Omaa typeryyttämme maksamme itsemme kipeiksi kalliista energiasta ja heikenämme kilpailukykyämme

Niin, kukaan ei ole pakottanut meitä suomalaisia olemaan typeriä – ei kukaan. Vanhan ja hyvän sanonnan mukaan: Kun on tyhmä pää, niin siitä kärsii koko ruumis. Se sanonta pitää paikkansa tässäkin yhteydessä.

Ei tarvittaisi kovinkaan korkeaa älykkyysosamäärää, eikä kummoista päättelykykyä ymmärtämään, että Suomeen on ollut aivan idioottimaista rakentaa yli 2500MW nimellisteholla haitallista sattumavoimaa tuulivoima.

Oheisesta kuvasta näkyy millaista se tuulivoiman tuotanto aikuisten oikeasti on. Kuva on syyskuulta 2021. Pitkä sarja vastaavia kuvia löytyy täältä.

Oli muutama tuulinen päivä, jolloin tuulivoima tuotti sähköä hyvällä ”hyötysuhteella” – silloin sähkön markkinahinta putosi alas, heikentäen hyvien sähkövoimaloiden kannattavuutta. Kahta puolen sitä tuotantopiikkiä näkyy vastaavasti pitkät kaudet, jolloin tuulivoimalat eivät tuottaneet sähköä juuri mainita saakka.

Kun Suomi on suhteellisen tasainen, niin meillä ei ole vesivoimaa varastoaltaineen kompensoimaan tuulivoiman suurta tuotannonvaihtelua. Vesivoimaa voitaisiin toki rakentaa lisää, mutta varsin vaatimattomasti. Suosittelen rakentamaan Vuotoksen ja Kollajan.

Mitä enemmän Suomeen rakennetaan tuulivoimaa, sitä hullummaksi tilanne menee, vaikka Fingrid joutuu tuulivoiman takia rakentamaan miljardeilla uusia sähköverkkoja.

Sähkön kulutus kasvaa melkoisen voimakkaasti – ja sähkö on välttämättömyyshyödyke, jota täytyy koko ajan tuottaa vähintään sen verran kuin sähköä  kulutetaan.

Suomeen täytyy rakentaa runsaasti lisää ydinvoimaa, ainakin: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1. Suosittelen, että ostetaan kerralla kolme identtistä 1400MW laitosta sarjatuotantona Etelä-Koreasta. He rakentavat niitä koko ajan, joten osaaminen on kunnossa ja kokemusta tulee yhä lisää.

 

 

29 vastausta artikkeliin “Omaa typeryyttämme maksamme itsemme kipeiksi kalliista energiasta ja heikenämme kilpailukykyämme”

 1. Ydinvoimaloita ei voi ostaa nopeasti kaupan hyllyltä, mutta haitallisen sattumavoiman tuulivoima rakentaminen voidaan lopettaa. Voidaan myös lopettaa kivihiilen, turpeen, öljyn, jne. alasajo kunnes uudet ydinvoimalat ovat tuotannossa.

 2. Joo ydin voima on kaikkein puhtainta ja tehokkainta kunhan ei rakentajana ole Ranskalainen AREVA ne kun ei valmistu koskaan terv tepivaari

 3. Joo – kyllä vaikeaa on, mutta ..
  *
  https://www.uusisuomi.fi/uutiset/olkiluoto-3n-sahkontuotanto-lykkaantyy-nyt-paljastui-syy/31786c0f-6a5b-484e-9a3a-ee1ce1bd3520

  19.10.2021

  Olkiluoto 3:n rakennuttaja ja operaattori Teollisuuden Voima on paljastanut syyn ydinvoimalan käyttöönoton uusimpaan viivästykseen.

  Samalla TVO vahvistaa, että elokuun lopulla tiedotettu uusi aikataulu on edelleen voimassa: laitos on tarkoitus kytkeä sähköverkkoon helmikuussa 2022, ja säännöllisen sähköntuotannon alkaa kesäkuussa.

  1. Oli virhe tilata prototyyppivoimala ranskalaisilta. Ovat ryssineet sen projektin ihan perusteellisesti, mutta kyllä se lopulta aloittaa tuotannon ja tuottanee sähköä luotettavasti noin 60 vuotta.

   Etelä-Korea saa niitä voimaloita tuotantoon karkeasti viisi vuotta tilauksesta. Jos tilattaisiin vuonna 2022 kolme voimalaa sarjatuotantona, niin ensimmäinen voisi aloittaa tuotannon ilmeisesti noin 2027, seuraava 2028 ja viimeinen 2029.

  2. No voi se tuotanto alkaa vuodesta en tiedä saattaa olla v 3000 terv tepivaari

 4. Viimeisin OL3 murhe ei ole ydinreaktorin puolella vaan turbiineissa.

  Turbiinit on suunniteltu olemaan käytössä ”jatkuvasti”, eikä ”koipussissa” ”10 vuotta”. Kenellekään ei vaan tullut ajoissa mieleen, että niitä pitäisi tarkistaa, huoltaa ja pyörittääkin pitkäaikaissäilytyksen aikana.

 5. Siinä se on ase Suomen niskassa…pohjoisessa…

  ”Valtaosa Pyhäjoen ydinvoimalan rahoituksesta tulee Venäjältä, jonka valtiollinen ydinvoimajätti Rosatom omistaa voimalayhtiöstä yli kolmanneksen.
  POHJOIS-POHJANMAAN Pyhäjoelle puuhatun ydinvoimalan rakentamiskustannuksista puuttuu vielä optimistisimmankin arvion mukaan lähes kolmannes.”

  Talouselämä: Pyhäjoelle suunnitellun ydinvoimalan rahoituksesta puuttuu ainakin kolmannes https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008301189.html

  Tämän Putinin tekeleen ja Kremlin iskukassaran pitäisi saada rakennuslupa … ei ikinä! Kiristävät sitten energialla….🤔

  1. Fennovoiman ydinvoimalan pääosakas oli aikoinaan saksalainen E.ON ja reaktori piti Japanista. Valitettavasti E.ON löi hanskat tiskiin ja tässä sitä sitten ollaan.

   Sähkön markkinahinta pyöri vielä viime vuonna 30 €/MWh ympärillä, joskus harvoin kovilla pakkasilla kimposi yli 100 euron.

   Nyt jo syksyllä sähkön markkinahinta on usein yli 200 euroa, tälläkin viikolla bongasin hinnan yli 280 euroa, välillä taas kun sattuu tuulemaan hinta oli jotakin 3 euroa. Tämä on aivan hullua ja sähkön kulutus kasvaa koko ajan melko nopeasti.

 6. Tämän verran tähän Tampella ab teki osia Asea Atomin voimalaan jossa sain olla mukana tekemässä kaikkea en tiedä voimalasta mutta aika paljon enemmän kun tavallinen kadunkulkija
  Enempiä en sano kun ainoa oikea tapa saada energiaa puhtaana vaikka tulee siihen hintaa silti paras vaihtoehto
  Vesivoima on sitäkin puhtaampaa terv tepivaari

 7. Mahtaneekohan siellä olla myös generaattoritkin ”koipussissa!?
  Ankkurit ovat niin raskasta tavaraa, että ellei niitä pyöritetä (paaksata) niin takuulla ovat akselit mutkalla. En halua olla lähistöllä, jos sellaisia laitetaan pyörimään 3000r/min.

  1. Nimenomaan NYT pitäisi laittaa kyselyjä Etelä-Koreaan mieluiten niistä alustuksessa mainitsemistani kolmesta ydinvoimalasta samalla kertaa. Sarjatuotanto tulee halvemmaksi kuin ostaa yksittäisiä laitoksia.

   Mitään uutta protoilua ei Suomeen tarvita, protoilkoon toiset.

   Suomi ei voi jäädä odottamaan minkään uusien teknologioiden mahdollista tuloa joskus – me tarvitsemme yhä lisää, lisää ja lisää sähköä – ja nopeasti.

 8. Edelleen meillä on niskassamme Nagant joka odottaa millon iskuri napsahtaa…

  ”Ydinvoimayhtiö Fennovoima joutui kesäkuun lopussa 2015 heti Pyhäjoen voimalan rakennuslupahakemuksen jätettyään ensimmäiseen isoon skandaaliinsa. Lupaehtoihin kuului, että vähintään 60 prosenttia yhtiön omistuksesta piti olla EU- tai Efta-maista.

  Omistajaksi ilmoitettu, alalla tyystin tuntematon pieni kroatialainen Migrit Solarna Energija täytti nimelliset ehdot, mutta suomalainen media löysi nopeasti firman takaa yhteyksiä Venäjälle. Kun yhtiön johtajatkin osoittautuivat taustoiltaan erikoisiksi venäläisiksi, bulvaanikohu oli valmis.”

  https://seura.fi/asiat/tutkivat/nain-venaja-vaikutti-suomeen-vuoden-2015-fennovoima-omistuskohussa/

  1. Niin, Venäjä yrittää saada mahdollisimman suuren osan läntisten demokratioiden energiantuotannosta ja energianjakelusta omiin käsiinsä ja käyttää sitten sitä energiaa aseena. Venäjä, Venäjä ja Venäjä.

 9. Ounastelen, että jos nyt aloittaa uutta ydinvoimaprojektia, on kiinnostusta eri lailla kuin kymmenen vuotta sitten. Uutta nostetta löytyy maailmalta.

  1. Kiinnostusta nostaa korkeat energian hinnat ympäri Eurooppaa. Pahoin pelkään, että me suomalaiset olemme taas ”hitaita hämäläisiä” ja heräämme vasta sitten kun toimitusajat ovat venyneet mahdottomiksi.

   Fortumin pitäisi tulla pois Venäjältä ja pistää edes Loviisa 3 työn alle ”heti”.

  2. ”Fortum puolustaa Venäjä-bisneksiä: Kaikesta, mitä länsiyhtiöille aikanaan luvattiin, on pidetty kiinni, sanoo Markus Rauramo
   12.5.2021 Kauppalehti ”

   Raha on kova kaveri, joillekin siitä tulee oikein toveri.

   Fortum on niin monessa hankkeessa kiinni etteivät lähde Venäjältä mihinkään ja heitä kiristetään jollain lailla jotta Rosatom saa tahtonsa läpi ja Suomeen lisää venäläistä ydinvoimaa, Nagant naapurin niskassa on hyvä neuvotteluvaltti Iivanalle…ei ne näistä hankkeista pois lähde, koska olemme persoja rahalle, menköön maat ja mannut.

   1. Venäjältä on moni länsifirma tullut suurten tappioiden ja itkun kanssa pois. Fortumkin tulee, toivottavasti nopeasti pienin tappioin, eikä jää odottamaan suuria tappioita.

 10. Viimeinen suuri ydinvoimala on Olkiluoto. Pyhäjoelle sitä ei tule, ellei omistus muutu. Tulevaisuus on moduulivoimalat ja tuuliroottorit ilman siipiä.

  1. ”Viimeinen suuri ydinvoimala on Olkiluoto”

   Hah – vannomatta paras …

 11. Nimenomaan NYT pitäisi laittaa kyselyjä Etelä-Koreaan mieluiten niistä alustuksessa mainitsemistani kolmesta ydinvoimalasta samalla kertaa. Sarjatuotanto tulee halvemmaksi kuin ostaa yksittäisiä laitoksia.

  Mitään uutta protoilua ei Suomeen tarvita, protoilkoon toiset.

  Suomi ei voi jäädä odottamaan minkään uusien teknologioiden mahdollista tuloa joskus – me tarvitsemme yhä lisää, lisää ja lisää sähköä – ja nopeasti.

 12. Nyt Suomessa ei tapahdu muuta kuin lasketaan milloin hiilijalanjälkiä, milloin hiilinieluja,,,,siis ihan perseestä.

  1. En ole prykiatri, mutta vaikuttaa jotenkin massapsykoosilta.

   En ihmettelisi ollenkaan, jos joskus paljastuisi, että kyseessä on imperialistisen roistovaltion Venäjän erinomaisen onnistunut informaatio-operaatio.

   Ajatelkaapa:

   1. Saksa rakentaa aivan valtavan määrän haitallista sattumavoimaa tuulivoima, sekä haitallista sattumavoimaa aurinkovoima.

   2. Saksa ajaa alas erittäin hyvin sähköä tuottavan ydinvoimansa.

   3. Saksa hirttää itsensä Venäjältä toimitettavaan maakaasuun.

   4. Suomessa ryssitään erinomaisen energiantuotantotavan ydinvoima rakentaminen. OL3 on myöhässä karkeasti 10 vuotta. Kun OL3 oli runsaasti myöhässä, niin Teollisuuden voima perui OL4 rakentamisen. Kun Fennovoimasta näytti tulevan hyvä japanilaisten rakentama ydinvoimala, niin saksalainen E.ON hyppäsi kelkasta.

   5. Suomi rakennetaan täyteen idioottimaista sattumavoimaa tuulivoima – ja samaan aikaan ajetaan alas hyviä kivihiileen, turpeeseen, öljyyn, jne. perustuvia energiantuotantotapoja. Ja kielletään hyödyllisen vesivoiman rakentaminen.

   Sattumaako?

   Niin, nimenomaan Saksa ja Suomi ovat pysäyttäneet imperialistisen roistovaltion Venäjän pyrkimykset valloittaa koko Maapallo Kremlistä johdetuksi diktatuuriksi.

 13. Muuten, luen parhaillaan toista kertaa aivan erinomaista kirjaa nimeltään Spetsnaz. Sitä ei tietenkään ole saatavana suomeksi, joten luen sitä viroksi – jota luen yhtä hyvin kuin suomea.

  Jos Maanpuolustuskorkeakoulun porukoilla olisi järkeä, niin käännättäisivät sen kirjan suomeksi ja ottaisivat oppikirjaksi.

 14. Hmm..
  .
  Eikö fossiiliset polttoaineen ole Keski-Euroopan sähköntuotannossa jo aivan sivuseikka? – nythän siellä jyllää tuuli- ja aurinkoenergia.
  .
  Eikö EU (Saksa) saanut Venäjältä lupauksen, ettei se käytä kaasunhintaa aseena EU:ta kohtaan?
  .
  Eikö EU:n päästökauppajärjestelmä ole sen omissa näpeissä?

  *************************************************************************

  ”Vaikka syyt energian hinnannousuun ovat moninaiset, kuten fossiilisten polttoaineiden kallistuminen..

  …Venäjän väitetty markkinamanipulaatio..

  …silti myös EU:n päästökauppajärjestelmä vaikuttaa tilanteeseen. ”

  ***************************************************************************

  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/c1fb046b-a12d-4635-92ec-2f44559c4575
  .
  21.10.2021
  .
  EU-maiden päättäjät joutuvat torstaina kohtaamaan ”virtahevon” olohuoneessa
  .
  Energian raju hinnannousu hirvittää EU-jäsenmaiden päättäjiä, koska sillä voi olla myös kotimaassa poliittisia seurauksia. Kansalaisten tyytymättömyys on jo nähty sähkö- ja kaasulaskujen hinnannousua protestoivissa mielenosoituksissa.
  .
  Vaikka syyt energian hinnannousuun ovat moninaiset, kuten fossiilisten polttoaineiden kallistuminen, Aasian lisääntynyt kysyntä, viime kesän sääolosuhteet, sekä Venäjän väitetty markkinamanipulaatio, silti myös EU:n päästökauppajärjestelmä vaikuttaa tilanteeseen. Arvioiden mukaan energian hinnannoususta noin 20 prosenttia johtuu EU:n päästökaupasta.

  1. ”Eikö fossiiliset polttoaineen ole Keski-Euroopan sähköntuotannossa jo aivan sivuseikka? – nythän siellä jyllää tuuli- ja aurinkoenergia.”

   Hyvin aiheellinen kysymys.

   Vastaus saattaa yllättää. Tuuli- ja aurinkoenergia ovat sattumavoimaa, joten esimerkiksi Saksassa pitää polttaa kivihiiltä, ruskohiiltä, öljyä ja maakaasua aivan valtavia määriä, ja yhä lisää tarvitaan kun ovat idiootteja ja ajavat ydinvoimaansa alas.

Kommentoi