Töihin ei ole enää turvallista tulla

Olen juutalainen The Guardian -sanomalehdessä, enkä koe oloani töissä turvalliseksi, kirjoittaa lehdessä työskentelevä henkilö. Otsikkotasolla tässä ei ole mitään yllättävää, mutta tekstin raapaiseva inhimillinen kulma satuttaa jostain tosi syvältä. Suomea myöten iso osa maailmaa on kovaa vauhtia unohtamassa Israelin kansan tuskan.

Yhden kuolema on tragedia

Historian yksi riemullisimpia hahmoja, eräs Stalin, totesi aikanaan että yhden kuolema on tragedia ja miljoonan kuolema vain tilastotieto. Se tulee väkisinkin mieleen tässä kohtaa. Se on yksi, mutta ei ainoa osa tätä tarinaa. On liian helppo nähdä tilastoja kuolleiden määristä, jotka saattavat perustua totuuteen tai sitten ei. On vaikeampaa nähdä ihminen itkemässä ystävää, jonka terroristit hyvässä lykyssä murhasivat, huonossa lykyssä raiskasivat, kiduttivat ja sitten murhasivat kylmäverisesti.

Eikä se pääty tuohon.

Terroristit ottivat kuvia ja videoita teosta, lähetellen niitä maailmalle. Ja miljoonat ihmiset ympäri maailman juhlivat ja hurrasivat sille, että sinun läheinen, ystävä, perheenjäsen murhattiin kylmäverisesti, vain siksi että hän oli olemassa. Ja kun murhaajan perään lähdettiin, kymmenet miljoonat lähtivät syyttämään sinua, uskontoasi, kotimaatasi ja kuollutta ystävääsi siitä, että hänet murhattiin. Veronika Honkasalo juhlistaa sitä Suomessa, siinä missä parlamentaarikot ympäri maailman liittyvät hänen seuraan: Ystäväsi, joka murhattiin vain koska hän oli olemassa, on syyllinen siihen että terroristit murhasivat hänet.

Sitten työkaverisi pitävät sinua pilkkanaan. Se yhteisö, jonka pitäisi auttaa hädän hetkellä, ei osaa muuta kuin kaataa suolaa haavoihisi. Et voi enää edes kertoa heille kivustasi, koska he eivät edes usko siihen. He elävät toisessa maailmassa. Heille ystäväsi murhaaminen on vain hädin tuskin mitatön tilastotieto, ja joka tapauksessa se oli ystäväsi syytä että terroristit murhasivat vain siksi että hän oli olemassa.

Mitä helvettiä länsimaat tekevät?

Olen sanonut, ja tulen vastakin sanomaan, että Israelin valtiolla on paljon syntejä niskassaan. Juutalaisuuden traditioistakin löytyy monen kauniin asian rinnalta myös paheksuttavia osia. Valtio on vain poliittinen organisaatio ja uskonto on vain Y-tunnus, eikä ole mitään syytä olla kritisoimatta, vaikka leveälläkin pensselillä, jos aihetta löytyy. Ihmiset sen sijaan eivät ole hallinnollisia tilastoja vaan yksilöitä. Se, että ihmiset ovat ryhmä, ei muuta yksittäisen ihmisen asemaa ja hänen koskemattomuutensa puolustamista.

Historiamme on täynnä kansanmurhia. Natsi-saksa murhasi mm. vammaisia, seksuaalivähemmistöjä sekä juutalaisia miljoonittain. Turkkilaiset (osmannit) murhasivat armenialaisia. Stalin murhautti niin monia kansanryhmiä ettei lista mahdu tähän tekstiin. Tunnemme nämä tapaukset. Väitämme kunnioittavamme niitä. Väitämme ymmärtävämme holokaustia niin hyvin että emme enää koskaan hyväksy kokonaisen kansanryhmän asettamista asemaan, jossa heidän oikeus elämään kiistetään. Anteeksi nyt vaan mutta paskan marjat.

Olemme valmiit nostamaan ylimmän hälytystason, jos parlamentaarikko käyttää mautonta huumoria, mutta emme näe mitään pahaa siinä että olemme jälleen laittamassa juutalaiset koko joukkona tikun nokkaan. Tuoreissa julkisissa keskusteluissa juutalaiset ollaan jo valmiina nimeämään syyllisiksi hamasin terroriin. Osa ei välitä juutalaisten kuolemasta. Osa hymyilee sille. Osa juhlistaa sitä. Meidän kaduilla. Meidän toreilla. Meidän medioissa. Juutalaisten tappamisesta on jälleen tullut trendikästä ja juhlavaa, yleisesti hyväksyttyä.

Juutalaisten tappamisesta on jälleen tullut yleisesti hyväksyttyä.

Tokkopa tuohon enää tarvitsee muuta sanoa.

P.S. Meinasin jättää julkaisematta koko jutun, mutta sitten kuuntelin Puheenaihe-podcastin jakson aiheesta, josta opin miten julmaa ja kaiken kattavaa antisemitismi voi olla. Se ei ollut jakson tarkoitus, mutta oli kylläkin lopputulos.

16 vastausta artikkeliin “Töihin ei ole enää turvallista tulla”

 1. Punavirheet, vasuritaiteilijat ja somejulistajat syyllistävät vain juutalaisia ja hurraavat terroristeille.
  Tätä on vasuri-ideologia, mikä hurraa ”rauhanaseille”, millä ukrainalaisia murhataan.
  Jotenkin taustalla kuuluu se 70-luvun neukkulahysteria eri mieltä olervien vainoineen.

 2. Kyuu, erinomaista, että julkaisit.

  Kyllä viimeiset viikot ovat paljastaneet monet todelliset kasvot ja hyvä niin.

 3. Mika, onhan se niin että todellisuuden paljastuminen on aina hyväksi, totuus näkyy.

  Mutta tää sattuu. Tämä sattuu todella paljon. Totuus on todellakin just niin kivuliasta kuin sanonta sanoo.

 4. Olipa hyvä juttu kokonaan ja siksi hyvä että sen julkaisit ne asiat pitää tuoda esiin sellasina kun ovat todellisuudessa

  Siihen ei pidä kenenkään laittaa kelle nuot olisi hyväksyttäviä asioita terv tepivaari

 5. Juutalaisten menestys luo kateutta ja vihaa.
  Länsi vetää rajoja, mutta lähi-idän kansat haraavat vastaan.
  Venäjä taustalla laajentaa sotaansa länttä vastaan.
  Onko tästä alkanut se kolmas maailmansota?

 6. Kun sota alkaa, aina siinä siviilit ovat tahtomattaan uhreja aina ja kaikkialla.
  Ja niitä siviiliuhreja käytetään myös sotapropagandassa hyväksi. Näistä sairaaloista ja ambulanssiuhreista on myös tietoa, että sinne on ujuttautuneina sotaväkeä ja terroristeja.

 7. Juuri näin. Jotenkin sellainen henki on ollut päällä että ”terrori-isku Israelissa oli tietysti valitettava ja tuomittava, MUTTA eihän se nyt mikään ihme ollut kun Israel sitä ja Israel tätä…”
  Uutisissa tv:ssä haastateltu asiantuntijaksi tituleerattu Timo Stewartkin vaikutti olevan jopa innoissaan siitä miten Hamasin isku oli jotain ”ennen näkemätöntä”. Uutisoitiin myös miten ”Gaza kiehui yli” ikään kuin terrori-isku olisi ollut jonkinlainen spontaani gazalaisten reaktio. Taustalla on kuitenkin häikäilemättömän terroristijärjestön pitkäaikainen suunnitelma. Suunnitelma ensin murhata juutalaisia mahdollisimman paljon ja sadistisesti ja sitten esitellä maailmalle kuolleita palestiinalaisia. Mistä tahansa pahuudesta voidaan aina syyllistää uhreja: raiskattua voidaan syyttää ”vastuuttomasta pukeutumisesta”, ryöstömurhan uhria siitä ettei hän ”välittänyt köyhistä” jne.
  Niiden jotka huutavat ”Palestine will be free from the river to the sea” soisi miettivän mitä he tarkoittavat vapaudella. Voisi luulla, että Hamasilla ei ole sama käsitys vapaudesta kuin eurooppalaisilla vasemmistolaisilla, mutta ilmeisesti sitten on.

 8. Useimmat ihmiset luottavat ”tiedehenkilöiden” väitteisiin siitä, mitä ulkoavaruudessa on tapahtunut miljoonia vuosia sitten, mutta eivät usko 3-4000-vuotta sitten kirjoitettuun, vaikka näkevät sen tapahtuvan tässä ajassa joka päivä!!

 9. Yle on käyttänyt paljon rahaa korostaakseen miten ”river to the sea” on rauhanomainen ja väärinymmärretty.

  Olen kunnioittavasti eri mieltä. Kansanryhmän tuhoamista vaativa huuto ei ole väärinymmärretty jos siitä suututaan.

 10. Juutalaiset ovat paljolti joutuneet taistelemaan olemassaolonsa puolesta.
  Eräs episodi Hesan Eiran sairaalasta 60-luvun alussa: Siellä oli yksi hoitohenkilö juutalainen ja selän takan sanottiin jutkuksi. Sairaala oli ruotsikielisten eliitin paikka ja siellä puhuttiin ruotsia. Alimpaan kastiin pääsi suomikieliset, mutta käskysanat piti osata ruotsia puhuvilta ylimmiltä arvonsa tuntevilta…

 11. Mtv:n ilmeisesti Länsirannalla oleva toimittaja toistaa täysin kritiikittä faktana jaiken mitä hänelle syötetään. Eilen esimerkiksi miten Israel tuhosi ambulansseja ja Etelä-Gazaan pakenevan siviilisaattueen ilmaiskulla. Myös YKn edustaja sanoi olevansa järkyttynyt ambulanssin tuhoamisesta.
  Israel tunnusti tuhonneensa ambulanssin mutta sanoi sitä käytetyn Hamasin terroristien ja aseiden kuljetukseen. Mikä on totuus? Emne voi tutkia asiaa, mutta järjellä ajatellen voi kysyä, miksi Israel tuhoaisi ambulanssin jos siinä kuljetetaan potilaita, paitsi vahingossa? Eihän Israel siitä mitään hyötyisi, päin vastoin, sellaiset toimethan voisivat vaarantaa jopa USAn tuen. Joidenkin mielestä Israel vaan hakuaa tappaa siviileitä ihan pahuuttaan. Jos niin olisi, siihen olisi taatusti tehokkaampia tapoja eikä Israelilta arsenaalia puutu.
  Mitä tulee saattueen pommittamiseen niin se oli menossa etelään jonne Israel on kehottanut siviileitä siirtymään. Aivan kuten ”Israelin tuhoaman sairaalankin” tapauksessa paikalla ei näy mitään kraatteria jollainen ilmaiskusta syntyisi. Saattueella on ilmeisesti ollut valkoisia lippuja jollaisia pakenevat voivat käyttää. Kuka on pakenevat siviilit tappanut? Israel, joka on kehottanut siviileitä siirtymään etelään turvallisemmalle alueelle, vai Hamas jonka on jo todettu ampuneen Israelin kehotusta noudattamaan pyrkiviä gazalaisia ja jolle Israelin kehotusta noudattavat ”ihmiskilvet” ovat pettureita?
  Hesarin kunniaksi on todettava, että se sentään esittää myös Israelin kannan ainakin ambulanssi-iskusta, mutta se MTVn toimittaja Niko Nurminen syöttää ”uutisina” kaiken mitä palestiinalaiset sanovat ilman kriittistä suhtautumista. MTVn rahat menevät hukkaan, ei tarvittaisi kuin arabiantaitoinen henkilö Suomessa joka kääntäisi ”uutisiksi” sen mitä Hamasin edustajat sanovat.

 12. Hamasilla on muutama ihan oma toimittajaa esittävä henkilö ja influensereita joilla on valtava joukko seuraajia somessa. He raportoivat kuten Hamas tahtoo, esimerkiksi ”Israelin sairaalaiskusta” joka osoittautui mitä ilmeisimmin palestiinalaisten omaksi raketiksi ja aiheutti tulipalon sairaalan parkkipaikalla nämä riensivöt kertomaan ”kansanmurhana” ja julistivat ”sadoista kuolleista sairaalan raunioissa. Eräs heistä myös kavalsi hyväuskoiset Gazan palestiinalaiset rauhanaktivistit Hamasille. Varsinaisia kyykäärmeitä (anteeksi solvaus, kyyt).

 13. Norppa on asiassa aivan oikeassa ja sen tietää jokainen, jolla nyt on edes hitunen kriittistä medialukutaitoa, sen sijaan,että toistaa JSN:n olevan Jumalasta seuraava ylöspäin.

 14. Yleltä ja aika monelta muultakin puuttuu kyky (ja halu?) kontekstoida asiaa. Tuo ambulanssitapaus on kieltämättä yksi sellainen, eikä ainoa.

  Pitäisi keskittyä faktoihin. Se, että tuhotaan auto jossa on ambulanssilogot kyljessä on eri asia kuin tuhotaan potilaita ja/tai hoitajia kuljettava ambulanssityötä tekevä auto.

  Kyllä Israelilla sattuu virheitä enemmän kuin pitäisi sattua ja kyllä siellä sotakiihkoa selkeästi on, mutta siitä on pitkä matka summittaiseen siviilien murhaamiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *