Virossa taas yllätyssotaharjoitus

Viron hallitus päätti kutsua 51. Logistiikkapataljoonan (1248 reserviläistä) yllätykselliseen valmiussotaharjoitukseen per heti. Siis ilman mitään ennakkovaroitusta kyseisen joukko-osaston henkilöstön pitää heti mennä joukko-osaston perustamispaikkaan – olivatpa missä hyvänsä tekemässä mitä hyvänsä.

Lähde.

Tällaisia valmiusharjoituksia pitäisi tehdä Suomessakin. Siinä testataan liikekannallepanon toimimista Venäjän yllätyshyökkäyksen tapauksessa.

Jaa käyttäen:


13 Replies to “Virossa taas yllätyssotaharjoitus”

 1. Tuo tapa saisi olla Suomessakin käytössä kerausharjoitusten joukkoja perustettaessa.

  1. Tavallisista kertausharjoituksista on hyvä tietää etukäteen, jotta voi järjestellä asioitaan ennen harjoitusta.

   Tällaisista äkkiharjoituksista voi olla reserviläiselle ja hänen läheisilleen monenlaista haittaa. Siten valmiusharjoitusten pitää mielestäni olla poikkeus, eikä sääntö.

 2. Kun olet työssä vaikka Yhdysvalloissa ei sieltä Eestiin tulla ihan noin vaan terv tepivaari

 3. Suojeluskunta, joiden miehistöllä olisi henkilökohtaiset varusteet kotona , pystyisi aloittamaan tehokkaat vastatoimet invaasiota vastaan tunneissa. Nyt ei niin äkkiä pystytä heittämään vastaan ainakaan sen kokoista joukkoa kuin tuo koko maan alueella toimiva Sk- liike muodostaisi.

 4. Kyllä varusteet ja amissiooni pitää olla nopeasti otettavissa eli hajautetusti jos halutaan puolustaa.
  Onko Virossa parempi tietämys naapurin aikeista?

  1. Hajautus on valttia, aivan kuten sanoit Niilo.

   Virossa on noin 15 suojeluskuntapiiriä omine asevarastoineen. Usein suojeluskuntapiirillä on vielä paikallisosastot omine asevarastoineen. Ainakaan kaikkia joukkoja ei siten voida estää perustamasta yllätyshyökkäyksellä.

   Varsinaisen armeijan varuskuntia on vähän, joten niihin voi pistää menemään vaikka Iskander-ohjukset, menee kyseisten varastojen käyttäminen hankalaksi, ellei mahdottomaksi.

 5. Viron hallitus päätti harjoituksesta tänään kello 13.47.

  Porukkaa on jo mukavasti joukko-osaston perustamispaikalla. Kutsuja on lähetetty reserviläisille monella eri tavalla, sekä myös julkisuuden kautta.

  Kaukana olevat tulevat tietysti myöhemmin kuin lähellä olevat. Viron valtio maksaa matkakorvaukset.

 6. Taitaa olla melkoinen rasite pelkän matkan vuoksi noille jotka tekee töitään tuolla mm Yhdysvalloissa ja voi olla että kertaus on ohii kun saapuvat paikalle .
  Mutta maassa maan tavalla tai maasta pois terv tepivaari

  1. Tarkoitus on harjoitella Venäjän yllätyshyökkäyksen varalta. Joka kerta löytyy joku parantamista vaativa asia, seuraavalla kerralla se on eliminoitu ja löytyy uusi.

   Nyt kutsutaan yli 1200 reserviläistä, ei heistä voi kovin suuri osa olla jenkkilässä. Sitäpaitsi jenkkilästäkin pääsee Viroon melkoisen nopeasti – lentokoneella. Olen lennellyt jenkkilään ja takaisin monta kertaa, ei se niin kovin kauan vie.

  1. Harjoituksia on hyvin monenlaisia, myös suuria ja pitkäkestoisia.

   Näitä ”salamaharjoituksia” on harvakseltaan – osa porukasta kyrpiintyisi, jos niitä olisi vähän väliä.

   Yleensä harjoituksista tiedetään hyvissä ajoin, joten niihin voidaan varautua.

Kommentoi