Lenkkimakkaraa.

Lenkkimakkarahan on se makkaratyyppi, mikä aivan aidosti kirvoittaa keskustelua ja mielipiteitä.

http://www.makkara.info/aks3.php?alenkki

Maistellut makkarat,  lenkkimakkarat, AKS

Pisteytys uudistettu, nyt jaossa 100 pistettä!

Tulipahan ihan uteliaisuuden vuoksi lueskeltua melkoinen valikoima suomalaisia lenkkimakkaroita koskevat Akateemisen Kiuasseuran makkararaadin tulokset.

Loppupäätelmä oli melkoisen suoraviivainen, raadin lausuntoihin perustellen; jos makkaran kilohinta on kovin paljon alle 10€/kg, mitään laatua on melko turha odottaa. Toisaalta, jos lenkkimakkaran kilohinta saavuttaa 20€/kg; todennäköinen ylihinnoittelu kyseessä.

Testaus muuten kertoili myöskin sen, että lenkkimakkara voi olla kohtuullisen laadukaskin, tuskin mikään erityinen herkku; ruuanlaittomateriaali muiden joukossa.

Testissä muuten esiintyi myöskin suomalainen ”kansallismakkara”, HK:n sininen, kolmena variaattiona, ei nyt kuitenkaan mitenkään hyvin mainesanoin.

Sanonta; makkarasta on moneksi, pitänee paikkansa.

 

 

8 vastausta artikkeliin “Lenkkimakkaraa.”

  1. Joo, kyllähän tuo ei mikään yllätys lenkkimakkaran osalta ollut mutta kun tutkaili n ryynimakkaroiden (niitä teen itse mieluiten) osalta, mustamakkara/Tapola, luvattoman heikko sijoitus.
    Meidän Makuliha on muuten makkaratyypistä riippumatta pärjäillyt kohtalaisesti ja pääsääntöisesti maininta laadukkaista raaka-aineista. On muuten harvoja mustamakkaratyyppisten valmistajista, joka laittaa puolukkasurvoksen jo makkaramassaan.
    Vaikken mikään ”makkaramestari” olekkaan, mieleiseni ryynimakkara on omatekemäni ja lampaansuoleen ja savustaen kypsennetty.

  2. Kun nyt innostuin noita makkaroita tutkailemaan; pitihän katsella noita salamimakkaroitakin. Makuliha ainoana suomalaisena ylti 1., pisteitä 95. Seuraava suomalainen ylti 88 pisteeseen, ei kovin mairittelevaa joskin salamit ovat kova sarja. Kaikkiaan testissä oli 22 makkaraa.

  3. Makkara lenkillä tai ilman, on tällaisen tavallisen ihmisen arki- ja joskus juhlaruokaakin. Sitä voi syödä kylmänä, keitettynä, paistettuna, tai suoraan kiukaalta. Ei paljon muuta vaatimusta, mutta ei saa olle verestä tehtyä. Erikoisen hyvää peuranlihasta tehty makkara.

  4. Varsin samaa mieltä Pentti; kyllä meilläkin makkarasta ruokaa tehdään, tosin valikoiden. Kuten jo kirjoitinkin; paras makkara on mielestäni on itse tekemäni, mielellään ryyninä tattari, lampaan suoleen ja savustaen kypsennetty.
    Sen verran sanoisin, että tuossa naapurissa, Makulihan lenkkimakkaroita arvostan ja arvostavat muuten muutkin esim AKS:n testaukset.

  5. Heinosen suomilenkki oli parasta, kun liha-heinonen oli vielä olemassa. Nuo nykyiset suomilenkin valmistajat, esim Hakala, eivät ole onnnistuneet tuotoksessaan yhtä hyvin.

  6. No maalla kotona lahtipäivänä tehtiin sitä verimakkaraa aitoon suoleen ja hyvää oli. No siihen aikaan kaupasta ei makkaraa ostettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *