Jätetään tuomitsematta

Syytetty on todettu syylliseksi henkeen ja terveyteen kohdistuviin rikoksiin, törkeisiin talousrikoksiin ja useiden viranomaisohjeiden laiminlyönteihin. Syytetty jätetään tuomitsematta, koska tuomarilla on käsi väsynyt ja tuomitsemisohjeet olisivat vasta kirjan seuraavalla sivulla. Tässä tiivistelmä kotimaisesta kilpailutuksesta, oli puhe sitten vanhustenhoidosta, tietojärjestelmistä tai mistä vaan.

Epäreilu kilpailu on yritysten haitta

Minua voi kaikessa rauhassa kutsua kapitalistisiaksi, sillä olen yrittäjä ja Kokoomuksen jäsen. Juuri siksi että olen yrittäjä, haluan että yritykset saavat toimia samalla viivalla. Epäreilu kilpailutus haittaa koko yrityskenttää. Minä en tee mitään kauppoja julkisen sektorin kanssa, luojan kiitos, mutta näen jatkuvasti hyvin läheltä miten sairasta se toiminta on. Kas, jos minä ryssin oikein huolella jonkun asiakkaani tietojärjestelmän ja vika osoittautuu minun firmani tekemäksi, voin olla aivan varma että uusia kauppoja ei synny. Se on pelin henki – virheistä joutuu vastaamaan. Julkisella sektorilla tämä ei toteudu ja tätä perustellaan kiireellä sekä EU-pykälillä. Edellinen on huono tekosyy ja jälkimmäinen suora valhe. Jopa meppimme ovat kritisoineet Suomen huonoa kykyä lukea EU:n kilpailutussäännöt loppuun asti. Me katsomme vain hintaa, vaikka sen pitäisi olla vain yksi tekijä, eikä suinkaan tärkein.

Tietenkin virheitä sattuu kaikille ja ensisijaisesti ne korjataan. Ei ensimmäisestä puuttuvasta i:n pisteestä nosteta haloota. Sadistisiin hoitopalveluihin erikoistunut Esperi sen sijaan ohitti ensimmäiset puolen tuhatta varoitusta parin vuoden ajan kunnes päätyi tähän tilaan. Jo puolivälissä tätä farssia olisi pitänyt firman pisteytykseen tulla miinus julkiselle sektorille. Nämä voisivat mennä esimerkiksi näin.

 1. Toistuvia pikkuvirheitä – laskunmaksu jäihin kunnes virheet on korjattu.
 2. Vähän isompi virhe – yritys saa miinuspisteitä kilpailutuksessa mutta saa osallistua kilpailutukseen kunnes virheet on korjattu.
 3. Iso virhe – yritys ei saa osallistua kilpailutukseen kunnes virheet on korjattu ja asia varmistettu kolmannen osapuolen tarkituksessa, jossa kolmannen osapuolen valitsee julkinen taho ja tarkistuksen maksaa yritys.
 4. Toistuvat isot virheet tai isot virheet jätetty korjaamatta pitkään – kuten edellinen, mutta sulkuaika kilpailutukseen jatkuu vielä kolme vuotta virheiden korjaamisen jälkeen.

Edelliset eivät tietenkään poista korvausvelvollisuutta, mutta ne tiedämme jo tehottomiksi, ja niistä on helppo livetä oikeusteitse. Sen sijaan sulkeminen pois kilpailusta on jäätävän paha riski yrityksen taloudelle. Tähän kun lisätään esim. Tanskan malliset julkiset tarkastusraportit ja pisteytykset, alkaa yrityksillä vähitellen olemaan pientä intressiäkin asioiden hoitamiselle. Todennäköisesti tarvitaan vielä lisätarkistuksia jotta yrityksen omistajat eivät vaan perusta toista yritystä kiertämään edelliselle asetettua kieltoa.

Vain yksi intressi

Yrityksen tarkoitus on tuottaa voittoa omistajilleen, ei enempää eikä vähempää. Kautta historian yritykset ovat tehneet paljon hyvää, löytäneet uusia ratkaisuja vanhoihin ongelmiin, uusia toimintatapoja ja lisääntynyttä tehokkuutta. Yrittäminen ei ole ongelma, mutta ostajan pitää muistaa yrityksen tarkoitus. Niin kauan kun voiton tuottaminen ei häiriinny sopimuksen laiminlyönnistä lainkaan, ei yrityksellä ole mitään syytä noudattaa sopimusta. Kun taas voitot ovat uhattuna huonosta asianhoidosta, on yrityksellä kaikki intressi hoitaa sovitut tehtävät.

Niin simppeliä tämä kaikki on: yritys pyrkii löytämään parhaan tavan voiton tuottamiseen. Ei parasta tapaa vanhusten hoitoon, ei parasta tapaa IT-järjestelmän toteutukseen tai Kela-taksikyytien ajoon, vaan ainoastaan paras tapa voiton tuottamiseen. Ei tuo ole moraalitonta tai liioittelua. Se on yritystoiminnan kulmakivi. Jos julkishallinto ei edes sitä tajua, olen hieman huolissani.

6 Replies to “Jätetään tuomitsematta”

 1. Elämme kapitalistisessa markkinataloudessa, jopa se, tarvitsee työntekijöitä, jopa se tarvitsee innovaatioita.

  Paras yritys on sellainen jossa myös työntekijät voi olla osana firman kulttuuria, tapaa toimia ja vaikuttaa, kaikki kuin vähän perheenä. Uskon että tälläinen firma pärjää, pärjää yrittäjät ja työntekijät.

  Tiedän tälläisiä firmoja, niihin jo ovesta sisälle mennessä voi tuntea hyvän fiiliksen, kaikki puhaltaa aidosti yhteen hiileen ja ne tekee tulosta, yritys voi hyvin sekä työyhteisö. Yritykset tuottaa voittoa omistajilleen ja hyvää kannustavaa palkkaa työtekijöilleen. Näissä firmoissa ei ole monastikkaan rekry pulmia, työurat on myös pitkiä.

  Ei tämä vaikeaa ole.

 2. Tarvitaan vapaa rehellinen kilpailu – sekä pisteellinen yllättävä valvonta ja sanktiot.

  Julkinen sektori on ihan perseestä – käydään työajalla oleskelemassa paikalla, eikä olla vastuussa yhtään mistään.

 3. Kaikki yritykset todella pyrkivät tuottamaan voittoa. Toisaalta yrityksen pitää pystyä pitämään palveluksien ja tuotteidensa laadun niin korkeana, että sen toiminta voi jatkua.

  Taloyhtiömme teki sopimuksen alan yrityksen kansa maalämpöjärjestelmästä. Porakaivot tehtiin pikaisesti sopimuksen solmimisen jälkeen. Samoin kymmenen tuhannen litran öljysäiliön poisto maasta tapahtui nopeasti. Tarvikkeita alkoi tippua asennuspaikalle. Materialista yhtiö maksoi ennakkoa, m.m. lämpöpumpusta. Asennustyöt alkoivat. Sitten tuli stoppi. Mitään ei tapahtunut pariin kuukauteen. Ilmeni, ettei sopimusyhtiö ollut maksanut porakaivon tekijälle eikä lämpöpumpun toimittajalle. Sopimusyhtiöllä oli myös maksuja rästissä asennusfirmalle. Sopimus purettiin ja vastuu asennuksen loppuun viennistä siirtyi muualle.

  Yritys ei toimi enää.

  Alla kommentteja sopimusyrityksen toiminnasta – pieni osa kommenteista voi tienkin olla asiattomia.
  http://keskustelu.suomi24.fi/node/10530761

 4. Mitä teet firmalle joka on ostanut kunnan ainoan tilan jossa voi hoitaa vanhuksia?
  Kunnalla ei ole varaa rakentaa uutta tilaa jossa kilpailija voisi kilpailla?

 5. Minullakin on vähän näistä remonttifirmoista kokemusta, eräs myi minulle varastetun jääkaapin, se oli ihan upea ele. Ja vielä oli osana satojen tuhansien eurojen keikkaa.

  Isännöitsijälle sanoin että eipä vapauteta takuusummia kun tällainen selvisi. Isännöitsijä sanoi että ei nyt olla ilkeitä.

  Sitten hän vapautti summat, vastoin hallituksen mielipidettä, ja sen jälkeen rupesi paljastumaan ongelmia…noh, ei kaikki mennyt huonosti. Isännöitsijä sai sentäs ison palkankorotuksen.

Kommentoi