”Kulttuurieliitti on aina ollut historian väärällä puolella”

Pyrin aina katsomaan Verkkouutisissa perjantaisin olevan BenTV:n lähetyksen.

Tälläkin kertaa se oli aivan mainio – suosittelen lämpimästi:

BenTV: Kulttuurieliitti on aina ollut historian väärällä puolella | Verkkouutiset

Oikeastaan kulttuurin tukeminen verovaroista pitäisi lopettaa. Kulttuurin pitäisi mielestäni olla harrastus. Jos joku haluaa maalata tauluja, niin harrastakoon sitä – ilman veronmaksajan pussilla käymistä. Sama asia musiikin, jne. suhteen.

Jos joku onnistuu kulttuurin avulla tienaamaan rahaa ja elättämään sillä itsensä, niin sekin tietysti käy. Ei kuitenkaan tarvita verorahoista esimerkiksi ”kirjailija-apurahoja”, tms.

31 vastausta artikkeliin “”Kulttuurieliitti on aina ollut historian väärällä puolella””

 1. Kulttuuria on niin monenlaista ja osa on yhteiskunnan kannalta myös taloudellisesti erittäin tuottoisaa, osa taaen on taloudellisesti pelkkää persnettoa, mutta paikkansa silläkin.

  Ns.korkeakulttuuri kuolisi ilman vahvaa tukea verovaroista, mutta tuetaanko sitten liikaa, niin mielestäni kyllä.

  1. Olen käyttänyt sekä tavallisen teatterin, että kesäteatterin tarjoamaa kulttuuria hyväkseni – mielihyvin. Mutta mielestäni sitä ei pitäisi tukea veronmaksajien pusseista. Verorahalle on tärkeämpääkin käyttöä – harrastuspohjalla tehty riittää.

   Ihan sama asia konserteissa – niidenkin pitäisi olla harrastusta, toki pääsylipun kanssa.

   Oleellista on huomata, että se verovaroin kustannettu ”kulttuurieliitti” on pääsääntöisesti vasemmistolaista – Suomelle ja suomalaisille vahingollista.

 2. Hyvin avattu Suomen äänestyskäytöstä Gazan asiassa. Valitettavasti yksisilmäistä propagandaa tulee vähän joka tuutista. MTVn uutisissa joku Niko Nurminen kertoilee miten Israelin sotilaat riehuvat Länsirannalla, ammuskelevat miten sattuu mm. erään perheenisän, hajottavat paikkoja ja Gazassa tulittavat sairaalaa, ambulansseja ja siviilien evakkosaattuetta. Länsirannalla arabi-parat eivät meinaa enääEi ole ihme, jos Israelin vastaisuus lisääntyy kun uutisten lähde näyttää olevan Hamasin tietotoimisto. Mitään negatiivista ei palestiinalais-arabien toiminnasta löydy.
  Luin Jerusalem Postista että PLOlla oli taktiikkana kestitä monin tavoin toimittajia saadakseen mieluisia juttuja. Miten mahtaa olla nykyisin? Täytyy lukea ulkomaista mediaa saadakseen jotain tolkkua siitä mitä tapahtuu.

 3. Tämä sama poppoohan jo aiemmin kieltäytyi Zabludowitzin rahoista koska piti häntä liian Israel- ystävällisenä, siitäkin huolimatta että Zabludowitz sanoi kannattavansa ns. kahden valtion mallia. Tai ehkä vika onkin siinä, palestiinalais-intoilijathan tuppaavat usein kannattamaan yhden valtion mallia jossa arabeilla on enemmistö. Toivottavasti tuo väki ei sitten kerjää valtiolta sitä mitä eivät Zabludowitzilta huolineet, mutta taitaa olla turha toivo.
  Sinänsä ei heidän Kiasma-boikottinsa ei olisi pitänyt ketäön häiritä, koko tönö kun on suurimmaksi osaksi täynnä tyhjää ja jotain pökäleitä. Olisivat olleet iloisia että saivat siihen Zabludowitzilta rahaa.

 4. Kyseessä on imperialistisen roistovaltion Venäjän tietoinen pitkän aikavälin solutustyö – pitkän syvän ja synkän suomettumisen aikakaudella:
  – piti soluttaa koululaitos kommunisteilla ja niiden kannattajilla;
  – piti soluttaa kulttuuriväki kommunisteilla ja niiden kannattajilla;
  – piti soluttaa toimittajakunta (media) kommunisteilla ja niiden kannattajilla;
  – piti soluttaa puolustusvoimat, poliisi, oikeuslaitos kommunisteilla ja niiden kannattajilla;
  – jne.

  Sitä nyt sitten ”nautitaan” monta sukupolvea.

 5. Tämä sama sakki on kannattanut ja ilmeisesti edelleen kannattaa ”rauhanaseita”, joilla Ukrainaa ”rauhoitetaan” tänä päivänä…

 6. Jerusalem Postista selvisi nyt, miksi Israel tuhosi ambulanssin. Syy oli, että Hamasin ukot olivat ottaneet sen käyttöönsä, kuljettivat sillä joukkoja ja aseita. Eivät kaihda mitään, mutta tuo MTVn Niko Nurminen pelaa törkeästi Hamasin pussiin kun ei viitsi tai halua yhtään selvittää asiota laajemmin. Uutisoi vaan suoraan mitä palestiinalaiset syöttävät.

  1. Valitettavasti meidän ”puolueettoman” median toimittajilla alkaa olemaan yksisilmäinen asenne ja putkinäkö.

 7. En ole tuota katsonut, mutta sanoisin että kulttuurin rahoittaminen on taitolaji.

  En poistaisi tätä rahoitusta, joskin ylivertaisen leijonaosan leikkaisin pois. Keskittäisin rahoituksen yksinomaan sellaiseen kulttuuritoimintaa, joka…
  1. On avointa kaikille. Eli pääsymaksutonta ja jokaiselle suomalaiselle on ovet auki.
  2. On vapaaehtoisesti tuotettua. Eli valtion tuki menee puitteisiin, ei suojatyöpaikkoihin.
  3. On osallistavaa. Eli sellaista jossa on osallistujien mahdollisuus tehdä muutakin kuin vain katsoa passiivisesti.

 8. Niin miksi koko veronmaksaja joukko joutuu maksamaan pienen eliitin nautinnoista?
  Velkarahalla rahoittaminen on tuomittavaa…

 9. Kulttuurin käsite on niin laaja-alainen, ettei sitä voi arvioida jonkun taulun tai musiikkiesityksen kannalta. Se on tietyllä tavalla kuin tiede, jossa perustutkimuksella ei ole suoraa taloudellista tavoitetta, vaan se tutkii ilmiöitä, joiden löydösten kautta on syntynyt jopa maailman merkittävimpiä keksintöjä.

  Esimerkkejä:

  1. Kuvaamataidetta ( tauluja)arvioidaan yksiulotteisesti katsojan kulttuurisilmien kautta.
  2. Kuvanveistoa kolmiulotteisesti kuten Laila Pullinen totesi: ”katsokaa näitä joka kulmasta, myös ylhäältä, sivuilta ja lattian alta, kaikki tuovat oman kuvakulman ja esityksen. Taide ei ole kokeilua, vaan se on kuin tiede- tutkimista”.
  3. Baletti on yhdistelmä ihmisen fyysisen kyvyn ominaisuuksista, ruumiin ja voiman hallinasta plastisesti, visuaalisesti ja yhdistettynä tarkasti musiikin rytmiin kokonaisvaltaisesti.
  4. Musiikki, elokuva, kuvaamataiteen ja ilmaisulajien lukuisat lajit.
  5. Kirjallisuus, oppineisuus.
  6. Tuhansien vuosien aikainen rakennusarkkitehtuuri.
  7. Kulttuuri kertoo kansan sivistyksen tason.

  Kulttuuri kokonaisuutena on laajaa ihmistiedettä eikä ole pois mistään, päinvastoin, se on kaiken inhimillisyyden osaamisen ja tutkimisen a ja o.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Kulttuuri

 10. ”Jari Tervon (s. 1959) proosa on perinteistä juonipohjaista proosaa, jota Tervo mielellään puolustaakin. Arkielämän huumori on Tervon keskeinen tyylipiirre. Tervon kirjat ovat menestyneet myös taloudellisesti erinomaisesti. Lisäksi Tervo on saanut suomalaisista kirjailijoista eniten kirjastoapurahoja vuosina 2004–2010.” – Wikipedia.

  Vakka kulttuurimyönteisenä ihmisenä suosin kulttuurin tukemista verorahoin, joskus tulee mieleen mitali ja sen kaksi puolta.

 11. ”Opetusministeriön myöntämää kirjastoapurahaa on maksettu tällä vuosituhannella kymmeniä tuhansia euroja henkilöille, joiden teoksia ei välttämättä kirjastosta löydä tai niitä saa hakemalla hakea, kertoo Helsingin Sanomien Kuukausiliite.

  Yhdeksi esimerkiksi Kuukausiliite nostaa Sussa Lavosen, jolle on 2000-luvulla myönnetty 57 732€ verotonta apurahaa…

  …Kirjastoapurahaa on kuitannut miltei satatuhatta euroa myös näytelmäkirjailija Jorma Kairimo. Hänen teoksiaan ei Kuukausiliite löydä kuin kaksi, jotka ovat molemmat yli 20 vuotta vanhoja.

  98 000 euroa on maksettu 2000-luvulla myös Arja Tiaiselle, vaikka hän on kirjoittanut vain yhden 75-sivuisen runokokoelman.

  Kirjastoapurahoista päättävän lautakunnan jäsen, kriitikko Mervi Kantokorven mielestä apurahakokouksia voi verrata karjamarkkinoihin, jossa jokaisella on omat suosikkinsa ja sitten nimistä ja summista käydään kauppaa.”

  https://keskustelu.kauppalehti.fi/threads/kirjastoapuraha-on-yksi-suomalaisen-korruption-muoto.188876/

 12. Noista tieteen ja taiteen apurahoista, nousee mieleen filosofi Jukka Hankamäki. Olen lukenut hänen kirjojaan ja muitakin kirjoituksia. Hankamäki on kertonut, että koska hän (niin homomies kuin onkin, tai ehkä sen vuoksi) on melkoinen suorasuu ja vastarannan kiiski ja koska hän on julkisesti tehnyt selväksi, että feminismi on myrkyllisin ideologia maan päällä, hänen ei ole tarvinnut nähdä edes unta, että hänelle myönnettäisiin apurahoja.

 13. Sen lauluja laulat, jonka leipää syöt.

  Pohjolan Platon, Hankamäki, yritetään vaientaa koska hän kertoo totuuden juutalaiskristillisen kulttuurin mätäpaiseesta nimeltä kulttuurimarxismi.

 14. Kirjastot saattavat kohta olla historiaa sillä paperikirja jää nenneisyyteen?
  Firmojen pitää toimia ilman avustuksi, niin miksi ei esim Ooppera ja teatterit?

  1. Ooppera on laulutaiteen huipentuma, josta esimerkkeinä Luciano Pavarotti, Jussi Björling, Jaakko Ryhänen, Karita Mattila, Lilli Paasikivi, Helena Juntunen, Jorma Hynninen , Martti Talvela…Ei jätä kymäksi ketään.
   Liput ovat niin kalliita, josta valtio tukee n. 50 %. Ne ovat myös samalla turismin tukea.
   Entä maailmankuulu kapellimestarien opettaja Jorma Panula ja oppilaat Osmo Vänskä ja Santtu Matias Rouvali….. suomalaiset musiikin ”vientituotteet”
   Entä Kaija Saariaho, joka lahjoitti omaisuutensa Helsingin musiikkitalolle urkujen hankintaan.

   Maataloutta tuetaan n. 200 €/ asukas.

   Teatteri taas kaikkia kansankerroksia koskeva tuettava taiteen muoto.

   Rima pitää olla korkealla eikä piirikuntatasolla.

 15. En usko että paperikirjat mihinkään katoavat. Niiden käyttöliittymä on monella tapaa parempi kuin digitaalisten. Sanomalehdet sen sijaan siirtynevät yhä enemmän digimuotoon.

  1. Luen ja ostankin jatkuvasti nimenomaan paperikirjoja.

   Kirjastotkaan eivät mihinkään katoa, mutta minusta saisivat palata kirjastoiksi sen sijaan, että sieltä saa lainata melkein mitä hyvänsä. Kirjastorakennuksenkaan ei tarvitse maksaa aivan kauheasti, se voi olla yksinkertainen laatikko, jossa on paljon hyllyjä.

   1. Paperikirja on paperikirja eikä sitä käyttöliittymänä korvaa mikään. Vaihtuvasisältöisissä sanomakwhdissä digi on käyttökelpoinen.
    Aikakauslehden digi vrt. värillistä paperia ei korvaa mikään.

 16. Väitän olevani jonkinasteinen mesenaatti. Kulutan ja tuen kulttuuria melko laajalti. Elän kulttuuria. Koen sen ihmiselämän kriittiseksi elementiksi, jollaisen tärkeyttä ei voi yliarvioida.

  Se ei tarkoita että haluaisin valtion nykyisellä tapaa rahoittavan kulttuuria. Nykymenosta on enemmän haittaa kuin hyötyä kulttuurille.

  Jos joku sanoo että koska kulttuuri on niin mahtavaa että yksin sen takia lisää rahaa pitää tulla, sanon että hän on pikkuisen pöhkö ihminen.

  1. Minä kulutan lähinnä musiikkia ja silläkin sektorilla varsin kapea-alaisesti. Pärjäisin mainiosti, vaikka kulttuurille ei annettaisi verorahaa ollenkaan. On innokkaita vapaaehtoisia järjestämään tapahtumia ja myös vapaaehtoisia muusikkoja, sekä vapaaehtoisia laulajia (jopa suurehkoja kuorojakin).

 17. Kurkistetaanpa vuoden 2024 budjettia opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalta:
  – avustukset taiteen ja kulttuurin edistämiseen 96 miljoonaa
  – valtionosuus ja avustus taiteen käyttökustannuksiin 97 miljoonaa
  – valtionrahoitus kansallisten taidelaitosten toimintaan 65 miljoonaa
  – apurahat taiteilijoille ja kääntäjille 19 miljoonaa
  – jne.

  ”Rahaa on”

   1. Tässä on toinen Pyynikinkulmalta Kolukadun jääkiekkokaukaloa vastapäätä.
    Alue on pääosin suojeltu. Arkkitehtiopiskelijat ovat suunnitelleet ilmaiseksi uuden ”kaava” alueelle, jota grynderit eivät pääse peukaloimaan.
    Olen itse mukana projektissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *