Kun ei rahat riitä jukolauta

 

 

Jo Irwin Goodman aikoinaan lauloi otsikon mukaan rahojen riittämättömyydestä. Ei ole maailma Irwinin ajoista muuttunut. Olipa hallitus mikä tahansa, olipa lama tai korkeasuhdanne rahasta tuntuu olevan pulaa, vaikka onkin vanha keksintö.

 

Todellisuudessa rahasta ei koskaan ole ollut pulaa, se vaan jostain kumman syystä ajautuu aina vääriin taskuihin. Keskustan, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten/Sinisten hallitus itki ja parkui rahapulaa ja sen varjolla iski ns. kansan karttuisaan käteen.

 

Tehtiin armottomia leikkauksia ja heikennyksiä monin eri keinoin, jolla tavallinen kansa pistettiin kärsimään. Kaurapuurosta tuli pienituloisten viikoittainen pääruoka. Laittoiko Keskustan, Kokoomuksen, Perussuomalaisten/Sinisten hallitus vanhusten hoidon kuntoon lisäämällä tuntuvasti hoitajien määrää?

 

Ei lisännyt, päinvastoin hoitajia rangaistiin Kiky – sopimuksella, jolla leikattiin lomarahoja ja tehtiin muita heikennyksiä. Toteutettiin massiivinen 6.5 miljardin tulonsiirto työläisiltä työnantajille. Säälittä edellinen hallitus rokotti köyhää kansaa ja keksimällä keksi uusia rangaistuksia esim. työttömille, ihan vaan piruuttaan, kun työttömät kritisoivat työelämän orjamarkkinoita.

 

Nyt Rinteen hallitus, jota markkinoidaan vasemmistohallituksena (kyseenalainen termi, koska hallituksessa myös Keskusta, Vihreät, RKP), valittaa myös pääministerinsä suulla rahapulaa, istuttuaan vasta kotvan. Toki euroja kuluu uudella hallituksella Sipilän hallituksen (Keskusta, Kokoomus, Perussuomalaiset/Siniset) vaurioiden korjaamiseen.

 

Kapitalistinen järjestelmä ajautuu yhä tiuhempaan kriisin kouriin. Jokainen lama maksatetaan kansalaisille, ympäri maailmaa, kuten voidaan nähdä. Suomi on sidottu tiukasti kapitalismin pihteihin. Viime kädessä EU, valuuttarahastot, ym. muut sanelevat mitä saamme tehdä ja mitä emme.

 

Miten muuten on selitettävissä uudet miljardeja maksavat hävittäjähankinnat, vaikka päähallituspuolue on vasemmistolainen SDP, ja jota säestää demareista vasemmalla oleva Vasemmistoliitto. Vasemmistolainen työväenliike on ollut kautta aikain myös rauhanliike, tunnuksena miekat taottava auroiksi. Miksi siitä nyt livetään? Miksi aseet ovat tärkeämpiä kuin kansan hyvinvointi?

 

Miksi Venäjän kauppaa ei elvytetä? Siksi kun olemme sidoksissa läntisen kapitalistisen maailman ja sen käsikassaran Naton talutusnuoraan. Presidenttimme johdolla on kiltisti hyväksytty lännen muokkaama uhkakuva Venäjästä, peittääkseen läntisen talousmahtinsa hiipuvan, vääjäämättömän romahduksen.

 

Perin ikävää ollessamme sidoksissa, ellemme peräti hirttäytyneet Euroopan unionin luomiin raameihin kansallisvaltioissa. Liikkumavara on todella olematon ja silti eduskunta on yksimielinen EU:ssa pysymisestä ja näin alistumisesta sen kapitalistiseen kuripolitiikkaan.

 

Tietysti jos vertaa Sipilän hallitusta (Keskusta, Kokoomus, Perussuomalaiset/Siniset), niin onhan sillä ero kuin yöllä ja päivällä, verrattuna Antti Rinteen johtamaan nykyiseen hallitukseen. Nykyinen hallitus sentään yrittää lyödä kapuloita rattaisiin työläisten ja köyhän kansan loputtomalta kurittamiselta, kun taas Sipilän hallitus löi ja kaatoi kaiken minkä ehti heidän niskaansa.

 

Jaa käyttäen:


17 Replies to “Kun ei rahat riitä jukolauta”

 1. Älähän nyt Hannu, rahaa ei ole hoitajiin, mutta vasemmistohallitukselta sitä kyllä löytyy valtiosihteereiden ja avaustajien lisäämiseen, sekä puoluetuen ja kehitysavun korottamisiin.

  Luvassa on myös julkishallinnon paisuttamista ja muuta perivasemmistolaista kivaa.

 2. Olen aina puolustanut valtion ja kuntien hallinnon riittävää määrää. On hyvä, että nyt ei sorruta Sipilän hallituksen alokasmaisiin töppäilyihin, kun pienellä porukalla kovalla kiirellä tehtiin sutta ja sekundaa jota nyt paikkaillaan. Olen huomannut kuntapolitiikassa myös kun olemattomalla väellä yritetään pyörittää kuntia, niin onhan se vaikeaa ja lähes mahdotonta ja sitten haukutaan kunnantaloilla olevia huonoista johtamisista. Ne rahat ovat pieniä pennosia ja maksavat itsensä takaisin kun työt tehdään huolella ja asiantuntevasti, eikä koko ajan törmätä esim. perustuslakiin ym. muihin ongelmiin. Nyt jo valietaan kun ei pääse kelaan, ei työkkäriin, ei verovirastoihin jn. jne. Yhteiskunnan hyvään pyörittämiseen tarvitaan paljon tekeviä käsiä jota palvelut toimivat laadukkaasti. Valtion ja kuntien hallinnoissa olevat ihmiset maksavat myös veronsa kotimaihinsa ja tekevät arvokasta työtä. On hämmästyttävää kuinka jotkut kuvittelevat nyky-yhteiskunnassa ministerin pärjäävän vaikka vain yhdellä avustajalla? Vaikka olen vain pienen kunnan valtuutettu, niin minullkein tulee jatkuvalla syötöllä nippuja papereita, joihin täytyy huolella paneutua ja silti olen monesti aivan ihmeessä. Ja kuvitelkaa sitä määrää joita kansanedustajat ja hallituksen ministerit joutuvat käymään niin kansallisia ja kansaninvälisiä (EU) ja muita selontekoja jne. läpi. On erittäin tärkeää kunnollisen hoitamisen kannalta ettei töppäyksiä tulisi, kuten esim. Anne Bernerin jäljiltä niitä nyt korjaillaan.

  1. Joo, missä olit kun urpilainen leikkasi valtion menoja raskaalla kädellä??
   Kerrotko miten kataisen hallituksen touhut on seuraavan hallituksen …. niin mitä ne on?? Ja miksi sdp ollessaan hallituksessa saa mitään aikaan?? Nyt kun se on taas hallituksessa, se pelastaa koko maailman katastrofilta??
   Mää ainakin toivoisin että sääkin ryhtyisit tekemään oikeita juttuja siitä kuka teki ja mitä. Niistä olis meille muille jotain hyötyäkin.

   Tämmöne poliittinen jauhanta ei vie mitään minnekkään. Suma seisoo ja miehet makaa. Jos on mahdollistakaan vasemmiston puhua totta??

 3. ”Vasemmistolainen työväenliike on ollut kautta aikain myös rauhanliike, tunnuksena miekat taottava auroiksi. ”
  Puhdasta paskaa tiainen.
  Länsiaseet olivat vasurien mielestä turhia, mutta neukkulan aseet ”rauhanaseita”, joilla ”rauhoitettiin” kommunistisesta pakkovallasta irti haluavat maat, kuten Unkari ja Tsekkoslovakia.

 4. Kait tämä Juhak:n kommentti lienee tyylipuhtainta näillä sivustoilla. Miksi muuten ei voisi ihan asiallisella kommentilla vastailla ja siltikin olla kriittinen?

  1. Asiat niin kuin ovat Pohjola.
   Tuo poliittinen paska on ihan sitä itseään eikä se runoilemalla parane.
   Tuota samaa valetta on jauhettu 70-luvulta alkaen enkä suoraan sanoen ymmärrä, että joku sitä vielä tänään kehtaa esittää.

 5. Juhak;n kommentti on kärjekäs, mutta ei se kohdistu kehenkään henkilöön (kuten joillain), vaan mielipiteeseen.

  ”Frieden schaffen auch mit Waffen” luki DDR:ssä seinillä samaan aikaan kun Länsi-Saksassa vastustettiin USA:n ohjuksia. Juicella on tästä osuva laulu: ”Me jokaiseen tykkiin ja jokaiseen luotiin rauhankyyhky maalataan ja hyvin omintunnoin päästään rauhanvastustajat ampumaan”.

  Se on todella kummallista, miten kommnunistit näkevät Venäjässä ”Neuvostoliiton perillisen”, Selitys on ilmeinen: venäläinen nationalismi leivottiin ovelasti neuvostokommunismiin ja se nielaistiin Suomessa. Venäjä on ja pysyy ”sosialismin linnakkeena” kommunistien mielessä siksi että on Venäjä. Todellisuudessa Venäjä on arvaamaton fasistinen valtio nykyisin. Onneksi suhteemme ovat hyvät, kuten tänään julkaistu kyselykin paljastaa, mutta onnen varaan ei voi asioita pelkästään jättää. Rinteenkin hallitus heti ensi töikseen meni keksimään uusia pakollisia menoja vaikka rahat eivät sitten riitä niihin entisiinkään.

 6. Kommenttini jotenkin silpoutui, piti kirjoittaa, että rahat eivät riitä koskaan, koska oikeisto haluaa aina säästää ja leikkaa tuloja ja vasemmisto taas haluaa aina keksiä lisää menoja. Kumpikaan ei toimi, peruspalveluita ei saada järjestettyä.

 7. Jatkaen Norpan kommentista – peruspalveluja ei oikein kukaan halua.

  Kärjistäen: oikeisto haluaa leikata suorittavasta portaasta, vasemmisto haluaa lisätä hallinnoivaan portaaseen. Kukaan ei halua lisää suorittavaa porrasta.

 8. Onko niin että aiemmin hyvin toimivat peruspalvelut ovat yksilön omalla vastuulla : Valtio säästää mutta ei ennen vaaleja, vaan vaalien jälkeen.

  Onko menossa tulevissa tai mahdollisesti sellaisissa peruspalveluissa : Hallanvaaran pelko marginaaleissa ?

  Humanistit ratkaisukeskiöissä !

 9. Raha riittää mainiosti kun muistetaan vanhoja hyviä sanontoja:

  ”Suu säkkiä myöten.”

  ”Älä syö enemmän kuin tienaat.”

  Minulla on itselläni kokemusta asiasta.

  Rakensin kalliin, hyvän, suuren omakotitalon perheelleni vuonna 1987. Silloisilla tuloillani pystyin hyvin maksamaan silloiset asuntolainan maksut. Sitten iski 1990-luvun lama – ja lainakorko nousi 16 prosenttiin. Minä en lähtenyt sossuun tai Kelaan, vaan sopeutin tulot ja menot. Selvisin leikkaamalla menot tarpeeksi alas tuloihin nähden.

 10. Kyllä minulla vaan on melko selkeät kokemukset 60 – 80 lukujen ajalta Pv:n palveluksessa. Palkka ei ollut suuren suuri mutta onneksi PLM:n vaatimattomimmat asunnot helpottivat edes hieman tilannetta.
  Ei meillä käyty seuramatkoilla, autoakaan edes ei ollut alkuaikoina. Lapsen päivähoito yksityisellä ei ollut halpaa, kulkeakkin piti; harrastukset minimissään.
  Sitten 80-luvulla kun rakennutin ensimmäisen asuntoni, omakotitalon, ei suuren suuri mutta sen johdosta oli pakko tehdä ajoittain kahtakin työtä.
  Selvittiin ja perustin yritykseni Pv:n palveluksesta päästyäni ja silloin helpotti. Oli rahaa pikkuisiin ylellisyyksiinkin.
  Maalle, haja-asutusalueelle muutettuamme; taas oli edessä sopeutuminen; ei kesämökkiä, ei Thaimaan matkoja, vaateostokset käytännön mukaan; tosin ruuasta emme tinkineet. Kalastusta, sienestystä, marjastusta … jne. Sitten alkoi rahaa tilillekkin kertymään.
  Nyt ei velkaa, oma asunto, menot hallinnassa, elämä maistuu.

 11. Niinhän se aina on, että sen mukaan eletään, mitä on. Mutta valtiontaloudessa on aina kysymys myös siitä, miten rahat jaetaan, kuinka paljon keneltäkin verotetaan ja mitä toisille annetaan. Ja mikä jää ihmisten omalle vastuulle.

  1. Jos kuvitellaan että mm minä alan elämään vain sillä summalla millä toimeen tulen enkä ns ”tuhlaa” mihinkään niin kuinka käy niiden yrittäjien joiden luona en asiakkaana käy.

   Narsistin päiväuni…

   1. Palvelut on hyvin laaja käsite eri muotoineen kun mennään oikein syvälle yht.kunn.palveluihin mitä kuin miten ne niveltyvät – hyviin toimiviin palveluihin.
    Etenkin valtion palveluihin sen ”helppokäyttöisyyteen” kuin saatavuuteen.

Kommentoi