10.2.1918 – 100 vuotta sitten

Raa’at murhat ja ryöstöt

”Jääkäri Vilho Hurme, vuokraviljelijän poika, siviiliammatiltaan konttoristi, luonteeltaan kaikesta päätellen erittäin siivo mies, kirjoitti päiväkirjaansa Libaussa helmikuun 10. päivänä:

». . . ne raa’at murhat ja ryöstöt, joita venäläiset yhdessä punakaartilaisten kanssa harjoittavat, ne velvoittavat jokaisen yhtymään niitä vastustamaan ja oikeastaan kostamaan, mutta kostoa en ajattele minä, mutta rauha ja turvallisuus on ennenkaikkea saatava maahan ja venäläiset pois – sillä siitähän on koko rauhattomuudet alkaneet, kun sosialistit ilmoittivat haluavansa pitää ryssät maassa vaikka jo on äärimmäisyyksiin asti saanut maamme kärsiä niiden takia. Senvuoksi minä niinkuin moni muukin vielä uudestaan suostui sotilaana olemaan, kun se tällä kertaa lopultakin tulee tapahtumaan omassa maassa ja kotimaisen hallituksen tahdosta. Lopultakin on siis täyttynyt koko joukkomme alkuperäinen tarkoitus ja päämaali.»_” (Matti Lauerma – Jääkäripataljoona 27; 1966; sivut 851-852)

2 vastausta artikkeliin “10.2.1918 – 100 vuotta sitten”

  1. Nyt kun sinulla ilmeisesti ovat arkistot auki, niin pyytäisin selaamaan ruotsinkielisten jääkäreiden kirjeitä ynnä muistiin merkintöjä ja tutkimaan löytyy rotusotaan viittaavia merkintöjä tai halventavia mainintoja keltaisesta suomalaisesta rodusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *