Pirkan blogit – pelisäännöt kuntavaaleihin, ehdotus

Avaan keskustelun kuntavaalien pelisäännöistä. Koska on oma lehmä ojassa, katson että ennen sääntöjen julistamista on käytävä avoin keskustelu. Jos moni pitkäaikainen blogaaja on ehdotusteni kanssa eri mieltä, sitten vaihdetaan linjaa. Teen kuitenkin siis alkuun ehdotuksen.

Demokratia kuuluu blogeihin

Demokratian perusinstituutioista, kuten vaaleista, pitää voida puhua. Myös vaaliteemoista, ehdokkaista, puolueista. Lähtökohtaisesti kuntavaaliehdokkaiden näkökulmat ja niiden haastaminen ovat hyvää blogialustan käyttöä. Ehdokkaat voivat kertoa mitä mieltä ovat, mitä ajavat, ja kommentaattorit haastavat tätä. Jos ehdokas vastaa haasteisiin fiksusti, se on hyvä merkki. Jos ei, huono. Täten ehdokas asettaa itsensä peliin: hän voi joko saada plussa- tai miinuspisteitä blogauksellaan. Se on reilua peliä.

Avoimesti, muttei mainostaen

Kuntavaaliehdokkaan on hyvä olla avoin ehdokkuudestaan. Tästä voi kirjoittaa vaikka omaan profiiliinsa (klikkaa omaa nimeäsi oikeasta ylänurkasta > ”Tietoa itsestäsi”). On hyvä, että lukija voi selvittää nopeasti onko kyseessä ehdokas vai ei. Asiasta voi myös blogauksessa mainita ohimennen tai vaikkapa lopun P.S. huomiolla – ja nimenomaan huomiolla, ei mainoksella. Aamulehdellä oli aikanaan se hyvä perussääntö, että ehdokasnumeroa ei saa mainita. Noudattakaamme tätä samaa.

Rajanveto on vaikeampaa siinä, mikä on mainos ja mikä on keskustelua. Tässä pitää tehdä joskus tapauskohtaista harkintaa. Pirkan blogeihin ei myydä mainospaikkoja, ei ehdokkaille eikä muillekaan. Siten myöskään blogaus ei ole vaalimainos. Blogaus on keskustelunavaus, ei julistus.

Äänestät aina yhteistyötä

Ketä tahansa ehdokasta äänestät, äänestät aina yhteistyötä. Suomessa ei yksi puolue pidä valtaa. Siten täällä ei myöskään polteta kaupunkeja tai lähetetä lynkkausjoukkoja valtaamaan eduskuntataloa. Jokaisen ehdokkaan tulee kunnioittaa vastaehdokkaita! Voit kertoa mitä mieltä olet ja miksi eri mieltä kuin toinen, mutta ehdokkaana blogien säännöt ovat kovemmat. Ehdokkaana sinun on osoitettava kunnioitusta kaikille muille saman pelin pelaajille. Ehdokkaana edustat demokraattisen instituution pyhintä. Pyhissä paikoissa otetaan hattu pois päästä ja käyttäydytään nöyrästi.

Muuta?

Keskustelu on avattu, miltä kuulostaa? Parannuksia, muutoksia, poistoja, lisäyksiä?

14 vastausta artikkeliin “Pirkan blogit – pelisäännöt kuntavaaleihin, ehdotus”

  1. Suomi on jaettu n 20 % kannatuslukuihin yksikään puolue ei voi saada valta suhdetta jolle tulisi määräenemmistö
    Jo sen vuoksi pitää puolueilla olla yhteistä sopimisissa kukaan ei pidä vallankahvaa itsellään yksin
    Se pitää olla kaikkien ymmärryksen sisällä sillä saamme kunta politiikankin toimimaan
    Kaikki muu spekulointi ei ole järkevää eikä suotavaa
    Toisen kunnioitus pitää olla kaikilla selviö siinä ei varmaan ole epä selviä asioita jos naapuri on eri mieltä emme voi hänestä kirjoitella panettelivia kirjoituksia
    Mutta eiköhän vaalit sittenkin mene hyvin ja niiden tulokseen ptää sitten tyytyä olipa se mikä hyvänsä terv tepivaari

    1. Ää nyy mee spekulointias suittemaa. Mitäs sää site tekisi?

      1. Se asiallisuus muuten koskee kaikkia jopa perussuomalaisia jotenka asiaan terv tepivaari

  2. Tuli jo osittain selväksi, mutta tähdentäisin vielä, että itseänsä saa kehua, tietysti olisi reilua pysyä totuudessa. Vastaehdokastaan sensijaan ei saa henkilönä haukkua, eikä hänestä saa levitellä valheita, eikä totuudenvastaisia juoruja. Reilu peli vaaleissakin.

  3. En tiedä olenko ainoa joka ajattelee, että viimeisten kuukausien vaalityö ja itsensä ja puolueensa ”markkinointi” ei ole se, joka puolueen laarin täyttää ja itse uskon koko kuluneen vaalikauden mittaiseen työhön, johon ei pikavoittoja jaella.

  4. Pirkan Blogit ei ole mikään nimenomaan politiikan, puhumattakaan että sen yhden yksityiskohdan, kuntavaalien, kirjoitusalusta. Maailma on paljon avarampi ja laveampi. Mitään erillisiä blogialustan ”kuntavaalipelisääntöjä” ei tarvita. Ehdotuskin sellaisista on kapea, tunkkainen, ahdas ja banaali.

  5. Tullutkin jo esiin, niin asioista pitää ja saa puhua ja kommentoida, kärjekkäästikin, mutta henkilöön menevä kirjoittelu pitää kitkeä heti alkuunsa.
    Kohdistuu se sitten mahdollisiin ehdokkaisiin tai muihin kommentoijiin.

  6. Viljolla on selvästikin eriävä pointti – eikä siinä mitään, niitä pyysin. Onko sille kannatusta muutoin?

    Tässä vaiheessa luen edellisistä yhteen Heikin pointin, että ehdokkaan tulee esiintyä omalla nimellä. Tämä on toki aika implisiittistä – vaikea kehua itseään jos ei kerro kuka on, mutta olisi hyvä että profiilissa näkyy oma nimi jos ehdokkuudestaan puhuu.

  7. Persujen mollaaminen blogissa kuin blogissa täysin aiheeseen liittymättä ei ole keskustelua.

  8. Politiikka käy kunhan ei aleta mollaamaan kilpailijaa. Mielellään luen laidasta laitaan mitä lupaavat ja olen liikkuva puolueeton äänestäjä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *