Puiden kaatamisessa ja karsimisessa on riskejä

Erityisesti myrskyjen jälkeen ja muutenkin turvautuvat monet omatoimiseen puiden raivaamiseen, jossa ei tunneta asiaan liittyviä riskejä.

Puu voi kaatua väärään suuntaan, puu voi katketa arvaamattomasti, puu voi sälöytyä, kaadettavasta puusta tai lähipuista voi putoilla oksia hengenvaarallisesti.

Yksi yleinen arviointivirhe karsiessa puusta oksaa on se, että oksa voi olla niin pitkä,  että oksan latvan osuessa maahan lähempänä puuta, niin sen tyvi voi vahingoittaa karsijaa ja kaataa tikapuut.

Funniest Tree Cutting Fails – YouTube

 

 

14 vastausta artikkeliin “Puiden kaatamisessa ja karsimisessa on riskejä”

  1. Kaataminen on oma taiteen lajinsa ympäristöineen, tuulineen ja välineineen. Sitten ovat nämä jo kaatuneet konkeloineen jne..
    Kaikki nämä ovat ammattilaisten hommia.

  2. Kun vielä aloittelin vapaa-aika metsurin askareita sattui kokemattomuuttani tällainen tapaus. Oli myrsky kaatanut valtavan ison kuusen pitkälleen köllöttämään maan kamaralle.
    Juurakon mukana oli pystyyn noussut aarin verran pintamaata, kiviä ja juuria.
    Laskin eväsreppuni maahan, karsin kuusen ja kun sitten sahasin tyvestä poikki. Kuului valtava humaus, kanto ja juurakko irtomaa-aineineen läjähti entiselle sijalleen.
    Tappioni oli että reppuni eväsleipineen, vaihtorukkasineen, työkaluineen ja oli siellä uposuusi Airamin termospullokin täynnä kahvia, jäi valtavan juurakon alle.

    Kylmä hiki nousi pintaan kun ymmärsin että siinä kohdalla olisi voinut olla uskollinen koirani nuuskimassa, no loppu olisi ollut salamannopea ja hautaamisen vaivalta olisin säästynyt.

    1. Näitähän on sattunut myös, että on tehty tulet talvella sellaisen kuusen juurakon suojaan, josta on talvella katkaistu runko. Kun juurakko on tulien ansiosta lämmennyt, se on lauennut. Suojasäätkin voivat juurakon laukaista sijoilleen.

      1. Kerran otin tietoisen riskin hankalaa pitkää oksaa sahatessani. Oksan latva otti maahan ja tyvi lukitsi minut koivun haarukkaan. Oli yllättävän vaikea poistaa. Soitin puhelimella kaverin lähitalosta vetämään oksan pois.

    2. Tuttu tapaus- kaverillani lensi moottorisaha käsitä hut- helkkariin kuin juurakko jysähti paikoilleen.

      Kokeilin itse sitä, että karsin niin kuin Myllymattikin mutta tyvipäästä ylöspäin. Saattaa olla että oksien karsinnan ja painon vähentyessä, kuusi saattaa noustua pystyyn. Jos onnistuu pääsemään oksien karsinnassa latvaan saakka, pitää alkaa varovasti pätkimään puu latvasta tyveen päin metrin pätkin. Jossakin kohdassa se nousee pystyyn, mutta varoitta ennakkoon.

      1. ”Tuttu tapaus- kaverillani lensi moottorisaha käsitä hut- helkkariin kuin juurakko jysähti paikoilleen.”

        Toivottavasti ei tänne päin.

    3. Tämä on täysin tunnettu ilmiö, mitä ei yhtään pidä ihmetellä.
      Vähänkin puita kaataneella tuon pitäisi olla perillä korvien välissä.

  3. Metsurin hommiin ei opi täydellisesti koskaan, ei edes ammattilainen. Moottorisaha on kaikkein vaarallisin työkalu, jonka minä tiedän. Se olisi toisaalta saanut jäädä keksimättä, mutta onhan siitä paljon hyötyäkin.

    Minä ”puoliammattilaisena” olen parikin kertaa itseni kolhinut. Toisen kerran oikein pahastikin, jolloin mentiin ”pii paa” autolla ja seuraukset tuntuvat vieläkin.

    Pahin savotta oli Janina myrskyn jäljiltä, eikös se ollut joskus vuosituhannen alussa. Silloin jouduin raivaamaan teiltä ja metsistä yli 300 kuusipuuta. Tämä meidän nykyinen konehalli tuli rakennettua niistä puista, jossa ei oikeastaan ole yhtään pystystä katkaistua puuta.

    Tämän vuoden suurin myrskyn kaatama puu oli viiden tukin kuusi.

  4. Meillä on pihassa aivan hel****n isoja kuusia ja mäntyjä kymmenkunta kaikkineen. Yksi on sellainen jonka voisi kuvitella itsekin kaatavan, mutta samaan aikaan se on ainoa joka saa jäädä.

    Pieneen mieleenkään ei tulisi ryhtyä muiden kaatamiseen siinä kun vaarassa myös naapurien talot ja tallit.

    Jotain puiden koosta kertoo se, että jo 40 vuotta sitten niiden kaatoa on harkittu liian isoina pihapuina, mutta siinähän nuot edelleen mollottavat vaan ei enää seuraavaa 40 vuotta.

  5. Nuo kaupunkipuutarhojen metsurit ovat upeita ammattilaisia. Meidän pienkerrostalon takapihalta yksi ukko kiipesi piikkikengillään ison männyn ensimmäisille oksille turvavehkeineen ml. moottorisaha. Alhaalla oli avustava kaveri köyden päässä, jolla laskettiin ylhäältä alas karsitut oksat, jne.. ylöspäin vaan. Merkillepantavaan oli, että runkoon jätettiin oksien hankoja, joiden avulla latvuksista saakka pätkät voitiin köydellä laske tarvittaessa maahan, jos ei ollut turvallista pudottaa suoraan maahan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *