Viron hallitusta pihtisynnytetään edelleen

Kirjoitin 15.3.2019 tänne artikkelin Viron hallituksen muodostamisesta.

Nyt yli kaksi viikkoa myöhemmin tilanne on edelleen auki.

Reformipuolueen puheenjohtaja Kaja Kallas jo tarjosi Keskustapuolueen puheenjohtajalle pääministerin paikkaa, vaikka hän voitti vaalit ja on virallinen hallitustunnustelija.

Kepuli Ratas ei kuitenkaan ole ottanut Kajaan yhteyttä, vaan on edelleen jatkanut hallitusneuvotteluja EKREn (virolainen persupuolue) ja Isänmaa-puolueen kanssa.

Torstaina 4.4.2019 kokoontuu vaaleissa valittu uusi Riigikogu (eduskunta).

Kaja Kallas meinaa pistää Riigikogun äänestykseen hallitustilanteen, vaikka hänellä ei ole esittää enemmistöhallitusta.

Kepun, EKREn ja Isänmaa-puolueen hallitusneuvottelujen pitäisi päättyä lauantaina 6.4.2019. Silloin on tarkoituksena olla valmiina uuden hallituksen ohjelma ja myös ministerinpaikat, sekä ministerit. Jopa Excel-taulukko miten rahaa käytetään mihinkin tarkoitukseen hallituksen toimesta.

Jos tämä EKREIKE-hallitus todella syntyy, niin siinä on pureskeltavaa monelle taholle pitkäksi aikaa.

Vaalien voittaja ei päässyt edes yrittämään hallituksen muodostamista, kuten yleensä tapahtuu. Sen sijaan kolme muuta puoluetta neuvottelivat ja perustivat enemmistöhallituksen. Se näkee, joka elää.

Viron Kepu on venäjämielinen puolue, jota venäläiset äänestivät. Viron ryssät ovat tukehtumassa sappeensa, kun Kepu on ottamassa ”fasistit” (persut) hallitukseen.

En ole moista sirkusta vielä nähnyt tässä elämässä. Viron demarit ja reformipuoluelaiset ovat ihan shokissa.

3 Replies to “Viron hallitusta pihtisynnytetään edelleen”

  1. Viron Suojeluskunnan jäsenenä minua kiinnostaa eniten puolustusministerin salkku. EKREn puolustusministerikanditaatti oli ennen vaaleja tuttavani everstiluutnantti Leo Kunnas. Saapas nähdä tuleeko Leosta puolustusministeri. Se olisi verrattavissa ”taktisen ydinräjähteen” räjähdykseen.

  2. Se vähä mitä Suomen media tästä kertoo antaa kyllä kuvaa melko värikkäästä paketista.

    Mutta, olen pitkään oppinut olemaan varovainen etten lähde kertomaan toiselle itsenäiselle maalle miten asiansa hoitavat.

    Ehkä opimme lopputuloksesta jotain. Ja ehkä se on muistutus aiheesta. Onhan useampikin media spekuloinut että jos persut olisivat Suomessa suurin puolue (epätodennäköistä, muttei mahdotonta), he eivät saisi yrittää hallituksen kokoamista.

    Brittilässä Mayn omalla puolueella on suurin paikka, mutta käytännössä pikkuriikkinen DUP käyttää valtaa enemmän.

    Demokratia. Vänkä juttu.

Kommentoi