Maskigate: Hallitus tuputti myyttitarinoita, todellisuus oli toista

Hallituksen työministeri Tuula Haatainen ilmoitti jo perjantaina Huoltovarmuuskesksen johtajan Tomi Louneman erosta. Lounema joutui eroamaan sen jälkeen, kun koronaviruspandemiaa varten tarkoitettuja hengitysusojaimia oli tilattu Huoltovarmuuskeskukselle miljoonilla euroilla ilman kilpailutusta Onni Sarmasteelta. Kiinasta toimitetut hengityssuojaimet eivät täyttäneet laatuvaatimuksia, eikä niitä voida käyttää.

Vyyhtiin oli alkuperäisessä Suomen Kuvalehden jutussa liitettynä myös moottoripyöräkerho Helvetin Enkelit, joka kuitenkin halusi ottaa tapahtuneeseen etäisyyttä. Helvetin Enkelit kiisti Twitterissä olevansa missään tekemisissä asian kanssa. – –

Kun jopa pahamaineinen moottoripyöräkerho joutuu ottamaan etäisyyttä maan hallitukseen PR-syistä, on paikallaan tarkastella miten tähän pisteeseen on oikein tultu.
Epäonnistunut suojainkauppa ei nimittäin ollut hallituksen ensimmäinen epäonnistuminen suojavarusteiden suhteen, vaan pikemminkin jo kuukausia jatkuneen, pidemmän kehityksen käännepiste.

Hallitusta on varoitettu jo kuukausien ajan kriisin kehittymisestä. Sen sijaan, että hallitus olisi ryhtynyt asianmukaisisesti toimeen, se on askel askeleelta hankaloittanut suojavarustetilanteen ratkaisemista ja viitannut kintaalla sekä varoituksille että avuntarjouksille. Huoltovarmuuskeskuksen kohun myötä kulissit ovat nyt kuitenkin tulleet alas: suojavarusteet uhkaavat loppua Suomesta jo aivan lähipäivinä.
————————————
Kirjoitukseni lähteenä olen käyttänyt: Suomen Uutiset 11.4.2020. Artikkelin otsikko ”Hallitus tuputti myyttitarinoita, todellisuus oli toista – suojavarusteiden skandaalihinta ei ole yksittäinen virhe vaan jo pitkään jatkunut virhesarjan kääntöpiste”.

29 Replies to “Maskigate: Hallitus tuputti myyttitarinoita, todellisuus oli toista”

 1. Koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi Hallitus on mielestäni toiminut hyvin, muun muassa sulkemalla maan rajat, koulut, ravintolat/kahvilat, yleisötapahtumat, yli 10 henkilön julkiset kokoontumniset ja silleen.
  Sairaaloiden ja hoitolaitosten suojavarusteiden osalta hallitus taas on töpännyt raskaimman jälkeen.

  Tammikuu: Suojavarusteet ovat loppumassa tukkuliikeeistä, hallitus keskittyy ilmastonmuutokseen.

  Helmikuu: Mitään ei edelleenkään tapahdu, lopulta pidetään tiedotustilaisuus.
  27.2. hallitus pitää tiedotustilaisuuden, jossa se vakuuttaa, että suojavarusteita on Suomessa riittävästi. Ainakin Helsingin Sanomien uutisoinnin perusteella hallituksen ilmoitus on vähintäänkin kummallinen.

  Kotimaista tuotantoa ei käynnistetä. Suojavarusteiden vientiä ulos maasta ei rajoiteta. Esimerkiksi Ruotsi liittyy nopeasti EU-maiden yhteissopimukseen suojavarusteiden hankinnassa, mutta Suomi kieltäytyy (lopulta Suomi liittyy viimeisenä EU-jäsenmaana kuukausi Ruotsin jälkeen, mutta jää rannalle siihenastisista tilauksista).

  Maaliskuu: ”Eivät ne tule loppumaan.”

  Varoituksia suojavarusteista alkaa nyt tulla useilta suunnilta. Esimerkiksi kansanedustaja Riikka Purra (ps) kertoo sairaaloiden heikentyneestä suojavarustilanteesta A-studion lähetyksessä. Myös Presidentti Sauli Niinistö kertoo selvittäneensä suojavarustilannetta henkilökohtaisesti ja olleensa yhteydessä kansainvälisiin päättäjiin omien kontaktiverkostojensa kautta. Suojavarustetilanteen kehityksestä varoittaa myös esimerkiksi HUS:in diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.
  Tässä vaiheessa hallitus on tiennyt todellisen suojavarustilanteen maasa jo pitemmän aikaa, perustuen salaisiin asiakirjoihin, jotka se on saanut nähdä, mutta joita esimerkiksi oppositoilla ei ole käytettävissä.

  Hallitus kuitenkin päättää kiistää kaiken. Kun päätös Huoltovarmuusvarastojen avaamisesta lopulta tehdään, sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee vakuuttaa televisiossa, että suojavarusteita on varattu riittävästi ”Eivät ne tule loppumaan”.

  Huoltovarmuuskeskus saa edelleen suojavarustetarjouksia luotettavilta toimittajilta, mutta kieltäytyy. Suojavarusteet ovat jo loppumassa.

  Huhtikuu: Kriisi iskee päälle, kansainväliselle medialle myydän vielä myyttitarinoita valmistaurtumisesta.

  Esimerkiksi nyt irtisanoutunut Huoltovarmuuskeskuksen johtaja Lounema ehtii vielä antaa haastattelun New York Timesin artikkeliin, jossa kerrotaan miksi Suomen ei tarvitse olla huolissaan hengityssuojainvarastoistaan: ”Suomi, Pohjoismaiden valmistautujakansa, ei ole huolissaan kasvosuojaimista”, lehti kertoo.
  Päivän kuluttua New York Timesin jutun julkaisemisesta, Suomessa kerrotaan, että hengityssuojaimia ja muita suojavarusteita ei riitä esimerkiksi hoitokotien henkilökunnalle.
  Kuluu toinen päivä ja hengityssuojaimet on loppu.
  Lounema saa lähteä, samalla kun Huoltovarmuuskeskuksen kohukauppojen paperit julistetaan salaisiksi.
  Alkaa syyllisten etsintä, ja ne ovat muualla kuin hallituksessa.

  Miten maskigate jatkuu, jää nähtäväksi.
  —————————————————
  Kommenttini asiatietojen lähteenä olen käyttänyt samaa Suomen Uutisten artikkelia kuin avauksessa.

  1. Ei Suomen Uutiset edes yritä leikkiä riippumatonta tai puoleetonta mediaa vaan on avoimesti puoluelehti, toisin kuin esim. Demokraatti, joka lainailemalla pari kolme STT:n uutista leikkii olevansa jotain muuta kuin todellisuudessa on.

   Oli siis media puolueen tai puolueeton niin mitkä ovat ne asiavirheet, jotka löydät, niistä kai loppujen lopuksi pitäisi olla kyse?

 2. SU ei tiedä yhtään sen enempää kuin mitä muut ovat
  jo uutisoineet. Tämä suojainjupakka on riippumattomassa selvityksessä, sitten vasta kun kaikki oleelliset faktat ovat pöydällä. Nyt eivät ole.

  1. No linkkaahan joku muu media, joka on tuon sopimuksen sisältöineen tuonut esille ?

   1. Sopimuksista sisältöjä ovat julkaisseet tavarantoimittajat, ip-lehdet, SK ja somet.
    Niiden tulkinnoistakin ovat tilaajat ja toimittajat eri mieltä. Ja kaikki ei ole edes julkista.
    Parempi panna jäitä hattuun ennen kuin asiat on tutkittu ja hutkittu.

    No, kun oppositiolla ei ole muutakaan aihetta nenän pinnalla pysymiseen.

    1. Pikimminkin hallituksella vaikuttaa olevan ongelmia pitää nokkansa vedenpinnalla, eihän asiakirjoja muutoin tarvitsisi pyrkiä salaamaan (eikä ole edes ensimmäinen kerta).

     Enkä kyllä ennen Suomen Uutisia ole nähnyt missään mediassa kyseisen sopimuksen sisältöä julkaistun.

     Sitä saa mitä tilaa.

 3. On erikoista tyrmätä jokin tieto pelkästään sen perusteella missä tämä tieto on julkaistu.

  Aika tarkkaan olen seurannut maskigatea ja kyllä minun on myönnettävä, että tämä Mikan linkkaama Suomen Uutisten artikkeli on ensimmäinen, jossa näkyy jotain sopimusteknisiä tietoja.

  On tehty tarjous ja siihen annettu hyväksyvä vastaus. Eli ilmi käy mitä on tarjottu ja tilattu.

  Mielenkiintoinen on myös tieto joka tuossa käy ilmi. HVK hyväksyy 29.3 2020 Onni Sarmasteen samana päivänä tekemän tarjouksen. Samalla HVK ilmoittaa, että nyt tehty tarjous korvaa ja mitätöi 27.3.2020 The Look Medical Care Ou, Tallina [Tiina Jylhä] nimissä olleen tarjouksen.

  1. Juha U, ongelmahan on juuri se missä on julkaistu tai kuka on sanonut, eikä suinkaan se mitä on julkaistu tai sanottu.

   Hallitusta ja sen suurimpia ylistäjiä yhdistää ideologian meneminen aina asian edelle.

   1. Juuri toisin päin. Muut näyttävän tietävän kaikki paremmin kuin viranomaiset.

    1. Ennemminkin vaikuttaa siltä, että ”viranomaiset” pyrkivät salaamaan tosiasiat julkisuudelta.

 4. Löytääkö joku pätevää perustetta sille, että HVK ja muut asiaan liittyvät virkamiehet ja ministerit haluavat salata ne tahot, joilta maskeja on tilattu?

  Minä en löydä.

 5. ”Kiinasta toimitetut hengityssuojaimet eivät täyttäneet laatuvaatimuksia, eikä niitä voida käyttää.”

  Ei voida käyttää kaikkiin tarkoituksiin. Kelpaavat mainiosti tavallisille tallaajille vaikkapa ruokakauppaan.

  1. Tarkoitus oli tilata sairaalakäyttöön, eikä ruokakauppaan. No tilaaja sai juuri sitä mitä tilasi, joten vika ei ollut toimittajassa, kuten haluttiin antaa ymmärtää.

 6. ”Suomen Uutiset, riippumaton auktorisoitu media”???

  Suomen Uutiset on puoluelehti, kuten aikaisemmin Karjalaiselle jo ilmoitettiin. Demokratiassa pruukaa olla puolueita ja niin ollen myös puoluelehtiä kuin myös puolueettomiksi itseään sanovia medioita, jotka kuitenkin ovat johonkin poliiittiseen suuntaan kallellaan. Tämä ikään kuin kuuluu demokratiaan ja parlamentalismiin. Samoin kuin se, että oppisition tehtävä on valvoa hallituksen tekemisiä ja tekemättä jättämisiä.
  Vanhaan hyvään aikaan sanottiin, että media on vallan vahtikoira ja valveutuneet kansalaiset seuraavat mediaa ja kirjoittavat/puhuvat tarvittaessa median kautta toisille kansalaisille kuin myös päättäjille, ja tietenkin suuurin osa kansalaisista äänestää vaaleissa, koska tämä, samoin kuin sananvapaus ja mielipiteen ilmaisuvapaus ikään kuin kuuluvat demokratian pelisääntöihin.
  En tiedä ovatko kyseiset asiat muuttuneet/muuttumassa, koska nykyään puhutaan/kirjoitetaan niin ärhäkkäästi vihapuheesta, maalittamisesta ja näillä toimillahan pyritään kaventamaan sananvapautta kuten jokainen ymmärtää.
  Joten paras on käyttää sananvapautta ja mielipiteen ilmaisuvapautta kuten esimerkiksi puoluelehti Suomen Uutiset tekee, jos vaikka…

  Minkälainen on riippumaton auktorisoitu media? Onko se kenties sellainen kuin Helsingin Sanomat ja YLE?

  1. Ne ovat niitä, joista tulee kirjoittajan haluamaa satua ja hallituksen ylistämistä.

 7. En ole kylläkään mistään muusta mediasta kuin Suomen Uutisista kuullut/lukenut noin kattavaa tietopakettia, etten sanoisi farssia, liittyen suojavarusteisiin ja koronapandemiaan muutenkin kuin Suomen Uutisista.
  Pitäisikö vastuuministeri Tuula Haataisen erota?

 8. Joku ministeri vähintään on vastuussa tästä. Voi olla, että aihe kaipaa tutkintaa – mutta en ole vakuuttunut että nyt on paras aika.

  En myöskään ole vakuuttunut että ministerien himo saada potkittua lähes koko huoltovarmuuskeskuksen johto on oikea reaktio nyt. Se näyttää todella pahasti poliittiselta teatterilta.

  1. Se on puhtaasti poliittista käsidesiä, missä ministereiden vastuu siirretään ulkopuolisille.
   Valitettavasti tämä näyttää olevan Marinin hallituksen tyypillinen ominaisuus, missä keskitytään poliittiseen teatteriin asioiden hoitamisen sijaan.

    1. Sokea Marinin sakin puolustaminen ja munausten vähättely näyttää ohittavan terveen järjen ja suhteellisuudentajun.
     Ei se ole kaiken vastustamista, jos munauksista keskustellaan.
     Ehkä se estää uusien tekemisen…

 9. ”Huoltovarmuuskeskuksen pomo sai syystäkin potkut, mutta samalla hallitus ulkoistaa omaa vastuutaan ja pesee käsiään kriisin keskellä toistuvasti kuin Pontius Pilatus pääsiäisen alla”, arvioi politiikan erityistoimittaja Timo Haapala.

  Lähde Ilta-Sanomat 10.4. otsikolla ”Kommentti: hallitus pesee käsiään kuin Pontius Pilatus ja unohtaa kernaasti oman vastuunsa”.

  1. Ylituomari Iltasanomat, anna minun nauraa. Lööpi myy ja ylituomari on lahjottu.

 10. Media tekee sitä mitä siltä odotetaankin eli toimii vallan vahtikoirana, ja antaa tällä kertaa aiheesta pyyhkeitä hallitukselle. Missä ongelma? Vasemmistotalitarismin kaipuussako? Tiedän, tiedän ”En mä ole kommunisti, en ole koskaan ollutkaan. Muuten vain antipatiseeraan kansallismielisyyttä ja arvokonservatismia. Ne kun ovat pahimmat esteet vasemistotalitaristiselle utopialle.”

Kommentoi