Mitä Vihreiden tavoiteohjelmasta puuttuu?

Tutustuin viikonloppuna Vihreiden tavoiteohjelmaan (myös: koko teksti). Touko Aalto on löytänyt paikkansa, sillä ehdotus ei ole kauttaaltaan pölhöpopulistista taivaanrannan maalausta, vaan varsin monissa kohdissa on järkeä ainakin varauksin. Vaan mitä tästä jäi puuttumaan?

Maahanmuuton suunnitelma

Otetaan se vaikein alkuun. Maahanmuutosta on hyvin vähän tekstiä, eikä oikeastaan yritystäkään korjata ongelmia. Vasemmalta oikealle joka puolue voi myöntää nykytilanteen ongelmalliseksi, mutta vihreät tuntuvat työntävän pään lähinnä pensaaseen. Se on sääli, sillä kuulisin mieluusti heidän konkreettiset ehdotukset. Moni heistä on tutkinut ilmiötä läheltä ja kaukaa, luulisi löytyvän ratkaisumalleja.

Työ

Työn tekemisestä tai työntekijöistä ei uskalleta puhua paria ympäripyöreyttä enempää. Lisäksi osa ehdotuksista on jo tulossa muutoinkin. Työttömille luvataan paljon mutta pätkätyöläisiä ei edes taputeta päälaelle, vaikka heitä on vihreiden kannattajissa reilusti. Koitetaanko tässä olla kilttejä demareille ja välttää skismaa ensi hallitukseen mukaan tulevan AY-liikkeen kanssa?

Autoilun tulevaisuus

Vihreät eivät liene kuulleet että sama moottori joka toimii maakaasulla, toimii myös biokaasulla joten tästä ei nyt ota selvää että pitäisikö kaasulla toimivat autot kieltää vai pitäisikö niitä halata. Myöskään yhtään konkreettista neuvoa ei ole autoilun vähentämiseen. Sen pitäisi tapahtua mutta miten? Tästäkin haluaisin mieluusti lukea lisää konkretiaa. Autonomiset/robottiautot eivät ole mahtuneet edes sivulauseeseen. Kamoon nyt, teknologiapuolue vielä!

Kielivapaus

Vihreät ovat historiallisesti olleet valmiita kehittämään kielitaitoa ja lukuisia puheenvuoroja on tullut pakkoruotsin lakkauttamisesta monipuolisen kieliosaamisen tieltä. Se on menneen talven lumia, nyt heidän opuksessaan ylistetään pakkoruotsia lukuisissa kohdissa. Kävikö Lipponen konsultoimassa vai tehtiinkö RKP:n kanssa diili tulevasta hallituksesta?

Hyvä julkaisu

Kaiken diipadaapan ja mitäänsanomattomuuksien jälkeenkin tekstissä on paljon hyvää ja monia ehdotuksia joita voi täysin siemauksin kannattaa. On myös tärkeää että tällaiset asiat julkistetaan eikä vain mennä lööppien ja välihuutojen tasolle. Aivan sama meinaako Vihreitä rakastaa vai vihata, on se paljon mukavampi tehdä faktojen perusteella. Tässä on konkretiaa ja vakavaa yritystä tehdä politiikkaa. Se on varsin piristävää nähdä pitkästä aikaa.

Lopulta olisin myös voinut antaa vähän uskottavuuspisteitä lisää puolueelle joka puhuu yksityisyyden puolesta, jos heidän tavoiteohjelman lataaminen ei edellyttäisi amerikkalaisen palvelun käyttöä ja aktiivista valvontaa. Hups?

13 vastausta artikkeliin “Mitä Vihreiden tavoiteohjelmasta puuttuu?”

  1. Vihreistä moni on entisiä kommunisteja, ei yllätä yhtään pilvimaailma ajatukset. Kolhoosi olisi näille hyvä paikka.

  2. ”Kolhoosi olisi näille hyvä paikka.”

    Minäkin olen kolhoosimiehiä. Käyn osuustoiminnallisessa Salessa melkein joka päivä. Valtiollinen sovhoosi eli Alko on jäänyt vähemmälle. En ole käynyt tänä vuonna pitkäripaisessa kertaakaan. Viina-alan yksityisyritteliäisyyttäkään en ole tukenut ponua tai pimeitä pulloja ostamalla

  3. ”Maahanmuutosta on hyvin vähän tekstiä, eikä oikeastaan yritystäkään korjata ongelmia. Vasemmalta oikealle joka puolue voi myöntää nykytilanteen ongelmalliseksi, mutta vihreät tuntuvat työntävän pään lähinnä pensaaseen. Se on sääli, sillä kuulisin mieluusti heidän konkreettiset ehdotukset. Moni heistä on tutkinut ilmiötä läheltä ja kaukaa, luulisi löytyvän ratkaisumalleja.”
    ————————
    Ehkä vihreitä ahistaa ja ovat tehneet saman arvion tilanteesta kuin presidentti:

    http://www.presidentti.fi/public/default.aspx?contentid=341374&nodeid=44810&contentlan=1

    ”Ei siis ole hyviä vaihtoehtoja. Joudumme pohtimaan, suojellaanko eurooppalaisia arvoja ja ihmisiä ja todella hädässä olevia, vai suojataanko ahtaan tarkasti kansainvälisiä velvoitteita muista seuraamuksista välittämättä.”

    Vihreät eivät halua myöskään julistaa siirtyvänsä asiassa perussuomalaiselle linjalle. Ruotsi, Norja ja Tanska harrastavat nykyään perussuomalaisuutta maahanmuutossa.

  4. ”Vihreät ovat historiallisesti olleet valmiita kehittämään kielitaitoa ja lukuisia puheenvuoroja on tullut pakkoruotsin lakkauttamisesta monipuolisen kieliosaamisen tieltä. Se on menneen talven lumia, nyt heidän opuksessaan ylistetään pakkoruotsia lukuisissa kohdissa. Kävikö Lipponen konsultoimassa vai tehtiinkö RKP:n kanssa diili tulevasta hallituksesta?”
    —————————-
    Vihreät saattavat tarvita rahaa vaaleja varten. Kulturfonden saattaa auttaa suomenkielisten eristämisessä EU:sta, maahanmuuttajista ja turisteista.

    https://www.kulturfonden.fi/suomeksi/

    ”Toiminnan tavoitteet:

    Tukea ja vahvistaa ruotsin kielen asemaa ja ruotsinkielistä toimintaa Suomessa.
    Kehittää suomenruotsalaisten osaamista, asiantuntemusta ja luovuutta.
    Tukea suomenruotsalaisten yhteenkuuluvuutta ja identiteettiä.
    Edistää mahdollisuuksia elää ja toimia ruotsin kielellä Suomessa”

  5. Tunnen Kulturfondenin aivan, aivan liian hyvin… teoriassa on vinha perä. Toki tässä on myös vaalistrategiaa. Persut kannattavat vapaata kielivalintaa, on eduksi vastustaa kaikkea mitä Halla-aho sanoo.

    Tästä tulee vaan helvetin outo yhtälö. Nääs ku Vihreät haluavat että maahanmuuttajat pärjäävät paremmin, he sanovat että lisää integraatiota ja kielikoulutusta, että oppivat ruotsia.

    Mutta samaan aikaan he vaativat että Suomen kansalaisuus pitää saada ilman kielitaitoa ja että töihin, opiskelemaan yms, pitää päästä ilman kielitaitoa.

    Koittakaa nyt päättää…

  6. Tuota liikenneosuutta tankkasin kahvikuppi kourassa jonkin aikaa. On vaikea välttyä tuntumalta, että tekstin kirjoittajista yksikään ei ole nähnyt elämää kaupunkikeskustojen ulkopuolella muualta kuin lentokoneen, junan tai bussin ikkunasta käsin.

    Kovasti maalaillaan autoilun tarpeen vähentämistä, mutta sanallakaan ei edes vihjaista, miten se olisi mahdollista muualla kuin kaupunkikeskustoissa.

    Jos tuota liikennepoliittista ohjelmaa katselee täältä pohjoisemmasta käsin, niin kovin on heppoista kuin peruskoululaisen esitelmä kosmologian matemaattisista perusteista.

  7. Vihreäliittolaisten eräs totem-paalu Pentti Linkola, johon puolue nykyisin ottaa hieman etäisyyttä omaksi tappiokseen, piti puolueen syntyvaiheissa vuonna 1985 liikettä kritisoivan esitelmän ”Eloonjäämisestä enää on kysymys – Vihreän liikkeen linja” sanoen mm: ”vihreän liikkeen tosiasiallisena toiveena ovat vetelehtivä yhdessäolo, loputtomat viisastelevat palaverit ja nokkela kirjoittelu Suomi-lehdessä”

    Osuvasti sanottu vuonna 1985 ja myös 2018. Kaiken tällaisen ilmentymä on vuosikymmenet ollut mm. seniori-vihreä Osmo Soininvaara. Kansanedustajana ja ministerinäkin istunut lukuisten ideoiden kehittelijä ja esittäjä – joukossa hyviäkin – joka ei kuitenkaan ole koskaan pannut tikkua ristiin toiminnallistaakseen ideoitaan. Perivihreäliittolaiseen tapaan hän puoluetovereineen kokee itsensä tiedostavaksi etujoukoksi joka palaveeraa, puhuu ja kirjoittaa, vetäytyy torniinsa ja jättää kaikenlaisen työlään ja vaivalloisen toimeenpanon alemmille työmuurahaisille.

    Linkolan puheet ovat. rationaalisia. Järjen asein niitä ei voi kumota. Järjellisin tapa suhtautua niihin omassa puolueessaan onkin juuri vihreän liikkeen ennen ja nyt harrastama vetelehtivä yhdessäolo, loputtomat viisastelevat palaverit ja nokkela kirjoittelu. Sillä Linkolan totuudenmukaisia visioita ei olle syytä yrittääkään panna toimeen. Linkola on Suomen paras kristinuskon puolestapuhuja – käänteisesti. Hänen kiistattomasti oikeassa olevaa rationaalisuuttaan ja järkevyyttään vasten nousee arvossa kirkkoisä Tertullianuksen ajattelun kiteytys: ”Uskon koska se on järjetöntä”.

  8. Kyllä sitä kaupungissakin kummasti henkilöautoa tarvitsee jos on pari kuutiota työvälineitä mukana.

    Jos se olisi roboauto, okei. Jos se olisi sähköauto, okei. Jos se olisi biokaasuauto, okei. Ei autoa tarvitseva henkilö tarvitse polttomoottoria, hän tarvitsee auton johon hänellä on varaa.

    Tie nykytilasta tuohon vain pöytään niin olen utelias.

    Ja +1 Linkolasta.

  9. Vihreät toivoo että ne saisivat uusia äänestäjiä maahanmuuttajista. Eivät ymmärrä että muslimit vihaavat vihreiden arvomaailmaa.

  10. Kevyttä pintahöttöä ovat Vihreiden puheet verrattuna Linkolan ankaraan oppiin jolla monimuotoista luontoa pelastettaisiin myös jälkipolville. Kuuroille korville menee Linkolan puheet niin on tiukassa ässä ja nyt mukavuudenhalu nykyihmisessä.

  11. Olin ilahtunut siitä että Vihreät haluaisivat vähän rajaa lemmikkiteollisuudelle. Sehän on massiivinen ympäristötuhon lähde. Ei siinä kovin radikaalia ollut mutta edes alkua. Eli Myllymatin mainitsema mukavuudenhalu on sielläkin.

    Mitä tulee maahanmuuttajiin, muslimitaustaisiinkin, kyllä heitä vihreissä jo jonkin verran on. Vihreät kuitenkin lupaavat heille toiseksi eniten kaikista puolueista.

  12. Itselleni pomppasi esille vain tuo äänioikeuiden ja vaalikelpoisuuden antaminen 15-vuotiaasta alkaen. Vihreät ovat menestyneet lasten kouluvaaleissa niin hyvin, että haluaisivat realisoida sen oikeana kannatuksena. Siinäpä sitä sitten ihmeteltäisiin, pitääkö kaydä peruskoulu loppuun kun tuli päästyä eduskuntaan kun oli tyttöjen mielestä niin söpö 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *