siltä osin mitä pystyn, haluan noudattaa tätä mallia.

 11. En ole täällä netin keskustelupalstoilla kirjoitellet juurikaan muualla kuin ensin Vihreässä Langassa, sitten Aamulehden blogiosastolla, sen lopetettua toimintansa siirryin Pirkan blogeihin 2017.
  Olen esiintynyt omalla nimelläni.
  En ole tähän mennessä saanut yhtään bannia näistä mainitsemistani keskustelufoorumeista.

  Nimimerkki Liisa katsoo vain peiliin!
  Ei tällä kertaa muuta.

 12. Liisan kommentista.”En ymmärrä, miksi Arvin blogista on tehty joku esimerkkitapaus, kun Arvi minun kokemuksen mukaan on niitä kirjoittajia, jotka vähiten toisia täällä nimittelee. Aika outoa. Kannattaisikohan Kyuun ehkä ensin puuttua niihin blogaajiin, jotka minuakin ovat feminatsitelleet, trollitelleet, haukkuneet vajakiksi sekä useita kertoja henkilöön mennen esittäneet arvioita, olettamuksia sekä arvostelmiaan minun terveydentilasta, parisuhteistani, perhesuhteistani jne.”

  Liisa on itse aloittanut veetuilun minua kohtaan ja olen ilmoittanut hänelle, että sitä saa mitä tilaa.
  Veetuilusta tarpeeksi saatuani olen sanonut häntä kahdesti feminatsiksi ja kerran vajakiksi. Joten Liisa voi lopettaa liioittelun.
  Jos hän toimii enemmänkin tarkoituksellisesti kuin spontaanisti niin sittenpä toimii.

  1. Hmm, mitähän minä voisin keksiä ilmoittaa nimimerkki Lasse Kallolle? 🤔 Ehkä olisi paikallaan todeta, että miesten kovistelu saa oman mielikuvituselimeni lörpähtämään veltoksi. What can i say, Lasse. 🪱

   1. Olen ilmoittanut ennenkin että esiinnyn omalla nimelläni.
    Jos ei itse tiedä onko mitään sanottavaa, ehkä kollektiivinen alitajunta tietää.😐

    1. Ilmoittele kuule minun puolestani aivan vapaasti vaikka että otsasi keskellä on kolmas silmä.

     1. Tunsin silloin ennen henkilön, joka oli kova kiusoittelemaan ja härnäilemään muita. Jos häntä erehtyi kiusoittelemaan, hän suuttui kuin leimahdus. Hän sai aikaan täälläpäin sanonnan ”Suuttuu tyhjästä kuin Kytkös-Matti” (nimi muutettu).

      1. Aivan. Sitä kuitenkin jäin vielä miettimään, että miksi ylipäätään haluaisit kiusoitella henkilöä, jonka koet vajakiksi, Putinin trolliksi, feminatsiksi sekä quote on quote ”yhtä törkeäksi, egoistiseksi ja miehiä vihaavaksi naisoletetuksi” kuin mitä nettipresenssini?

      2. Miten muuten Lasse tuolla logiikallasi; koetko sitten itsesi superegoistiseksi?!

       1. ”Yliminä eli superego (saks. Über-Ich) on psykoanalyyttisen teorian mukaan yksi ihmisen psyyken kolmesta kerroksesta. – –

        Freudin alkuperäisen teorian mukaan yliminää voidaan luonnehtia oidipuskompleksin perilliseksi. Kun lapsi havaitsi, että isä on esteenä oidipaalisten toiveiden täyttymiselle, minä muodosti saman esteen itseensä ja jäljittelemällä pääsi osalliseksi isän voimasta. Yliminä ei kuitenkaan ole vain varhaisimpien eroottisten kohteenvalintojen jäänne, vaan sen perustana on myös reaktionmuodostusta: paitsi että lapsen pitää olla sellainen kuin isä, hän ei toisaalta saa tehdä kaikkea, mitä isä tekee.”
        (Wikipedia)

       2. ”Kelpo vaimo on miehensä kruunu, mutta kunnoton vaimo on miehelle kuin mätä luissa. ” – Sananlaskut.

 13. Edellistä kommenttia kirjoittaessani kirjoituskenttään ilmestyi itsestään monta riviä tekstiä, suomenkielistä. Aivan kuin jokin koneäly olisi halunnut estää minua jatkamasta. Muutin kirjoituksestani muutaman sanan ja ”kummittelu” lakkasi.
  No, maailma on ihmeitä täynnä.

  1. Sielläkö seilaa se minun eilen hukkunut kommenttini, se eilen hähti ilman ennakkoilmoitusta kesken kirjoittamisen. Tuntuu omituiselta, jos ei peräti mahdottomalta, mutta niin vain kävi. Mutta pitäkää rauhassa.

 14. ”Kelpo vaimo on miehensä kruunu, mutta kunnoton vaimo on miehelle kuin mätä luissa. ”

  — Asia kuitti. Vaihdankin tuota pikaa auton hevoseen/ muuliin, jonka kanssa palaan aikakoneella 1720-luvulle. Pullautan sitten ainakin 15 lasta kelpo miehen kyntöpellon vakoon samalla kun allit käsissä höllyen isken lihakirveellä napanuoria poikki markkinoillla ahkerointini lomassa, jossa rapa, veri sekä istukat roiskuvat värjäten valkoisen hääkoltun helmat aivan kuraisiksi! Olen kuusi kertaa leveämpi ja isokokoisempi kuin tuo kelpo isäntä, joka saattoi myös olla verisukulainen — mutta mistä senkään erotti savupirtin hämärässä, saati jaksoi noita lätinöitä ja lotinoita huomata tahi miettiä, kun kiire oli jo aamun taikinoita kaulitsemaan: ei siinä naiskuntoa kysytty kun isäntä nostaa-heilutettiin pellonvakosesta vasemmalle olalle samalla kun kaksoset roikkuivat molemmissa rinnoissa ja oikeassa kädessä 40l sanko kirnuttua voita! Siinä kuule seitsemännen äpärän kohilla enää edes huomannu kävikö joku lätinöimässä hameen alla. Lapset ne tehtiin peltotöihin kun ei talon juopoista mihinkään ollut, eivätkä missään tuntuneetkaan!

  1. Jälkikäteen vähän mietin, että maistoikohan se kelpo isäntä, kun vahingossa molskautin istukan keittoliemen sekaan — hyvinpä tuo velli isännälle näytti maistuvan!

   1. Kyllä isäntä senkin lihaklöntin leuoissansa lussutti, ja hamusi vähän rinnasta päälle tuoretta maitoa!

 15. Keräätkö lisää uhripääomaa? Kuinka paljon sitä pitää saada?

  1. ” Keräätkö lisää uhripääomaa? Kuinka paljon sitä pitää saada?”
   T. mies vailla tasa-arvoa 🤭

 16. ”Moni viskoo sanoja kuin miekanpistoja, mutta viisasten kieli on lääke”. -Sananlaskut.

  1. ”Sitä saa mitä tilaa” oli iskulause omankin nuoruuteni lutka-ajoilla; tai eräänlainen variaatio siitä:

   Annan ihmisille mahdollisimman nopeasti sen, mitä he haluavat, jotta he voivat siirtyä seuraaviin haluamisiin.

   Toimi hyvin. En käytä enää evolvoiduttuani itse muihin haluamisiin. 👍🏼

  2. Kyllä niitä mies-lutkia maailmaan mahtuu Lasse, semmoisia, jotka etsivät aina uutta äitiä. Kyllä minä ymmärrän.

   1. Jos on ollut kovin dominoiva äiti, sitä voi olla vaikeaa nähdä ympärillään olevissa muissa naissukupuolisissa oikeaa ”naiskuntoa”, kun syvällä sisimmässään tietää, miten asioiden kuuluisi olla. Äiti on ikään kuin nostanut riman liian korkealle omalle pojalleen kunnioittaa muita naisia. Ja tästäkös intersektionaaliset ”femakot” ja muut saavat kuulla kunniansa; etteivät he ole yksinkertaisesti mitään äitikruunuun verrattuna, joka päässä niin kovin painaa!

 17. ”Loukkaava sana nostaa vihan, mutta leppeä vastaus taltuttaa kiukun.” – Sananlaskut.

  1. Kyllä Lasse minäkin olin aikanaan kallellaan isukkeja kohtaan. 😂

  2. Voisinpa vielä jotenkin lohduttaa Lasse sinua ja Kyuu Eturauttia — tai ehkä voisitte pasifoida toisianne nuolemalla toistenne narsistisia haavoja?

 18. ”Hullun tie on hänen omissa silmissään oikea, mutta joka neuvoa kuulee, on viisas.” – Sananlaskut.

  1. Sinusta ei Lasse tulisi minulle mentoria edes märissä päivä-unissasi, turha sen vuoksi nimitellä myöskään hulluksi tai polkea jalkaa.

 19. Kissakin oppii käskyjä ja temppuja kuten koira, mutta toisin kuin koira, se ei kykene kiintymään ihmiseen eikä nauti yhteistyöstä, eikä kykene laumassa yhteistyöhön, vaan touhuaa ihmisen mukana parasiitinomaisesti koska hyötyy ihmisestä/ toiminnasta jotakin.

  Itse opetin lapsuudessani kissan juoksemaan pyörän vierellä yms. Ja aikuisena minulla oli eräs pelastettu kissa, joka oppi koiramaisesti kuuntelemaan puhetta sekä tottelemaan käskyjä. Laitoin sen kuitenkin pois antisosiaalisen saalistusvietin takia, kun rupesi vaanimaan sekä sadistisesti ilottelemaan itseään pienemmän koiran kustannuksella.
  Myöhemmin sitten kun kävin katsomassa kissaa, että kuinka se voi uudessa asuinpaikassaan, niin ei edes tervehtinyt minua tai osoittanut mitään kiintymyksen merkkejä, vaikka vuosia oli asunut kanssani. Oli jo muuttunut uuden kotinsa parasiitiksi nauttien elintasosta ja hyvästä passauksesta uudessa kodissa, mikä huojensi omaa mieltä ja vahvisti sen, että olin tehnyt oikean päätöksen sijoittaessani kissan pois terrorisoimasta omaa koiralaumaani (tuolloin kolme koiraa).

  1. 😅 tuli näköjään väärään blogiin keskittymishäiriössä 😄👏🏼🥳

 20. Et kai sentään niin egoistinen ole, että luulet jokaisen yksilöimättömän sananparren, aforismin tms. tarkoittavan sinua? Haluan uskoa, että tärkeilet ja kinastelet ja ymmärrät mukaväärin vain tärkeilyn ja kinastelun vuoksi, ajankuluksi, semmoista😃.

  Sana ”hullu” ei tarkoita monestikaan henkisesti sairasta, vaan typerästi toimivaa/käyttäytyvää. Myös sana ”tyhmä” on monesti sanan ”typerä” synonyymi. Tämä selvä.
  Saarnaajassa ja sananlaskuissa on ajatonta ja syvällistä viisautta. Niin myös monissa muissakin vanhoissa, kuuluisissa kirjoituksissa. Mm. kiinalaiset pikkutarinat ovat viehättäviä.

 21. http://kemppinen.blogspot.com/

  Äiti täyttäisi tänään 5.3. sata vuotta, ja lisäksi on hänen nimipäivänsä, Laila.
  Hän siis kuoli vasta muutama kuukausi sitten.

  Nyt työikäinen sukupolvi ei ehkä tiedä, että koko Suomi pyöri 1939 -1945 ja siitä vielä viisi vuotta eteenpäin, naisten varassa.
  Meillä teetettiin raskaita ruumiillisia töitä lapsilla ja vanhuksilla. Mistäpä lämmityksessä tarvittavat halot tai korvaava turve, kun viimeinenkin sekatyömies oli armeijan leivissä.
  —————————————————-
  On komea kirjoitus Kemppiseltä!

  1. ” Ahdistuksen lannistamia miehiä olivat tiet täynnä. Väärin annosteltu viina oli jokseenkin huono lääke.

   Luuleeko joku, että kukaan tulee terveenä takaisin sodasta? Minä sain täyttää 50 vuotta ennen kuin käsitin, että eräiden läheisten naisten mielestäni erikoinen luonne luontumuksineen oli muokkautunut viiden vuoden toiminnata rintamalottana. ”

   — Kemppisellä tuntuu olevan realistinen käsitys sodasta.
   Oma isoäitinikin toimi Lotta Svärdissä ja näki vähän kaikkea. Minä sain hänen päiväkirjansa.

  2. Kunnialla jo edesmennyt isoäiti piti huolen sodassa mielenterveytensä vaurioittamasta puolisostaan, jonka poismeno oli kuitenkin myös helpotus. Yksin jäätyään isoäiti ikään kuin puhkesi uudelleen kukkaan ja sai elää omaa elämää, joka oli jäänyt varjoon miestä tukiessa. Itse en ehtinyt tavata isoisää, joka haudattiin vuosi ennen syntymääni. Sain tuntea isoäidin vapaana, itseään kunnioittavana, hyvin elämänmyönteisenä naisena.

 22. http://kemppinen.blogspot.com/2023/02/rosvot.html

  Oman käsitykseni mukaan marxismi-leninismi oli sairaiden aivojen tuote. Lieneekö kohtalon ivaa, että aatteistaan käytännössä kiireesti luopunut Lenin kuoli nimenomaan aivoverisuonten kalkkeutumiseen, jota Stalin käytännön toimin edisti tai sitten ei.
  ——————————————
  Terävää analyysia Ukrainan sodasta, Talvisodasta ja muustakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *